Opvangplek voor minderjarige vluchtelingen in De Meern opent deze week, ondanks bezwaar omwonenden Opvangplek voor minderjarige vluchtelingen in De Meern opent deze week, ondanks bezwaar omwonenden

Opvangplek voor minderjarige vluchtelingen in De Meern opent deze week, ondanks bezwaar omwonenden

Opvangplek voor minderjarige vluchtelingen in De Meern opent deze week, ondanks bezwaar omwonenden
Begin augustus arriveren de eerste minderjarige vluchtelingen bij de nieuwe Utrechtse opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Aan de Meentweg in De Meern is een woning omgebouwd zodat er plek is voor ongeveer 18 jongeren, die in leeftijd variëren van 14 tot 18 jaar, en minimaal twee begeleiders. Het openen van deze opvangplek ging niet zonder slag of stoot. Vanuit de buurt kwam namelijk verzet, onder meer in de vorm van een petitie en juridische procedures. De gemeente heeft begin 2020 echter groen licht gegeven, waardoor er straks toch opvang mogelijk is.

Begin augustus arriveren de eerste minderjarige vluchtelingen bij de nieuwe Utrechtse opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Aan de Meentweg in De Meern is een woning omgebouwd zodat er plek is voor ongeveer 18 jongeren, die in leeftijd variëren van 14 tot 18 jaar, en minimaal twee begeleiders. Het openen van deze opvangplek ging niet zonder slag of stoot. Vanuit de buurt kwam namelijk verzet, onder meer in de vorm van een petitie en juridische procedures. De gemeente heeft begin 2020 echter groen licht gegeven, waardoor er straks toch opvang mogelijk is.

Het huis aan de Meentweg, dat zich op het laatste adres aan het einde van de straat bevindt, is ooit gekocht voor zo’n 900.000 euro. Vervolgens is de woning voor nog eens 300.000 euro verbouwd. Zo is er onder andere een aanbouw tegen het huis gezet, zodat er binnen meer ruimte is.

De meeste slaapkamers bieden plek aan twee personen. Naast twee bedden staat er in iedere kamer een koelkast, een bureau en een kledingkast. Op beide verdiepingen is er een badkamer en toilet, die doen denken aan de sanitaire voorzieningen van een sporthal. Voor de begeleiders van de jongeren is een aparte hoek ingericht. Hier bevindt zich een kantoorruimte, twee kleine slaapkamers met ieder één bed en een aparte badkamer. Omdat er 24-uurs begeleiding is zijn er altijd minimaal twee medewerkers van het COA aanwezig in het huis en overdag zijn er straks meestal drie.

Tekst loopt door onder afbeelding

Het huis beschikt ook over een woonkamer met twee zithoeken en twee televisies. Ook staat er in de woonkamer een grote eettafel, een voetbaltafel en er hangt een wereldkaart aan de muur. Om het huis ligt een forse tuin die aan de achterzijde deels is ingericht als zithoek. Daarachter ligt nog een groot grasveld.

Evaluatie

De eerste twee jongeren arriveren op 1 augustus. Dat aantal wordt gefaseerd opgebouwd tot er straks acht minderjarige vluchtelingen wonen. “Dit zal de eerste drie maanden ook zo blijven”, zegt Rick van Rosmalen, locatiemanager van de opvangplek. “Na die periode vindt een evaluatie plaats. Als dat allemaal goed verloopt kunnen we doorgroeien tot 16 á 20 jongeren, waar ik overigens alle vertrouwen in heb.”

Niet iedereen in de buurt deelt echter het vertrouwen van Van Rosmalen. In 2019 gaf een bewoner, namens een groep omwonenden aan dat er vooral zorgen zijn over de keuze van de locatie en de doelgroep die er komt te wonen. “De betrokken bewoners – die overigens niet tegen opvang in kleinschalige woonvoorzieningen zijn – vinden de keuze om twintig voornamelijk mannelijke asielzoekers in de leeftijd van 14 tot 17 jaar op deze locatie Meentweg 168 te huisvesten onbegrijpelijk.”

Van Rosmalen noemt de plek juist een ‘perfecte locatie om jongeren op te vangen’. “Het is een rustige omgeving én verschillende voorzieningen zoals scholen en sport liggen op fietsafstand.”

Procedures

De opvanglocatie heeft een vergunning om tien jaar op de plek aan de Meentweg te blijven. Er lopen echter op dit moment twee juridische procedures tegen de vergunningen. Er is een tijdelijke omgevingsvergunning en een tijdelijke onttrekkingsvergunning verleend voor de opvang. Enkele omwonenden die bang zijn voor overlast hebben tegen beide vergunningen beroep aangetekend. De zitting daarover is op 15 oktober. Het is de verwachting dat de rechter binnen zes weken oordeelt of de vergunningen in stand blijven, vernietigd worden of dat de gemeente opdracht krijgt om bepaalde punten nader te onderzoeken en daar een (aanvullend) besluit over te nemen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Rick van Rosmalen

Van Rosmalen denkt dat de zorgen en in sommige gevallen ook het onbegrip van omwonenden vooral te wijten is aan de slechte communicatie in het begin van het proces. Zo kregen zij opeens te horen dat het huis dat te koop stond was gekocht door het COA om er een opvanglocatie van te maken, zonder dat zij van tevoren op de hoogte waren gebracht.

“Ik heb ondertussen best veel mensen gesproken uit de buurt. Iedereen deelt eigenlijk wel de waarde dat kinderen een veilige omgeving nodig hebben, maar ook zijn er zorgen. Ik probeer alle vragen van bewoners te beantwoorden en ze te betrekken bij het proces. Ik verwacht hier ook geen overlast. Deze plek is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Ter Apel of Overberg. Hier wordt veel kleinschaliger gewerkt, waardoor er onder de jongeren minder groepsdruk is en wij ze intensiever kunnen begeleiden. Bovendien wordt er gewerkt aan een meldpunt voor omwonenden.”

Wereldburgering

De jongeren die in De Meern belanden zijn zogenoemde ‘alleenstaande minderjarige vreemdelingen’. Dit zijn kinderen die zonder ouders of andere personen die het gezag hebben naar Nederland zijn gekomen. Ze hebben een asielaanvraag doorlopen die is afgewezen of ze zitten nog in een procedure. Bij de opvangplek in De Meern staat inburgeren dan ook niet centraal. Ze blijven op die plek tot ze 18 jaar oud zijn en daarna gaan ze naar het reguliere asielzoekerscentrum, terug naar het land van herkomst of er wordt een nieuwe procedure gestart. “Bij ons ligt de focus daarom op wereldburgering”, aldus Van Rosmalen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Om de buurt kennis te laten maken met de jongeren, de begeleiders en de opvangplek is op 4 september een kennismaking georganiseerd. Hoe die dag er precies uit gaat zien is echter nog afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen. De bewoners van de wijk ontvangen daar spoedig een wijkbericht over.

Met het openen van de locatie in De Meern heeft Utrecht straks drie opvangplekken van het COA. Zo is het azc en Plan Einstein te vinden aan de Joseph Haydnlaan. Bij Plan Einstein komen de mensen vanaf de eerste dag in contact met omwonenden via bijvoorbeeld cursussen en activiteiten. De gemeente heeft begin juni tot slot aangegeven open te staan voor een extra opvanglocatie om ook in de toekomst een evenredige bijdrage te leveren aan de opvang van asielzoekers.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  Ik sta al jaren bij woningnet ingeschreven. Wanneer ben ik aan de beurt ?

 2. Wim

  Belachelijk veel geld uitgegeven aan een luxe woning om als opvang dienst te doen.

 3. Luuk Upuuk

  Begrijp ik nou goed dat hier dus kinderen worden opgeslagen tot ze oud genoeg zijn om uitgezet te worden? Feitelijk is het dus een jeugdgevangenis waar kinderen zonder enig vooruitzicht op een toekomst in dit land komen te verblijven. Er zijn veel landen waar jongeren uitkijken naar hun 18e verjaardag. Hier krijgen ze dan een enkeltje illegaliteit. Een huis vol mannelijke pubers zonder enig toekomstperspectief, kan me voorstellen dat de buurtbewoners dit niet in hun straat willen hebben.

 4. Jakob

  Een kamertje zoals op de foto, gedeeld met een leeftijdsgenoot, lijkt je wel wat, Wim?

 5. JdV

  Ik begrijp dat veel mensen iets vinden van deze opvang. Maar zou het niet slimmer zijn de oorzaak aan te pakken in plaats van de gevolgen? Stuur kansloze gelukszoekers direct terug in plaats van ze in de procedure te plaatsen. Mensen uit vakantie waar half Nederland op vakantie gaat zijn voor het overgrote deel helemaal geen asielzoekers.

 6. Wim

  @Jacob,
  Daarom zeg ik belachelijk veel geld voor kamertjes als op de foto want zo’n huis 8s natuurlijk zeer inefficiënt voortbewogen opnemen lap grond waar menig gezin jaloers op wordt

 7. UtrechtvoorUtrecht

  @JdV “Gewoon terugsturen”, hoe ziet dat eruit als (1) iemand geen paspoort (meer) heeft of (2) het land de persoon niet accepteert? De IND leest mee dus briljante suggesties worden op prijs gesteld.

 8. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Lees dit goed ….

  ‘Racist’ is de naam voor personen, die snappen dat wij als klein landje nooit in staat zullen zijn het leed van de hele wereld op te lossen.
  ‘Racist’ is iemand, die vindt dat de oorzaak van migratie moet worden opgelost in de landen waar die ontstaat.
  ‘Racist’ is de naam die gegeven wordt aan personen, die zich hardop afvragen of de samenleving in NL baat heeft bij een parallelle samenleving, die alleen ons geld wil en verder niets met ons te maken wil hebben.
  ‘Racist’ is de titel voor mensen die een onevenredige criminaliteit van allochtone bevolkingsgroepen signaleren en willen dat daar iets aan gedaan wordt.
  ‘Racist’ is de naam van iedereen die van een vrij Nederland houdt, en die vrijheid niet wil laten verkwanselen door kortzichtige globalisten en profiteurs.
  ‘Racist’ is de naam voor realisten, die snappen dat een samenleving maar een beperkt aantal pecunia kan ophoesten, en wil dat de eigen bevolking daar het meest van kan genieten, en niet uitzuigers die niets doen om het te verdienen, zoals de EU wil.
  ‘Racist’ is iemand die vindt dat men op merites moet worden beoordeeld, en dat wit of zwart of lichtgetint zijn geen verdienste is.

  Fijne dag realist😉.

 9. Scherpschutter

  @JdV 29/7/2021 – 15:12

  De regering is blij met iedereen die ze kunnen krijgen JdV! Zolang het maar een hartslag heeft. Er tikt namelijk een tijdbom voor de politiek. Het grootste gevaar waar de Staat der Nederlanden zich mee geconfronteerd ziet op het moment is niet corona, ziektes, een energieomslag of het monetaire systeem; het grootste gevaar is een bevolkingsimplosie! Dat leest u goed. Niet een explosie, maar een implosie.

  Om bevolkingsaantallen op peil te houden is een geboortecijfer van 2,1 kind per vrouw nodig. Dat is algemeen bekende wetenschap. Alles boven 2,1 kind zorgt voor een groeiende bevolking. Alles onder 2,1 zorgt voor een krimpende bevolking. In Nederland ligt het geboortecijfer momenteel op 1,59 en de trend is al sinds de jaren ’70 sterk dalende. Er dreigt over enkele decennia een totale bevolkingsimplosie door een omgekeerde bevolkingspyramide; vrijwel geen jongeren en een enorme berg ouderen. De ouderen leggen vroeger of later het loodje en boem….Geen bevolking meer over, maar het grootste probleem zit hem natuurlijk in de tussentijd.

  Het aantal economisch productieven neemt de komende decennia FORS af en het aantal mensen dat economische ondersteuning nodig heeft neemt tegelijk FORS toe. De jeugd van nu is letterlijk gedoemd tot slavernij voor ouderen. Om een klein beetje een idee te krijgen van hoe groot dit probleem gaat worden en ook hoe dichtbij dit probleem al is, hoeft u alleen maar naar het zorgstelsel te kijken. De kosten zijn over 15 jaar letterlijk al niet langer te dragen. Letterlijk! Teken het plaatje maar door. Jongeren zullen dit niet accepteren.

  En dit is natuurlijk allemaal een gigantische bedreigingen voor onze semi-socialische overheid, die als iedere socialistische Sinterklaas allerlei absurde beloftes van wieg tot graf heeft gedaan aan haar naïeve en financieel ongeletterde bevolking, zonder ooit na te denken over waar het van betaald moet gaan worden. Van pensioen tot zorg en sociale uitkeringen; het gaat er allemaal aan. Het kan rekenkundig niet uit…Het grappige is dan wel weer dat ook jongeren dit door hebben. De huidige generatie die opgroeit vertrouwt de overheid werkelijk voor geen meter (gezegend zijn hun zielen).

  Immigratie is de oplossing die overheden voor ogen hebben. Want immigranten hebben ook hogere geboortecijfers. Zo denkt men weer op 2,1 te kunnen komen, maar ook dat is een misrekening, want genoemde 1,5 geboortecijfers is INCLUSIEF immigratie. Bovendien dalen ook de geboortecijfers in de niet-Westerse wereld.

  Het maakt de overheid intussen werkelijk niet uit waar mensen vandaan kunnen komen en wat ze kunnen, zolang ze maar komen, waarbij de paradox natuurlijk is dat dit pro-immigratie en anti-kwaliteitsstandaardenbeleid uitspreken politieke zelfmoord is, want de autochtone bevolking zit niet zo te wachten op culturele verwatering en mafklapperend links niet op onderscheid tussen mensen.

  De oorzaak aanpakken zegt u? Wel, graag, maar dan wel de juiste oorzaak. En die oorzaak is de overheid en haar collectivistische waansystemen. Nooit meer collectivisme. Inzake de immigratie uit de gekste landen; wen er maar aan JdV. You ain’t seen nothing yet….De paniek van de overheid gaat alleen maar groter en groter worden.

 10. herman

  In die tuin passen wel een lading units, dan kun je er nog enige tientallen opvangen.
  Beetje rare locatie en pand voor dit doel.

 11. Marcel

  De politiek is goed bezig. 1.2 miljoen gemeenschapsgeld uitgeven voor opvang? Voor dat geld bouw je een woontorentje van 20 appartementen van 25m2 elk.
  De grond is al van de gemeente. Politiek wordt een raar ding. Zonder inspraak, hoor en wederhoor, gebeuren er dingen die bewoners uit de buurt niet fijn vinden. De politiek, een afspiegeling van stemgedrag, luistert niet. Nog verbaasd dat het ontspoort? Ik niet.

 12. JdV

  @utrechtvoorutrecht: beste IND. Mag ik u adviseren een werkbezoek te brengen aan Denemarken? Graag gedaan.

 13. Luuk Upuuk

  Aan alle reaguurders : het gaat om KINDEREN van 14-17 jaar oud. Ze zijn hier alleen, in een vreemd land, mogen nix en zitten in feite opgesloten zonder dat ze een misdaad begaan hebben. Ik word een beetje misselijk als ik sommige reacties hier lees.

 14. Utrechtvoorutrecht

  @JdV Haha, “een werkbezoek brengen aan Denemarken”? Dan meld je je en word je zonder toestemming “ergens” naartoe gebracht zodat je daar zonder rechten kunt wachten. Wat maakt het juridische verschil tussen u en een vluchteling, behalve dat de laatste asiel aanvraagt? Alleen omdat er NL in paspoort staat, moet u wél met respect behandeld worden?

  Alle vluchtelingen als gelukszoekers neerzetten is natuurlijk belachelijk. Dat geeft duidelijk aan hoe weinig u van uw vrijheden doordrongen bent. U vindt dat de overheid alles doet om uw woongenot te verstieren? Probeer eens voor te stellen als dat écht waar was. De dag vandaag is nog lang, u kunt nog veel leren. Succes!

 15. Reaguurder

  Leuk Upuuk,

  Volgens mij sla je de plank mis met mogen niks,en zo zielig zijn ze niet hoor,en van dat terugsturen komt ook niets terecht nl kennende.

 16. W

  Niets is zo definitief bij de gemeente als tijdelijke vergunningen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).