Sekswerkers in Utrecht mogen legaal thuis klanten gaan ontvangen Sekswerkers in Utrecht mogen legaal thuis klanten gaan ontvangen

Sekswerkers in Utrecht mogen legaal thuis klanten gaan ontvangen

Sekswerkers in Utrecht mogen legaal thuis klanten gaan ontvangen
Een voormalig prostitutieboot aan het Zandpad. Foto: DUIC
Sekswerkers mogen thuis klanten gaan ontvangen in Utrecht. Daar heeft een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad donderdag mee ingestemd. Naast de thuiswerklocaties, wil de gemeente een proef starten met vijftien werkplekken onder één dak op twee locaties in de stad, waar sekswerkers en klanten terechtkunnen. 

Sekswerkers mogen thuis klanten gaan ontvangen in Utrecht. Daar heeft een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad donderdag mee ingestemd. Naast de thuiswerklocaties, wil de gemeente een proef starten met vijftien werkplekken onder één dak op twee locaties in de stad, waar sekswerkers en klanten terechtkunnen. 

Er is op dit moment te weinig ruimte in Utrecht voor sekswerkers om hun beroep veilig en goed te kunnen uitoefenen. Na de sluiting van de werkplekken aan de Hardebollenstraat en het Zandpad werd er wel jaren gewerkt aan het plan voor prostitutiezone Het Nieuwe Zandpad. Dat is echter niet geslaagd. Het college van burgemeester & wethouders vroeg daarom om advies bij voormalig minister Winnie Sorgdrager. In het rapport met adviezen stond onder meer de mogelijkheid om thuiswerken voor sekswerkers legaal te maken. 

Gemeenteraad

Het onderwerp werd donderdag besproken tijdens de vergadering van de Utrechtse gemeenteraad. Buiten de lokale fracties van CDA, DENK en Utrecht Solidair, stemde de Utrechtse raad in met thuisprostitutie in Utrecht en dus mogen sekswerkers thuis klanten gaan ontvangen. 

De lokale fractie van DENK riep op om prostitutiewerk op geen enkele vorm binnen woonwijken of binnen 250 meter van scholen of gebedsruimtes te laten plaatsvinden. Ook vond de partij dat er geen prostitutie moet plaatsvinden aan het Nieuwe Zandpad. Echter kregen deze moties onvoldoende steun van de gemeenteraad. 

Een motie die wel door de meerderheid van de gemeenteraad is aangenomen, is om haast te maken met het uitvoeren van het nieuwe sekswerkbeleid in Utrecht. “Elk moment dat we sekswerk niet goed organiseren, werken de vrouwen in onveiligheid”, aldus D66-raadslid Dirk-Jan van Vliet. “Wij vinden dat we haast moeten maken.” Een ruime meerderheid van de Utrechtse partijen is het hier mee eens. 

Twee locaties

Het is nog niet bekend welke twee locaties in gebruik worden genomen voor de vijftien werkplekken, de plek waar meerdere sekswerkers een ruimte kunnen huren.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Pierre

  “Sekswerk is gewoon werk”, zei de wethouder gisteren. Een argument dat je nou nooit hoort als er een betaalde sekswerker aan de slag gaat bij een dispuut op Nyenrode. Dan is sekswerk opeens smaakloos en onethisch.

 2. Zwaon

  Waor dacht de gemeente dat de sekswerkers gebleven waren, na de sluiting ?? Achter een dikke eik in het Julianapark ?

  Die werken al jaren thuis en nu zeker legaal maken in de hoop de misgelopen btw terug te krijgen … stelletje … 🙁

 3. Wim Vreeswijk

  In hoeverre is er sprake van bescherming van de sekswerker ? Er komt tenslotte allerlei vreemd volk over de vloer !

 4. FH

  Omdat het ‘gewoon werk’, net als zelfstandig journalist zijn oid kon het eigelijk altijd al legaal vanuit huis? Bij een pand met kamerverhuur mogen toch ook alle studenten/bewoners zelfstandig vertaler/journalist etc vanuit huis zijn? En bij een huishouden met drie grote dochters zij ook elk apart, want allemaal bewoners? Dus 1 per pand niet sws reeel?

 5. Lombokker

  Ik verheug mij nu al op de feestelijke opening van de eerste thuissexwerkplek in Utrecht. Een wereldprimeur waar veel pers op af zal komen. Vergeet niet om Aleid Wolfsen ook uit te nodigen, want zonder hem was dit natuurlijk nooit mogelijk geweest.

 6. Dikke Eik

  Ik ontvang al jaren thuis…..

 7. Nina

  Dit is in strijd met veel geldende bestemmingsplannen. Hoe kan dat?

 8. Marcel

  Zo jammer dat al die gezellige clubs wegzijn. Drankje, hapje, gezellige muziek, beetje kletsen en met vriendjes lol maken. De dames waren altijd in een goede stemming en hadden er zin in. Dat moet je thuis nog maar afwachten.
  Gelukkig zie je hier veel humor.

 9. Rietje

  Ik heb naast sekswerkers gewoond. Het is vragen om moeilijkheden. Dat kan iedereen bedenken. Kom dan ook even met een plan voor als het mis gaat deze keer.

 10. Zwaon

  @Dikke Eik, 😂

 11. Claire Obscur

  Op de Patagoniëdreef heeft circa twintig jaar terug zo’n sexwerker gewoond met toen al ook thuis activiteiten, geen idee waar die is gebleven maar dat ging volgens mij prima.

 12. IkWeetHet

  @Claire Obscur De sexwerkster welke jij bedoelt is ergens omstreeks 2010 dood aangetroffen in bed en omdat de toenmalige vriend wat aparte connecties had is haar flat een tijd afgesloten geweest en als crime-scene beschouwd. Ze is dus niet ergens gebleven maar er gewoon niet meer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).