Monumentale directievilla Oog in Al wordt eind deze maand gronding onder handen genomen Monumentale directievilla Oog in Al wordt eind deze maand gronding onder handen genomen

Monumentale directievilla Oog in Al wordt eind deze maand gronding onder handen genomen

Monumentale directievilla Oog in Al wordt eind deze maand gronding onder handen genomen
Foto: Pepijn Zwanenberg
Het noodzakelijke onderhoud aan de monumentale directievilla van het Cereol-complex in Oog in Al start eind deze maand. Ondertussen heeft de gemeente Utrecht nog geen nieuwe bestemming gevonden voor het pand.

Het noodzakelijke onderhoud aan de monumentale directievilla van het Cereol-complex in Oog in Al start eind deze maand. Ondertussen heeft de gemeente Utrecht nog geen nieuwe bestemming gevonden voor het pand.

Het Cereol-complex is begin deze eeuw opgeknapt, maar de directievilla aan de Everard Meijsterlaan is niet in dat project meegenomen. Sinds 2013 is het pand anti-kraak. Vorig jaar september uitte GroenLinks al zorgen over de staat van het pand en even later liet de gemeente weten alleen noodzakelijk onderhoud uit te voeren. Die werkzaamheden beginnen naar verwachting op 25 oktober. De exacte datum is afhankelijk van de uitkomst van het asbestonderzoek.

Werkzaamheden

Het pand verkeert volgens de gemeente in ‘zeer slechte staat’. In mei van dit jaar zijn al voorbereidingen op de werkzaamheden getroffen. Zo is de constructie versterkt en het dak waterdicht gemaakt. Straks worden onder meer de ontbrekende dakpannen aangevuld, loshangende onderdelen weggehaald, de constructie wordt gestut en de ruimtes worden leeggehaald.

Na afronding van het noodzakelijke onderhoud start de tweede fase. “In deze fase wordt het interieur en exterieur van het pand gerestaureerd. Hiermee wordt de Directievilla weer teruggebracht in de staat die het dient te hebben”, aldus de gemeente Utrecht.

Bestemming

Wat er in de toekomst met de directievilla gaat gebeuren is nog onzeker. Er wordt gekeken of het monument ingezet kan worden voor een maatschappelijk doel. Als dit niet lukt wordt de villa waarschijnlijk verkocht.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Grondig als in met een sloopkogel? Wat een ongelofelijk lelijk en onbeduidend pand. Slopen en een aantal woningen bouwen die van deze tijd zijn. Nieuwe huizen, gasloos en voor niet teveel geld zouden op deze plek beter van pas komen.

 2. wollie

  mooie plek voor het parkje van de Croeselaan; dan kunnen de jarendertigwoningen daar behouden blijven.

 3. FB59

  @JdV: Over smaak valt niet te twisten. Ik vind het wel mooi. Mijn droomhuis met de voordeur in het midden. Niet gelijk de sloopkogel. Overigens rare combi gasloos en cultuurbarbaar.

 4. Alain

  @JdV

  Eerlijk gezegd lijkt me dit juist een prima woonhuis. De lokatie is in ieder geval benijdenswaardig, zo pal naast park en Merwedekanaal. Lekker ruim lijkt het me ook. De hoogbouw neemt helaas wel wat zon weg, maar met het park als je voortuin is er genoeg compensatie.

  De stijl moet je liggen natuurlijk.

  Als de renovatie meteen voorschot neemt op gasloos, door goed te isoleren, zou dat wel erg prettig zijn.

 5. Arjan Verhoeven

  Als je niet weet wat je met een pand aan moet dan moet je er niet nog meer geld in stoppen maar verkopen.

  Hoeveel panden heeft de gemeente eigenlijk in onderhoud zonder te weten wat ze er mee wil?

 6. erwin

  Ik vind het wel een mooie woning eigenlijk en zou er wel willen wonen.
  Overigens: is Pepijn Zwanenberg als fotograaf bij Duic begonnen…? 🙂

 7. Roerdomp

  JdV, jouw droomhuis staat toevallig al precies naast deze woning in de vorm van een roestvrijstalen fallus.

  ‘Monumentaal’ en ‘mooi’ worden wel vaker met elkaar verward. Het idee van monumenten is echter dat historie per definitie waarde heeft, ongeacht het esthetische oordeel van een stelletje onbeduidende werkontduikers op een lokaal forumpje.

 8. Scherpschutter

  @Arjan Verhoeven

  De Gemeente dient al haar vastgoed te verkopen. Er is geen enkele reden waarom een organisatie die is aangesteld om de spreekwoordelijke plantsoenen aan te harken, vastgoedexploitantje zou moeten spelen van belastinggeld.

  Waarom zou een gemeente vastgoed moeten bezitten? Makes no sense at all. Ze kunnen prima een kantoortje huren voor wat personeel en daar zou het ook bij moeten blijven.

 9. Pol

  Als er al geen maatschappelijk doel gevonden kan worden om dit pand een herbestemming te geven, kan ik mij niet voorstellen, dat het de gemeente enige moeite zal kosten om dit pand op deze locatie met een stevige portie winst te verkopen.

  Het pand heeft daarnaast een mooie uitstraling die prima past tussen de school, het park en Meyster’s Buiten.

 10. Koel Hoofd

  @Roerdomp
  “Het idee van monumenten is echter dat historie per definitie waarde heeft,”
  Helemaal mee eens.
  Alleen ziet GL het net iets anders:
  Dit pand moet worden gered want in deze verkrotte staat ontsiert het de nieuwe dure Cereol omgeving, terwijl de degelijke woonhuizen Croeselaan moet plaatsmaken voor een drollenveldje voor de gentry in Wonderwoods.

  Verschil in bouwperiode is pak ‘m beet 20 jaar?

 11. Ooginaller

  Goedzo. Prachtig pand, dat een opknapbeurt verdient. Nu die roestige maar prachtige kraan nog.

 12. Kaat

  Gewoon verkopen? De gemeente kan wel wat geld gebruiken en de markt is goed nu…

 13. Roerdomp

  @Koel Hoofd: 20 jaar is ten eerste nogal een verschil in bouwperiode. Vind je jaren ’30- en ’50-bouw vergelijkbaar? Jaren ’60 tegenover ’80? Bouwperiode is trouwens óók niet hetzelfde als monumentaliteit, weer een misvatting.

  Je stelt vast of iets monumentaal is of niet, en dan behoud je het in goede staat. Het argument dat een gebouw verkrot moet blijven omdat het anders goed is voor de toch al dure buurt, begrijp ik helemaal niet.

  Wat de sloop van andere huizen ermee te maken heeft weet ik ook niet. Ik ben tegen de sloop van de Croeselaan-woningen en tegen de sloop van dit pand. Als GroenLinks voor de sloop van de Croeselaan-woningen is mogen ze daarop worden afgerekend, maar dan nog kunnen er prima redenen zijn om andere panden niet plat te gooien.

 14. Paul

  Dit pand hoort bij het complex juist, dus herstellen is goed. Maar de gemeente zou het gelijk onder monumenten voorwaarde kunnen verkopen…
  De lelijke 80 jaren woningen op de croeselaan tegen over rabo wel slopen,maar niet de jaren 30 huizen. Bestaande Wijken moet er niet uitgaan zien als complete nieuwbouw wijken

 15. Koel Hoofd

  @Roerdomp
  Ben het met eens, zowel villa als Croeselaan moeten blijven, al was het alleen maar vanwege het historisch perspectief. Maar er zit ook een andere dimensie aan, het fairness principe.

  Het ging om je argument “dat historie per definitie waarde heeft”.
  Dat geeft zowel deze woning als de Croeselaan per definitie waarde omdat ze uit historische tijdperken stammen. De Croeselaanwoningen hebben daarnaast extra waarde omdat ze op A-locatie (centrum) staan, dus nog steeds bewoond worden en daarmee ook nog steeds heel goed bewoonbaar zijn.
  Deze woning is een waardeloze B-locatie moneypit omdat het een totaal onbewoonbaar krot is geworden wat gestut moet worden om instorten te voorkomen. Er is kennelijk ook al jaren geen marktpartij geinteresseerd in deze B-locatie villa want het moet worden gered met publiek geld.

  Dan halen we nu het ‘monument’ argument erbij.
  Ik zie dan ook niet in waarom dit krot, overigens een totaal niet bijzondere woning maar 13 in dozijn verhaal want er staan er nog 2 op luttele meters afstand, tot monument is bestempeld. Omdat er toevallig ooit de directeur van een verguisde (stankoverlast) en afgefikte (door verkrotting en gespuis) fabriek in woonde? Misschien was het wel een homofobe rascist die zijn vrouw inelkaar sloeg, zijn kinderen molesteerde, zijn personeel kapot werkte, NSBer in de oorlog en decennia lang de belastingen ontdook. Heeft iemand dat al onderzocht voordat die woning een monument werd?

  Realiteit is dat de Shakespearhof dankzij de grote Cereol brand nu een peperduur nieuw buurtje is geworden met woningprijzen boven de €1 miljoen. De woningen die er nu op Funda te koop staan hebben geheel zorgvuldig nu géén foto’s van het directie krot, want dat haalt de verkoopprijs omlaag… Mensen die een miljoen neertellen voor een woning stellen namelijk ook hoge eisen aan de omgeving.

  Dus het heeft hier werkelijk niets met monumentale waarde te maken, maar alles met de impact van het krot op de buurt. En dat wil GL nu gaan pimpen met publieksgeld en droomt over ‘maatschappelijk belang’ van een oude standaard villa in een nieuw jasje in een peperdure buurt. GroenLinks speelt hier de elitaire projectontwikkelaar…
  Dat zou je toch eerder van de VVD verwachten.

  Dat maakt het ook wrang dat diezelfde GL de A-locatie Croeselaan wil ruimen voor een drollenparkje voor gentry in het peperdure Wonderwoods, en daarbij ook droomt over het ‘maatschappelijk belang’, alleen dan van elitair groen.

  Gelijke monniken gelijke kappen: dus of beide blijven staan, of beide gaan neer.
  Dat is stuk eerlijker. duurzamer en historisch verantwoord dan het groenslinkse twee maten meten, de elite weer een beetje meer en de armen heel veel minder want dat is goed voor de ‘verbetering van de kwaliteit van de omgeving’ (doelstelling gemeente).

 16. Willem

  @ Koel Hoofd

  De directeur was een keurige man die hier helemaal niet woonde. Doe eens een keer wat research in plaats van op dit forum brallend je tijd te verdoen mijn beste. De directeurswoning was in huidige termen het ceo-kantoor. De directeur woonde in Vreeswijk. Je weet wel, Nieuwegein tegenwoordig.

 17. Willem

  En overigens Koel Hoofd, zorg eens voor een betere argumentatie dan dat jij-bak geleuter. Croeselaan staat totaal los van dit projectje.

 18. Utrechtse Jantje

  Ik ben het weer eens helemaal eens met je @ scherpschutter … En beste @ Wilem jij doet duidelijk je huiswerk goed man …Het is inderdaad een lastige afweging , dit pand behouden , wat een berg geld gaat kosten , of slopen en tegemoet komen aan de huizennoot !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).