Thirty030 stimuleert jonge Utrechters te gaan stemmen: ‘Hé dakhoas, laat je jonge stem vandaag horen’ Thirty030 stimuleert jonge Utrechters te gaan stemmen: ‘Hé dakhoas, laat je jonge stem vandaag horen’

Thirty030 stimuleert jonge Utrechters te gaan stemmen: ‘Hé dakhoas, laat je jonge stem vandaag horen’

Thirty030 stimuleert jonge Utrechters te gaan stemmen: ‘Hé dakhoas, laat je jonge stem vandaag horen’
In Utrecht hangen sinds deze week allerlei teksten die jongeren moeten stimuleren te gaan stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De actie is verzonnen door de stadsambassadeurs van Thirty030.

In Utrecht hangen sinds deze week allerlei teksten die jongeren moeten stimuleren te gaan stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De actie is verzonnen door de stadsambassadeurs van Thirty030.

In onder andere bushokjes en op reclameborden op straat zijn teksten te lezen als: ‘Hé Dakhoas, laat je jonge stem vandaag horen!’ en ‘Hé Wijffie, er is gestreden voor ons stemrecht. Let’s make them proud!’.

Jonge stem

De ambassadeurs van Thirty030 vertegenwoordigen naar eigen zeggen de jonge stem van de stad en zij vinden het dan ook belangrijk dat jongeren van zich laten horen tijdens deze verkiezingen. Dat doet deze doelgroep namelijk nog steeds te weinig volgens Thirty030. De 18-jarige Eva van Thirty030 vindt dan ook dat meer jongeren naar de stembus moeten.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

“Ik mag dit jaar voor het eerst mijn stem uitbrengen en eindelijk echt van mij laten horen. Stemmen is in mijn ogen een fundamenteel onderdeel om jezelf te ontwikkelen, naar de meningen van anderen te luisteren en uit je eigen bubbel te komen. Dat is in het begin misschien eng, maar dat maakt je wel een volwaardig persoon. Laat dus van je horen.”

Syrië

Abdelilah (25) komt uit Syrië en woont sinds 2017 in Utrecht. Hij mag weliswaar nog niet stemmen, maar hij gebruikt zijn stem wel om jongeren aan te sporen naar de stembus te gaan. “Door de oorlog in mijn thuisland heb ik nog nooit kunnen stemmen. Stemmen is voor mij dus een droom die ik wil ervaren. Misschien denk je als jong iemand dat je stem niet telt, maar jouw stem doet er wel degelijk toe!”

Met de leus ‘Hé jochie, ik mag nu nóg niet stemmen, maar jij wel. Gebruik die stem!’ probeert hij aandacht te trekken van jongeren en hoopt hij dat de vertegenwoordiging van jongeren dit jaar hoger zal zijn dan voorgaande jaren tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Stembureaus

Sommige stembureaus in Utrechter zijn al sinds maandag geopend, zodat ouderen en mensen die in de risicogroep van het coronavirus vallen, op een rustig moment kunnen stemmen. Ook vandaag kan dat weer. Woensdag zijn alle stembureaus geopend, dan kan iedereen zijn of haar stem uitbrengen.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  De opkomst op de Uithof was een paar jaar geleden 100% en er komt al jaren hetzelfde uit, GL/D66.
  Wat mis ik hier?

 2. woutvr

  Kan me niet voorstellen dat iemand zich door deze teksten voelt aangesproken. Hoop dan maar dat er een generatiekloof is.

 3. Anne E. Otto

  @woutvr: u mist wellicht een Uterechs hartsjie?

 4. Froh

  @woutvr klopt.
  “de jonge stem van de stad”

  Vertrouw er maar op dat thirty030 weet wat ze doen. En zeggen.

  Goed werk!

 5. Jozias

  Ik zie een aantal import-Utrechtse (ex) studenten zichzelf het Utrechterschap toe-eigenen en bepaalde (ze kennen een handvol) echte zogenaamde Utrechtse uitspraken cultiveren. Vandaar ook dat ze altijd dezelfde gebruiken (dakhoas, wijfie/ jochie, achtelijke gladiool).

  Het echte Utrechtse vocabulair is natuurlijk vele malen groter, maar ik ken eigenlijk bijna niemand meer in Utrecht die echt dialect spreekt. Er wordt gewoon ABN gesproken en af en toe eens een “jochie”of “dakoas”in gegooid. Meer is het niet. Import komt sowieso niet verder. Niet erg; logisch ook, maar stop dan met het cultiveren. OF leer het echte dialect en gebruik het ook.

  Voedt je kinderen er bijvoorbeeld mee op, maar daar is een klasse die zichzelf graag tot de elite wil rekenen in de toekomst (de hipster yup) als de dood voor, want dialectsprekende mensen zijn “ordinair” (denken ze) en dat levert hun kinderen vanuit de jaren dertig huizen natuurlijk (denken ze) minder perspectief op in de samenleving. Weinig mensen zo gevoelig voor klasse en status dan de academische hipster/ yup. Die zichzelf ook iedere zoveel jaar een compleet nieuwe imago aanmeet. Zeg maar van festivalbezoekende jongere naar enorm burgerlijk in 5 jaar tijd, tot de kakkers van de toekomst (met bijbehorend gedrag en consumentisme). Want uiteraard wordt die status gewoon gekocht, met huizen (electrische auto’s OF hippe fietsen), lidmaatschappen van de goede clubjes (alle kinderen moeten op Kampong, als hockey vol zit, dan maar eerst bij de voetbaltak als 2e keus), muziek-/theaterles, bijles, dure huizen met dure aanbouwen en altijd maar weer die nieuwe keukens erin met kookeilanden en zeker 3 a 4 x per jaar op vakantie. Ook moeten er minstens 3 studies gestapeld worden. Vaak betalen paps en mams die, net als het eerste koophuis (waarop giga overboden wordt, want zoon-dochterlief mag niets tekort komen; met als gevolg onbetaalbare huizen voor anderen) en wat al niet meer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).