Twee ongeregistreerde kinderopvangcentra in Utrecht per direct gesloten Twee ongeregistreerde kinderopvangcentra in Utrecht per direct gesloten

Twee ongeregistreerde kinderopvangcentra in Utrecht per direct gesloten

Twee ongeregistreerde kinderopvangcentra in Utrecht per direct gesloten
Twee ongeregistreerde kinderopvangcentra in Utrecht zijn per direct gesloten. Het gaat om een voorschoolse opvang in Overvecht en een buitenschoolse opvang in Hoge Weide. De gemeente gaat nu onderzoeken of er meer van dit soort plekken zijn in de stad.

Twee ongeregistreerde kinderopvangcentra in Utrecht zijn per direct gesloten. Het gaat om een voorschoolse opvang in Overvecht en een buitenschoolse opvang in Hoge Weide. De gemeente gaat nu onderzoeken of er meer van dit soort plekken zijn in de stad.

Het college van B&W schrijft in brief aan de raad dat de gemeente een melding heeft ontvangen over een niet geregistreerde kinderopvang in Overvecht. Na die melding is door de Inspectie Kinderopvang een onderzoek gestart en afgelopen week hebben toezichthouders een bezoek gebracht een deze ‘Particuliere Voorschool’.

Zij troffen zes kinderen van 2 tot 4 jaar aan. De opvang stond niet in het Landelijk Register Kinderopvang. “De mede-eigenaar is op de dag van het locatiebezoek medegedeeld dat de opvang moet worden gestopt. Als gevolg hiervan is de voorschool gesloten. De ouders zijn door de mede-eigenaar geïnformeerd”, schrijft het college.

Buurtcentrum

Op dezelfde dag werd een bezoek gebracht aan een kinderopvang in Hoge Weide. Dit was in een buurtcentrum van de gemeente, waar particulieren ruimtes kunnen huren. Op deze plek waren twintig kinderen. De jongste was 5 en de oudste was 10 jaar. Ook deze opvang was niet geregistreerd en moest daarom sluiten.

Het college schrijft dat het sluiten van de kinderopvangcentra ingrijpend is voor de ouders, kinderen en medewerkers. “Tegelijkertijd is het niet verantwoord om de opvang zonder registratie toe te staan. Wij hechten er grote waarde aan dat alle kinderopvangorganisaties binnen onze gemeentegrenzen voldoen aan de kwaliteitseisen die de Wet kinderopvang stelt.”

Voorwaarden

De vraag naar kinderopvang in Utrecht is groot. Mede daarom wordt de gesloten organisatie gewezen op de voorwaarden waaronder een vergunning kan worden aangevraagd, om een geregistreerde kinderopvang te starten.

Tot slot zegt het college te onderzoeken waarom deze zaken nu pas aan het licht zijn gekomen. Er is door de gemeente namelijk al eerder contact geweest met de organisatie. Ook wordt onderzocht of er in Utrecht meer ongeregistreerde opvangcentra zijn.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. fam

  Ben benieuwd wat de regels gijn: mag je niet op 6 kinderen passen of mag je het geen Voorschoot noemen? (Niet dat het hier al aan de orde is.)

 2. Koel Hoofd

  @fam
  Er was ooit een Utrechtse oppasoma die zelf paar kinderen en kleinkinderen had groot gebracht.
  Ze paste op de kinderen in de buurt die heel blij waren met oma, net zoals de kinderen.
  Maar dat mocht niet van de gemeente omdat ze daarvoor geen opleiding had en haar huis (waar ze haar eigen kinderen en kleinkinderen zonder kleerscheuren in had groot gebracht) levensgevaarlijk zou zijn…
  Wanneer dat was?
  Dat kan ik me niet meer herinneren, eind jaren negentig/begin jaren nul?
  Herinner me wel dat de gemeente ‘gewapend’ met piepjonge vmbo meisjes met mbo 2 oppasopleiding het zogenaamd beter weten dan een oma met decennia lange ervaring.
  Vervolgens kwam er belastingafrek om grootouders te stimuleren op hun kleinkinderen te passen…
  Het kinderoppasprobleem is een door de overheid geschapen probleem.

 3. Klaasjan

  Bij de kwaliteitseisen zou in ieder geval een verplicht vaccinatiebewijs moeten worden toegevoegd.

 4. Passant

  De mensen die hun kinderen hier droppen willen natuurlijk voor een prikkie op de eerste rang zitten…totdat er een verkeerde gast op de kleintjes past dan is het janken en trauma.

 5. Klaasjan

  @Passant
  Ik vraag me af of de kinderopvang waar een paar jaar geleden die beruchte ‘verkeerde gast’ op de kleintjes paste, geregistreerd was. Ik neem aan van wel en verwacht dus dat het maar helemaal de vraag is of ondanks registratie er geen ‘verkeerde gasten’ binnenkomen.

 6. HenQie

  @klaasjan dat noemen ze nou medisch uitsluiten en wel een tribunaaltje waardig voor alle verantwoordelijken.

 7. Klaasjan

  @HenQie
  Dat zijn uw woorden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).