Utrecht op plek 12 op ranglijst gezondste steden van Nederland Utrecht op plek 12 op ranglijst gezondste steden van Nederland

Utrecht op plek 12 op ranglijst gezondste steden van Nederland

Utrecht op plek 12 op ranglijst gezondste steden van Nederland
Foto: Robert Oosterbroek
De stad Utrecht is in een onderzoek van adviesorganisatie Arcadis naar gezondheid van Nederlandse steden op de twaalfde plaats geëindigd. Ook de drie andere grote steden vallen buiten de top-10.

De stad Utrecht is in een onderzoek van adviesorganisatie Arcadis naar gezondheid van Nederlandse steden op de twaalfde plaats geëindigd. Ook de drie andere grote steden vallen buiten de top-10.

Arcadis heeft van twintig gemeentes in kaart gebracht hoe het ervoor staat op het gebied van gezondheid. Een onderzoek van het RIVM diende hiervoor als basis. Daarin staat een reeks kenmerken van een gezonde stad. Ook werden 250 professionals uit verschillende vakgebieden gevraagd wat ze verstaan onder een gezonde stad.

Kenmerken

Het bedrijf onderzocht uiteindelijk twintig kenmerken waar een gezonde stad aan moet voldoen. In het onderzoek stond de vraag centraal hoe de fysieke omgeving van steden bijdraagt aan gezondheid. Er werd onder meer gekeken naar de mate van gezondheid van de gebouwde omgeving, mobiliteit, buitenruimte en het milieu.

Utrecht scoort relatief goed in de categorieën ‘gezonde gebouwde omgeving’ (plek 4) en ‘gezonde mobiliteit’ (plek 3), maar op het gebied van ‘gezonde buitenruimte valt er volgens het onderzoek nog veel te verbeteren. Utrecht eindigt daar op de zestiende plaats en in de categorie ‘gezond milieu’ op de achttiende plaats.

Groningen

Groningen blijkt op basis van de in het onderzoek onderzochte kenmerken het gezondst, gevolgd door Nijmegen en Maastricht. Tilburg, Rotterdam en Zaanstad eindigen op de gedeelde negentiende en daarmee laatste plaats.

Opvallend is volgens Arcadis ‘de afwezigheid van de grote steden’ in de top-10 van de lijst. Utrecht eindige als twaalfde, Den Haag als vijftiende, Amsterdam als zeventiende en Rotterdam als negentiende. Amersfoort is de enige stad uit de regio Utrecht die in de top-10 voorkomt, op plek 5.

Zelf het onderzoek bekijken? Dat kan in deze pdf.

6 Reacties

Reageren
 1. Utrecht op 1 van de Randstad !

  De vraag is altijd wat zet je als conclusie boven dit onderzoek.?
  Vermoedelijk is Terschelling gezonder dan Groningen etc. Wordt er voldoende gekeken na ook welzijn zaken zoals persoonlijke groei mogelijkheden ?

 2. Kadoendra

  Er is lichamelijke gezondheid en geestelijke gezondheid.

  Als je bijvoorbeeld naar de zaak met de kinderopvangtoeslag kijkt dan kan je stellen dat het allemaal wel leuk en aardig is om in een gezonde stad te wonen maar als je als burger ondertussen geestelijk kapot wordt gemaakt door de overheid is die gezonde stad eigenlijk best wel een vorm van oplichterij.

 3. HArry

  Tis zoals altijd veel meer afhankelijk hoe de wind waait.

 4. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat ze in Den Haag zullen zeggen “we zijn de beste van de grote drie”!

 5. Luuk Upuuk

  @Bromsnor: Utrecht in top 15 van gezondste steden!

 6. Wim Vreeswijk

  Maar we staan al jaren, ná Amsterdam, landelijk op de 2e plaats qua geluidsoverlast !!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).