Openbaar Ministerie start onderzoek naar Utrechtse ‘bangalijst’ Openbaar Ministerie start onderzoek naar Utrechtse ‘bangalijst’

Openbaar Ministerie start onderzoek naar Utrechtse ‘bangalijst’

Openbaar Ministerie start onderzoek naar Utrechtse ‘bangalijst’
Het Openbaar Ministerie laat weten dat ze een onderzoek gestart is naar de ‘bangalijst’ die op dit moment rondgaat. Op deze lijst staan vrouwelijke Utrechtse studenten met foto’s, huisadressen en telefoonnummers. De powerpointpresentatie is gemaakt door leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC).

Het Openbaar Ministerie laat weten dat ze een onderzoek gestart is naar de ‘bangalijst’ die op dit moment rondgaat. Op deze lijst staan vrouwelijke Utrechtse studenten met foto’s, huisadressen en telefoonnummers. De powerpointpresentatie is gemaakt door leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC).

De powerpointpresentatie bevat tientallen pagina’s over vrouwelijke studenten met beledigende en seksueel aanstootgevende teksten geschreven. Er is ook een apart hoofdstuk waarin vrouwen worden genoemd die juist niet ‘in de smaak vallen’. Er staan foto’s, adressen en telefoonnummers in.

Het Openbaar Ministerie laat weten inhoudelijk nog niet veel te kunnen vertellen over het onderzoek. In het kort vertelt een woordvoerder dat er onderzocht wordt of er strafbare feiten zijn gepleegd door de makers van het document.

De makers van de lijst zijn leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) en de vrouwelijke studenten die voorkomen in het document zijn leden van vrouwenvereniging U.V.S.V.

De besturen van USC en U.V.S.V., de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en de lokale politiek hebben hun afschuw uitgesproken over het document.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Ongewenst

  Het zal wel weer in een doofpot terecht komen… Overigens heb ik soortgelijke ervaringen met het personeel in het Hoger Onderwijs meegemaakt..

 2. Knor

  Maar hun pappas hebben geld dus de dames willen toch wel lid worden. Staat goed op je CV voor als je ooit bij het OM wil solliciteren.

 3. Sanne

  Goh, volgens dhr scherpschutter is er niks aan de hand en is dit gedrag van alle tijden. Alleen jammer dat het uitgelekt is. Aldus het orakel uit Leidsche Rijn.
  Blijkbaar (en gelukkig) denkt de rest van het land en het OM er anders over.

 4. Nina

  Zelf heb ik mij altijd uitgesproken tegen dit gedrag van anderen ook als dit niet tegen mij persoonlijk gericht was.

  Hoog tijd dat we dat allemaal gaan doen, want dit is geen normaal (dat wat de meeste mensen doen) gedrag en al helemaal geen gewenst gedrag. Het schaadt degene waar het over gaat.

  Door mee te waaien, een oogje toe te knijpen en erom te lachen maak je het mogelijk en geaccepteerd.

  Wie dit gedrag vertoond is niet goed opgevoed of heeft het niet begrepen, maar is inmiddels wel geacht op een leeftijd te zijn waarbij diegene de onvolwassenheid achter zich heeft gelaten. En dus begrijpt dat bepaald gedrag consequenties heeft; voor de ander en uiteindelijk ook voor zichzelf.

  In een maatschappij houden we rekening met elkaar en ben je zelf verantwoordelijk voor je gedrag. Dit leer je al op de kleuterschool.

 5. Hans O.

  Lees de column van Youp van ‘t Hek in de NRC van deze zaterdag. Het is een beetje hypocritisch dat die ouders USC lid geweest zijnde advocaten van de Zuidas ook corpslid geweest zijn inhuren.

 6. WV

  @ Hans O.

  ???? Wat wil je nou eigenlijk zeggen joh.
  Ontzeg je die meisjes het recht om verhaal te halen bij die randdebielen?

 7. Lombokker

  Het verzamelen en delen van persoonsgegevens wordt “doxing” genoemd, en is sinds 1 januari 2024 strafbaar gesteld:
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/doxing

 8. Jan willem

  @WV Wat Hans volgensmij probeert te zeggen is dat dit de kinderen zijn van de elite van Nederland. Ouders die bij het o.m. werken, advocaat, rechter, tandarts of huisarts zijn.
  Juist van mensen van zulke hoge stand zou je verwachten dat zij hun kinderen goede normen en waarden mee geven en juist dit lijkt vaak niet te gebeuren. Want ‘papa regelt het wel als wij ons hebben misdragen’.

  Kijk naar de Belgische zaak omtrend Sanda Dia. Een jongen met een migratie achtergrond die bij het korps probeerde te komen. Tijdens zijn ontgroening is hij zo hard aangepakt dat hij komt te overlijden. De daders kwamen er in alle anonimiteit mee weg omdat papa de duurste van de duurste advocaten in konden huren. (Zelf een hoge rechter is van de zaak gehaald omdat hij de vader van een van de daders was)

  Als dit al tot een rechtzaak komt verwacht ik dat het leger aan advocaten van de daders tot de duurste van Nederland behoord. En het o.m. waarschijnlijk met een strafbeschikking komt zodat de daders geen strafblad krijgen en hun geen strobreed in de weg ligt hun studie te vervolgen en later hun hoge functie mogen bekleden.

 9. JdV

  Enige strafbare feit is wellicht een overtreding van de privacyeetgeving. Dozing zal lastig te bewijzen zijn. Alle overige feiten zijn strafrechtelijk gezien niet kansrijk.
  Overigens gaat het hier om volwassenen en mis ik de rol van de ouders, de opvoeding, gedrag van de dames zelf etc. Maar zoals gezegd, daar gaat het OM niet over gelukkig.

 10. OM

  @ JdV

  Powerpoint met alle contactgegevens op het internet. Beter bewijs van Doxing is niet te bedenken.

 11. Koel Hoofd

  @OM
  Doxing bewezen, echter….
  Staat er op die PP ook wie het heeft gemaakt en wie het allemaal hoe en waarom heeft verspreid? Dan die advocaten en rechters, zijn die zelf lid geweest van die elitaire netwerkclubjes? Vervolging kon wel eens de zoveelste peperdure heilloze OM excursie worden, type dolle hond die de eigen staart najaagt…

 12. JdV

  @OM: rondgestuurd via mail. Niet op website of openbaar toegankelijke (sociale) media voor iedereen in te zien. Het verschil ontgaat u. Geeft niet hoor. Sterkte.

 13. Erica

  @JdV Als je niet weet waar het over gaat, kun je beter niks zeggen. Dit lees ik op Duic 15 maart: Het Utrechtsch Studenten Corps laat weten: “Gisteren is een smakeloze PowerPointpresentatie rondgegaan via sociale media, …..” Niet alleen via mail dus. En de opmerking ik mis hier het gedrag van de dames zelf is beneden alle peil. Niets geeft je het recht namen, telefoonnummers, adressen te publiceren

 14. OM

  @ JdV

  Het verschil ontgaat mij niet.
  Lees u in en interpreteer.
  Maar dat is te ingewikkeld voor u.

  @ Koel Hoofd

  Nogal eenvoudig. IP- adressen van die koene ridders zijn eenvoudig zichtbaar te maken met de juiste tools.

 15. Haha

  Haha koelhoofd weet niet wat ip-adressen zijn en jdv alias ss weet niet wat doxing is…

 16. Nina

  @ Hans O.

  Vroeger was er veel meer professioneel toezicht bij o.a. de ontgroeningen van arts, psycholoog e.d.

  Hoog tijd dat de universiteit en hoge scholen hun (financiële) steun stopzetten en het geld uitgeven aan dat waar het voor bedoeld is: goed onderwijs.

  Zolang de steun er is, wanen studenten zich nl. onterecht veilig bij die clubs, doordat de universiteiten en hoge scholen eraan gelieerd zijn.

 17. Corma Kariv Bomeboer

  Werden er mensen gechanteerd? Dan is het geen doxing. punt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).