Utrecht krijgt 105 meter hoge toren op Jaarbeursplein met klimwand, nachtclub en dakterras Utrecht krijgt 105 meter hoge toren op Jaarbeursplein met klimwand, nachtclub en dakterras

Utrecht krijgt 105 meter hoge toren op Jaarbeursplein met klimwand, nachtclub en dakterras

Utrecht krijgt 105 meter hoge toren op Jaarbeursplein met klimwand, nachtclub en dakterras
Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar Utrecht lijkt er een iconisch gebouw bij te krijgen. Op het Jaarbeursplein komt een 105 meter hoge toren met de naam Oopen. Het gebouw wordt grotendeels publiek toegankelijk met ruimte voor een nachtclub, dakterras, sportfaciliteiten en plek voor 3.200 fietsen. Het ontwerp komt van de Londense architect Heatherwick Studio, dat op veel plekken ter wereld bijzondere projecten heeft gemaakt.

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar Utrecht lijkt er een iconisch gebouw bij te krijgen. Op het Jaarbeursplein komt een 105 meter hoge toren met de naam Oopen. Het gebouw wordt grotendeels publiek toegankelijk met ruimte voor een nachtclub, dakterras, sportfaciliteiten en plek voor 3.200 fietsen. Het ontwerp komt van de Londense architect Heatherwick Studio, dat op veel plekken ter wereld bijzondere projecten heeft gemaakt.

Met het herstel van de Utrechtse singel, een nieuw station en vele andere ontwikkelingen is het gebied in de afgelopen decennia al onherkenbaar veranderd. Toch gaat er nog het nodige gebeuren. Aan de kant van de historische binnenstad moet het Smakkelaarsveld nog ingericht worden, aan de zijde van de Jaarbeurs gaat er nog het nodige gebouwd worden. Het Jaarbeurspleingebouw is een van die projecten.

Nu ligt daar een eerste ontwerp voor klaar. Het moet een gebouw worden waar opvallend veel ruimte is voor andere functies dan kantoor, hoewel kantoorruimte nog wel het grootste gedeelte van de toren in beslag gaat nemen. Maar er komt ook ruimte voor een klimwand, skaten, cultuur, een nachtclub en plek voor creatieve en innovatieve start-ups. De Utrechtse olympisch skateboarder Keet Oldenbeuving heeft meegedacht over de urban sports-onderdelen. Op de kroon van het gebouw komt ook een publiek toegankelijk dakterras, een van de wensen die al vaak besproken is in Utrecht. Het uitkijkpunt moet vrij te bezoeken zijn. Het idee is dat er in en om het gebouw 24 uur per dag iets te beleven is. Aan fietsers wordt ook gedacht met het bouwen van een stalling met 3.200 plekken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Impressie van Oopen

Dit alles moet gerealiseerd gaan worden door projectontwikkelaar Edge. Het ontwerp komt van de Londense architect Heatherwick Studio in samenwerking met Barcode Architects. De toren wordt 105 meter hoog en zal dus de skyline van Utrecht veranderen. Het ontwerp onderscheidt zich in het Stationsgebied door zachte en ronde vormen, warme materialen en groene terrassen.

Coen van Oostrom, oprichter van Edge: “We zijn trots om aan dit markante multifunctionele project te mogen werken om een nieuwe bestemming in Nederland te creëren. Door onze lokale expertise en kennis te combineren met onze partners – Heatherwick Studio en BARCODE Architects, zal Utrecht worden neergezet als een centrum waar design en innovatie samenkomen om een bruisende omgeving te bieden. Het resultaat van onze samenwerking zal een gebouw zijn dat een gezonde werkomgeving bevordert, bijdraagt aan de groei van de regio en aansluit bij de toekomstvisie van Utrecht voor healthy urban living.”

‘Én de zo vurig gewenste publiek toegankelijke kroon met uitzicht over de hele stad’

Wethouder Eelco Eerenberg (Ruimtelijke Ordening) presenteerde het ontwerp van het bijzondere gebouw in het Stadskantoor van Utrecht. Eerenberg: “Ik ben onwijs trots op dit ontwerp. De ontwikkeling van het Jaarbeurspleingebouw kent een lange geschiedenis en ik ben blij dat we jaren terug besloten om op deze plek een iconische trekpleister te ontwikkelen. Een gebouw van en voor de stad. Oopen heeft werkplekken voor beginnende ondernemers, plekken om te skaten én de zo vurig gewenste publiek toegankelijke kroon met uitzicht over de hele stad. Ik ben er echt van overtuigd dat met dit gebouw Utrecht een stukje mooier wordt.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De maquette van het gebouw is te vinden in het Stadskantoor

Aanloop

Dat er een toren zou komen op het plein was al langer bekend, maar een eerder plan werd in 2020 van tafel geveegd. Toen lag er een ontwerp waar een studentenhotel, kantoorruimte en huurwoningen onderdeel van waren. Dat plan was echter niet goed genoeg en financieel lastig haalbaar, waarna de zoektocht naar een nieuw ontwerp kon beginnen. De gemeente Utrecht pakte dat toen groter aan. In hetzelfde jaar dat het eerste plan werd afgeschoten werd er een enquête gepubliceerd die door meer dan 4000 mensen werd ingevuld. In de peiling werd gevraagd naar de wensen die gebruikers en bewoners van de stad hadden voor een toren op deze locatie.

Uit de resultaten bleek dat veel mensen willen dat het gebouw publiek toegankelijk zou worden met horeca en ruimte voor culturele voorzieningen. Ook was er veel aandacht voor het skatepark dat nu nog ligt op de plek waar de toren moet komen. Veel jonge mensen die de enquête invulden vinden de sportlocatie een aanwinst en zouden het jammer vinden als die helemaal verdwijnt. Na de enquête ging de gemeente samen met negen Utrechters aan de slag om een partij te vinden die het gebouw moest gaan ontwerpen en bouwen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het is niet gebruikelijk dat negen ‘gewone’ Utrechters zo actief kunnen meedenken over het plan. Samen vormden ze het Stadsteam. Een van hen is Joy, tegen CU2030 zei hij eerder: “Ik woon sinds 2013 in Utrecht. Toen ik zag dat de gemeente leden zocht voor een Stadsteam dacht ik: ‘Dit is zo leuk.’ Een uitgelezen kans. Aan de ene kant krijg je een kijkje in de keuken en aan de andere kant, mag je op basis van de voorselectie, de belangen van Utrechters behartigen. Ik zie dat als een voorrecht.”

Over het ontwerp zegt hij: “Als Stadsteam wilden wij een soort omgekeerde jas; een uitnodigend gebouw waarbij je van buitenaf ziet wat er binnen gebeurt én dat veelal publiek toegankelijk is. Voor mij persoonlijk was het openbaar uitkijkpunt in de top van de toren belangrijk. En je ziet dat de gemeente en ontwikkelaar goed naar ons geluisterd hebben. We zijn dan ook verliefd op het idee en ontwerp van Oopen en kunnen niet wachten tot het er staat!”

Aanbesteding

Via een zogenoemde Europese aanbestedingsprocedures konden partijen zich melden. Op de dag van de deadline was er maar één bieding binnengekomen. Een andere geïnteresseerde partij had er toch van afgezien vanwege de ‘hoge ambities’ die gevraagd werden, de verslechterde economische omstandigheden en de gestegen bouwkosten. De enige bieding die binnenkwam, gooide volgens de gemeente echter hoge ogen en scoorde op alle onderdelen heel goed. Als alles volgens planning verloopt is het gebouw in 2028 klaar.

Invulling – bij benadering – van het gebouw

 • –  33.300 m2 kantoor;
 • –  3.700 m2 broedplaats;
 • –  3.200 fietsparkeerplaatsen
 • –  3.3.00 m2 (sociale) horeca & publiek toegankelijk dakterras;
 • –  1.100 m2 urban sports (zoals skaten en boulderen);
 • –  3.600 m2 cultuur & nachtclub met daarin ruimte voor het Utrechtse culturele werkveld.

Gekoppelde berichten

88 Reacties

Reageren
 1. Jakob

  Wat een gaaf ding!

 2. cas

  Die nachtclub is na 2 weken al dicht door zeurende mensen die in de flat gaan wonen…..

 3. Bill

  De “meest competitieve regio van Europa” blijkt ook de “meest incompetente” op het gebied van hoogbouw.
  Waar veel steden zich niets aantrekken van de idiotie van het volgen van een hoogte van een kerktoren en gebouwen neerzetten die qua esthetiek en een hoogte/breedteverhouding op een natuurlijke manier zijn vormgegeven (kijk naar de drie grote steden maar ook Tilburg met de Clarissentoren, Eindhoven met Space-S, Almere en Nijmegen) grossiert Utrecht in het ontwerpen van plompe gebouwen. Met Heatherwick Studio en Barcode architects gerenommeerde namen, maar die zijn blijkbaar geen garantie voor een succesvol slank ontwerp, in het geval van Utrecht een topzware Chinese kermisattractie onder het mom van “creatief” op een mooie locatie als het Jaarbeursplein
  Hebben de “deskundigen” bij de gemeente en architecten nou echt niet over de stadsgrenzen gekeken wat “stijlvolle en elegante” hoogbouw is?? Als ze hadden gekeken naar de tijdloze gebouwen uit de jaren ’30 in New York, die nog steeds de grandeur van voorheen uitstralen dan zou men wel twee keer nadenken over deze miskleun. Het ontwerp toont een bepaalde “kinderlijkheid” en het niet serieus nemen van hoogbouw.

  Met dit gebouw een statement proberen te maken maar onderwijl krampachtig de hoogtelimiet in de gaten houden en iedereen geforceerd tevreden houden met gekunstelde elementen als een klimmuur en skatehal zodat er nu een dik monster op het Jaarbeursplein verschijnt, dit “stedenbouwkundig gepolder” kan nergens in de wereld behalve in Utrecht.

  Terug naar de tekentafel en wel snel zodat er een mooi, slank, waardig en elegant uithangbord voor de stad en regio kan worden gepresenteerd die recht doet aan de status van “meest competitieve regio” van Europa. En ja, het hoeft niet maar mag best hoger dan de Dom als dat recht doet aan het gebouw.

 4. Rob H.

  Kijk, nou begint het ergens op te lijken. Prachtig!

 5. JdV

  Utrecht zou ook de Belle van Zuylen krijgen. En nog wat andere gebouwen die er nooit gekomen zijn. Wet van blinde maupie: eerst zien, dan geloven.

 6. De count

  Mooi hoor. Als je zo de birdsview van het gebied ziet zou het misstaan om vanaf jaarbeurs tot rabo helemaal hoogbouw te maken. Huurprijzen zullen niet mee gaan vallen als ik zie wat er allemaal van betaald moet worden: fietsenstalling, broedplaats, cultuur werkplaats, sociale horeca. Maar goed, als de gek het er voor over heeft allemaal prima

 7. Don

  Er is nog een stuk onbebouwd gebied in utrecht en die moet weer vol geperst worden met de volgende architectonische gruwel van een horeca dildo en verzamelplaats van culturele nietsnutten. Waar blijft het groene Lombokplein, moeten die 3200 fietsers over dezelfde smalle gevaarlijke fietspaden die er nu liggen. En gaat dit het volgende megalomane project worden van onze pluche ridders van het gemeente bestuur waar de bouwers elkaar de tent uitvechten en het werk stil ligt. Hoeveel jaar gaan we nog tegen bouwkranen aankijken. utrecht onbereikbaar onbetaalbaar en onleefbaar.

 8. Erik

  @cas:
  Even goed lezen, er komen geen woningen in.

 9. Johan

  Wat een kermis…. Mogen wij als Utrechters hier misschien over stemmen, het is nota bene de entree van de stad, zoiets lelijks pontificaal voor de ingang van het station zetten. Verschrikkelijk!

 10. Binnenstadbewoner

  …. 33.300 m2 kantoorruimte. Een kantoorgebouw met wat randactiviteiten dus. Met bijbehorende torenhoge huurprijzen want triple A locatie. En dat terwijl er nu al veel kantoorruimte leeg staat en thuiswerken populair is. Alleen multinationals en overheid zouden hierin kunnen. Hoe wordt leegstand vermeden?

  En: waarom staat dit gebouw pal naast Utrecht Centraal? De gemeente is er kennelijk alles aan gelegen om het centrumgebied nog heel veel drukker te maken dan het nu al is.
  Het zou beter zijn als de gemeente dit soort ‘iconische’ gebouwen meer gaat verspreiden over de wijken. Hiermee investeer je in de wijken. Investeringen die wijken als Overvecht, Kanaleneiland, Lunetten etc. veel beter kunnen gebruiken.

 11. G.H.

  Ik vind ‘m geweldig, kom maar door!

 12. Wim

  @ Bill

  👍

 13. susie

  ja, mooi gebouw. Maar wederom: kantoren! Er staan duizenden m2 kantoorruimtes leeg. Waarom geen woningen?

 14. w

  ik vind t nogal onrustig ogen qua ontwerp.

 15. Rogier

  En weer zal er zo’n lelijke puist worden gebouwd…
  Toch fijn dat er er geluisterd wordt naar de stem van de inwoners zoals die zich tijdens het referendum over het stationsgebied hebben geuit. ;-(

 16. Jeroen

  “werkplekken voor startende ondernemers”. Ik vraag me altijd af wat hiermee wordt bedoeld. Ik heb een tijdje ge-freelanced. Of ik zat bij een klant, of ik zat thuis. Ik ga dan toch niet ergens duur in een gehuurde ruimte zitten?

  Alleen al de term heeft een hoog avocado-etend-met-macbook-en-een-latte uitstraling. Zo werkt ondernemen niet.

  Overigens is dat Jaarbeursplein nog steeds een griebushol, en ik denk niet dat dat gaat veranderen zolang dat afrijselijke Beatrixtheater er staat…

 17. Baliekluiver

  Binnenkort valt het kabinet en BBB valt uiteen in diverse radicale splinters. We gaan een lange tijd van bestuurlijke verlamming tegemoet. Nederland komt volledig tot stilstand en zal geruime tijd nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan, laat staan dat er nog iets gebouwd gaat worden. Leest wethouder Eerenberg wel eens een krant?

 18. Johan

  Alsof er een drol gedumpt wordt.

 19. Wies

  Ziet er goed uit. Dit grauwe plein kan zoiets wel gebruiken. Kantoorruimte op deze centrale locatie met goede verbindingen zal altijd courant blijven denk ik.

 20. Antoine de Leeuw

  Tuurlijk langzaam wordt nze mooie oude stad gesloopt door barbaar extremisten. Moet ik hier nog ietscaan toevegen? Ik heb een bijnaam vor het gebouw. De mien Dobbelsteen toren!

 21. Antoine de Leeuw

  @cas er komen geen woningennin helaas zon 480.000 inschrijvngen alleen al bij wonngnet utrecht. En maar weigeren kantoorgebouwen die leeg staan om te bouwen!

 22. Scherpschutter

  Het zegt alles dat er na maanden van aanbestedingsprocedures welgeteld één bieding was op dit hele D66-utopieproject.

  Expect trouble…

 23. TJA…

  Ziet er leuk uit.
  Jammer dat er geen woningen in gepland zijn.

 24. Don

  Kunstwerk van het postkantoor kan hier mooi op getimmerd worden. Past goed bij deze architectonische gruwel van een horeca dildo.

 25. WV

  Na de kermisattractie op de Neude krijgen we er nu dus ook een op het Jaarbeursplein. Daar vinden we van alles van.

 26. Realist

  @Jeroen. In de ogen van de moderne linkse stadsyup wel hoor. Je moet gezien worden in die ene hippe vegan koffiebar met een drankje waarvan je de naam niet kan uitspreken maar met een prijskaartje waarvoor je thuis een hele maand koffie kan drinken.

 27. Jan

  Ze kunnen de naam van het Jaarbeursplein beter veranderen in Jaarbeursrotonde. Van een plein is geen sprake meer. Of de stoep voor het Theater moet het plein zijn.

 28. Hetty

  Wat een beauty ! Ik hoop, dat de bouw ervan ook echt doorgaat, en Oopen geen tweede Belle van Zuylen gaat worden. En net zoals bij de Biep-kunst zullen ook bij dit bouwwerk met naar mijn mening landmark-allure er voorstanders zijn zoals ik, die het prachtig vinden, en tegenstanders, die het plomp en lelijk vinden. In ieder geval geweldig, dat de gemeenteraad met dit ontwerp akkoord is gegaan

 29. Huisjongste

  Verlate 1 april grap zeker…

 30. Sue

  Weg jaarbeursplein, weg mogelijkheid om adem te halen, weg verblijfskwaliteit. Afgrijslijk gedrocht wat alle zon gaat wegnemen. Wordt tochtgat waar je zo snel mogelijk weg wilt.

 31. Michiel

  Ben niet per se fan van dit soort postmoderne “kijk eens wat een interessante abstracte vormen we allemaal kunnen maken en op elkaar stapelen” architectuur maar goed, het zal wel een verbetering zijn als dat plein en beetje opgevuld gaat worden. Dat gebied is nog altijd volop in ontwikkeling dus als ook de Galaxy Tower ooit nog af komt wordt het nog levendiger. Openbare plek met uitzicht is sowieso top.

 32. Kloek

  Alles moet maar iconisch….

  Wordt de stad er leuker van, beter op, leefbaarder van?

  Of is het weer het stimuleren van meer consumptie? Terwijl: willen we de aarde leefbaar houden in de toekomst, zullen we het toch echt een onsje minder moeten doen qua koopgedrag en vrijetijds aankopen.

  Overigens ontstaan er daar op dat Jaarbeursplein alleen maar meer wind- en tochtgaten. Wandelen daar is geen pretje, verblijven al helemaal niet. Wat we daar qua winkels en restaurants aantreffen is een net iets luxere versie van fastfood en meuk. Viva las Utrecht. Goedkoop massaconsumentisme.

  Utrecht gaat er echt niet op vooruit, mochten mensen dat denken. Utrecht tussen 2000 en 2008 was een best hippe stad, met eigen muziekscenetjes en veel aanbod op het gebied van leuke restaurantjes en cafeetjes en veel leuke eigenzinnige winkeltjes en boetiekjes. Een soort Gent. Dit maakte de stad aantrekkelijk en leefbaar. Het is alleen maar minder geworden in plaats van beter. De mensen die wat ouder zijn weten dit. De jongeren zijn in dit geval de onwetenden. Inmiddels is Utrecht als ideale stedentrip locatie ver voorbij gestreefd door Zwolle en Maastricht.

  Terwijl Utrecht definitief voor het karretje van vastgoedbonzen en ketens is gespannen (de stad dient slechts om geld te verdienen, al het andere komt daarna pas), is de criminaliteit tot uit zijn spuigaten gegroeid met de internationale cokemaffia die Utrecht als thuishaven gebruikt en de plofkraakbendes die Utrecht als basis hebben, om maar eens wat te noemen. Het woningaanbod en de prijs-/kwaliteitverhouding zijn absurd. De polarisatie onder de inwoners is toegenomen, net als de verdere veryupping, de kloof tussen arm en rijk is onoverbrugbaar geworden.

  Maar ga zo door Utreg. Lekker bezig! En dan denkt Groen Links dat ze iets te vertellen hebben. Alles wordt achter de rug om van de idealisten besloten door het grote geld. Door de kapitalisten. Het is het grote geld dat Utrecht de das om doet. Groen Links zit er voor de sier. Zonder echte macht. Of stiekem doen ze ook precies wat de neoliberalen willen.

 33. Sill

  En daar heb je Bill weer die denkt dat Utrecht zich kan meten met grote wereldsteden. Sjongejonge. Hou toch eens op. Utrecht is een doodgemiddeld provinciestadje op wereldschaal met 380.000 inwoners. Niks bijzonders aan. Er zijn letterlijke tienduizenden steden op deze wereld met deze grootte. Hoogbouw is in Utrecht helemaal niet nodig, want er is nog ruimte genoeg. Hoogbouw wordt alleen maar gebruikt voor prestige: het te kleine pik syndroom. En dat is sneu. Het wordt ook alleen maar lelijker in Utrecht.

 34. Klaasjan

  Misschien eerst maar even dat andere ding daar aan het plein afbouwen.
  Mogelijk gooit ook nog een stikstofprobleempje roet in het eten.
  Zoals al werd opgemerkt: eerst zien en dan pas geloven.

 35. katja

  Sociale horeca ?

 36. Yoshua

  Prachtige invulling voor een lelijke plek.
  Laten we deze toren scheef bouwen, die van Pisa staat aan het eind van de eeuw weer recht volgens deskundigen.
  Met de scheve toren van Utrecht, kunnen we eindelijk Utrecht op de kaart zetten.
  Je hoort al decennia lang met fietstochten en diverse evenementen dat ze Utrecht dit keer echt op de kaart zetten.
  Vervolgens hoor je er nooit meer iets van.
  Vraag een Duitser, Brit of Portugees of ze Utrecht op de kaart hebben zien staan.
  Niemand die zegt, inderdaad ik zag Utrecht op de kaart staan.

 37. rmn

  Klinkt ontzettend gaaf. Ik hoop dat het ook echt iets moois wordt en dat het niet kapot gereguleerd wordt met gelijkheid, inclusiviteit en gezondheid. Geef het de kans om te floreren.

 38. JM

  Als het gewenste programma een hutspot is, is het niet verwonderlijk dat het gepresenteerde ontwerp als een hutspot oogt. Heatherwick Studio heeft echt veel fraaiere ontwerpen gerealiseerd, hopelijk is dit een voorlopig ontwerp. De enkele toren oogt te dik, en de kroon is een waterhoofd, (niet in de juiste verhouding tot de rest). Dat is makkelijk op te lossen door twee of drie elegante, slanke torens van ongelijke hoogte tegen elkaar te zetten zodat toch het noodzakelijke volume wordt behaald.

 39. Bart

  Fijn dat iedereen weer z’n zegje doet en in eigen bewoordingen aangeeft of men het mooi of lelijk vindt. Maar onderbouwing voor die meningen: ho maar. Zelfs in de uitgebreide tekst van @Bill staat nauwelijks een onderbouwing van z’n standpunten. Zoals altijd valt over smaak niet te twisten, maar je mag het wel onderbouwen.

 40. Massegast

  Het Smakkelaarsveld-project wil maar niet opstarten, Galaxy Tower is stilgevallen en in de financiële media verwacht men dat commercieel vastgoed binnenkort het slachtoffer van de gestegen rente wordt. Kortom, we betreden recessie-land. Dus inderdaad @JdV, eerst zien en dan pas geloven. Wat betreft de gepresenteerde artist impressions ben ik al blij dat het geen autistische kantoortoren wordt.

 41. Moniek

  Mooie tekening hoor, daar doe ik niet aan af. Maar daar beneden zitten op de rand van een vijver gaat alleen lukken op windstille dagen. Als er wind is, zit je daar algauw in een onaangenaam cycloontje.

 42. June

  Het is verbazingwekkend dat in deze crisistijd(klimaat,woningen,energie,grondstof)de gemeente met een ‘Trump Tower’ op de proppen komt.
  Het is duidelijk waar het accent ligt!

 43. Sjef van Oekel

  Hoeveel kilo lelijkheid hebben ze nu weer bij elkaar gekotst? De ene na de andere blamage laten ze ontwerpen. Dat krijg je met mensen zonder esthetisch besef.
  Laat het aan ÉCHTE ontwerpers en architecten over. Die vind je hier niet in Nederland> Daarvoor moet je naar Italië !

 44. Lisa

  Wat is dit nou weer voor een gedrocht?

 45. BdV

  Dat is geen kattenpis. Of is dit nog een nagekomen bericht van 1 april?

 46. wollie

  @massegast wat is een autistische kantoortoren?

 47. Len

  Kekke toren wel, ik weet eigenlijk nog niet wat ik er van vind maar het eerste gevoel is neutraal positief. Of het past in de omgeving daar is uiteraard wat meer over te zeggen, maar dat doe ik niet.

 48. Binnenstad

  Moooi

 49. Zuidwester

  Hoeveel bewoners uit de wijk die weer een stuk uitzicht kwijt is op weer een hoog gebouw waren hierbij echt betrokken? Nog meer hoogbouw en er later achterkomen dat mensen er op verschillende vlakken last van gaan hebben. Zie Galaxy Tower, huurprijzen Nieuwe Defensie of servicekosten van Change=
  Wat een drama. Leefbaarheid staat duidelijk niet op 1. En nee, dit is geen discussie over links vs. rechts want dit is gewoon kapitalisme waarin de markt bepaalt.

 50. Utrechter

  Mooi, maar ook dit ontwerp zou weer zo veel mooier zijn als het ongeveer 1,5 keer zo hoog zou zijn. Nu wordt het een vrij lomp gebouw.

  Wanneer wordt die vreemde hoogtelimiet nou eens losgelaten?

 51. Mark

  Mooi dat deze onherbergzame plek eindelijk ingevuld gaat worden. Daar wordt dit gebied zeker leefbaarder en levendiger van. Mooi dat het ontwerp veel groen bevat. Sluit aardig aan op dat referendum uit het jaar nul waar sommigen nog steeds aan refereren. Ook mooi dat er veel sociale functies zijn meegenomen zoals uitgaansgelegenheden, sportfaciliteiten en een uitzichtpunt. Mooi dat de bevolking kon meedenken over de invulling. Degenen die nu klagen zijn vast niet ingegaan op de uitnodiging van de gemeente om actief mee te denken, klagen is immers veel makkelijker.

  Erg jammer dat er geen woningen in komen, maar dat is onlangs wel onderbouwd (iets met geluidsbelasting of regelgeving?), helaas is dat in dit artikel niet benoemd. Maar vlakbij het station is het ook een prima plek voor kantoren. Het uiterlijk van de toren oogt wel gevarieerd, met een goede overgang naar het straatniveau, geen steriel steen en glas met tochtgaten eromheen. Maar het iconische gehalte vind ik wel wat tegenvallen.

 52. Erik

  Ik las 3700 m2 broedplaats. Er komen dus ook vogels in. Goed idee

 53. Hugo Aylva

  Prachtig ontwerp! Had nog wel wat hoger gemogen, maar deze toren mag er best zijn. Goed gedaan gemeente Utrecht!

 54. Massegast

  @wollie — Een autistisch gebouw is ongenaakbaar. Gaat geen relatie met z’n omgeving aan. Heeft een uitdrukkingsloos ‘gezicht’. Heeft geen ‘smoel’. Geen eigen signatuur. Voorbeelden: het oude Fortis-gebouw in Rijnsweerd, waar nu de provincie in zit. Het recente ‘Central Park’. De kantoortoren naast winkelcentrum Kanaleneiland. En verder de vele andere modernistische horror in de Uithof en Hoog Catharijne. Het kan echter wel anders. De gebouwen van de architect Sybold van Ravesteyn hebben wel een eigen signatuur. Maar dat is dan – hoe ironisch – de ‘meest gesloopte architect’ van Nederland geworden. In de jaren ’80 komt het postmodernisme op en is een reactie op die genoemde modernistische horror. Vaak met classicistische kenmerken. Voorbeelden: het Groninger Museum en kijk naar de achtergrond bij het verslag over politiek Den Haag in het NOS Journaal. Daar zie je een postmodernistische skyline. Naar mijn smaak toch wel een verbetering met de modernistische en nu vaak gesloopte kantoortorens die er eerst stonden. Met groet, Massegast

 55. w

  @zuidwester
  er woont hier niemand, diegene die ooit kunnen klagen wonen er nog niet haha (galaxy, wonderwoods)

 56. Uuu

  @ zuidwester

  Dit: “En nee, dit is geen discussie over links vs. rechts want dit is gewoon kapitalisme waarin de markt bepaalt” = gewoon rechts (economisch) beleid hoor, die markt die alles bepaalt.

  (Extreem) rechts doet net alsof ze voor het “volk” opkomt, maar zorgt juist voor de status quo, waarbij de macht bij het kapitalisme blijft liggen. Want men (het bedrijfsleven) is juist doodsbang voor verzorgingsstaten en regulering. Daarom gaat men zo van leer tegen “links”. Het gaat niet om de mens, maar om de winst (voor enkelen).

  Niet voor niets steunden de kapitalisten (Ford, Bayer, AEG, BOSS) de Nazi’s in WO II. Dat gaat keer op keer zo. Het kapitalisme is de vijand van de mens. Dat moeten mensen zich eens gaan realiseren.

  Het kapitalisme geeft de mens brood en spelen en zorgt dat een middenklasse wat te besteden heeft (om het kapitalisme op gang te laten houden). Je laat de middenklasse en elite status kopen. Die denken dat ze iets voor stellen. Echter de meerderheid van de mensen (en het worden er steeds meer, want het kapitalisme is een pyramidespel) komen er (in verhouding) steeds iets slechter uit. Op de lange termijn al helemaal. Dat hebben veel mensen niet door. Zeker, omdat de aarde langzaam vernietigd wordt, en dat voor kortdurende winst voor enkelen. Zo lang zij tijdens hun leven maar rijk worden. Dat hun familie en erfgenamen op een onleefbare wereld terecht komen interesseert ze geen zak.

 57. Utje is een pukje

  Met zijn 105 meter is het een doodnormale flatgebouw die je in heel Nederland kan vinden. Niks iconisch aan. Utrecht de Tafelberg van Nederland

 58. Nico

  Bij dit soort plannen moet ik altijd denken aan de Katreinetoren met de betonnen bloembakken, die nooit ook maar een plant hebben gezien.

 59. Hans

  De hoogte in is vrij stom. Er moeten namelijk veel, heel veel extra voorzieningen worden aangelegd van technische aard om zo’n bouwsel veilig te maken. Bijvoorbeeld naast de lift die je tot 105 m omhoog moet brengen een trappenhuis (voorschrift brandweer). Dan moeten er allerlei parkeervoorzieningen, fietsenstalling, komen, groenvoorzieningen, infrastructuur om het ding heen etc. wat veel herl veel extra ruimtebeslag rondom zo’n toren betekent.
  Een oplossing voor de wooncrisis is dit gevaarte al helemaal niet. Mag er leuk uitzien. Maar voor de mensen die woonruimte zoeken is dit een betekenisloze kolos.
  Klimwanden, dakterrassen, skateboarden, 24 uur ‘wat te beleven hebben’ (ga toch een goed boek lezen, naar de film of een stukje wandelen!) de kreten die nietszeggend zijn, zijn hier niet van de lucht: “een gezonde werkomgeving wordt bevordert, het draagt bij aan de groei van de regio en sluit aan bij de toekomstvisie van Utrecht voor healthy urban living.” Wat bedoelen die ontwikkelaars met deze nieuwspraak daar precies daarmee? Vaag gelul van het grote geld ben ik bang, waar een gewone Utrechter die hoopt op goeie, betaalbare woningbouw geen zak mee opschiet.

 60. roland

  weg er mee

 61. arbeider

  Mooie aanvulling op Nieuw Utreg Centrum

  Hopelijk een mooie ,gezellige laagdrempelige nachtclub, dat heeft de stad hard nodig.

 62. Koel Hoofd

  Op de Europese openbare aanbesteding slechts één bieding.
  Kortom, de totale (NB) markt vind het een onrealistisch plan behalve onze lokale politiek. Dit gaat een zoveelste ondoordacht drama worden.
  Utrecht onleefbaar, onbetaalbaar, onbereikbaar en nu ook onwerkbaar…

 63. Yo yo

  Doe dit aub alleen met partijen die een toevoeging zijn voor de stad, en niet enkel een geldmachine.

 64. Michiel

  @Zuidwester Het Jaarbeursplein is geen woonwijk. Dichtsbijzijnde woningen staan op de Croeselaan of in Lombok. En welk “uitzicht” gaat er dan verloren. Van de Croeselaan op… de tramhalte? Het N.H. Hotel?
  Of het uitzicht vanuit Lombok op het stadskantoor?
  Deze plek zal juist “leefbaarder” (wat dat ook moge betekenen) worden met een gebouw waar iets te doen is en wat het kale plein opvult.

 65. Mia

  Smaken verschillen. Ik vind het lelijk.

  Verder aan de vele reacties te zien – en dus de aandacht dat dit plan genereert – een prachtig prestigeproject voor de D’66-wethouder.

  Wat mij betreft zetten we alle wethouders in Nederland de komende drie maanden fulltime aan het werk om de toeslagenaffare af te handelen. Kunnen na het oplossen van dit vreselijke drama weer op de foto met projectontwikkelaars.

 66. Massegast

  Ik leg alvast het copyright van de bijnaam vast: de Kashbah-toren. Een samentrekking van -kashba- en -bah-. Het vat alle pro en contra reacties mooi samen.

 67. Leon

  Cool.

 68. w

  @Massegast
  het heeft ook iets weg van een smulrol

 69. Realist

  @Hans. In het kader van u vraagt, wij draaien doet ‘het grote geld’ gewoon wat de gemeente vraagt. Sterker nog, het komt vanuit de partijen die door de ‘gewone Utrechter’ gekozen zijn. De ‘gewone Utrechter’ wil kennelijk graag een fancy hip gebouw ipv betaalbare goedkope woningen.

 70. wil

  is er behoefte aan kantoorruimte dan?

 71. Lombokker

  De nieuwe toren heet: De toren van Babel.

 72. Berk

  Ik vind ‘m mooi, jammer inderdaad dat we zo’n hoogtelimiet hebben, 1,5 x zo hoog zou beter zijn

 73. Pieter

  Utrecht: stad met pleinvrees. De Jaarbeurssteeg is geboren.

 74. Patrick

  @ Massegast
  Sommige mensen vinden het beter als een gebouw niet helemaal uit glas bestaat. Autistische mensen bijvoorbeeld.
  De opmerkingen over autisten zijn een belediging.
  “Een autistisch gebouw is ongenaakbaar. Gaat geen relatie met z’n omgeving aan. Heeft een uitdrukkingsloos ‘gezicht’. Heeft geen ‘smoel’. Geen eigen signatuur.”
  U bent werkelijk de weg kwijt, snapt u het zelf?
  Als amateur psycholoog heeft u een duidelijke mening.
  Ik hoop dat jij eens goed in de spiegel gaat kijken.

 75. Randstad

  @sill Door gebrek aan feitelijke kennis is uw persoonlijke beoordeling dat Utrecht een provincie stad is onjuist.
  1. Utrecht is niet een stad in de leegte maar maar metropool gebied van 750.000 nu, en straks miljoen.
  2. Veel steden ter wereld met 400.000 inwoners hebben niet het zelfde internationale karakter ( 130 ruim nationaliteiten ) en zulke vele hoogwaardige voorzieningen van nationaal belang.
  3. Utrecht als krachtig onderdeel van de randstad, is ook een economisch het hart van Nederland.
  4.Utrecht heeft een sterke infrastructuur die juist in provincie steden ontbreekt doorgaans, en is daardoor ook een ( inter) nationaal relevant ontmoeting centrum.

 76. Paul

  Complimenten gemeente door een doordacht concept eis te stellen gebaseerd op bewoners wensen. Het wordt daardoor per definitie uniek in Nederland. Hopelijk is ook de economische draagvlak hier voor realistisch.
  Over vormgeving zal altijd worden getwist door de vele ” architectuur kenners ” hierboven. Het ronde karakter geeft ruimte en eenheid aan de stapeling. Essentieel is mijn inziens dat de vormgeving en vooral materiaal keuze , verlichting het blijvend inspirerend vinden 24/7.
  De eerste goede stap is gezet !

 77. Massegast

  @Patrick — Joh, het gaat om beeldspraak.

 78. Marc

  Van mij mag deze toren er komen. Nu is het Jaarbeursplein een plek waar je alleen maar langs loopt of rijdt, maar waar niemand echt wil zijn. Dit gebouw kan daar verandering in brengen.

 79. Babbe

  Ik snak naar een groen park daar ipv nog meer beton. Of een mooie houten toren, dat zou pas vernieuwend en duurzaam zijn geweest.

 80. Massegast

  @Babbe — Het jammere is dat er een prachtig groen park was. Op de plek waar nu de Volksbank staat. Daar stond de Hojelkazerne met prachtige hoge bomen er om heen. En niet een paar, maar een hele zwik. Ik mocht er een deel van mijn diensttijd doorbrengen, dus ze staan nog levendig op m’n netvlies. Maar ja, als de politiek het wil….., dan worden ze gesloopt.

 81. Aa,

  Zo! Duic is druk geweest met het plaatsen van al de meningen. Kortom het leeft wel.! Een mooi ontwerp ik denk echter dat utrecht weer menigmaal de portefeuille moet gaan trekken.omdat realisatie in deze moeilijke tijden altijd een meerplaatje gaat opleveren. Laat vast leggen dat de prijs betaald gaat worden en niet tientallen miljoenen achteraf/ halverwege . Wand daar zijn we in utrecht grossier in. Nog nooit is er een aanbesteding gerealiseerd voor de afgesproken prijs.ik denk nog even aan het muziekcentrum ( tivoli) van 70 miljoen tot een slordige 200 miljoen. Ik zet er weer een duur flesje rood op ( ik win toch🤣)

 82. Zwaontjue

  Jaarbeursplein … mooie groene plein met een … erop 🙂 geniet met maten.

 83. A321

  Grappig dat de bouwkranen van de Galaxy Tower er nog steeds staan in de toekomst impressie.. weet de bouwer iets wat wij niet weten?

 84. Marcel

  Ben het met Bill volkomen eens. Ben op het Vredenburg geboren en heb, buiten het kleine centrum om, de stad zien verworden tot iets lelijks. Zoals de schoonheid commissie in Utrecht kan verwoorden: wat is mooi en wat is lelijk? Deze groep volkomen niet capabele mensen zijn geen afspiegeling van de Utrecht bewoner. Daarom maakt dit gebouw, met een trotse wethouder, kans om gebouwd te worden. Toch vreselijk jammer dat we geen referenda hebben over hoe een stad er uit mag en kan zien. Maar als zo vaak, we kunnen hier helemaal los gaan, de wethouder is trots. Net zoals het Vredenburg is ingericht, helemaal jammer van de stad.

 85. J v.d. Binnenstad

  Wauw, dat is wel een prachtige toevoeging aan de stad. Wat een vet gebouw!

 86. wollie

  elk nadeel heb zn voordeel:
  vergeleken met dit gevaarte is het neonbord op de Neudebieb ineens best leuk gedaan!

 87. De Psycholoog

  Een onderscheidend ontwerp , gekkigheid heeft de gemeente een bredere visie dan veel van deze reageerders die vol angsten lijken te zijn bij iedere uitdaging of verandering.

 88. Sven

  Dit is zo een bull shit
  Laat de plek gewoon open
  Een ruimte is zo belangrijk
  Wie wint hier het meeste bij
  Een Londens architecten bureau
  De ns
  En de skaters blijven met niets achter
  Alleen maar geld

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).