Utrechtse activisten in de Volkskrant: ‘Stop koloniale verheerlijking’ | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse activisten in de Volkskrant: ‘Stop koloniale verheerlijking’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse activisten in de Volkskrant: ‘Stop koloniale verheerlijking’

Utrechtse activisten in de Volkskrant: ‘Stop koloniale verheerlijking’
Utrecht moet stoppen met het verheerlijken van genocideplegers en TivoliVredenburg moet vervolgd worden voor het organiseren van een cowboy- en indianenfeest. Dat vinden de twee Utrechtse activisten Michael van Zeijl (37) en Rogier Meijerink (40). Beide heren namen geen blad voor de mond toen ze voor de Volkskrant van 16 augustus geïnterviewd werden door Charlotte Huisman .

Utrecht moet stoppen met het verheerlijken van genocideplegers en TivoliVredenburg moet vervolgd worden voor het organiseren van een cowboy- en indianenfeest. Dat vinden de twee Utrechtse activisten Michael van Zeijl (37) en Rogier Meijerink (40). Beide heren namen geen blad voor de mond toen ze voor de Volkskrant van 16 augustus geïnterviewd werden door Charlotte Huisman .

Van Zeijl, die sinds 2015 woonachtig is in Utrecht, is aanvoerder van De Grauwe Eeuw, een beweging die zich ‘het tegenantwoord op de verheerlijking van het koloniale verleden van Nederland’ noemt. De groep haalde eerder het nieuws toen ze zich hard maakten voor een naamsverandering van  de Jan Pieterszoon Coenstraat. Ook deed De Grauwe Eeuw aangifte tegen TivoliVredenburg, omdat die laatste partij de genocide zou vieren met het een kinderthemafeest rondom cowboys en indianen.

Michael van Zeijl komt in 2015 tijdens een kraakactie van een pand aan de Plompetorengracht Rogier Meijerink tegen. Meijerink woont sinds 2002 in Utrecht en heeft vaker opgetreden als woordvoerder van de Utrechtse kraakbeweging, ook was bij betrokken bij het bekende kraakpand Ubica.

Afgelopen mei zorgde Meijerink voor opschudding door aan te kondigen de Dodenherdenking met zijn actiegroep Geen 4 Mei Voor Mij te gaan verstoren door middel van een lawaaiprotest. Hij wil het herdenken van Nederlandse oorlogsmisdaden in Nederlands-Indië stoppen.

In het interview, dat Volkskrant-journaliste Charlotte Huisman met de twee activisten deed, wordt ronduit gesproken over het ‘ombrengen van Sinterklaas’, ‘structureel racisme bij niet-witte Nederlanders’ en ‘de koloniale verheerlijking’ in Utrecht. De heren leggen uit dat ze ver durven gaan om hun medemens bewust te maken van racisme en kolonialisme. Geweld is daarbij volgens hen echter uit den boze.

18 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Gelukkig zijn het geen jongens van Jan de Witt. Ze willen het geweldloos aanpakken….Toch?

 2. Bill

  Onruststokers. Toch jammer dat als er een paar van die schreeuwerds zijn er direct dingen worden aangepast, etc.. DUIC, waarom geven jullie deze gasten een podium door middel van dit artikel?????!!!

 3. Harry

  Waarschijnlijk zitten beide heren elke 3 minuten te checken of er al een nieuwe reactie geplaatst is. Advies aan beide heren: eerst maar eens de bordjes en beeldjes in Suriname of Indonesie aanpassen. Eens kijken hoe de heren daar ontvangen worden.

 4. Berk

  Heb het stuk gelezen, dit zijn mensen voor wie hun eigen waarheid absoluut is, geen nuance kennen. Dat soort lui, of ze nu links of rechts zijn, blijf er verre van.

 5. paul

  en deze personen vertonen zelf geen enkel van de gedragskenmerken die ze zelf zo assertief proberen te verwerpen? enige zelfreflectie zou wel wat plaats mogen krijgen in hun denkproces, lijkt me zo.

 6. Yoshua

  Michael van Zeijl is een kleinzoon van een KNIL militair die met zijn broers behoorlijk heeft huisgehouden tegen de inlanders in voormalig Nederlands Indië.
  Dat hij een nazaat is van een bruut is minder erg dan dat er een straat is vernoemd naar J.P Coen die blijkbaar wordt verheerlijkt door niemand weet wie.
  Cowboys en Indianen mogen niet, dat is racisme.
  Wat zijn grootvader heeft uitgevreten, dat is minder erg?

 7. Herman

  Hier zie je duidelijke overeenkomst van het samen komen can extreem links en rechts, beide zijn net zo gevaarlijk.

 8. Erwin in 't Veld

  ….verschrikkelijk…..

 9. JdV

  Net herschrijven van de geschiedenis is een typisch kenmerk van dictaturen, waar dit soort mensen waarschijnlijk veel bewondering voor heeft. Er zijn voorbeelden te over van communistische of facistische landen waar de complete geschiedenis werdt aangepast naar smaak van het regime wat aan de macht was. Denk daarbij ook aan entarte kunst of massale boekverbrandingen van “ foute” boeken. Dit soort maatschappij is onwenselijk, een mensen die dit voorstaan vormen een serieus gevaar voor de vrijheid van mrningsuiting en moeten ook als zodanig worden beschouwd door de overheid. AIVD doe uw werk.

 10. Gerard Jager

  Dat stuk in de Volkskrant was ook al zo’n geleuter.
  Enge figuren, dit duo.

 11. Wim Vreeswijk

  Dat koloniale tijdperk vond reeds honderden jaren geleden plaats. De genoemde 2 aktievoerders zouden dan ook met deze ervaring een leeftijd bereikt moeten hebben van enkele honderden jaren, zoals onze geliefde Sinterklaas, wat m.i. niet erg geloofwaardig lijkt.

 12. Linlin

  Ik dacht dat de jongens en meisjes van de Grauwe Eeuw niets meer met de mainstream media te maken wilden hebben, want te wit? Waarom dan wel een interview in de vk?
  Eigenaardig en marginaal clubje, dit. Geen aandacht aan besteden en al helemaal geen podium geven. Aan die Michael zitten duidelijk meerdere steekjes los.

 13. Fred

  Waar deze kleuters negatief over doen zou men wel wat extra positieve aandacht mogen geven als tegengewicht deze dit extremistisch linkse geweld.

 14. Cohen

  Ik vind het droevige figuren die duidelijk vooral problemen hebben met zichzelf en dat vervolgens projecteren op een maatschappij die zo ongeveer de meest egalitaire is die de wereld ooit heeft gezien.

  Wat we zien is agressie vermomd als compassie, samenzweringstheorieën, en de vorming van een duidelijke zondebok-groep (‘witte mensen’). Zoals dat eigenlijk altijd gaat bij extremisten.

  Als het echt om symbolen ging zouden ze ook wel demonsteren voor moskeeën die naar genocideplegers zijn vernoemd. Als het echt om compassie ging dan zouden ze wel daadwerkelijk mensen gaan helpen in plaats van groepen tegen elkaar opzetten. Ik vertrouw hun drijfveer voor geen cent.

 15. Jan

  Je zult toch maar de Waarheid in pacht hebben! Een hele verantwoordelijkheid lijkt me dat.

 16. Vingervlug

  Wat brengen deze 2 volwassen pubers de maatschappij? Hebben ze werken oid?

 17. Jim

  Yoshua grijpt de racistische apartheids wetgeving die Nederland introduceerde in Ned Indië aan om slachtoffers van die apartheid te veroordelen om zo terechte kritiek op koloniale verheerlijking te delegitimeren.

  Van Zeijl is zich terdege bewust van het KNIL verleden van zijn grootvader en van vele andere KNILers en benoemt dit ook zelf. Ik ben er zelf getuige van geweest tijdens de avond van het NIOD en KITLV in pakhuis de Zwijger jl. over het door de NLse staat gefinancierde onderzoek naar de herkoloniastieoorlog. Hier heeft hij voor een volle zaal hardop uitgesproken dat zijn grootvader (waarschijnlijk) oorlogsmisdaden gepleegd heeft. Zo ga je met het koloniale verleden om, namelijk via erkenning en waar mogelijk herstel van dit verleden.

  Nu Nederland nog over haar misdaden zoals het invoeren de apartheidswet die de “indo europeanen” in deze positie dwong enz..

  Wim Vreeswijk, het koloniale verleden is niet honderden jaren geleden. Na WOII heeft Nederland nog honderdduizenden mensen vermoord om een oud kolonie te kunnen herbezetten. Ook zijn enkele van de Antillen minder dan 10 jaar geleden zelfstandig geworden (Curacao en St Maarten) op Bes (Bonaire, Eustatius en Saba) eilanden na dan die nog tot het koninkrijk behoren als bijzondere gemeenten.

  LinLin in het Volkskrant artikel vertelt van Zeijl waarom hij dat deed.

 18. Theo

  Het vermelden van historische feiten is wat anders dan de betrokken personen te eren.
  Het is mij een raadsel waarom de obsessie van deze twee gedreven personen door een meerderheid van de gemeenteraad wordt gevolgd.
  Misschien gaan we straks namen van giftige planten weren, of van mythologische figuren, die immers niet echt hebben bestaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).