Zo gaat het voormalige pand van C&A aan het Vredenburg eruitzien | De Utrechtse Internet Courant Zo gaat het voormalige pand van C&A aan het Vredenburg eruitzien | De Utrechtse Internet Courant

Zo gaat het voormalige pand van C&A aan het Vredenburg eruitzien

Zo gaat het voormalige pand van C&A aan het Vredenburg eruitzien
Beeld: Rijnboutt
Het pand op de hoek van het Vredenburg en de Sint-Jacobsstraat in Utrecht waar het C&A-pand inzat wordt getransformeerd. De gevel aan het Vredenburg wordt onder meer volledig vernieuwd in de stijl van het originele ontwerp.

Het pand op de hoek van het Vredenburg en de Sint-Jacobsstraat in Utrecht waar het C&A-pand inzat wordt getransformeerd. De gevel aan het Vredenburg wordt onder meer volledig vernieuwd in de stijl van het originele ontwerp.

Het voormalige warenhuis staat leeg sinds C&A naar Hoog Catharijne vertrok. De Franse sportwinkel Decathlon zal volgend jaar haar intrek nemen in het gerenoveerde gebouw. De ontwerper Rijnboutt heeft het ontwerp voor het pand gepubliceerd. De gevel aan het Vredenburg wordt volledig vernieuwd met een ‘transparante dubbelhoog winkelfront en een opmerkelijke luifel’.

Het ontwerpbureau meldt verder dat daarboven een gemetselde gevel met ramen over twee verdiepingen zal komen en aan de bovenkant aan de kant van Vredenburg ‘een kroon’ op het gebouw wordt geplaatst.

Het pand uit 1935 van architect Van der laan werd in de jaren ’60 ook al eens grondig gerenoveerd. Toen werd het pand aan het Vredenburgzijde voorzien van een nieuwe gevel. Door de in 2016 gesloopte brug over de Sint-Jacobsstraat kreeg het pand volgens Rijnboutt een wat vreemde aanblik. “Nu wordt het gebouw weer één. Het originele ontwerp van van der laan diende daarbij als uitgangspunt”, aldus de ontwerpers.

Eind dit jaar moet de verbouwing starten en in de zomer volgend jaar moet het worden opgeleverd. Rijnboutt was eerder onder meer verantwoordelijk voor de vernieuwing van de Bijenkorf en is ook betrokken bij het voormalig postkantoor aan de Neude.

19 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Mooi !

 2. Michiel

  Ik ga ervan uit dat het ‘transparante dubbelhoog winkelfront’ van binnen wordt dichtgezet met gipswanden zoals bij alle andere ‘transparante’ winkels op en rond het Vredenburg? 😉

 3. Simon

  Dus er komt zowel een Decathlon in The Wall als in dit gebouw?!

 4. Peter

  Heel mooi! En ook heel fijn dat er een Decathlon komt, gaat wel gevolgen hebben voor de overige sportwinkels in de directe omgeving.

 5. Meyke

  Zo heb je er geen, zo heb je er twee!
  Vanaf volgend jaar dus 2 Decathlons in Utrecht?
  Bijzonder…

 6. Herman

  Mooi hoor!

  Een prachtige plek voor Decathlon. Die in de Wall is voor “erbij”, waarschijnlijk betalen ze daar een paar euro huur, dat pand is niet vol te krijgen, logisch ook, wil wil daar nu gezellog shoppen?

 7. Alex

  Fraaie transformatie. Nu graag Intersport en De Planeet nog aanpakken.

 8. Jacob

  Gewoon bij Intersport boodschappen blijven doen hoor..

 9. Cor

  Erg mooi ontwerp!

 10. Sjaak

  Er zou toch een Apple-store in dit gebouw komen…? ?

 11. Johan

  Mooi ontwerp maar…..
  Ik vraag me af of de proporties wel goed uitpakken. Door die opgelifte onderste verdieping lijkt het gebouw op pootjes te staan en die verhoogde bekroning lijkt op een haaienbek. Lijkt al met al toch wat onevenwichtig.

 12. BdV

  Fraaie sfeerimpressie. Misschien een beetje aan de sjieke kant voor een Decathlon.

 13. Alex

  @Johan Ik dacht dat de verhoogde bekroning ook in het orginele ontwerp aanwezig was.

 14. Peet

  Prachtig,,,er zijn veel prachtige gevels in de stad,,,maar die zitten van achter een aangebracht front
  Voorbeeld de oude perry sport op het vredenburg,,nu plastic groen
  Zit schitterende gevel achter

 15. Bram

  Mooi, Leve de baksteen!

 16. Cor Nelis

  Wat een mooi ontwerp! Maar vindt de Welstandscommisie dat ook?

 17. R

  De originele bovendste verdieping ligt wat terug, waardoor een ruim dakterras ondstond. In de jaren 1960 is een gekromd dak op dat dakterras gezet. Als ze die kromme kap slopen, krijg je dus de oude proporties terug, én de kans voor een horecaplek met fraai dakterras.

 18. Jeroen

  @Cor Nelis dit ontwerp is er mede op aandringen van de Welstandscommissie gekomen. Eigenlijk wilde de architect veel meer een glaswand.

 19. Zonnewende

  Mooi hoor! Een voorbeeld voor alle nieuwbouw en vernieuwbouw in de stad.

  Copy Bram: leve de baksteen.
  Copy Alex: nu De Planeet en Intersport nog. En de Perry mag er ook nog wel bij, als daar inderdaad een mooie gevel achter zit.

  En inderdaad: dat dichttimmeren met gipsplaten binnen mag wel afgelopen zijn! De winkels in De Vredenburg hadden gewoon aan twee kanten open moeten zijn. Het argument dat dat teveel aan beveiliging kost, gaat er bij mij niet in. Die ketens hebben geld om op de duurste plekken van Utrecht te huren, dan hebben ze ook geld voor de beveiliging.

  Goed dat de welstandscommissie hier (wel) een positieve inbreng heeft gehad! Super.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).