Raad stemt in met eerste recht van koop van grond in Merwedekanaalzone door gemeente Utrecht Raad stemt in met eerste recht van koop van grond in Merwedekanaalzone door gemeente Utrecht

Raad stemt in met eerste recht van koop van grond in Merwedekanaalzone door gemeente Utrecht

Raad stemt in met eerste recht van koop van grond in Merwedekanaalzone door gemeente Utrecht
Een meerderheid van de gemeenteraad in Utrecht vind het een goed idee dat de gemeente het eerste recht van koop krijgt op grote stukken grond in de Merwedekanaalzone. Het voorstel van het gemeentebestuur is donderdagavond tijdens de raadsvergadering aangenomen.

Een meerderheid van de gemeenteraad in Utrecht vind het een goed idee dat de gemeente het eerste recht van koop krijgt op grote stukken grond in de Merwedekanaalzone. Het voorstel van het gemeentebestuur is donderdagavond tijdens de raadsvergadering aangenomen.

DUIC schreef eerder al uitgebreid over het plan van de gemeente Utrecht waarmee ze grondspeculatie willen tegengaan en de regie over de ontwikkelingen in het gebied goed in de gaten kunnen houden.

In het kort komt het erop neer dat als eigenaren van lappen grond in het gebied tussen de Eendrachtlaan, Vliegend Hertlaan, Winthontlaan en het Merwedekanaal hun percelen willen verkopen, ze dit verplicht eerst moeten aanbieden aan de gemeente Utrecht. Daarmee hebben ze dus eerste recht van koop en hebben andere potentiële kopers voorlopig het nakijken.

Betaalbare woningen

Het gebied dat in de Merwedekanaalzone ligt gaat in de toekomst flink verbouwd worden, en met de transformatie van bedrijventerrein naar woonwijk kan er flink geld verdiend worden. De gemeente wil met het paardenmiddel van eerste recht op koop de kans vergroten dat er betaalbare woningen komen. Overigens lieten verschillende grondeigenaren weten ontstemd te zijn over het voornemen van de gemeente.

Donderdagavond werd het voornemen van de gemeente besproken in de gemeenteraad en een meerderheid van de politiek snapt het plan. Daarom is het voorstel aangenomen en heeft de gemeente Utrecht drie lang het recht van eerste koop. CDA, EenUtrecht, PVV en de VVD stemden tegen. Deze partijen, gesteund door DENK en Utrecht Solidair, stelden nog voor om de grond van familiebedrijf GEPU – die al in onderhandeling is met een ontwikkelaar voor woningbouw – uit het plan te houden maar er was hier geen meerderheid voor.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Mark my words. Hier gaat links een hele zware prijs voor betalen. Zie het linkse California en New York. Werkelijk alle grote investeerders en grote bedrijven zijn hals over de kop gevlucht naar liberale staten, California en New York in verval en totaal failliet achterlatende.

    Logisch. Geen enkele serieuze partij wil zakendoen met een valsspelende organisatie die tijdens de wedstrijd de doelpalen verplaatst, laat staan het hele doel weghaalt…Je kunt op deze manier geen zaken meer doen in Utrecht.

    Alle linkse samenleving in de geschiedenis van de mensheid zijn aan hetzelfde ten onder gegaan. Een stapje te ver in overheidsbemoeienis…en al het kapitaal is vertrokken. Ik denk oprecht dat wij hier het historische moment in Utrecht aanschouwen waarmee links te ver gaat en haar economische doodsvonnis tekent.

  2. Massegast

    Ik ben het met onze scherpe Groningse commentator eens. Het eigendomsrecht – het kernstuk van een kapitalistische, burgerlijke samenleving – wordt hier met voeten getreden. Mocht de gemeente met dit besluit voor een rechter komen te staan, dan zal ze niet veel kans maken.

  3. Hans

    Even een kanttekening bij het commentaar van ‘het orakel uit Stadskanaal’:

    De economie van Californië is 14,5% van het bbp van de Verenigde Staten. Zou Californië zich afsplitsen van de States dan zou zij de 5e economie in wereldrangorde zijn.

  4. Lombokker

    “De gemeente wil met het paardenmiddel van eerste recht op koop de kans vergroten dat er betaalbare woningen komen.”
    Helaas heeft de gemeente bij eerdere projecten bewezen dat daar helemaal niets van terecht komt. Blijft over: flink geld verdienen met de verkoop van grond dat dankzij het voorkeurrecht is verkregen. Daar ben ik als huizenbezitter dan wel weer blij mee, want anders was de OZB misschien wel 30% hoger geworden, in plaats van 21,5%.

  5. Marius

    Bijzonder dat EenUtrecht tegen heeft gestemd. Ik ben benieuwd naar de redenatie.

  6. Rutger

    mosterd na de maaltijd, de grote winsten zijn allang gemaakt: https://www.nieuws030.nl/achtergrond/merwedekanaalzone-2-op-het-verkeerde-been/

  7. Scherpschutter

    Dat is mooi Hans. Joost mag weten wat dat verder met mijn comment te maken heeft of wat uberhaupt de waarde is van die kanttekening, maar je hebt wel weer lekker uit de losse pols gekliederd en ook dat is wat waard natuurlijk. LOL.

  8. Gré Braadslee

    Om vervolgens een 2e witte wijk wittevrouwen te stichten vol d66ers en vvders en groenlinksers?

  9. Lexus

    De gemeentelijke overheid heeft instrumenten nodig van de rijksoverheid om speculatie tegen te gaan en zo nodig te onteigenen. En van de huidige rechtse neoliberale regering krijgt ze deze instrumenten zeker niet. Dat wordt dus voortmodderen en ook op het gebied van de volkshuisvesting steeds meer ellende.

  10. Marcel 59

    De gemeente loopt hiermee een serieus risico, dat de woningbouw in dit gebied nu ernstige vertraging oploopt. Van een ontwikkelaar mag je nog verwachten, dat die zijn best doet om voor vervangende bedrijfsruimte te zorgen, voor een bedrijf, dat weg moet. Bijvoorbeeld door grondruil en de realisatie van een nieuw pand.
    De gemeente doet daar niet aan. Dat bleek kort geleden nog bij papierrecycler PRU, dat weg moet van de Groenewoudsedijk; binnen de gemeente is er geen plaats meer om dit bedrijf te herhuisvesten. Dit bedrijf mag zelf maar uitzoeken.
    Zolang de gemeente een bedrijf dat weg moet, geen alternatief kan bieden, zal dat bedrijf blijven zitten waar ze nu zitten. Met een bedrijf als de GEPU, dat zijn pand op eigen grond heeft staan, wordt dat dus heel lastig voor de gemeente.

  11. Koel Hoofd

    Waarom doet de politiek op elk niveau zo wanhopig haar best om Europa, en Nederland in het bijzonder met Utrecht als dwaallichtje in de voortrekkersrol, op economisch vlak de denk om te draaien? De geschiedenis leert al 5.000 jaar dat de mens niet leert van 5.000 jaar geschiedenis.

    Verder eens met @Scherpschutter, je bent portland oregon vergeten te noemen als absolute hellhole van de linkse groene schijnheilstaat.

  12. Nina

    @ Lexus

    Wie denk jij investeert in woningbouw in Nederland? Tip: gemeente heeft er geen geld voor.

  13. Leon

    Mooi. Iedereen die klaagt over eigendomsrechten, snapt niet hoe dit land werkt. In de wet is er gewoon de mogelijkheid voor de overheid/gemeente om op deze manier een voorkeurspositie te vergaren bij de verkoop. Dat weet je bij aankoop van een stuk grond of gebouw – door in Nederland actief te zijn op de markt, erken je dat dit het geval is. Daar valt dan ook niets anders dan krokodillentranen over te huilen, waar de azijnzure usual suspects dan ook gretig aan begonnen zijn.

  14. Lexus

    @Nina: het is juist dat de rechtse neoliberale overheid de woningcorporaties geliberaliseerd heeft, met funeste gevolgen. Ik ben dan ook buitengewoon somber. Slechts een beperkte groep welgestelden behoudt de mogelijkheid op een betaalbare woning. Er is een totale omslag nodig om deze ellende te keren.

  15. Realist

    Als de overheid zich gaat bemoeien met de vrije markt of met eigendommen van burgers gaat er iets mis. Gaat een kneiterlinkse overheid zich ermee bemoeien gaat het faliekant fout. Voorbeelden te over.

  16. Yoshua

    Het overgrote deel van het stuk kantoorgebied is eigendom van Terberg.
    Die zal de grond marktconform verkopen of ontwikkeld zelf wolkenkrabbers op eigen grond.
    Iedereen weet dat de gemeente niet de slimste van de klas is wanneer het aankomt op grond aankopen.
    Ook al willen ze de eerste zijn, goedkope woningenbouw is een illusie.
    Sociale woningen kan de gemeente alleen bouwen wanneer ze het gaan subsidiëren.
    De prijs van hout, cement en dakpannen zijn dit jaar al 5 keer over de kop gegaan.
    Bakstenen en asfalt beginnen de goudprijs te overtreffen.
    Toch gek dat de gemeente blijft beweren dat ze goedkoop kunnen en willen bouwen.

  17. ACTK

    Het gaat hier natuurlijk meer om het grote plaatje. Het gedoe op de vierkante kilometer is bijzaak. De graaicultuur moet ergens doorbroken worden. Dat zal er altijd rafelig en rommelig uitzien. Het alternatief is gewoon door laten gaan tot ‘het volk’ in opstand komt (in dat verband is het interessant dat de PVV tegen stemt).

    Dit is een heel klein stapje in de goede richting. Zal vast aangevochten worden, maar het zet de toon. De bevolking, via de raad, is er klaar mee om de graaicultuur oneindig in stand te houden. De graaiers hebben hun hand overspeeld, de balans slaat door naar een ontevreden bevolking die een einde zoekt aan deze cultuur, het spel komt langzaam maar zeker op de wagen.

  18. Nina

    @ACTK

    De winstbelasting voor bedrijven is boven 390.000 euro 25,8% (daaronder 15%).

    Dat is dus steeds weer een mooie bijdrage aan onze overheidspot om alle uitkeringen, toeslagen, onderwijs, zorg, politie, asielopvang enz. te kunnen (blijven) betalen.

    Hoe meer winstgevende bedrijven hoe meer welvaart en bijbehorend welzijn in ons land.

    Maakt een bedrijf 100 miljoen euro winst, dan gaat daarvan dus ruim 25,7 miljoen naar onze overheidspot.

    Tel daar nog bij op alle mensen die hun werk en inkomen danken aan dit bedrijf en hun loonbelasting die ook weer in de overheidspot terecht komt. Dan nog alle belasting van deze werknemers voor het bezit van auto en woning, btw, enz. Het is een heleboel belastinggeld dat zo binnenkomt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).