Utrechtse binnenstad vandaag moeilijk bereikbaar tijdens zeventigste editie van de Singelloop Utrechtse binnenstad vandaag moeilijk bereikbaar tijdens zeventigste editie van de Singelloop

Utrechtse binnenstad vandaag moeilijk bereikbaar tijdens zeventigste editie van de Singelloop

Utrechtse binnenstad vandaag moeilijk bereikbaar tijdens zeventigste editie van de Singelloop
De Singelloop in 2018. Foto: Bas van Setten
De zeventigste editie van de Singelloop vindt vandaag plaats en dat maakt de binnenstad van Utrecht lastig te bereiken. De deelnemers van het hardloopevenement kunnen verschillende afstanden lopen en starten op de Catharijnesingel. De hele route is verkeersvrij.

De zeventigste editie van de Singelloop vindt vandaag plaats en dat maakt de binnenstad van Utrecht lastig te bereiken. De deelnemers van het hardloopevenement kunnen verschillende afstanden lopen en starten op de Catharijnesingel. De hele route is verkeersvrij.

Nadat de Utrechtse Singelloop vorig jaar voor het tweede jaar op rij werd verplaatst vanwege corona, gaat die dit jaar wel door. Dat betekent wel dat onder meer het busverkeer in het centrum, Zuilen en Overvecht zondag ‘ernstig verstoord’ is, zo meldt U-OV.

Sommige lijnen rijden via een andere route of helemaal niet. Door de Singelloop kunnen de bussen niet door de binnenstad rijden. “Helaas zijn ook de mogelijkheden voor omleidingen zodanig beperkt (ook door werkzaamheden elders in de stad) dat we tijdens de Singelloop niet of nauwelijks meer van en naar Zuilen en Overvecht kunnen rijden”, is te lezen op de site van de vervoerder.

Daar is ook een overzicht van de wijzingen in de dienstregeling op zondag tussen 11.00 uur en 18.00 uur. Zo rijdt lijn 1 alleen tussen Utrecht Centraal en Hoograven. Lijn 2, 3 en 6 rijden niet.

‘Op voorhand onze excuses’

De organisatie van de Singelloop adviseert deelnemers en toeschouwers om zoveel mogelijk het openbaar vervoer of de fiets te gebruiken. “Start- en finishlocatie zijn bij het Moreelsepark naast Centraal Station Utrecht en dus gemakkelijk bereikbaar”, schrijft de organisatie. “Houd er rekening mee dat veel wegen zijn afgesloten en het druk zal zijn in de stad.”

Op de site van het hardloopevenement is een kaartje te vinden met daarop alle wegafsluitingen en oversteekplaatsen. Zo is de Catharijnesingel van 07.00 uur tot 18.00 uur afgesloten.

“Wij willen niet nalaten je op voorhand onze excuses aan te bieden voor eventuele overlast als gevolg van de tijdelijke afsluitingen op zondag 2 oktober en danken je bij voorbaat voor je medewerking en begrip”, meldt de organisatie.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
 1. Len

  Niet echt handig dus, maar veel plezier dan maar.

 2. Wim

  #utrechtonbereikbaar

  De zoveelste keer. Lang leve de stad van feesten en partijen.

 3. Fabio

  Het is een mooi rondje geworden en de stad is beter bereikbaar dan tijdens eerdere lopen. De hoek Amsterdamse straatweg, weerdsingel en oudenoord zit nu niet meer in het parcours. Ook aan onderkant spoorwegmuseum en park worden minder wegen afgezet. Zondag een zonnetje erbij en knallen maar.

 4. Koel Hoofd

  Er was laatst een grappig debat in de 2e Kamer over parkeerheffingen.
  Daarin werd door de bekende klimaatpolitiek gesteld dat er helemaal geen sprake zou zijn van discriminatie omdat mensen ook met OV en fiets konden. Dat verbaasde de voltallige oppositie omdat zij toch heel duidelijk konden aantonen dat het juist de onderklasse is die moet opdraaien voor het klimaat zodat de bovenklasse hun luilekkere leventje konden behouden.
  In die specifieke context is dit nogal verwonderlijk, vanwege een evenement mensen hun vrijheid in mobiliteit zo ernstig beperken dat ze maar moeten gaan lopen.

 5. pietersen

  zoveelste keer zinloze onzin. Ga naar overvecht atletiek baan….. val ons niet lastig. onzinnigheid.

 6. Gerrit Krul

  De Singelloop is een groot en belangrijk sportevenement. Het zet Utrecht op de kaart. Alleen is het heel erg jammer dat deze loop niet een maandje eerder wordt gehouden. Het is dan langer licht en het evenement kan dan een beetje uitlopen in de tijd. Er zou dan bijvoorbeeld om twaalf uur gestart kunnen worden. Nu er om elf uur gestart wordt en de stad om 11 uur wordt afgesloten heeft dat tot gevolg dat veel kerkgangers niet naar hun kerk kunnen. In de binnenstad zijn nog zo’n tien kerken waarin op zondag erediensten worden gehouden. Leden van deze kerkgemeenschappen komen uit stad en land. Jammer dat de Gemeente Utrecht met hen geen rekening meer houdt.

 7. buurtbewoner

  @Gerrit Krul
  op welke kaart zet Utrecht zich dankzij deze singelloop?

 8. Wim

  @ Gerrit Krul

  De gemeente Utrecht houdt met geen enkele bewoner rekening. Festivals en evenementen gaan boven alles.

 9. Len

  Ah ja, de illustere kaart. Welke kaart is dat precies en waarom moet Utrecht er op, voor zover het er nog niet op staat? Al 900 jaar staat Utrecht op de kaart. Is het na al die tijd nog steeds niet bekend genoeg? Het is stervensdruk en een grote kermis in de stad elk weekend, zo niet elke dag, dus me dunkt dat er toch aardig wat mensen van Utrecht gehoord hebben.

 10. Klaasjan

  @G Krul
  Staat Utrecht dan nog steeds niet op de kaart, na alle buitenlandse wielrenwedstrijden en diverse andere nutteloze onzin? Laat Utrecht maar lekker een op die kaart bijna onvindbaar stadje blijven. Tja, kerkgangers kunnen niet naar hun kerk, anderen worden sterk gehinderd in hun mobiliteit. Voor een groep hollende mensen. Kan dat echt niet ergens anders waar het spektakel geen overlast veroorzaakt?

 11. L.kop

  Mijn man Cor Kop heeft ooit volgens mij de singel loop gewonnen.
  Dat zal ongeveer in 1964 1965 of 1966 zijn geweest. is daar nog iets in terug te vinden?????

 12. Twijnstraat_bewoner

  Wat is het toch jammer dat het allemaal zo zuur is.
  Ik woon a zo’n beetje mijn hele leven (een jaartje of vijftig…) in de binnenstad en de Singelloop hoort er gewoon bij. Sterker nog, het is de oudste statenloop in Nederland en wordt al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw gehouden.

  Als aan de wens van sommigen hier wordt voldaan zou Utrecht een bedeesde en dode stad moeten worden, waar je lekker snel met de auto door heen kan rijden.
  Gelukkig is dat niet het geval!

  En als je vindt dat je wordt gehinderd in nutteloze onzin zoals naar de kerk gaan en het rijden over uitgestorven straten kun je altijd nog overwegen om in een klein rustig dorpje op de Veluwe te gaan wonen.

 13. Pastoor

  Wat een verzuring weer… vandaag gaan duizenden mensen een leuke dag beleven in onze prachtige stad. Volgens mij alleen maar iets wat we ze moeten gunnen.

  Veel plezier allemaal vandaag! 🙂

 14. Madeleine

  Ik had graag de route willen weten. Wanneer is het waar afgesloten. Nu maar een beetje raden en extra vroeg weg om te kijken hoe ik richting Bunnik kan komen

 15. John

  Zet 10.000 loopbanden in jaarbeurs probleem opgelost
  Iedereen blij

 16. René

  @ Koel Hoofd: het geblaat – anders kan ik het helaas niet duiden – van een deel van de oppositie over de kosten van de (noodzakelijke) energietransitie is nogal potsierlijk te noemen. Zo stemmen FvD, Ja21, BBB en Omtzigt steevast tegen elk voorstel tot verhoging van het minimumloon of invoering van minimumtarieven voor ZZP-ers en heeft Wilders zich in zijn VVD-verleden ook niet onbetuigd gelaten als het erop aankwam om de inkomens van mensen die sociaal-economisch gezien aan de onderkant zitten nog verder onder druk te zetten. De bevolkingsgroep die vooral baat heeft bij de opkomst van dit soort populistische partijen en (scherts)figuren is de door u bedoelde bovenklasse (inclusief rijke boeren) die de eigen positie graag gehandhaafd ziet.

 17. Utrechterinhartenziel

  Ik woon al 65 jaar tussen de singels en geniet nog elke van de binnenstad. Ja natuurlijk zijn gebeurtenissen die af en toe hinder veroorzaken.
  Ook ik had vandaag “last” van de singelloop.
  Maar het valt echt reuze mee.Ik vraag me af of al die zeurkousen al in de binnenstad geweest zijn.Waarschijnlijk niet Wanneer je nergens last van wilt hebben lekker in Lutjebroek gaan wonen

 18. Lexus

  @René: uw analyse lijkt me juist. De consequenties zijn: 1. van maatregelen om de klimaatcatastrofe komt niets terecht; 2. wanneer er niet snel een omslag komt van rechts en uiterst rechts naar midden en ematigd links — en daar ziet het niet naar uit — zullen extreemrechtse revoluties het gevolg zijn, overigens niet alleen in Nederland maar Europees en zelfs transatlantisch. De gevolgen zijn niet te overzien, waarschijnlijk eerst chaos en dan een dictatuur zoals bijvoorbeeld in Rusland, China en Noord-Korea. Een buitengewoon somber perspectief.

 19. ton de jong

  Zoveelste weekend dat je als binnenstadbewoner de stad niet uit kunt met de auto. Terugkerend en onverteerbaar ongemak.

 20. Utrechterinhartenziel

  @Madeleine.
  Op internet is route te vinden .Zie gewoon “Singelloop 2022”.Niet zo moeilijk

 21. Klaasjan

  @Pastoor
  Waarom moeten evenementen tegenwoordig altijd gepaard gaan met zulk kabaal? En… het ene evenement is nog niet afgelopen of we worden “getracteerd” op het volgende. Utrecht zo fijn op de kaart. Hoezo, van wie moet dat zonodig? En op de kaart? Wie buiten de provincie resp. het land krijgt hier iets van mee?
  @Bewoner van de Twijnstraat. U draait de zaken om. Ik hoef als binnenstadsbewoner niet op de Veluwe te gaan wonen als de evenementen iets beter zouden worden gepland en iets beperkt. Er wonen in de binnenstad ook nog mensen, weet u? Ook zij hebben recht op een normaal leefklimaat. Als zij massaal zouden vetrekken, wordt Utrecht pas echt een dode stad.

 22. Ooginaller

  Tja. Ook ik stond voor een hek vandaag. Leuk voor de hardlopers, maar heel veel mensen hebben er toch ongemak door. Mijn voorstel zou zijn om het evenement om 8.30 te laten beginnen. Dan is om13.00 uur iedereen wel binnen en heb je maar een halve dag last.

  Verder zou het helpen als de mensen bij de afzetting enige kennis van de route hebben. Ik kwam via de moreelsebrug de wijk in, op wehg naar het Ledig Erf. Er stonden daar twee Rotterdammers die geen idee hadden waar dat was en geitelijk zeiden: ‘zoek het lekker zelf uit’.

 23. Koel Hoofd

  René 2/10/2022 – 12:04
  U heeft het debat waaraan ik refereer overduidelijk niet gezien maar blaat er wel uw mening over.

 24. Jelle

  Jammer inderdaad dat er niet rekening wordt gehouden met (binnenstad) bewoners die op zondagmiddag de stad uit moeten en dat dan voor 11 uur moeten doen en dan al de dranghekken opzij moeten zetten.
  Totaal geen informatie voor deze groep.
  Hopelijk volgend jaar beterschap.

 25. Wen

  Ergens een middenweg zoeken🤔… Snap dat de Singelloop bij de stad hoort en ja er zijn heel vaak veel dingen toe doen, iets minder mag wel.
  Belangrijkste :Breugel het dan ook eens goed… Moest even wat terug brengen bij een winkel, had ff niet in mijn hoofd dat er Singelloop was. Kan gebeuren.
  Maar dan die gasten bij de hekken, die mensen van Neude naar Tivoli sturen om over te steken en 5 minuten later gewoon wel de hekken daar tussen in open doen. Terwijl in dat kwartier heen (wachten bij hek) en terug wandelen letterlijk 1 moter en 1 groepje hardlopers langs kwam. Ging echt nergens over.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).