Gemeente geeft nu wel vergunning af voor metershoge antenne aan de Oudegracht | De Utrechtse Internet Courant Gemeente geeft nu wel vergunning af voor metershoge antenne aan de Oudegracht | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente geeft nu wel vergunning af voor metershoge antenne aan de Oudegracht

Gemeente geeft nu wel vergunning af voor metershoge antenne aan de Oudegracht
De gemeente verleent nu toch een vergunning  voor het plaatsen van een vijf meter hoge antenne op het gebouw De Gesloten Steen aan de Oudegracht. Eerder plaatste Vodafone hier illegaal een antenne, werd vervolgens een vergunningsaanvraag geweigerd en moest de telecomaanbieder een boete betalen.

De gemeente verleent nu toch een vergunning  voor het plaatsen van een vijf meter hoge antenne op het gebouw De Gesloten Steen aan de Oudegracht. Eerder plaatste Vodafone hier illegaal een antenne, werd vervolgens een vergunningsaanvraag geweigerd en moest de telecomaanbieder een boete betalen.

In augustus vorig jaar werd bekend dat Vodafone illegaal een antenne op het dak van De Gesloten Steen op Oudegracht 364 had geplaatst. Er was geen vergunning afgeven voor de mast.

Toen dit aan het licht kwam besloot de telecomaanbieder alsnog een vergunning aan te vragen. Deze aanvraag werd door de gemeente Utrecht afgewezen omdat de zendmast te veel in het zicht zou staan. Vodafone gaf toen aan dat ze de antenne gingen verwijderen. Dit gebeurde echter niet waarop er 10.000 euro betaald moest worden.

Buisantenne

In de tussentijd is Vodafone nog een keer naar de gemeente gegaan met een nieuw ontwerp en een nieuwe vergunningsaanvraag. Volgens de nieuwe plannen komt er een kleinere antenne op het dak, van zo’n vijf meter hoog, en wordt de mast verder naar achteren geplaatst. “Hierdoor wordt de installatie vanuit het openbaar gebied minder zichtbaar”, zegt de gemeente.

Vier omwonenden gaven aan niet blij te zijn met de nieuwe plannen. Ze zijn boos omdat de ‘illegale’ antenne er al een lange tijd staat. Ze vinden dat de gemeente niet goed heeft opgetreden tegen deze overtreding.

De betrokkenen zeggen dat ‘de gemeente zonder enige vorm van democratische en procedurele transparantie handelt, haar eigen uitspraken aan haar laars lapt en zo stilletjes mogelijk alle ruimte geeft aan een commercieel bedrijf dat illegaal handelt’.

Betreuren

De gemeente laat weten het te betreuren dat de belanghebbenden dit denken. “Door de gemeentelijke handhaving moet de bestaande, illegaal gebouwde, antenne juist worden afgebroken. De gemeente Utrecht verleent geen medewerking aan het legaliseren van de reeds geplaatste antenne.”

Met het ontwerp van de nieuwe antenne denkt de gemeente een goede afweging te hebben gemaakt tussen de bescherming van de cultuurhistorische monumentale waarde, de kwaliteit van de woon- en leefomgeving en de belangen van de aanvrager Vodafone.

De gemeente Utrecht heeft de vergunningsaanvraag van Vodafone goedgekeurd.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Jos

  Zo gebeurd alles in Utrecht, achterkamertjes. Ik wil niet populistisch klinken, maar het zijn gewoon de feiten.

  Hoe denk je dat Kleppierre of de Jaarbeurs alles voor elkaar krijgen. De wet wordt gewoon voor je aangepast en de vergunning op jouw hand geschreven. Het is al eeuwen duidelijk wie het voor het zeggen heeft in Utrecht. De inwoners staat op plek, 2, 3 of 4 (of lager).

 2. Erik

  Bij deze afwegingen is er maar één winnaar en dat is Vodafone. Deze krijgt de gewenste mast, de rest krijgt niks; of zijn minder cultuurhistorische waarde en minder kwaliteit van de woonomgeving winst. Dit is altijd het bekende verkoopverhaal. Benieuwd wat het dreigement van Vodafone aan het Stadsbestuur is geweest. Zij zijn zich in ieder geval rot geschrokken. Zo doen we dat bij Vodafone, zullen ze daar zeggen.

 3. Rietje

  Sjongejonge. Wat een beleid.

 4. Herman

  Brutaliteit van het grootkapitaal werkt dus.
  Mooi voorbeeld van wie nu echt de baas in de wereld zijn.

 5. Erwin

  @Herman: grootkapitaal? in welke tijd leeft u?
  Uiteraard loopt u ook te klagen als uw bereik slecht is..

 6. Henk

  En als 112 niet bereikt kan worden klagen jos erik rietje en herman ook weer. het is ook nooit goed.

 7. Wim

  Wat willen ze dan die klagers geen bereik.
  Gemeente in dit geval juist gehandeld grote mast weg kleine terug op een meer verborgen plaats.
  Wat Kleppiere hier de reacties mee te maken heeft is me niet duidelijk alleen de eeuwige haat
  voor een bedrijf dat heftig heeft genvesteerd in ernstig verpauperd winkelcentrum en nu een met allure van heeft gemaakt

 8. Floris

  Wat is de rol van de eigenaar van het pand in dit verhaal geweest?

 9. Scherpschutter

  @Erik 17:17

  U speculeert er lustig op los, maar als u gelijk heeft dan heeft Vodafone volkomen gelijk natuurlijk. De Gemeente heeft haar broodheren (bedrijven en burgers) te gehoorzamen en dienen. Burgers en bedrijven eisen goede telefoondekking, de Gemeente heeft niet anders dan te faciliteren. Simpel.

  Het enige dat het handelen van de Gemeente hier onverdedigbaar zou maken, is als de Gemeente de private eigenaar van het pand gedwongen zou hebben de antenne te plaatsen. Dat zou zeer kwalijk zijn uiteraard.

 10. BW

  Jos, Erik, Rietje en Herman bellen waarschijnlijk met KPN.

 11. Piet

  @Henk 19/7/2019 – 10:04
  Indien refererend naar de 112 storing van recent, dit had NIETS met bereik of zendmasten te maken!
  Dat was een hardwarematig probleem intern bij KPN.

 12. WMJ

  Héél erg jammer, die toegekende vergunning! Zo winnen de brutalen…..! Een Utrechtse makelaar gaf het advies aan een persoon die héél véél last heeft, ziek is, van stralingen van de zendmasten op zijn Utrechts appartement: koop dan een appartement/woning in de Binnenstad, daar staan namelijk monumenten waarop zeker geen zendmasten zullen komen! Je ziet…..
  Voor info over stralingsziekten ga naar de site van EHS! Inmiddels hebben er al bijna 1 miljoen mensen er last van!

 13. Pim

  NIMBY viert weer hoogtij. We willen allemaal lekker snel internet. toch? Dan ontkom je er gewoon niet aan dat in je blikveld zo hier en daar eens een zendmast opdoemt. Accepteren en doorgaan met ‘t leven!

 14. Eduard F.

  @WMJ

  Een hoedje van aluminiumfolie schijnt heel goed te helpen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).