Wie is wie in de Utrechtse onderwereldoorlog? | De Utrechtse Internet Courant Wie is wie in de Utrechtse onderwereldoorlog? | De Utrechtse Internet Courant

Wie is wie in de Utrechtse onderwereldoorlog?

Wie is wie in de Utrechtse onderwereldoorlog?
De flat aan de Faustdreef waar het lichaam van Hakim Changachi werd gevonden. Foto: DUIC / Robert Oosterbroek
De Utrechtse onderwereld is de afgelopen weken volop in het nieuws – nadat het Openbaar Ministerie in december een regeling sloot met een kroongetuige is er een hoop gebeurd. We zetten de hoofdrolspelers in de Utrechtse onderwereld op een rij.

De Utrechtse onderwereld is de afgelopen weken volop in het nieuws – nadat het Openbaar Ministerie in december een regeling sloot met een kroongetuige is er een hoop gebeurd. We zetten de hoofdrolspelers in de Utrechtse onderwereld op een rij.

De aard van liquidaties in Nederland is sinds de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam in december 2012 veranderd. De moorden zijn steeds gewelddadiger en de drempel lijkt steeds lager te liggen. Meestal zijn de schutters jonge mannen, die voor betrekkelijk weinig geld met volautomatische vuurwapens op straat en midden in woonwijken hun dodelijk werk doen. Dat omstanders risico’s lopen en worden geraakt en zelfs dat het verkeerde doelwit wordt vermoord nemen de daders voor lief. Utrechtse spelers in het criminele circuit vestigen de afgelopen weken sterk de aandacht op zich.

Nabil B. (Kroongetuige)

Op vrijdag 23 maart werd bekend dat een verdachte verklaringen heeft afgelegd over een reeks liquidaties in Amsterdam en Utrecht. De 30-jarige kroongetuige is Nabil B., die zelf sinds september 2017 in voorlopige hechtenis wordt gehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de zogenoemde vergismoord op 12 januari 2017, de liquidatie van Hakim Changachi in Overvecht, en het voorbereiden van een poging tot moord enkele dagen later op Khalid H.

Nabil B. heeft zichzelf in december vorig jaar zelf bij politie en justitie gemeld omdat hij zich bedreigd voelde en in gewetensnood was gekomen. Hij heeft niet alleen over zichzelf verklaard, maar ook over zijn opdrachtgevers en andere betrokkenen.

De verdachte heeft in december 2017 een overeenkomst gesloten met het OM, een zogenoemde kroongetuigeregeling. Het OM ziet zijn verklaringen als een belangrijke mogelijkheid om niet alleen de schutters, maar ook de opdrachtgevers van deze en andere moorden voor de rechter te brengen. B. heeft verklaard niet zelf de trekker over te halen, maar bereidt de aanslagen voor. Hij maakt foto’s, regelt auto’s en stuurt de schutters aan.

Said Razzouki (linksboven) en Ridouan Taghi (rechtsboven). Op de achtergrond het plaats delict van de Utrechtse vergismoord

Ridouan Taghi (Voortvluchtig)

Ridouan Taghi wordt gezien als het grote brein achter verschillende liquidaties en een van de kopstukken van de Utrechtse onderwereld. Hij is 40 jaar oud. De politie houdt er sterk rekening mee dat Ridouan Taghi gebruik maakt van andere identiteiten.

In 2009 is Taghi uitgeschreven in Nederland en de politie weet niet waar hij sindsdien verblijft. Dat kan in het buitenland zijn, bijvoorbeeld Marokko, Dubai en Colombia. Maar de politie sluit niet uit dat hij ook nog steeds in Nederland zou kunnen zijn of er weleens komt. In Marokko wordt Taghi ook gezocht voor betrokkenheid bij een moord op een terras in Marrakech.

Taghi wordt ook genoemd in de moord op Martin Kok. Op 8 december 2016 werd de toen 49-jarige Martin Kok in zijn auto op de parkeerplaats van een horecagelegenheid in Laren doodgeschoten. Kok werd bekend van zijn misdaadblog Vlinderscrime.nl, waar hij schreef over de misdaad. Hij maakte veel vijanden in de onderwereld door met volledige namen geruchten te publiceren.

De politie heeft een bedrag van 25.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de aanhouding van Taghi en plaatste hem op de Nationale Opsporingslijst.

Saïd Razzouki (Voortvluchtig)

De politie heeft naast Taghi nog een kopstuk uit de Utrechtse onderwereld op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Het gaat om een goede vriend van Taghi: Saïd Razzouki. De twee kennen elkaar vanuit Utrecht waar ze allebei zijn opgegroeid, hij zou nauw samenwerken met Taghi. Razzouki is inmiddels 45 jaar oud.

Razzouki heeft volgens kroongetuige Nabil B. gefungeerd als tussenpersoon en rechterhand van Taghi. Hoewel de opdracht voor de liquidatie op Khalid H. lijkt te komen van Taghi, was het Razzouki die Nabil B. opdroeg de liquidatie uit te voeren.

Ook voor Razzouki geldt een beloning van 25.000 euro voor de tip die tot zijn aanhouding leidt.

De politie doet onderzoek na de schietpartij aan de Faustdreef. Bewoners moeten daarom via een trap hun woning uit. Archieffoto Robert Oosterbroek

Khalid H. (Ondergedoken voor eigen veiligheid)

Tweemaal werd er een aanslag gepleegd op het leven van Khalid H. Een keer wist hij zijn aanvallers te ontsnappen en de andere keer werd, met Hakim Changachi in Overvecht, de verkeerde vermoord. H. is zelf geen onbekende in het criminele circuit en kwam op een dodenlijst te staan. Hij is opgegroeid in Utrecht.

Twee dagen na de moord op Changachi belde H. zelf de politie, omdat hij een derde liquidatiepoging op zijn leven vermoedde. Dat bleek te kloppen, want toen de politie een auto controleerde die H. niet vertrouwde reed die snel weg. Vuurwapens werden tijdens de vlucht uit het raam gegooid en twee verdachten werden aangehouden. Een derde verdachte werd niet al te lang later in Amsterdam om het leven gebracht – het ging om Justin Jap Tjouw.

Khalid H. is gevlucht voor zijn belagers en lijkt in Marokko te zitten.

Hakim Changachi (Geliquideerd – vergismoord)

Op de verkeerde plek op het verkeerde moment. Changachi werd slachtoffer van de zogenaamde vergismoord op 12 januari 2017. Later bleek dat Nabil B. de familie van Changachi goed kende en dat dit een van de redenen was dat hij naar voren is gekomen als kroongetuige.

Recherche doet onderzoek naar kogelhulzen. Archieffoto: Robert Oosterbroek

Zakaria A. (Gearresteerd)

Zakaria A. is een van de loopjongens in het criminele circuit en zit in de cel. Hij wordt inmiddels verdacht van de moord op Martin Kok én Ranko Scekic, maar kwam voor het eerst in het nieuws door een schietpartij in juli 2014 aan de Atlasdreef. Die schietpartij, waarbij niemand gewond raakte, leverde hem de schietende pizzakoerier op, omdat hij wegreed op een pizzabrommer. Hij werd daarvoor in 2015 veroordeeld.

Zakaria A. zat sinds mei vorig jaar opnieuw vast voor verdenking op betrokkenheid bij de moord op Martin Kok. Door onvoldoende bewijs werd hij alleen voor wapenbezit veroordeeld. Door verklaringen van kroongetuige Nabil B. kon A. worden aangehouden in zijn cel en wordt hij gelinkt aan de moord op Ranko Scekic.

Mohamed R. (Gearresteerd)

Mohamed R., is volgens het OM de schutter die Hakim Changachi heeft vermoord. Hij werd aangehouden voor de poging tot moord op Khalid H. enkele dagen later. Mohamed R. schoot dus eerst de verkeerde dood, maar ging wel op zoek naar degene die hij eigenlijk moest hebben. Hij liep daarbij tegen de lamp.

Ranko Scekic (Geliquideerd – zou getuigen)

Ranko Scekic zou een aantal dagen na zijn moord een verklaring afleggen tegen een liquidatiebende. Die bende zou hebben gewerkt met een dodenlijst. De politie denkt nu dat Taghi en Razzouki ook van deze moord de opdrachtgevers waren.

Scekic was 45 toen hij werd vermoord op de Kretadreef in Overvecht. Hij was het tweede slachtoffer die als getuige in het liquidatieonderzoek ’26Koper’ het zwijgen werd opgelegd. Deze Utrechtse liquidatiebende bestond uit tien mannen afkomstig uit Utrecht en Nieuwegein. De vier hoofdverdachten van de bende kregen in november 2016 8 jaar cel.

Martin Kok (Geliquideerd)

Op 8 december 2016 werd de toen 49-jarige Martin Kok in zijn auto op de parkeerplaats van een horecagelegenheid in Laren doodgeschoten. Kok werd bekend van zijn misdaadblog Vlinderscrime.nl, waar hij schreef over de misdaad. Hij maakte veel vijanden in de onderwereld door met volledige namen geruchten te publiceren.

Dat Kok op een dodenlijst stond was wel zeker. Eerder werd er een zwaar explosief onder zijn auto gevonden. Daarvoor werd later een 26-jarige Utrechter aangehouden.

Camerabeelden van de schutter. Bron: Politie

Redouan B. (Geliquideerd – broer van kroongetuige)

De broer van Nabil B. heeft geen crimineel verleden, maar werd toch het doelwit van een liquidatie omdat zijn jongere broer als kroongetuige actief is. Volgens verschillende media wees hij een gedeelte van de beveiliging die de politie hem wilde bieden af.

Redouan B. werd op klaarlichte dag doodgeschoten op donderdag 29 maart op de TT. Melissaweg in Amsterdam-Noord, waar hij een bedrijf heeft. In heel Nederland is geschokt gereageerd op zijn dood, waarvoor inmiddels ook drie verdachten vastzitten.

Shurandy S. (Gearresteerd)

De moordenaar van Redouan B. deed zich voor als een sollicitant. Even na de liquidatie bleek al dat de schutter duidelijk te zien was op camerabeelden en hij werd twee dagen later aangehouden. De politie vond twee wapens in het onderzoek naar de schietpartij, waarbij het dna werd gevonden van Shurandy S.

Twee vermeende handlangers van S. werden ook opgepakt. Shurandy S. (41) was niet bekend voor zware misdrijven, maar lijkt toch de moordenaar van Redouan B. Hij woont in Hilversum en is geboren op Curaçao.

3 Reacties

Reageren
  1. henk Westbroek

    Wellicht had de titel van het verhaal ” wie was wie ” in plaats van ” wie is wie ” moeten zijn.

  2. Berend

    Wat wilt u zeggen? Goede vraag, hier wordt je wel ff stil van.

  3. GeenStijl@Utrecht

    Nou ja, zolang men het maar ónder elkaar houd lig ik er niet echt wakker van, en ik denk de midelde Utrechter ook niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).