Utrechters mogen aankomende jaarwisseling vuurwerk afsteken; verbod laat op zich wachten Utrechters mogen aankomende jaarwisseling vuurwerk afsteken; verbod laat op zich wachten

Utrechters mogen aankomende jaarwisseling vuurwerk afsteken; verbod laat op zich wachten

Utrechters mogen aankomende jaarwisseling vuurwerk afsteken; verbod laat op zich wachten
Tijdens de aankomende jaarwisseling kunnen consumenten in Utrecht nog steeds op verschillende plekken vuurwerk afsteken. Wel komen er meer vuurwerkvrije zones bij en wil de gemeente alternatieve buurtinitiatieven stimuleren. “Dit zien we als een belangrijke tussenstap richting een algeheel vuurwerkverbod.”

Tijdens de aankomende jaarwisseling kunnen consumenten in Utrecht nog steeds op verschillende plekken vuurwerk afsteken. Wel komen er meer vuurwerkvrije zones bij en wil de gemeente alternatieve buurtinitiatieven stimuleren. “Dit zien we als een belangrijke tussenstap richting een algeheel vuurwerkverbod.”

Tijdens de twee voorgaande jaarwisselingen gold er vanwege de coronamaatregelen in Nederland een vuurwerkverbod. In de nacht van 31 december 2020 op 1 januari 2021 werd dit volgens de gemeente ‘redelijk’ nageleefd. De afgelopen jaarwisseling liet echter een ander beeld zien. “Zowel voorafgaand aan maar ook tijdens de jaarwisseling was sprake van massaal afsteken van (illegaal) vuurwerk”, schrijft het college in een brief aan de raad.

Uit een eerder onderzoek kwam naar voren dat 53 procent van de Utrechters geen voorstander is van het ‘ongelimiteerd afsteken van vuurwerk door particulieren’. Echter het ‘massaal’ afsteken van vuurwerk tijdens afgelopen jaarwisseling – ondanks het verbod – laat volgens de gemeente zien dat draagvlak voor zo’n vuurwerkverbod ‘nog steeds een belangrijk punt van aandacht is’.

Draagvlak

Uit meerdere onderzoeken zou naar voren zijn gekomen dat het draagvlak toeneemt wanneer er een centraal evenement wordt georganiseerd, met bijvoorbeeld een vuurwerkshow. Zo’n viering zou echter ongeveer een half miljoen euro kosten en er zijn veel mensen nodig om alles in goede banen te leiden. Hiervoor zijn dit jaar volgens de gemeente geen middelen beschikbaar.

Daar komt nog eens bij dat de Tweede Kamer een initiatiefvoorstel voor een landelijk vuurwerkverbod vorige maand heeft verworpen. Bij de stappen die de gemeente tot nu heeft gezet om een lokaal vuurwerkverbod in te voeren werd verondersteld dat er werd ‘voorgesorteerd’ op een landelijk verbod. “Geconstateerd moet worden dat van een landelijk vuurwerkverbod, in ieder geval de komende periode, geen sprake zal zijn.”

Alternatieven

Aankomende jaarwisseling wordt daarom – wat eigenlijk ook het plan was voor afgelopen keer, maar niet door kon gaan vanwege het landelijke vuurwerkverbod – ingezet op ‘vuurwerkvrije alternatieven’. Ook worden de vuurwerkvrije zones verder uitgebreid.

Uiteindelijk werkt de gemeente toe naar een algeheel vuurwerkverbod. Voordat het zover is moet onder meer het beleid voor de handhavers op orde zijn. Dat is nu bijvoorbeeld nog niet het geval.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Jammer hoor,een gemiste kans om het eens een keer anders te doen in de stad Utrecht, zonder milieu vervuiling.
  Toegegeven is was altijd verzot op vuurwerk, maar nu ik weet wat voor een troep erin zit en de consequenties voor het milieu ben ik toch anders gaan denken,zeker voor de toekomst van onze kinderen.
  Ik hoop dat mensen verstandiger worden,en gaan nadenken hierover.

 2. guus

  Afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling is niet het probleem, zoals ook terloops aangegeven in het artikel, dus dit hoef je niet te verbieden.
  Het probleem is het niet handhaven van het afsteken van illegaal zwaar vuurwerk buiten de toegestane tijden, hier moet de overheid gaan handhaven wat nu verzaakt wordt.

 3. Liefhebber

  Mooi!

 4. Kniesoor

  Ach ja, het laat ons onverschillig hoeveel handen en ogen we kapot knallen. En hoeveel dieren getraumatiseerd door de oudejaarsperiode heenkomen. En hoe we de zorg bewust een overbelaste oudejaarsnacht bezorgen. En hoe we onze atmosfeer een nacht lang volpompen met chemicaliën en fijnstof. Moet kunnen joh.

 5. Natte Otter

  Exact wat @Guus zegt.

  @Geenstijl@Utrecht, die ‘consequenties voor het milieu’ zijn extreem beperkt. Het is voornamelijk symboolpolitiek. “Maar fijnstof!”, Ja dat is hoger voor een paar uur. En dan weer ‘normaal’.

  Heel fijn dat het gewoon kan door gaan zoals het hoort. En aanpakken de mensen die zich niet aan de regels houden en het voor de rest verpesten. Zodat goedwillende mensen niet gestraft worden voor raddraaiers die sowieso met hun bommen, verbod of niet, in de dagen ver voor oud en nieuw voor overlast zorgen.

 6. Katja

  Prutswerk. Vuurwerkvrije zone’s, laat me niet lachen, alsof daarop gehandhaafd wordt, Weer vrij baan voor vernielingen en agressie, waarna de, door de politiek zo vaak gebruikte woorden, zonder er gevolg aan te geven en daardoor inhoudsloos zijn geworden, “onacceptabel”en “onaanvaardbaar” weer uit de mond komen rollen. Je zou bijna gaan hopen op een flinke corona-uitbraak.

 7. cas

  Vernielingen, dronken jongeren, vuurtjes die gestookt worden, vuurpijlen waar het mis gaat. Ooh wacht, de eerste 3 hebben niks met vuurwerk zelf te maken en de vuurpijlen zijn net voor de 2 keer dat het niet doorging verboden dus effect is nog niet gemeten. Daarnaast is het misschien een idee om geen huisdieren in onnatuurlijke omgevingen te houden…. Doorgefokt en opgehokt leedvermaak voor de mens.

 8. Alex

  En auto’s in de fik steken?

 9. Peter

  Het is werkelijk onbegrijpelijk dat men niet in staat blijkt gewoon alle vuurwerk te verbieden, per direct. Bovendien is het afsteken van vuurwerk een domme gewoonte.

 10. Donnie

  Slappe hap. Het is wachten op de mafkezen met de vuurwerkbommen die de boel verzieken.

 11. Vuurwerk liefhebber

  @guus, @natte otter,@cas

  Helemaal mee eens, helaas word daar nooit naar geluisterd. En komt de tegen partij altijd weer met dezelfde trieste argumenten.

  Ik ben benieuwd hoelang we deze mooie traditie nog kunnen behouden.

  Zolang ze de minderheid een podium geven en steunen zie ik het voor de toekomst somber in.

 12. Natte Otter

  @Donnie helemaal eens. Alleen dat ga je niet verhelpen met enig verbod. Ze hebben het vuurwerk al illegaal gekocht. Knalvuurwerk is uberhaupt verboden. Wordt al jaren niet verkocht in Nederland.

 13. Scherpschutter

  @Vuurwerk liefhebber 7/7/2022 – 8:59

  Verbod of niet; deze traditie zal nog heel erg lang in stand blijven. Een verbod wordt door velen simpelweg niet geaccepteerd. Kun je van alles van vinden verder, maar zo liggen de feiten. Vuurwerk is here to stay.

 14. Peter

  Wat is er mooi aan deze “traditie”, Vuurwerkliefhebber?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).