Voorlopig stop op nieuwe nachthoreca in Nobelstraat in Utrecht; andere maatregelen te duur Voorlopig stop op nieuwe nachthoreca in Nobelstraat in Utrecht; andere maatregelen te duur

Voorlopig stop op nieuwe nachthoreca in Nobelstraat in Utrecht; andere maatregelen te duur

Voorlopig stop op nieuwe nachthoreca in Nobelstraat in Utrecht; andere maatregelen te duur
Archieffoto
De komende twee jaar wil de gemeente Utrecht geen nieuwe nachthoreca in de Nobelstraat toestaan. Andere maatregelen worden als te duur bestempeld. Er volgen geen ingrepen ‘die de identiteit van deze straat wijzigen’. Dat laat de gemeente weten.

De komende twee jaar wil de gemeente Utrecht geen nieuwe nachthoreca in de Nobelstraat toestaan. Andere maatregelen worden als te duur bestempeld. Er volgen geen ingrepen ‘die de identiteit van deze straat wijzigen’. Dat laat de gemeente weten.

Er wordt al langer gesproken over de Nobelstraat en omgeving. Een deel van de omwonenden ervaart geluidsoverlast in de late avond en de nachtelijke uren. De Nobelstraat is een drukke straat in de binnenstad, met nachthoreca, openbaar vervoer en fietspaden.

De gemeente ging in gesprek met omwonenden en er werden tijdelijke maatregelen aangekondigd die verlichting moesten geven op korte termijn. Door de gemeente werd eerder al gezegd dat er geen eenvoudige oplossingen zouden zijn en dat de overlast onmogelijk volledig op te lossen zou zijn vanwege de identiteit en functie van de straat.

Vorig jaar werden wel tijdelijk horecastewards ingezet en werden er gedragsregels opgesteld voor de nachtelijke horecabezoekers. Ook gingen boa’s, politie en portiers met elkaar het gesprek aan om sneller te kunnen afstemmen. Een andere maatregel is het verwijderen van fietsen die al te lang in de straat en omgeving staan. De gemeente heeft vervolgens enquêtes gehouden over de ervaren overlast, waaruit een wisselend beeld naar voren kwam.

Lange termijn

Parallel aan de kortetermijnmaatregelen is onderzocht of er ook maatregelen zijn die de overlast op de lange termijn kunnen oplossen. De gemeente staat daarbij voor een dilemma, is te lezen. Dat heeft onder meer te maken met kosten. Een herinrichting van de straat kost enkele miljoenen euro’s, het bouwen van een nieuwe fietsenkelder loopt ook op tot meer dan tien miljoen euro en het inzetten van horecastewards kost een paar ton per jaar.

De gemeente is nu geen voorstander van deze acties. “Ondanks dat deze maatregelen kunnen bijdragen aan het verzachten van de ervaren overlast in de Nobelstraat, staan de hoge investeringen van deze maatregelen niet in verhouding tot het gewenste effect en lossen zij afzonderlijk de ervaren overlast niet op.”

Ook ziet het college dat er behoefte is aan nachthoreca in Utrecht: “Hierdoor komen er voor de Nobelstraat geen ingrepen die (beleids)wijzigingen vergen en die de identiteit van deze straat wijzigen. Wij realiseren ons dat met onze keuze er bewoners zijn die blijvend overlast ervaren, ondanks de inspanning van het afgelopen jaar.”

Wel blijven weesfietsen verwijderd worden, komen er extra fietsparkeerplaatsen op het Janskerkhof en blijft Handhaving en Toezicht de situatie in de gaten houden. Ook wil de gemeente de komende twee jaar geen nieuwe nachthoreca zien in de Nobelstraat. Eventuele vergunningsaanvragen zullen dan geweigerd worden. De maatregel heeft geen invloed op bestaande horecazaken.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  O, o, wat betuttelend allemaal. En waar mag Massegast nu z’n (zoveelste) biertje om 2 uur ‘s-nachts gaan halen? En daarna een bal gehakt in ‘t Pandje. De seventies, weet je wel. Groetjes uit het bejaardenhuis allemaal. Hier is het bier wegbezuinigd…. Krenten.

 2. Katja

  Hoezo voorlopig ?
  En rol dat uit over de hele stad.

 3. de Kreek

  Ik wordt daar zo moe van, omwonende hebben las van het uitgaan in de stad. Waarom ga je nou wonen in de binnen stad, als je al van te voren weet, dat mensen daar naar de horeca gaan en daar eten, wat drinken en lekker gaan dansen enz. Als naast een snelweg gaat wonen of naast een spoorbaan of metro, vliegveld, scholen, enz. Dan weet je toch van te voren dat je daar last van kan hebben, ga daar dan gewoon niet wonen, Pffff!!!!!!! (laatst las ik dat iemand boven een café ging wonen en toen die er eenmaal woonde, ging die klagen dat er een café zat en dat hij/zij mensen hoorde praten????)

 4. Baliekluiver

  Omwonenden worden dus keihard afgeschreven, de herriehoreca heeft gewonnen!

 5. WJM

  Véél te lang geduurd voor dat dit besluit er is!
  Bij burgemeester Annie Brouwer kwam zo’n besluit voor de bewoners van de binnenstad véél eerder!
  En In die tijd was er terecht ook begrip voor beide partijen. Niet alleen positief voor festivalgangers.

 6. Henk

  Een fietsparkeergarage van meer dan € 10 miljoen? 😅 Moeten onze bestuurders niet eerst een rekentest doen voordat ze mogen starten?

 7. wollie

  Tunnel graven voor de bus, brug weg, singel verbreden, mooi terras aanleggen en klaar 🙂

 8. Koel Hoofd

  @Massegast
  Er wijzigt niets, de tap blijft open omdat een horecawethouder niet zonder horeca kan.

  De gemeente had slechts een helder momentje van bezinning en realiseerde zich dat een:
  – herinrichting Nobelstraat twv ettelijke miljoenen
  – fietsenkelder à raison de 10+ miljoen
  Het gedragsprobleem van postpuberale ongeleide projectielen in nachtelijke horeca nooit gaat oplossen.
  Proost dan maar?

 9. The true Vlerk

  Ik las op AD dat Nobelstraatbewoners klagen over overlast. Zijn dit dezelfde mensen die stellen dat je weet waar je aan begint wanneer je in de binnenstad gaat wonen (alsof omstandigheden niet veranderen)? Of zijn dit toch de mensen die zelf níet in de binnenste stad wonen?

 10. cas

  @ Baliekluiver, omwonenden hebben zichzelf gestraft door daar neer te dalen. Dit is niet een paar jaar geleden dat er daar uitgaansgelegenheden zitten. Het is wel drukker geworden door de groeiende stad, maar vroeger kon je daar ook gewoon met je auto overal rijden, die overlast is weg, de rest… take it or leave it. heel simpel.

 11. Anneke de Jong

  Onderzoek, door gemeente zelf uitgevoerd waar uit blijkt dat nachtlawaai Nobelbuurt de geluidswaarden van Schiphol overtreft. Volop begrip van burgemeester, wijkwethouder, ambtenaren. Twee jaar intensief overleg. Helaas niets opgelost. In de voorjaarsnota wordt bezuinigd op Handhaving.
  U mag het zeggen. Onwil? Onkunde?

 12. Realist

  Het is wel erg makkelijk om te zeggen dat je daar ‘dan maar niet moet wonen’. Je kan ook zeggen dat je daar als ondernemer dan maar geen nachthorecagelegenheid moet starten. Het is geven en nemen. Het besluit om de nachthoreca niet uit te breiden is een mooie polderoplossing.

 13. BdV

  Tsja, als er woningen in een straat staan kun je ervan uitgaan dat daar mensen in willen wonen. Dan hoeft het je ook niet te verbazen als een aantal van die bewoners een beetje fatsoenlijke nachtrust als een onderdeel van hun woongenot zien.

 14. Binnenstadbewoner

  De Nobelstraat is een erg kwetsbaar gebied. Ontzettend druk met doorgaand fietsverkeer en auto’s, een nachtopvang voor daklozen, daklozen die daar omheen rondhangen, coffeeshops waar het altijd druk is, voor de AH altijd wel een paar daklozen, horeca met super smalle terrassen, bewoners die dicht op elkaar wonen … Niet echt een plek voor nachthoreca.

 15. Baliekluiven op z’n gemakkie

  Die straat is zelfs overdag niet te pruimen. Elke tien seconden zo’n metalen moloch op de busbaan die je van je fiets rijdt…. Voetgangers hebben ongeveer 30 centimeter ruimte, en fietsers ook. Met horeca erbij is dat vragen om ongelukken. Daar moet drastisch over nagedacht worden…. Het is een zeer onaantrekkelijke straat momenteel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).