Gemeente Utrecht wil tijdelijke woningen op het Zandpad maar het waterschap maakt zich ‘grote zorgen’ Gemeente Utrecht wil tijdelijke woningen op het Zandpad maar het waterschap maakt zich ‘grote zorgen’

Gemeente Utrecht wil tijdelijke woningen op het Zandpad maar het waterschap maakt zich ‘grote zorgen’

Gemeente Utrecht wil tijdelijke woningen op het Zandpad maar het waterschap maakt zich ‘grote zorgen’
De voormalige prostitutiezone Zandpad in Utrecht
Mogelijk komen er tijdelijke woningen op het Nieuwe Zandpad in Utrecht. De gemeente is althans voorstander, maar het waterschap, eigenaar van de naastgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie, maakt zich naar eigen zeggen ‘grote zorgen’ over dit plan. Wat daarnaast ook meespeelt is de mogelijke terugkeer van sekswerkers naar dit gebied. 

Mogelijk komen er tijdelijke woningen op het Nieuwe Zandpad in Utrecht. De gemeente is althans voorstander, maar het waterschap, eigenaar van de naastgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie, maakt zich naar eigen zeggen ‘grote zorgen’ over dit plan. Wat daarnaast ook meespeelt is de mogelijke terugkeer van sekswerkers naar dit gebied. 

Zoals iedereen inmiddels waarschijnlijk weet is er momenteel een wooncrisis gaande. De gemeente is daarom continu op zoek naar plekken waar gebouwd kan worden. Vorig jaar noemde het college van burgemeester en wethouders verschillende plekken in Utrecht waar tijdelijke woningen konden verrijzen. Dit waren onder meer de Pagelaan, het voormalige Befu-terrein en het gebied tussen de rails nabij Lunetten.

Nu noemt het college ook het Nieuwe Zandpand als mogelijke locatie voor tijdelijke woningen. “Een eerste verkenning laat zien dat tijdelijk wonen op het Nieuwe Zandpad mogelijk kansrijk is, omdat deze locatie in bezit is van de gemeente en al deels bouwrijp is. Er is wel verder onderzoek nodig naar onder andere mogelijke aantallen woningen en inpassing in de milieucontour”, schrijft het college in een brief aan de raad. Daarnaast moet ook nog een partij gevonden worden die het plan kan uitvoeren, zoals een woningcorporatie of een marktpartij.

Waterschap

Ook schrijft het college dat ‘verdere afstemming’ nodig is met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Het waterschap is namelijk eigenaar van de naastgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) en geen voorstander van tijdelijke woningen op het Nieuwe Zandpad. Zo’n installatie geeft volgens een woordvoerder namelijk geluids- en geurhinder.

Zo heeft HDSR bijvoorbeeld bij de plannen voor de woningbouw aan de Jagerskade aangegeven zich grote zorgen te maken vanwege de afstand tot de rioolwaterzuiveringsinstallatie. “De (tijdelijke) woningen die in de raadsbrief worden genoemd komen nog dichter op de installatie dan de woningen aan de Jagerskade. De toekomstige bewoners van het ‘Nieuwe zandpad’ komen daarmee in een situatie waarin ze potentieel hinder gaan ondervinden van de rwzi”, aldus de woordvoerder van HDSR.

Sekswerk

Daarnaast is in 2023 door de gemeenteraad een motie aangenomen waarmee is bepaald dat het Zandpad beschikbaar moet blijven voor sekswerkers. “Uit de eerste verkenning is gebleken dat het mogelijk is om tijdelijke woningen zo te ontwikkelen dat het indien gewenst op termijn gecombineerd kan worden met of plaats kan maken voor een kleinschalige sekswerklocatie zoals verzocht in de motie”, schrijft het college.

Het plan voor de tijdelijke woningen wordt ondertussen verder uitgewerkt door de gemeente Utrecht. Daarbij zullen ook omwonenden en andere belanghebbenden worden geraadpleegd. “Indien er een haalbaar plan te realiseren is, werken wij zo snel mogelijk toe naar de bouw van de tijdelijke woningen”, schrijft het college tot slot.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Je kunt daar echt niet wonen.
  Had dan die rioolzuivering naar buiten de stad verplaatst en dat hele terrein volgebouwd.

 2. Wies

  Het geur argument geldt dan niet voor alle nieuwbouw die in die omgeving is gerealiseerd de laatste tijd? Ik noem een Jagerskade, Brailledreef. Los daarvan kan misschien wat aan de geur gedaan worden?

 3. Wim

  Zoals eerder gezegd gewoon de bootjes terug met goede bewaking in de Vecht voor sexwerk,

 4. Alex

  Het is gewoon weer een spelletje van de gemeente om (een deel van) het terrein van rioolwaterzuivering in handen te krijgen voor woningbouw.

  Eerst wilde de gemeente een stuk van het terrein bemachtigen voor werkplekken voor de door de gemeente van bootjes afgegooide sekswerkers. Wat uiteindelijk nooit zou gebeuren en er een villa wijkje rond een haventje zou komen.

  En nu door er woningen naast zetten, waarna mensen gaan klagen over geur en geluidsoverlast, en de gemeente het waterschap kan dwingen de rioolwaterzuivering te verplaatsen.

 5. Sj

  Lekker naïef @wim!

 6. IIB

  Je zandpad mooie het zandpad bijven zoals het ooit was, met boten voor de dames( met bewaking zo nodig)
  Alles moet maar veranderen bah … Utrecht is Utrecht niet meer !

 7. Pee

  De dames die de bootjes huurden bleven op die plek.
  Degenen die in die ”tijdelijke” woning gaan komen gaan de omringende wijken verkennen , maar niet voor de gezelligheid.
  We weten wat voor figuren er daar worden geherbergd .
  Dus laat de gemeente zich maar schap zetten voor wat er dan gaat gebeuren bij confrontaties.

 8. Charles

  Misschien kan mijn plan uit 2021 om de bestaande infrastructuur langs de Vecht te benutten voor een passantenhaven zodat de binnenstad ontlast word en de parkeerplaatsen in te richten als passanten camperplaats weer eens uit de la gehaald worden. De ligging is ideaal en het grootste deel van de benodigde infrastructuur ligt er al!

 9. Eric

  Het Waterschap is samen met Wolfsen verantwoordelijk voor de impasse waarin we al jaren zitten!

  De zoon van Wolfsen had verkering met de dochter vd Directeur vh Waterschap, zo is de bal gaan rollen bij de Gemeente destijds.

  Het is belachelijk wat er nu gebeurt. Zet wat huizen met prostitutie daar neer, klagen zal altijd wel iemand, het is een mooie plek.

  Gewoon doen Gemeente Utrecht, AZC’s kunnen ook zomaar een plek krijgen,met veel meer overlast.

  Denk aan ” inclusiviteit “

 10. WJM

  NIETS ZO DEFINITIEF ALS EEN TIJDELIJKE VERGUNNING!!!

 11. Wim

  Hoezo @SJ
  Zoals Pee zegt de dames bleven op hun plek .

 12. Sj

  @wim: bekijk anders nog effe vergelijkbaar draadje van deze week over zandpad.

  —————————————
  sj 16/1/2024 – 15:03
  Lombokker schrijft onzin.
  Er zijn wel degelijk mensen vervolgd, en veroordeeld tot onvoorwaardelijke straffen tot 5 jaar inzake mensenhandel.
  De vrouwen die aan het werk werden gezet hadden voorts te maken met Intimidatie en bedreigingen. Daarnaast moest een groot deel van de dames het geld afstaan.
  Daarnaast zijn de vergunningen door de gemeente ingetrokken vanwege gebrek aan toezicht en verstoring van de openbare orde.

 13. BB

  Gosh, wat kwam ik er graag.

 14. Theo

  @ sj : en nu gebeurt alles buiten het zicht door Wolfsen ! Ipv verantwoordelijk realistisch op te treden heeft hij alles ” ondergronds” gemaakt. ” Wat niet ziet, wat niet deert ” volgens deze beperkte visie van deze Groninger.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).