De restauratie van de Domtoren is maandagochtend symbolisch afgerond met het terugplaatsen van de allerlaatste steen. Dat gebeurde door leerlingen uit groep 8 van basisschool Pieterskerkhof. De komende tijd vinden er nog opruimwerkzaamheden plaats.
De Domtoren is 703 jaar oud en staat dagelijks bloot aan wind, regen, zon en kou. Groot onderhoud is iedere veertig tot vijftig jaar nodig. De laatste grote restauratie was in 1975.
Tekst gaat verder onder afbeelding
In 2017 werden de eerste steigers zichtbaar op de Domtoren en sinds 2019 is het icoon volledig uit het zicht verdwenen. Sindsdien zijn er 10.000 stenen stuk voor stuk bekeken en bij iedere steen is beoordeeld of vervanging nodig was.
Het beeldhouwwerk is gerepareerd of vernieuwd, net als het voegwerk aan de buitenkant. De windvaan, het carillon en het glas-in-lood zijn gerestaureerd. De vier wijzerplaten zijn voorzien van een nieuwe laag bladgoud, en er is nieuwe, permanente verlichting gekomen.
De restauratie van de Domtoren is voorspoedig verlopen. Het werk is sneller klaar dan gepland en het project is binnen budget gebleven.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Dennis de Vries, wethouder Vastgoed, hielp vanochtend ook mee: “Het terugplaatsen van het blok steen is de aller-, allerlaatste stap in de restauratie van onze Domtoren. Vijf jaar lang is er door heel veel vakmensen – van beeldhouwer tot klokkenmaker, van architect tot aannemer – hard gewerkt aan de grootschalige opknapbeurt van Utrechts’ icoon. Dit is de laatste handeling voor de officiële viering op 9 november, waar ook koningin Máxima bij aanwezig is. Ik vind het ontzettend tof dat kinderen – die de Dom eigenlijk alleen kennen mét steigers – nu het laatste blok steen gaan inzetten. Vanaf nu kunnen zij weer vijftig jaar genieten van een steigervrije, stralende Dom.”
Op 9 november viert de stads groots dat de restauratie klaar is.
Ook fan van de Domtoren? DUIC brengt een groot fotoboek uit van het icoon van de stad, lees er hier meer over.
Gekoppelde berichten
Fotoboek Zicht op de Domtoren is bijna daar; help ons mee door alvast een exemplaar te bestellen
Terwijl de restauratie van de Domtoren in Utrecht na ruim vijf jaar bijna klaar is,…
13 Reacties
Reageren703 jaar oud? De eerstesteenlegging was inderdaad in 1321, maar de oplevering was in 1382.
“Laatste steen teruggeplaatst op Domtoren in Utrecht” Nou dan maar hopen dat er geen steen meer uit de Domtoren valt, want de laatste steen in er geplaatst, als dat maar goed gaat in de toekomst!!
Erg leuk dat schoolkinderen Pieterskerkhof de laatste steen in de Dom hebben mogen plaatsen!
Zeurpieten zijn er altyd
Binnen het budget en eerder dan gepland! Wat een prestatie! Chapeau!
Het is net zo makkelijk een compliment te geven als dat je kunt klagen, probeer het maar eens.
Mijn complimenten, mag ook wel eens gezegd worden. Erg mooi geworden.
Doen ze ook fietsenstallingen?
Knap dat zo’n langdurig en ingewikkelde project zowel binnen tijd als geld gerealiseerd is.
De gemeente kan het dus wel, mogelijk alleen bij monumentale gebouwen? Met nieuwbouw gaat er heel veel mis.
@ andries, inderdaad !
Een knappe prestatie door goed analyse en goed opdrachtgeverschap die een reële begroting wilde. Een uitzondering bij veel overheden !
Helemaal eens met je @Andries de Jong !!!
@Andries de Jong
Helemaal mee eens. Hulde voor de gemeente en de aannemer!
Ik zeg: Jong geleerd is oud gedaan.
@Andries de Jong @ Top gemeente @ G.H.
Binnen budget??
Daar heb ik zo mijn vraagtekens bij dankzij de schofterige behandeling van Van Engelenburg door directeur mw Streefkerk.
Een beter geinformeerde bron dan Duic schrijft namelijk:
“Leap3d. Dit bedrijf was ingeschakeld om de Dom te scannen. Op die wijze zou op eenvoudige wijze geadministreerd kunnen worden welke stenen wel en welke niet gerestaureerd moesten worden. Leap3d leverde broddelwerk af en het werk moest worden overgedaan door anderen. Omdat het bedrijf weigerde de originele tekeningen terug te geven, moest een architect maandenlang tekenen.
Van Engelenburg vond dat Leap3d aangesproken moest worden op de wanprestatie. Extern projectleider Ralph Backer liet de kwestie rusten. Het was te veel werk. Prijskaartje voor dit mislukte project: 3 ton.”
( https://denuk.nl/waarom-zwijgt-de-utrechtse-raad-over-de-karaktermoord-op-domtorenbeheerder-jaap-van-engelenburg/)
Broddelwerk à raison de 3 ton dankzijn falend extern management poets je niet even weg in het budget. Die dakhaken zijn ook later geplaatst, ongetwijfeld tegen meerkosten omdat het goedkoper is om ze gelijk bij verbouwen te plaatsen.
Van Engelenburg was overduidelijk ‘te scherp en kritisch’, wat heeft de gemeente directeur met dat externe projectmanagement nog meer aan broddelwerk proberen te verdoezelen met diens hetze tegen een ambtenaar met “een oprecht gouden hart voor de zaak”?
Als dat hele project door de auditmolen wordt getrokken, wat komt er dan nog meer aan ‘foutjes’ op kosten van de belastingbetalers bovendrijven?
Staat die Dom er nog wel over 50 jaar of is ie dan ingestort dankzij verborgen gebreken vanwege broddelwerk op een egotrip?
Vragen, vragen, vragen…
Kortom, de raad moet heel rap aan de bak want niet alleen erfgoed staat op punt instorten (kades bijvoorbeeld), de gemeentelijke organisatie staat dat ook met 8.6% ziekteverzuim, 80% langer dan 6 weken waarvan 54% wegens psychische klachten en 38% psychische werkgerelateerde klachten.
Dat is een signaal in Neon hoofdletters wat schreeuwt ‘compleet verziekte organisatiecultuur’…en dat komt altijd vanaf de top.