Gemeente Utrecht presenteert nieuwe mobiliteitsplannen; Dit zijn de belangrijkste punten Gemeente Utrecht presenteert nieuwe mobiliteitsplannen; Dit zijn de belangrijkste punten

Gemeente Utrecht presenteert nieuwe mobiliteitsplannen; Dit zijn de belangrijkste punten

Gemeente Utrecht presenteert nieuwe mobiliteitsplannen; Dit zijn de belangrijkste punten
De gemeente Utrecht heeft nieuwe plannen gepresenteerd voor de mobiliteit in en rondom de stad. De plannen kwamen afgelopen dagen al deels naar buiten, maar zijn nu dus helemaal openbaar. De gemeente wil onder meer twee nieuwe tramlijnen aanleggen en van station Utrecht Lunetten een intercitystation maken.

De gemeente Utrecht heeft nieuwe plannen gepresenteerd voor de mobiliteit in en rondom de stad. De plannen kwamen afgelopen dagen al deels naar buiten, maar zijn nu dus helemaal openbaar. De gemeente wil onder meer twee nieuwe tramlijnen aanleggen en van station Utrecht Lunetten een intercitystation maken.

Het Mobiliteitsplan 2040 moet ervoor zorgen dat de groei van Utrecht komende jaren in goede banen wordt geleid. De gemeente wil dat nog meer mensen gaan lopen en fietsen of gebruik maken van het openbaar vervoer en deelmobiliteit. Dat moet ervoor zorgen dat het groeiende aantal inwoners, bezoekers en werknemers zich door de stad kan verplaatsen, terwijl er ook ruimte is voor groen, spelen en verblijven. Hieronder volgen de belangrijkste punten uit het mobiliteitsplan.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Openbaar vervoer

De nieuwe tramverbinding Waterlinielijn moet komen tussen Westraven/A12, via het nieuwe intercitystation Lunetten-Koningsweg en Utrecht Science Park naar Zeist. Daarnaast komt er de Merwedelijn, die loopt van Utrecht Centraal via de Merwedekanaalzone naar Nieuwegein en IJsselstein. Die lijn krijgt halverwege een aftakking naar Papendorp.

De aanleg van de tramlijnen en intercitystation Lunetten-Koningsweg gaan zo’n 2,5 miljard euro kosten. Utrecht heeft daarvan 380 miljoen euro gereserveerd en samen met de provincie en omliggende gemeenten een aanvraag van 2,1 miljard euro gedaan bij de Rijksoverheid. Dat geld moeten komen uit het Nationaal Groeifonds.

Nieuwe woningen, bedrijven en voorzieningen moeten volgens de gemeente vooral komen langs bestaande en nog te bouwen knooppunten in het ov-netwerk. Belangrijk daarbij is dat de ov-haltes goed toegankelijk zijn voor iedereen. Zo is onder meer voor de Merwedekanaalzone een goede bus- of tramverbinding nodig om het gebied aan te kunnen sluiten op andere knooppunten.

Deelvervoer

Rondom Utrecht komen in de buurt van de Ring grote P+R-parkeerplaatsen die ervoor moeten zorgen dat mensen hun auto buiten de stad parkeren en overstappen op het openbaar vervoer, (deel)fietsen of ander deelvervoer.

Deelvervoer moet straks in gebieden die ontwikkeld worden voor iedereen toegankelijk zijn door aansluiting bij het platform Mobility as a Service (MaaS), dat de gemeente eerder al in Utrecht lanceerde. Verder wil de gemeente dat meer mensen buiten de spits gaan reizen, door werk- en lestijden te spreiden en thuiswerken te stimuleren. Werkgevers, onderwijsinstellingen en vervoerders gaan hierover afspraken maken.

Fietsers

Het ‘Wiel met Spaken’ gaat een belangrijke rol spelen in Utrecht. Het idee is dat er ‘veilige en aantrekkelijke’ hoofdfietsroutes voor fietsers komen die wijken en knooppunten in de stad en rondom de stad met elkaar gaan verbinden. Fietsers krijgen meer mogelijkheden om een route te kiezen, waarmee drukte over verschillende wegen verspreid wordt.

Het ‘wiel’ is bedoeld voor verkeer dat niet in de stad zelf hoeft te zijn. Reizigers kunnen straks met de fiets op goed bereikbare ov-knooppunten aan het wiel overstappen naar bestemmingen die aan het wiel liggen. Bewoners van Utrechtse wijken kunnen op de knooppunten overstappen op een ‘spaak’ (de trein, tram of bus) of een verbinding via het wiel. De spaken zijn bedoeld om bestemmingsverkeer van buiten Utrecht snel naar het centrum of Utrecht Centraal te brengen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Vredenburgknooppunt

Niet op alle plekken in Utrecht is genoeg ruimte voor grote fietsstromen en gestalde fietsen. In de binnenstad, Smakkelaarsveld en de Van Sijpesteijntunnel kan het fietsverkeer niet verder groeien. De gemeente wil daarom nieuwe fietsroutes creëren die om de binnenstad heen gaan.

Route ‘om de noord’, via de Herenweg, Kaatstraat, Griftpark en de Weerdsingel, is daar voor fietsers tussen Utrecht Noordwest en Utrecht Science Park een voorbeeld van. Net als ‘om de zuid’, via de Galgenwaard, Koningsweg en Ledig Erf, voor fietsers tussen Utrecht Zuidwest en het Utrecht Science Park. Ook komen er betere routes en voorzieningen voor andere stations dan Utrecht Centraal, zodat de andere treinstations in de stad beter gebruikt gaan worden.

Voetgangers

De gemeente wil dat alle bestemmingen in de stad goed bereikbaar zijn voor voetgangers. Hiervoor moeten kruispunten goed over te steken zijn, met korte wachttijden. Doorgaand autoverkeer wordt ingeperkt op drukke plekken waar weinig plaats is voor fietsers en voetgangers, zoals de Catharijnesingel, het Ledig Erf en Utrecht Science Park.

In de binnenstad en op Utrecht Science Park worden voetgangersgebieden uitgebreid en in de binnenstad moet ook buiten dat gebied meer aandacht komen voor voetgangers. De gemeente onderzoekt verder of fietsers in voetgangersgebieden ‘te gast’ kunnen zijn.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Binnen de wijken moet een aantal voorzieningen voor voetgangers goed en veilig bereikbaar zijn. Het gaat dan om veilige routes naar wijkwinkelcentra, scholen, rondom verzorgingstehuizen en verbindingen naar parken en groen. Ook wandelroutes naar bijvoorbeeld stations en sportcentra moeten worden verbeterd, bijvoorbeeld door ze te verruimen en vrij te maken van obstakels.

Auto 

Het autoverkeer kan volgens de gemeente in Utrecht niet verder groeien. De gemeente wil erop inzetten dat het mogelijk blijft om, als dat nodig is, met de auto bij huis, werk, winkels of andere voorzieningen te komen. Wel worden alternatieve vervoersmiddelen aantrekkelijker gemaakt, in de hoop dat Utrechters daarvoor kiezen.

Alle wegen en straten in Utrecht krijgen een snelheidslimiet van ‘30 km/u, tenzij’. Op verbindingswegen in de stad blijft de maximumsnelheid 50 km/u als die route de snelste naar de Ring is. Er zijn uitzonderingen, zoals de Haarrijnse Rading, Veldhuizerweg en de NOUW2, de weg over de Gele Brug, langs Lage Weide naar de A2. Daar is een maximumsnelheid van 70 km/u nodig vanwege de bereikbaarheid.

Parkeerplaatsen

Bij nieuwe bouwprojecten worden beperkt autoparkeerplaatsen toegevoegd. De gemeente stimuleert in die gebieden alternatieven zoals deelmobiliteit. De capaciteit van parkeerplaatsen moet efficiënter gebruikt worden en parkeerplaatsen zullen verplaatst worden van de straat naar parkeergarages of voorzieningen aan de rand van de stad.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Op plekken waar overlast ontstaat door geparkeerde auto’s of waar de bereikbaarheid van de stad in het geding komt, wordt betaald parkeren ingevoerd. In samenspraak met bewoners wordt door de gemeente gekeken of er meer ruimte is voor groen, het toevoegen van fietsenstallingen en ruimte voor voetgangers, bankjes of terrasjes en spelen.

Reageren

Iedereen die dat wil kan op de plannen reageren van 8 december tot 1 februari. Ook worden op 15 december en 11 januari digitale bijeenkomsten georganiseerd waar geïnteresseerden zich voor in kunnen schrijven. De gemeente zegt reacties van betrokkenen mee te nemen in het mobiliteitsplan voordat het, waarschijnlijk volgend voorjaar, wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Gekoppelde berichten

38 Reacties

Reageren
  1. Bromsnor

    Bromsnor is blij met de verhoogde aandacht voor voetgangers. Die nemen tenslotte het minste plaats in op de weg.

  2. Yoshua

    Het heeft jaren geduurd eindelijk komt de gemeente tot de conclusie dat lopen de oplossing is voor de binnenstad.
    jarengeleden verklaarde echte Utrechtse politici mij voor gek dat er moest worden gelopen en een algeheel fiest verbod zou moeten komen binnen de singels.
    Fietsen is iets abnormaals in een oude binnenstad, helemaal een fietsroute dwars door de binnenstad naar de Uithof terwijl die ook via het stadion of Kardinaal de Jongweg prima kan worden afgelegd.
    Fietsen is het nieuwe roken, de medemens ervaart ernstige hinder van fietsers.

    Tramlijn naar Zeist gaat zal via de Biltsehoek rijden, langs landgoed Oostbroek zal niemand accepteren.
    Lunetten een intercity station kan handig zijn voor mensen uit het zuiden die op de Uithof moeten zijn.
    Bunnik lijkt geschikter als intercity station met een tramlijn naar de Uithof.

  3. JdV

    Wederom maakt de gemeente plannen voor het nu die tegen de tijd dat ze gerealiseerd worden alweer achterhaald/overbodig zijn omdat de demografische en andere ontwikkelingen daarvoor hebben gezorgd.
    Een tramlijn naar Zeist inplaats van naar Leidse Rijn? Onzinnig. Een intercity station op de verkeerde plek. Utrecht-Amsterdam is de plek waar dat zou moeten komen. Vleuten zou logischer zijn. OV om Rijnenburg te ontsluiten. Allemaal zaken die ontbreken. Dit soort zaken zijn veel te belangrijk om aan de amateurs in het Utrechtse gemeentebestuur over te laten.

  4. wollie

    fietsverbod op de grachten, goed idee. maar je begrijpt dat daarvoor eerst een autovefbod nodig is?

  5. Lachgas

    Is er een kaart waar al die nieuwigheden staan ingetekend? Wandel en fietspaden, tramlijnen, enz?

  6. Utrechter

    Klinkt allemaal heel stellig maar ik gok dat er behalve het uitbreiden van de fietsverboden in de binnenstad weinig van terecht gaat komen…

  7. Pee

    Gekkenwerk dit.
    Bij nieuwbouw wijken minder parkeerplaatsen creëren is vragen om problemen.
    Wie in zo’n wijk woont waar de parkeerplaatsen gereduceerd worden moeten de mensen hun voertuig in parkeergarages gaan zetten aan de rand van de stad.
    Er is ingezet op voetgangers en fietsers maar men vergeet dat auto’s gewoon nodig blijven.
    Het word de automobilist zo moeilijk gemaakt dat je haast nergens meer met de auto kan komen.

  8. Petrus

    Goed bezig gemeente!
    Hopelijk verder van autoluwe stad naar autovrije stad! Iedereen van z’n luie reet om gezond te gaan bewegen en minder uitlaatgassen achter te laten. En ja, elektrische energie (auto’) moet ook worden opgewekt (met veel milieuvervuiling, en/of grote windmolens en parken met zonnepanelen)! Dan liever die laatsten, maar minder verbruik is sowieso beter.

  9. Bakfiets

    Ze moeten al het ov uit de binnenstad weren. Alle deelfietsen buiten de singels parkeren en dan pas is er een normale stad van te maken.

  10. BW

    @Yoshua
    Ik wil natuurlijk niet ontkrachten dat jij een visionair bent, maar jouw standpunt over fietsers beperkt zich doorgaans niet tot de binnenstad. Jij stelde onlangs nog dat forenzen vanuit Zeist prima naar hun werk in Utrecht kunnen wandelen. Of dat je ‘s zondags vanuit Oog in Al ook heel goed naar de Galgenwaard kunt lopen om een potje voetbal te kijken. Nou is in principe natuurlijk alles mogelijk, maar het is niet erg realistisch om te veronderstellen dat mensen 2 x 90 minuten gaan wandelen om 1 x 90 minuten voetbal te kijken.

    De aversie onder DUIC reaguurders tegen fietsers blijft opmerkelijk. Ten eerste ga ik er vanuit dat vrijwel iedereen zelf een fiets heeft, maar bovendien is fietsen verreweg de meest efficiente manier om je door de stad te verplaatsen (snel, schoon, neemt weinig ruimte in). Fietsers moeten alleen niet allemaal tegelijk het Stationsgebied willen passeren, daar zal inderdaad iets gereguleerd moeten worden.

  11. Gregor

    Dit klinken toch allemaal als maatregelen voor vooral mensen die van buiten Utrecht komen om in Utrecht te moeten werken, en die mensen hun reistijd en reiscomfort flink te laten slinken cq. verbeteren. Voor de bewoners van deze stad zelf wordt nauwelijks nog naar omgekeken. Voor deze mensen neemt de reistijd en reiscomfort binnen de stadsgrenzen alleen maar toe. Als je wil vluchten uit deze stad heb je het straks goed bekeken!

  12. Tja...

    ‘Wiel met spaken’: ik zie nog gebeuren dat de singel wordt gedempt om er een fietspad van te maken…

  13. Massegast

    Ach. We zijn als Utrecht al bespoeld en overspoeld met infrastructuur, maar het kan erger en het wordt nog erger. Eerst Amelisweerd en nu is ook Oostbroek aan de beurt. Maak er maar een Los Angeles van. LA Utrecht: een nieuwe ‘internationale’ naam voor het verdwenen stadsie. Stadsie weg….. ik ook maar weg.

  14. kakhiel

    @Massegast: doei!

  15. 3512

    Daar is over nagedacht 🙂 Eerst moesten we gaan fietsen en nu moeten we gaan wandelen, haha. Maar wat is eigenlijk de noodzaak om Stadsie zo uit zn voegen te laten groeien? Voor meer betaalbare woningen wordt het niet gedaan zo lijkt het.

    M.b.t. de plannenmakerij…. zolang een deel, uhh huurauto, richting 50 euro per dag huurkosten gaat pak ik helaas gewoon mn eigen auto naar mn werk(afspraken) en dagjes weg.

  16. Tja...

    @BW:
    Kunt u zich voorstellen dat er bewoners zijn die niet (meer) kunnen of willen fietsen? Zouden er voor die groep bewoners niet ook eens plannen voor vervoer moeten komen? Bijvoorbeeld een echt goed, fijnmazig vervoer? En fatsoenlijke voetpaden die nu eens niet bedoeld zijn om fietsen op te stallen.

  17. Fred

    Mooi begin, maar ik mis nog wel een aantal punten die denk ik ook belangrijk zijn.
    – De tram naar Zeist zou doorgetrokken moeten worden tot aan station Driebergen-Zeist, dan hebben de bewoners van Zeist en snellere directe verbinding met dit station, en het kan ook nog zeer nuttig zijn bij treinuitval tussen Utrecht en Driebergen-Zeist.
    – Tramverbinding met Overvecht (eventueel ook een tramverbinding van Overvecht naar USP)
    – Tramverbinding met Leidsche Rijn, de aftakking naar Papendorp zou doorgetrokken kunnen worden door LR.

  18. Napolitanov

    De auto wordt steeds meer geweerd. Hoe moet het nu met invaliden die op hun invalidenauto zijn aangewezen? Kunnen daar speciale voorzieningen voor worden getroffen?

  19. Lauk

    Om dit alles goed te kunnen beoordelen zou een of meer goede kaarten me ty de onderscheiden fiets- auto- en ov- stromen erg dienstig zijn…

  20. Metropool Utrecht

    @ Massegast en Gregor. Utrecht is al lang geen stad meer maar een stedelijke regio, en draaischijf van Nederland.

  21. BW

    @Tja…
    Dat kan ik me heel goed voorstellen. Ik heb nergens iets anders beweerd.

  22. Piet

    Miljarden naar het OV. Betere bereikbaarheid voor voetgangers. Mooi plan hoor, maar zullen we eerst eens beginnen met het plukken van wat zeer laaghangend fruit, zoals eindelijk eens het aanleggen van trappen naar de perrons vanaf de Moreelsebrug?

  23. Marcel

    De gemeente heeft dit plan uitgewerkt. Wie is de gemeente?
    Het bestuur van Utrecht? De gemeente raad? Het college?
    Moet u de zin is lezen: De gemeente legt het plan voor aan de gemeente raad.
    Dit zou eigenlijk betekenen dat ambtenaren dit voorstel doen aan de gemeente en dan gaat het naar de gemeente raad en daarna naar het college om het uit te voeren als alle inspraak afgerond is.
    Snapt u het nog? Goed zou zijn om in samenspraak met nog op te richten bewonersgroepen in deelgedeeltes van Utrecht plannen uit te werken en dan besluiten te nemen in samenspraak met die bewoners. Na de verkiezingen kan er alweer een nieuw idee zijn wat gedragen wordt door een nieuw bestuur van Utrecht. Als je alle besluiten bekijkt van het centrum van Utrecht door de verschillende colleges, krijg je toch echt de schrik en de hik van dit soort visie over de aankomende 20 jaar.

  24. Rob H.

    @piet: Want daar lossen alle vervoersproblemen mee op?

  25. arbeider

    Hoe is het mogelijk dat dit College besluit om de doorgang van de Catharijnesingel gaat afsluiten.

    De enige toegangsweg nog van Noord naar Zuid en andersom, dit is een grote schande!

    En maar klagen dat de rondwegen dicht slibben, het is bizar dat dit allemaal maar kan.

  26. JdV

    @Wollie: Uiteraard. Want het is verboden om te fietsen op de snelweg, en dat kan uiteraard alleen maar nadat het rijden met de auto op de snelweg verboden is. Hartstikke logisch.

  27. Herman

    Grootste plannen!

    Wat zal een kaartje met de voorgestelde tramroutes toch veel verduidelijken, altijd lastig oriënteren op basis van omschrijvingen.

  28. Piet

    @Rob H.
    Nee, daar lossen we natuurlijk niet alle problemen mee op. Dat beweerde ik dan ook niet. Ik had het over laaghangend fruit. Dat betreft zaken die in principe gemakkelijk en snel en goedkoop zijn te realiseren en die alvast een deel van de last wegnemen. Zo maakte ik vroeger ook mijn huiswerk en die werkwijze is me altijd goed blijven bevallen (even afgezien van spoedeisemde zaken natuurlijk).

  29. Joop de Zeeuw

    Er is veel te veel aandacht voor de binnenstad, dat evenemententerrein & outlet annex horecabuurt. Het echte leven speelt zich in de buitenwijken af. Daar moet mobiliteit beter.

  30. Fred

    @ Piet
    Dat laaghangende fruit is inmiddels al wel allemaal geoogst denk ik.
    Utrecht ondergaat de metamorfose van middelgrote stad naar grote stad, en daarbij is een opwaardering van het OV-netwerk noodzakelijk, dat steeds vooruit blijven schuiven met nog meer busbanen e.d. is dan niet meer toereikend, zeker als je naar de ontwikkeling in de toekomst kijkt.
    Je hebt dan gewoon een tram / lightrail netwerk nodig om de benodigde capaciteit te behalen.
    Andere steden in Europa die richting 500.000 inwoners zitten hebben dat ook.
    Het kost veel geld, maar het is echt nodig.

  31. cas

    Reistijd en kosten bepalen welk vervoersmiddel mensen nemen. Het lijkt er alleen op dat ze denken dat iedereen maar bij een station woont of een directe bus naar de bestemming heeft.
    Jammer genoeg voor deze mensen is het nu eenmaal dat ruim 90 % van de bewegingen het snelste is met de auto. Los daarvan heeft het OV zich ondanks vele miljoenen subsidie nog niet kunnen bewijzen als een sterk concurrerend middel (zowel tijd als kosten).

    En die tramlijn langs het merwedekanaal…?? Laat ze toch lekker dat stukje lopen…. weer honderden mijloenen voor 20 min lopen of 5 minuten fietsen…. Of gaat daar toevallig een of andere arrogante bestuurder wonen waarvan de benen stuk zijn?

    En ja, woon je in Utrecht en wil je naar centrum Amsterdam oid dan ben je een idioot als je met de auto gaat, maar dat snapt iedere aardappel wel.

  32. Piet

    @Fred
    Ik zeg dan ook niet dat men de modernisering van het OV maar moet laten liggen, maar wel dat er nog genoeg voor de hand liggende verbeteringen mogelijk zijn die snel te realiseren zijn, zoals de trappen aan de Moreelsebrug. Een dergelijke (en door velen gewenste) snelle verbetering moet men niet laten liggen terwijl men door dit na te laten rupsjenooitgenoeg Klépierre steeds maar zijn zin blijft geven.

  33. Malle Aggie, planner NS

    Is NS 1) (commercieel) bereid een nieuw IC-station op te nemen in de dienstregeling? Bilthoven kan ook wel IC-station willen worden om de Uithof te ontsluiten; gaat echt niet gebeuren. Is 2) NS/ProRail wel in staat qua planning i.c.m. internationaal en goederenverkeer dit in te passen? Komen die verwachte reizigers wel van Den Bosch en Eindhoven? Als ze van Culemborg en Houten komen, dan is er Vaartsche Rijn!

  34. Karla

    HUURmobiliteit mensen, je betaalt er voor, het is niet dat iemand zijn fiets of auto met je deelt. Is niet verkeerd hoor, huurmobiliteit, maar je moet het wel de juiste naam geven en niet doen of het allemaal gratis is. Gratis is het stallen voor de exploitant, die doet dat namelijk in uw en mijn openbare ruimte. Das wel jammer van die leuke hippe ecovriendelijke groenegeitenwollensokken huurmobiliteit.

  35. D.

    Een trambaan door Oostbroek? Mag hopen van niet. Anders moet GroenLinks hun naam maar eens gaan veranderen (wethouder mobiliteit in Utrecht…). Verder waarom niet trambaan van Papendorp door naar LR zuid. Lijkt mij een mooie aanvulling.

  36. Evert Bouws

    Wat ik gezien heb van de plannen werken ze desastreus uit voor de OV-verbindingen met De Bilt en Zeist. Het komt er op neer, dat je straks vanuit Zeist twee maal moet overstappen, als je naar de binnenstad wil. In Zeist komt de tram namelijk niet verder dan “Mooi Zeist” bij het Jordan Lyceum. Vanuit De Bilt gaan de bussen niet meer naar het centrum, maar naar het Centraal Station. Je bent door de omweg en een stuk lopen een kwartier langer onderweg, iets minder erg dan vanuit Zeist, want daarvandaan ben je straks zeker een half uur langer onderweg door al het overstappen.

  37. Joas

    @ Malle Aggie.

    Klaarblijkelijk werk je niet bij de NS, anders had je wel geweten dat het mogelijke IC station deels ook op de lijn Arnhem-Utrecht komt te liggen. De plannen zijn ook pas jaren in de maak. Eindhoven-Amsterdam, Eindhoven-Schiphol en Nijmegen-Schiphol zijn hele belangrijke, drukke IC verbindingen. Daarom wordt er ook iedere 10 minuten gereden. Bedenk ook dat rondom Eindhoven en tussen Arnhem en Nijmegen een soort van randstedelijk-achtige bebouwde gebieden ontstaan zijn waar honderduizenden mensen komen te wonen. Studenten en forenzen die in Utrecht moeten zijn komen daar vandaan. Door goede verbindingen met deze gebieden ontlast je de bevolkingsdruk die op Utrecht komt te staan. Mensen hoeven immers niet meer te verhuizen.

    En natuurlijk zijn rijk, NS en Prorail gewoon bij de planvorming betrokken.

  38. Nina

    Benieuwd wanneer en waarmee dit allemaal betaald gaat worden. Voorlopig moeten we dealen met economische malaise door de pandemie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).