De komende twee jaar wil de gemeente Utrecht geen nieuwe nachthoreca in de Nobelstraat toestaan. Andere maatregelen worden als te duur bestempeld. Er volgen geen ingrepen ‘die de identiteit van deze straat wijzigen’. Dat laat de gemeente weten.
Er wordt al langer gesproken over de Nobelstraat en omgeving. Een deel van de omwonenden ervaart geluidsoverlast in de late avond en de nachtelijke uren. De Nobelstraat is een drukke straat in de binnenstad, met nachthoreca, openbaar vervoer en fietspaden.
De gemeente ging in gesprek met omwonenden en er werden tijdelijke maatregelen aangekondigd die verlichting moesten geven op korte termijn. Door de gemeente werd eerder al gezegd dat er geen eenvoudige oplossingen zouden zijn en dat de overlast onmogelijk volledig op te lossen zou zijn vanwege de identiteit en functie van de straat.
Vorig jaar werden wel tijdelijk horecastewards ingezet en werden er gedragsregels opgesteld voor de nachtelijke horecabezoekers. Ook gingen boa’s, politie en portiers met elkaar het gesprek aan om sneller te kunnen afstemmen. Een andere maatregel is het verwijderen van fietsen die al te lang in de straat en omgeving staan. De gemeente heeft vervolgens enquêtes gehouden over de ervaren overlast, waaruit een wisselend beeld naar voren kwam.
Lange termijn
Parallel aan de kortetermijnmaatregelen is onderzocht of er ook maatregelen zijn die de overlast op de lange termijn kunnen oplossen. De gemeente staat daarbij voor een dilemma, is te lezen. Dat heeft onder meer te maken met kosten. Een herinrichting van de straat kost enkele miljoenen euro’s, het bouwen van een nieuwe fietsenkelder loopt ook op tot meer dan tien miljoen euro en het inzetten van horecastewards kost een paar ton per jaar.
De gemeente is nu geen voorstander van deze acties. “Ondanks dat deze maatregelen kunnen bijdragen aan het verzachten van de ervaren overlast in de Nobelstraat, staan de hoge investeringen van deze maatregelen niet in verhouding tot het gewenste effect en lossen zij afzonderlijk de ervaren overlast niet op.”
Ook ziet het college dat er behoefte is aan nachthoreca in Utrecht: “Hierdoor komen er voor de Nobelstraat geen ingrepen die (beleids)wijzigingen vergen en die de identiteit van deze straat wijzigen. Wij realiseren ons dat met onze keuze er bewoners zijn die blijvend overlast ervaren, ondanks de inspanning van het afgelopen jaar.”
Wel blijven weesfietsen verwijderd worden, komen er extra fietsparkeerplaatsen op het Janskerkhof en blijft Handhaving en Toezicht de situatie in de gaten houden. Ook wil de gemeente de komende twee jaar geen nieuwe nachthoreca zien in de Nobelstraat. Eventuele vergunningsaanvragen zullen dan geweigerd worden. De maatregel heeft geen invloed op bestaande horecazaken.
Gekoppelde berichten
Wethouder Eva Oosters: ‘Participatie betekent niet dat iedereen tevreden is’
In deze serie over NIMBY – Not In My Backyard -, in Vlaanderen ook wel…
Deze maatregelen neemt de gemeente Utrecht om overlast rond de Nobelstraat tegen te gaan
Horecastewards, weesfietsenacties en het opstellen van gedragsregels. De gemeente Utrecht heeft deze en andere maatregelen…
‘Geen eenvoudige oplossingen voor problematiek Nobelstraat in Utrecht’
Er zijn geen eenvoudige oplossingen voor de problematiek op de Nobelstraat in Utrecht. Dat schrijft…
Deel Utrechtse politiek stelt voor dat overlastgevende horeca aan Nobelstraat tijdelijk eerder sluit
Een deel van de Utrechtse politiek roept de gemeente op iets te doen aan de…
17 Reacties
ReagerenO, o, wat betuttelend allemaal. En waar mag Massegast nu z’n (zoveelste) biertje om 2 uur ‘s-nachts gaan halen? En daarna een bal gehakt in ‘t Pandje. De seventies, weet je wel. Groetjes uit het bejaardenhuis allemaal. Hier is het bier wegbezuinigd…. Krenten.
Hoezo voorlopig ?
En rol dat uit over de hele stad.
Ik wordt daar zo moe van, omwonende hebben las van het uitgaan in de stad. Waarom ga je nou wonen in de binnen stad, als je al van te voren weet, dat mensen daar naar de horeca gaan en daar eten, wat drinken en lekker gaan dansen enz. Als naast een snelweg gaat wonen of naast een spoorbaan of metro, vliegveld, scholen, enz. Dan weet je toch van te voren dat je daar last van kan hebben, ga daar dan gewoon niet wonen, Pffff!!!!!!! (laatst las ik dat iemand boven een café ging wonen en toen die er eenmaal woonde, ging die klagen dat er een café zat en dat hij/zij mensen hoorde praten????)
Omwonenden worden dus keihard afgeschreven, de herriehoreca heeft gewonnen!
Véél te lang geduurd voor dat dit besluit er is!
Bij burgemeester Annie Brouwer kwam zo’n besluit voor de bewoners van de binnenstad véél eerder!
En In die tijd was er terecht ook begrip voor beide partijen. Niet alleen positief voor festivalgangers.
Een fietsparkeergarage van meer dan € 10 miljoen? 😅 Moeten onze bestuurders niet eerst een rekentest doen voordat ze mogen starten?
Tunnel graven voor de bus, brug weg, singel verbreden, mooi terras aanleggen en klaar 🙂
@Massegast
Er wijzigt niets, de tap blijft open omdat een horecawethouder niet zonder horeca kan.
De gemeente had slechts een helder momentje van bezinning en realiseerde zich dat een:
– herinrichting Nobelstraat twv ettelijke miljoenen
– fietsenkelder à raison de 10+ miljoen
Het gedragsprobleem van postpuberale ongeleide projectielen in nachtelijke horeca nooit gaat oplossen.
Proost dan maar?
Ik las op AD dat Nobelstraatbewoners klagen over overlast. Zijn dit dezelfde mensen die stellen dat je weet waar je aan begint wanneer je in de binnenstad gaat wonen (alsof omstandigheden niet veranderen)? Of zijn dit toch de mensen die zelf níet in de binnenste stad wonen?
@ Baliekluiver, omwonenden hebben zichzelf gestraft door daar neer te dalen. Dit is niet een paar jaar geleden dat er daar uitgaansgelegenheden zitten. Het is wel drukker geworden door de groeiende stad, maar vroeger kon je daar ook gewoon met je auto overal rijden, die overlast is weg, de rest… take it or leave it. heel simpel.
Onderzoek, door gemeente zelf uitgevoerd waar uit blijkt dat nachtlawaai Nobelbuurt de geluidswaarden van Schiphol overtreft. Volop begrip van burgemeester, wijkwethouder, ambtenaren. Twee jaar intensief overleg. Helaas niets opgelost. In de voorjaarsnota wordt bezuinigd op Handhaving.
U mag het zeggen. Onwil? Onkunde?
Het is wel erg makkelijk om te zeggen dat je daar ‘dan maar niet moet wonen’. Je kan ook zeggen dat je daar als ondernemer dan maar geen nachthorecagelegenheid moet starten. Het is geven en nemen. Het besluit om de nachthoreca niet uit te breiden is een mooie polderoplossing.
Tsja, als er woningen in een straat staan kun je ervan uitgaan dat daar mensen in willen wonen. Dan hoeft het je ook niet te verbazen als een aantal van die bewoners een beetje fatsoenlijke nachtrust als een onderdeel van hun woongenot zien.
De Nobelstraat is een erg kwetsbaar gebied. Ontzettend druk met doorgaand fietsverkeer en auto’s, een nachtopvang voor daklozen, daklozen die daar omheen rondhangen, coffeeshops waar het altijd druk is, voor de AH altijd wel een paar daklozen, horeca met super smalle terrassen, bewoners die dicht op elkaar wonen … Niet echt een plek voor nachthoreca.
Die straat is zelfs overdag niet te pruimen. Elke tien seconden zo’n metalen moloch op de busbaan die je van je fiets rijdt…. Voetgangers hebben ongeveer 30 centimeter ruimte, en fietsers ook. Met horeca erbij is dat vragen om ongelukken. Daar moet drastisch over nagedacht worden…. Het is een zeer onaantrekkelijke straat momenteel.
Studenten horen op een Campus. Studentenhoreca ook. Uitbaters een subsidie geven om een nieuw bedrijf te beginnen aan de uithof. alleen horeca ouder dan 100 jaar (dikke dries bijv) laten bestaan. de rest eruit rossen en normale horeca er voor terug. Wat dacht je van het oude sju huis? theaters? kwaliteitshoreca dus. Niet die ranzige troep die er nu zit. Vroeger was de zadelstraat een supergezellige winkelstraat. Nu is het een – overal – stinkt- het -straat . gecombineerde luchtjes van vis- pannenkoeken met ansjovis gecombineerd met ketchup. mayo en poep en rook lucht. heel fijn niet. Alle mooie winkels: weg. Alle specialisten in delicatessen: weg, leerwinkels voor tassen: weg, boekwinkels: weg, antiquairs: weg. radio steenweg: weg. Zelfde aan de Nobelstraat. Was een prachtige winkelstraat. Nu is het een gore vieze bende. Biltstraat: keur aan winkels, en ook later nuttige uitzendbureaus’nu: een grote vieze bende. De mensen aan de nobelstraat, Biltstraat, binnenstad, tolsteeg hebben geen leven ………….. deze stad is gevuld met tuig, dat onder de vele vormen van harddrugs het leven van mensen onmogelijk maakt. Als een turks koffiehuis een keer pratende mannen heeft wordt de hele straatweg bedreigd door het college en is er een gezamenlijke sluitingstijd van kracht. Maar ja. dat zijn geen witte toekomstige advocaten, dokters, hoge ambtenaren, ministers, chirurgen ……… toch?
@dekreek. Ik woon er al 50 jaar. Dit was een winkelstraat. 1 café. niets meer. 2 cafés prima. alles binnen, te smalle stoepen om stoelen neer te zetten kan daar niet, was daar nooit. Hoe lang ben je al niet meer in de binnenstad geweest? 60 jaar? alle trottoirs (stoepen dus, die bedoeld zijn om op te LOPEN) staan vol met stoelen en anders met studenten. Daar is een trottoir niet voor. prima als er doorstroom naar binnen is, met een geluidssluis, en geen wachtenden voor de deur en een aantal oom agents mete knuppels of tasers om doorloop te bevorderen. En niet onder woningen. ook geen geschreeuw en gegil. was vroeger NOOIT never nooit niet. wel reuring, maar niet van dit niveau. Het is pas 10 jaar bezig. Waarom je in een discussie mengen waar je niets van snapt zoals 80 procent van de mensen die niets snappen van het stedelijk leven. Dat er een verschil is tussen reuring en geluidsterreur. allebei met eu en r’s erin, maar o zo verschillend.