De mandarijn van JanIsDeMan is weer opgedoken in Utrecht De mandarijn van JanIsDeMan is weer opgedoken in Utrecht

De mandarijn van JanIsDeMan is weer opgedoken in Utrecht

De mandarijn van JanIsDeMan is weer opgedoken in Utrecht
Foto's: Bas van Setten
De mandarijn die eerder van de gevel van de Albert Heijn aan de Amsterdamsestraatweg verdween, is weer opgedoken in Utrecht. Kunstenaar JanIsDeMan vindt namelijk dat het stuk fruit ‘bestaansrecht’ heeft.

De mandarijn die eerder van de gevel van de Albert Heijn aan de Amsterdamsestraatweg verdween, is weer opgedoken in Utrecht. Kunstenaar JanIsDeMan vindt namelijk dat het stuk fruit ‘bestaansrecht’ heeft.

Op de gevel van de Albert Heijn staat al langere tijd een muurschildering van met name allerlei etenswaren. De ondernemers van de supermarkt openden op 1 juli 2021 in hetzelfde pand het self-servicerestaurant LEFT. De voorraad van dit restaurant bestaat uit onverkochte, overgebleven producten uit de supermarkt en een deel daarvan is afgebeeld in het kunstwerk.

Onlangs werd bekend dat de mandarijn en een tros bananen in de muurschildering plaats hebben gemaakt voor een pruim en een kop koffie. Door de kleuren van de schildering zou volgens omwonenden het woongenot achteruitgaan. Dat liet Jan Heinsbroek (JanIsDeMan) weten via sociale media.

Tekst loopt door onder afbeelding

Spelletje

Nu is de mandarijn echter weer opgedoken in de wijk. “De mandarijn heeft ook bestaansrecht”, aldus Heinsbroek. Waar het stuk fruit precies is te vinden, wil de Utrechtse kunstenaar niet delen. Wie de weg in Utrecht een beetje kent zal echter niet veel moeite hoeven doen om de mandarijn te vinden. “Ik vind het leuk als mensen zelf op zoek gaan. Je moet het zien als een soort spelletje.”

Of de tros bananen ook terugkeert laat Heinsbroek in het midden. Wel kon hij vertellen dat hij momenteel bezig is met een groot werk aan de Jutfaseweg. Dat wordt mogelijk eind volgende week afgerond.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door JanIsDeMan (@janisdeman)

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Goed gedaan Janisdeman!
  Hulde!

 2. Pieter

  Hoewel ik echt een fan ben van de mooie muurschilderingen die Utrecht rijk is, moet ik opmerken dat ik vind dat deze mandarijn de boel wel flink verstoort. Een hoog kermisgehalte heeft het geval en ik ben blij dat ie niet bij mijn woning staat

 3. PvC

  Geweldig!

 4. Harm

  Ik nomineer dit als het ‘Beste nieuwsverhaal van het jaar 2022’.

 5. Hans

  Fruit pakt de straat terug!

 6. G.H.

  @Pieter
  Heel verstorend ja, vreselijk. Heeft u al contact met Slachtofferhulp?

 7. Scherpschutter

  Had liever die huizen en schuur even van een fris likje witte verf voorzien, met smaakvol donkergroen/donkerblauw houtwerk ter afwerking. Daar heeft deze buurt zo te zien wel wat meer behoefte aan dan een grafiti van een infantiele mandarijn die zelf ook wat teleurgestelder lijkt te kijken dan voorheen, in ontstemming over zijn nieuwe omgeving.

 8. W.

  Mochten we binnenkort ergens in Utrecht een drastische afname in het woongenot zien, dan weten we waar de mandarijn zich op dit moment bevindt.

 9. RABE

  Leuk hoor. Dat geeft wat kleur aan de stad.
  Scherpschutter bent u weleens vrolijk????
  Deze schilder doet zijn best om de boel een beetje op te vrolijken.
  Ik hoop dat Janisdeman nog veel mooie schilderwerken laat zien.
  Trek je niks aan van de azijn pissers.

 10. wollie

  dit is geen mandarijn dit is een wuppie!

 11. Scherpschutter

  @RABE

  “Scherpschutter bent u weleens vrolijk????”

  Elke dag weer, goede man, vanaf het moment dat de ogen opengaan tot ze weer sluiten.

  “Deze schilder doet zijn best om de boel een beetje op te vrolijken.”

  Dat zal best, maar daar faalt hij dus hopeloos in. Had die huizen en schuren even geverfd! Daar zouden de onfortuinlijke bewoners tenminste wat aan hebben gehad…Dit lijkt wel een Mad Max scene zo, gefilmd in een troosteloos voormalig stadje in de Sovjet Unie nadat de laatste staalfabriek 50 jaar geleden vertrok, waar een paar gopniks de boel met grafiti de boel verder veraggenebbisjeren in de totale troosteloosheid van het dagelijkse bestaan.

 12. Debs

  Oh neee…..ik ben het eens met Scherpschutter (en heb nu een gezicht zoals de mandarijn).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).