Weer is er een ‘bangalijst’ in Utrecht in omloop Weer is er een ‘bangalijst’ in Utrecht in omloop

Weer is er een ‘bangalijst’ in Utrecht in omloop

Weer is er een ‘bangalijst’ in Utrecht in omloop
Pand van USC aan het Janskerkhof.
Voor de tweede keer in korte tijd gaat er een ‘bangalijst’ in Utrecht rond. Net als op de vorige lijst staan hier verschillende vrouwen op, met contactgegevens en beoordelingen. 

Voor de tweede keer in korte tijd gaat er een ‘bangalijst’ in Utrecht rond. Net als op de vorige lijst staan hier verschillende vrouwen op, met contactgegevens en beoordelingen. 

De herkomst van de nieuwe zogenoemde bangalijst is onduidelijk. De vorige presentatie was opgesteld door leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC), maar de studentenvereniging laat nu weten: “We hebben geen enkele aanleiding om te denken dat dit vanuit leden van het USC komt en er zijn concrete aanwijzingen dat de bron buiten onze vereniging ligt.”

Twee weken geleden ontstond er veel ophef door een document van 32 pagina’s met de titel Grietenpresentatie jaartje 23′. De presentatie bevat tientallen pagina’s over vrouwelijke studenten met beledigende en seksueel aanstootgevende teksten geschreven. Er is ook een apart hoofdstuk waarin vrouwen worden genoemd die juist niet ‘in de smaak vallen’. Er staan foto’s, adressen en telefoonnummers in.

Sinds afgelopen nacht gaat er een nieuwe lijst rond. RTL Nieuws schrijft dat er in de introductie dreigende teksten staan, dat er nog meer lijsten volgen en de ‘heksenjacht’ op de makers van de eerdere lijst moet stoppen. Daarnaast meldt RTL Nieuws dat verschillende ouders van vrouwen op de nieuwe lijst zich bij advocaat Ina Brouwer hebben gemeld.

Reactie USC

Het USC schrijft verder over de nieuwe lijst: “De mail is gericht aan meerdere mailadressen van mensen buiten het USC, vermoedelijk met het doel deze zo snel mogelijk bij een groot publiek te verspreiden. Deze mail is geschreven op een manier die de schijn moet laten ontstaan dat deze afkomstig is van een groep leden van het USC.”

Het USC benadrukt: “Als er iets is wat afgelopen tijd is gebleken, is het hoe kwetsend en schadelijk dit soort presentaties is voor de vrouwen die hierin genoemd worden. Wij hebben dan ook nauw contact met de politie, waar we dit vanochtend direct hebben gemeld.” De vereniging roept op de lijst niet verder te verspreiden.

Vorige week werd al bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoekt doet naar de zaak. Ook hebben meerdere ouders van studenten op de eerdere lijst aangifte gedaan bij de politie.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Blaag

  Dit schreef ik al: Het USC (corps) heeft zich heel handig weten om te turnen tot slachtoffer in de bangalijst affaire, door nu net te doen alsof ze zich om vrouwelijke studenten bekommeren en net te doen of er anderen zijn die het USC zwart willen maken.

  https://nos.nl/artikel/2514663-politie-onderzoekt-nieuwe-bangalijst-utrechts-corps-ontkent-betrokkenheid-leden

  Goed lesje framing gekregen van media experts dus. Zelf aangifte doen tegen anonieme mensen.

  Het USC (corps) stinkt gewoon en het is zo doorzichtig als wat, wat men hier probeert te doen

 2. Ton

  Ziek !

 3. Ongewenst

  Ik begin me af te vragen of de makers met enige educatie geholpen zouden zijn. De betrokken onderwijsinstellingen laten het op dit gebied blijkbaar afweten?

 4. DeVries

  Het delen van deze informatie kan nooit goedgekeurd worden. Wat bij deze tweede lijst wel opvalt is dat het taalgebruik in de introductie wel heel “over-the-top” is en precies de punten bevat om het UCS extra in diskrediet te brengen. Komt behoorlijk nep over dus en lijkt een (ziek) geintje van buiten het USC te zijn.

 5. Joes

  @DeVries

  Precies dat is de tactiek van USC; om in de slachtofferrol te kunnen gaan zitten en om ook dit incdent, #4356796 in de historie van het corps, weer over te kunnen laten waaien. Zonder dat er wezenlijk ingegrepen gaat worden.

  Niemand krijgt straf, de barren gaan over 2 dagen weer open en volgend studiejaar gaat de subsidiekraan van de uni en de hogi weer open en niemand heeft het er meer over.

  De kindertjes (en vooral de pappi’s en mammi’s van het corps zijn geslepen hoor. 😉 Misschien ben jij ook wel deel van de tactiek, who knows?

 6. Henk

  @ Blaag heeft zijn Joes-pet maar weer eens opgezet. Wat is de man toch druk met zijn kruistocht.

 7. Janah

  Waar blijft het geluid van de USC vrouwen in deze kwestie? Waarom doen hun ouders aangifte en niet zijzelf. Waarom verlaten ze niet en masse dit gezelschap?

 8. De count

  @ janah, er zijn geen usc vrouwen

 9. Nina

  Een IQ om een universitaire opleiding te volgen, maar niet begrijpen dat doxing strafbaar is?

 10. Nina

  Dus de makers van deze lijsten met een IQ zo hoog dat ze een universitaire opleiding kunnen doen, begrijpen niet dat doxing strafbaar is èn overzien niet de consequenties voor de vrouwen die ze op deze lijsten zetten? Heel bijzonder.

 11. Ton

  @ Jannah
  Wat ‘De Count’ zegt: het USC is een pure mannenclub; er zijn geen vrouwelijke leden.
  Het UVSV (de vrouwenclub) heeft in de jaren ’70 er bewust voor gekozen niet te fuseren met het USC (zoals dat in andere steden toen wel gebeurde). En al 50 jaar zijn ze daar niet op terug gekomen.
  De vraag moet dus zijn: Wanneer verbreekt het UVSV definitief alle banden met het USC ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).