Voor bijna 90 procent van de woninginbraken in Utrecht wordt geen verdachte opgepakt Voor bijna 90 procent van de woninginbraken in Utrecht wordt geen verdachte opgepakt

Voor bijna 90 procent van de woninginbraken in Utrecht wordt geen verdachte opgepakt

Voor bijna 90 procent van de woninginbraken in Utrecht wordt geen verdachte opgepakt
Archieffoto
De politie pakte vorig jaar 51 verdachten op voor woninginbraken in Utrecht. In 2020 werden in totaal 831 inbraken bij woningen geregistreerd. De opgepakte verdachten konden gelinkt worden aan 96 inbraken, dus voor het grootste deel van de inbraken werd geen verdachte gearresteerd.

De politie pakte vorig jaar 51 verdachten op voor woninginbraken in Utrecht. In 2020 werden in totaal 831 inbraken bij woningen geregistreerd. De opgepakte verdachten konden gelinkt worden aan 96 inbraken, dus voor het grootste deel van de inbraken werd geen verdachte gearresteerd.

Het aantal woninginbraken in Utrecht neemt al jaren af. In 2012 werden er nog 2459 inbraken geregistreerd en dat is jaarlijks gedaald tot de 831 in 2020. Sinds 2012 is er ook een speciale aanpak in Utrecht om woninginbraken te voorkomen.

Aantallen

De aantallen misdrijven die in Utrecht worden gepleegd worden jaarlijks gepubliceerd. Bij die cijfers staat echter niet hoe vaak misdrijven worden opgelost of dat er verdachten zijn aangehouden. De lokale fractie van de VVD wilde recent wel weten hoe vaak daders van een woninginbraak worden opgepakt.

Uit antwoorden van de gemeente blijkt nu dus dat er op 831 woninginbraken 51 verdachten zijn opgepakt. Veel van die verdachten werden overigens niet gelinkt aan slechts een enkele woninginbraak, maar aan meerdere. Zodoende werden de 51 verdachten gekoppeld aan 96 inbraken. Voor het overgrote deel van de woninginbraken in Utrecht wordt dus nooit een verdachte opgepakt.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
  1. Wim Vreeswijk

    CBS mag van de rechter al niet meer aangeven of de dader een westerse of niet-westerse achtergrond heeft dus de politie weet dan ook letterlijk niet meer waar ze het zoeken moet. Vandaar dat de stapel plankaangiftes torenhoog wordt. Wellicht zullen deze plankaangiftes ook niet meer mee genomen worden in de jaarlijkse politieverslagen. Het verbaast me allemaal niks meer. Einde discussie, einde Utrecht.

  2. Binnenstadsbewoners

    Das wel heeeeel weinig

  3. Fred

    Heel handig ook om dit treurige nieuws zo te delen.
    Dat moedigt inbrekers alleen maar extra aan, de pakkans is immers toch heel klein blijkt.
    Laat dit soort nieuws beter achterwege.

  4. Scherpschutter

    Dat is ook bijna niet te doen. Veel van die gasten komen de grens over, gaan een paar dagen los en zijn met de noorderzon weer vertrokken. Daar staat de Politie simpelweg vrijwel machteloos tegenover. Die 10% valt me eigenlijk nog mee.

    Als je waardevolle spullen hebt moet je simpelweg ook een goed alarmsysteem installeren. Vertrouwen is goed. In deze open en in toenemende mate verweesde samenleving met aanzwellende onderklasse is wantrouwen echter nog veel beter.

  5. Don

    En toch wordt het steeds veiliger in Utrecht als ik de gemeentelijke propaganda moet geloven. Gemeentelijk belasting geld wordt besteed aan fietsstraten het in stand houden van moord en brand schreeuwende horeca en cultuur in plaats van echt belangrijke zaken als veiligheid en leefbaarheid.

  6. Pee

    Mensen doen alleen nog aangifte omdat de verzekering daar om vraagt.
    Tegenwoordig moet je zelfs een afspraak maken om aangifte te kunnen doen ,om het even waarvoor.

  7. Lauk

    En wat te denken van meer samen opletten en melden als je iets ziet?

  8. Uuutje

    @ Don

    De gemeente gaat niet meer over de politie. Zelfs de burgemeester heeft weinig in te brengen. Dat moest van CDA, PVV en de VVD. Die wilden bezuinigen en hebben iedereen een nationale politie verkocht. Kan de gemeente ook niks aan doen.

  9. Terry Bidet

    Mijn plan van een rechtgeaarde politieman in elke huiskamer die ‘s nachts de wacht houdt had dit kunnen oplossen. Maar ja…

  10. M.a

    Ingebroken bij mijn 95 jarige moeder , aangifte doen kon alleen maar digitaal. Of afspraak maken op politiebureau.dagen later.
    Hele huis lag overhoop, maar sporenonderzoek etc wordt niet meer gedaan.Logisch dat pakkans nihil.Zij is ook doorscootervolk uit haar buurt van tas beroofd daarbij heeft zij haar arm gebroken.Ook daar werd niets mee gedaan.u snapt zijndurft niet meer alleen over straat
    Dit in onze geweldige wijk Lombok

  11. Wim Vreeswijk

    Terry Bidet@ Leuke naam overigens, komt mij bekend voor. Bent U familie van die naamgenoot?

  12. woutvr

    Dit kan toch niet…

  13. Wim Vreeswijk

    Voor bijna 90% van de woninginbraken wordt geen verdachte opgepakt……! Er zal veel meer politie in Utrecht moeten komen en in alle 10 wijken een 24/7 beschikbaar politiebureau moeten komen met wijkagenten zodat de politie inzicht een goed inzicht krijgt waar en hoe de recidivisten met strafbladen gehuisvest zijn.

  14. Koel Hoofd

    @Uuutje
    Je verteld niet de hele waarheid hier. De PVV had in dat kabinet geen minister maar gaf vanaf oktober 2010 enkel gedoogsteun.

    Het was de VVD die in april 2011 met het plan voor de nationale politie op de proppen kwam, en dat vervolgens ook nog kon uitvoeren omdat de 2e kamer unaniem eens was met het voorstel. UNANIEM, dus D66 en GL waren er ook helemaal voor…

  15. Thuisblijver

    @M.a
    Daar zou ik toch een klacht over indienen bij de Politie. Inbraak in je huis, waar je je veilig zou moeten voelen, moet altijd worden onderzocht op sporen. Een beetje wijkagent zal zich daar zeker hard voor maken.
    Sociale controle kan dan wel fijn zijn en een beetje opletten wie er allemaal rondloopt kan ook helpen.

  16. Nina

    @m.a.

    Wat vreselijk voor uw moeder.
    Veel sterkte.

    In Nederland bepaald het OM zelf of zij tot vervolging overgaat. In Duitsland bijv. is het OM verplicht te vervolgen en wordt er door de politie alles aan gedaan om bewijs te verzamelen. Zo worden in Duitsland tot 80% van de misdrijven opgelost en bij ons 10%. Geeft wel te denken….

  17. Simon

    “En wat te denken van meer samen opletten en melden als je iets ziet?“

    Ik sprak laatst een wijkagent uit overvecht die mij vertelde dat juist dit tegenwoordig hetgene is wat hun veel extra tijd kost, mensen die bellen voor een inbraak wanneer er iemand langs hun huis loopt, om vervolgens een jogger aan te mogen houden. Het beste is gewoon om een alarmsysteem te installeren en dit zichtbaar te maken bij elke blik op uw woning. Raad ondertussen uw buren gelijk hetzelfde aan en hup, veiligheid in een blikkie.

  18. Uuutje

    @ Koel Hoofd,

    Buiten dat er NIET UNANIEM voor de invoering van de nationale politie is gestemd (fake news/ desinformatie van jouw kant uit), is er door de door jou genoemde partijen (GL en D’66) sowieso NIET voor invoering Nationale Politie gestemd in de eerste kamer: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/2898051/invoering-nationale-politie-definitief-op-1-januari

    De PVV gaf als gedoogpartner volop steun aan het regeerakkoord (die akkoorden die nu zo ter discussie staan) en is dus volop medeplichtig/ medeverantwoordelijk en zij stemden dus ook in de eerste kamer volledig voor. Het plan voor Nationale Politie wordt al heel lang door de PVV gesteund en is zelfs door de PVV in onderhandelingen ingebracht (ook weer desinformatie van jouw kant uit).

    Ik word een beetje moe van jouw aanname dat ik een GL of D’66 aanhanger zou zijn, want dat lees ik veelvuldig terug. Waar ik wel moe van word is dat deze partijen allerlei dingen ten laste worden gelegd waar zij niet of nooit verantwoordelijk voor waren. En dat is een bewuste strategie van jouw kant en je medereaguurders uit. Het demoniseren en zwart maken van deze 2 partijen.

    De SP was sowieso al nooit voor trouwens (net als dus een hoop andere partijen in de 2e kamer niet).
    https://www.sp.nl/nieuws/2017/09/nederland-onveiliger-sinds-invoering-nationale-politie

    En dan nog. De bal wordt steeds bij de gemeente gelegd. “Zij geven geen geld uit aan politie, maar wel aan andere projecten”, zo wordt gesteld. Nu kan de gemeente daar dus gewoon geen enkele verandering in aanbrengen. Of ze nu wil of niet, want Nationale Politie. Dat is waar mijn reactie over ging. De gemeente moet dus geld aan andere projecten uitgeven (want hun taak), maar mag dat niet aan de politie (niet meer hun taak); dankzij VVD, CDA en PVV. Feiten zijn nu eenmaal feiten. Ook als ze je niet aanstaan. Je kan dan draaien wat je wil.

  19. GeenStijl@Utrecht 🤫

    Handhaving moet in zijn totaliteit terug komen bij de politie, weg met de onrendabele BOAs.
    Meer geld vrijmaken voor een goede organisatie,zodat er meer blauw op straat komt.

  20. NOSTALGIA

    Jaren geleden in 2007 werd er bij mij in overvecht ingebroken. Dit was op de donaudreef. wij 3 jonge mannen werkten en werden helaas beroofd van onze laptops en een koffer en 1 paar witte sportschoenen van het merk kappa. Een week later werd er bij de boven buren ook ingebroken. weer ging het om een laptop. Maanden later hoorde ik dat het om een groep jongeren ging die iedereen in de gaten ging houden en op het juiste moment toesloegen. Daders zijn nooit aangehouden. Snap niet waarom er bij zulke berichten de laatste jaren steeds dezelfde opmerkingen verschijnen. westerse of niet westerse achtergrond. de pvv. dit heeft niks te maken met deze inbraken. helaas zie ik dat de maatschappij heel individueel is geworden. Met verbazing zagen we toendertijd bij rtv utrecht dat er massaal kelders en badkamers werden verhuurd aan bulgaarse arbeidsmigranten. e hele maatschappij verandert. Wat jarenlang geburde zien we opeens naar buiten komen . Wat dat betreft is er niet veel verandert. ook niet in 2021

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).