Utrechtse onderscheiding voor vertrekkend directeur Museum Catharijneconvent Marieke van Schijndel Utrechtse onderscheiding voor vertrekkend directeur Museum Catharijneconvent Marieke van Schijndel

Utrechtse onderscheiding voor vertrekkend directeur Museum Catharijneconvent Marieke van Schijndel

Utrechtse onderscheiding voor vertrekkend directeur Museum Catharijneconvent Marieke van Schijndel
Foto: Femke Lockefeer
Marieke van Schijndel heeft donderdagavond een Maartenspenning gekregen uit handen van wethouder Eva Oosters. Die kreeg ze onder meer voor de bijna veertien jaar die ze directeur was van Museum Catharijneconvent. Onder haar leiding groeide de bezoekersaantallen flink en ontwikkelde het museum zich tot nationaal kenniscentrum voor religieus erfgoed.

Marieke van Schijndel heeft donderdagavond een Maartenspenning gekregen uit handen van wethouder Eva Oosters. Die kreeg ze onder meer voor de bijna veertien jaar die ze directeur was van Museum Catharijneconvent. Onder haar leiding groeide de bezoekersaantallen flink en ontwikkelde het museum zich tot nationaal kenniscentrum voor religieus erfgoed.

“Toen zij de leiding overnam kampte het museum met een negatief eigen vermogen, moeizame kerkelijke relaties, wisselvallige tentoonstellingen en weinig bezoekers”, zo zegt de gemeente.

Die problemen werden volgens de gemeente dankzij haar zakelijke inzicht en en artistieke visie aangepakt. “Ze bouwde vertrouwen op bij het personeel en verbeterde de banden met kerkelijke partners. Het tentoonstellingsbeleid werd vernieuwd, waardoor het museum aantrekkelijker werd voor een breder publiek.”

‘Een mooi verhaal vertellen’

In 2010 bezochten bijna 50.000 mensen Museum Catharijneconvent, in het laatste jaar voor corona ging het om ruim 160.000 bezoekers. Ook heeft Van Schijndel de laatste tijd de in 2025 geplande verbouwing van het museum stevig in de steigers gezet.

Vanaf 1 november begint Van Schijndel bij het Vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranen. Ze neemt “met pijn in het hart” afscheid van Museum Catharijneconvent, maar is trots op alle successen van het museum. “Ik zal me altijd diep verbonden blijven voelen met het religieuze erfgoed van ons land.

DUIC sprak haar een paar jaar geleden al eens uitgebreid over haar werk. “Ik vind het fantastisch om hier met deze collectie en vooral met deze mensen te werken”, vertelde ze toen. “Zij worden elke dag weer wakker en denken: ik ga een mooi verhaal vertellen. Dat is erg inspirerend.”

Vrijwilligers of bestuurders

De Maartenspenning is een stedelijke onderscheiding van de stad Utrecht. Het college van burgemeester en wethouders kent de Maartenspenning toe aan vrijwilligers of bestuurders die zich lange tijd vooral op cultureel terrein op een buitengewone manier voor Utrecht hebben ingezet.

Zo kregen eind vorig jaar Bob van Heur en Johan Gijsen, de oprichters van het Utrechtse festival Le Guess Who?, een Maartenspenning van burgemeester Sharon Dijksma. Ook de oprichter van stichting De Tussenvoorziening, Jules van Dam, ontving een paar jaar geleden de onderscheiding voor zijn werk gericht op zorg voor dak- en thuislozen.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. jos stelling

  Respect. Gefeliciteerd Marieke, het ga je goed!

 2. Utrechter

  Keurige resultaten maar met een salaris van € 147.578 (bron jaarverslag 2022) mogen we ook wel wat verwachten en als ik zie dat er tekorten zijn lijkt me een gemeentelijke onderscheiding wat overdreven.

 3. Nina

  @Utrechter
  In 2021 ging er 8,3 miljoen euro subsidie naar dit museum vanuit de gemeente Utrecht.

  De omzet van museumbezoekers was dat jaar 350.000 euro en de totale personeelskosten waren 4 miljoen euro. In 2021 is voor 265.000 euro aangekocht.

  Kan blijkbaar allemaal gewoon.

  Bron: https://www.catharijneconvent.nl/documents/298/Jaarverslag__Museum_Catharijneconvent_2021.pdf

 4. Kloek

  @ Utrechter

  Dat salaris wordt toch ook opgehoest door kaartverkoop, sponsoring, fondsen (zoals bankgiroloterij) etc.. Betaalt de gemeente dat salaris? Dacht het niet.

  Daarnaast gaat er 52% van dat salaris richting belastingdienst en zit ze minstens 30.000 euro onder de Balkenende norm. Een compleet jaarsalaris.

 5. Kloek

  @ Nina en DUIC-redactie

  Ik weet niet waar jij vandaan haalt dat er 8,3 miljoen euro vanuit de gemeente naar het museum gaat? Schandalig dat je hier maar wat roeptoetert terwijl het nog niet eens waar is, maar zo wel de publieke opinie probeert op te hitsen. Het gaat om een bijdrage van NUL euro vanuit de gemeente.

  Het is echt fake news van de hoogste orde. De subsidie in 2021 kwam van OC en W en vanuit de gemeente letterlijk 0 euro net als vanuit de provincie 0 euro.

  Wat een ophitserij hier weer, die nota bene bewezen niet waar is.

  http://www.catharijneconvent.nl/documents/298/Jaarverslag__Museum_Catharijneconvent_2021.pdf

  Blz 33.

  En een taak van een museum is in de eerste plaats de collectie behouden voor toekomstige generaties. Dat is een opdracht vanuit de Rijksoverheid en daar staat dus ook een vergoeding tegenover. Het tentoonstellen van de museale stukken is een andere belangrijke misse, maar niet de belangrijkst: dat is bewaren/ behouden> conserveren en onderzoeken (en restaureren).

  @ Lezers DUIC> wel fijn om te weten dat we wat Nina beweert dus nooit hoeven te vertrouwen of geloven, ook niet als er linkjes bij staan. Ze verzint namelijk maar wat (al meerdere keren voorgekomen, ook ten aanzien van de snelweguitbreiding nabij Amelisweerd) en weet toch dat mensen niet zelfstandig de linkjes controleren. Dus kan ze lekker op de onderbuik van mensen blijven inspelen. Zoals mening reaguurder doet!

  @DUIC redactie

  Het zou fijn zijn als jullie scherper zouden zijn op het verspreiden van desinformatie, hetgeen hier veelvuldig in de reactievelden plaats vindt en het zou jullie sieren mijn reactie gewoon te plaatsen.

 6. Marloes

  Niemand van de reaguurders hier op de hoogte van de verbouwing? Zal wat hebben gekost.

 7. Hoera

  @Nina, bijzonder dat je gewoon wat kletspraat en dat zelfs op een medium als DUIC durft te zeggen. Je kan niet eens een jaarverslag lezen! Maar wel a la Trump wat nonsens de wereld inhelpen. Hoe diep kan je zinken.
  Het is eigenlijk nog ergerlijker dat een DUIC deze bewezen onzin plaatst. Wat voor medium ben je dan. Maar goed, de kwatsch van roeptoeter Scherpschutter wordt ook gewoon geplaatst.
  En het ergste is, dit mag je dan weer niet zeggen…

 8. Nina

  Excuses, excuses!!

  Ik heb cijfers door elkaar gehaald met de subsidies voor het Centraal Museum. Wat erg!

  Fijn als de redactie mijn vorige post wil verwijderen, want deze klopt niet.

  Juiste cijfers van jaarrekening 2021:

  Publieksinkomsten 725.000 euro.
  Overheidssubsidie 5,9 miljoen euro.
  Bezoldiging directeur 144.000 euro.
  Personeelskosten 4 miljoen euro.
  Aankopen: 265.000 euro.

 9. Utrechter

  @ Kloek met een riant salaris van € 147.578 (bron jaarverslag 2022) moet je resultaten verwachten zeker als dat deels met subsidie dus belasting geld wordt bekostigd. En als je dan ziet dat er nog steeds een tekort is vraag is me af waarom een gemeentelijke onderscheiding. Ik denk dat er heel veel mensen in Utrecht hun werk goed doen voor een veel minder riant salaris waarom krijgen die geen onderscheiding of moet je daarvoor in museum werken.

 10. Kloek

  @ Nina

  En wederom verzin je gewoon verkeerde cijfers die niet in het jaarverslag staan en wederom doe je dit waarschijnlijk expres, omdat je weet dat mensen het jaarverslag niet lezen en niet op de link klikken en wederom is het raar dat je onzin gewoon geplaatst wordt. @ DUIC redactie, waarom? Mijn reacties alsnog graag ook wel plaatsen

  Dan kan je excuses aanbieden, je blijft (doelbewust?) verkeerde informatie verspreiden.

  Voorbeeldje, de bezoldiging in 2021 was veel lager dan 144.000 euro. Kan je gewoon checken als je het jaarverslag 2021 erbij pakt. Sowieso is een deel van de bezoldiging van de directeur apart gezet en wordt deze pas uitgekeerd in speciale gevallen. Wordt ook duidelijk omschreven. Dus de bezoldiging is al tienduizenden euro’s lager dan de door jou genoemde 144.000 euro geweest in 2020/ 2021 en dan is er ook nog een deel van (nog) niet uitgekeerd.

  Daarnaast stroomt dus meer dan de helft van dit salaris rechtstreeks terug de schatkist in, door het progressieve Nederlandse belastingklimaat. Haar salaris leidt dus tot meer inkomsten in de schatkist. Verder hebben de nevenfuncties van deze directeur rechtstreeks te maken met haar directeurschap en haar directeurschap in Utrecht.

  Ik heb zelden zo’n net jaarverslag gezien en zo’n goed onderbouwd jaarverslag gelezen, waarin alles terug te vinden is en zo goed als alles onderbouwd wordt. En zelfs dit wordt als een stok gebruikt om mee te slaan. Ik vind rijksoverheidssubisdies van honderden miljarden (reken zelf maar uit hoeveel tonnen of miljoenen er in honderden miljarden passen) aan Shell, Tata-steel, Chemours pas echt walgelijk en verwerpelijk, maar goed, dat ben ik.

  @ Utrechter

  Er waren exploitatietekorten (geen echte tekorten) te wijten aan sluitingen door lockdowns i.v.m. covid/corona (in 2021 en deels nog in 2022) en traag herstel van publieksstromen in 2022, staat duidelijk in het jaarverslag 2022 vermeld en die tekorten zijn gecompenseerd door eigen financiële reserves (dus geen fondsen of subsidies) en met deze correctie zijn die tekorten weggeschreven en is er dus uiteindelijk nog verdiend. Eind 2022 trokken de publieksstromen al weer aan richting normaal, pré corona, niveau. Ook jij kan kennelijk geen jaarverslagen lezen of je verzint bewust maar wat. Er waren hoe dan ook geen tekorten.

  Er is sowieso geen tekort onder aan de streep.

  Het is duidelijk dat er hier in de reactievelden weer een hetze gevoerd wordt tegen cultuur en subsidies van cultuur door een aantal usual suspects. Echter is het allemaal op de onderbuik gebaseerd en wordt er maar wat los gerondroeptoetert. Check je daadwerkelijk de jaarverslagen en de bronnen dan roeptoetert men desinformatie in het rond (dan weet je meteen hoe de meningen van deze of gene in andere topics gelezen moet worden; het snijdt geen hout en men verzint maar wat om mensen te misleiden).

  Link naar jaarverslag van 2022. http://www.catharijneconvent.nl/documents/348/Jaarverslag_2022.pdf

  Maar de feiten blijven overeind. Er is in 2021 of 2022 GEEN CENT gemeentegeld of provinciegeld richting Catherijneconvent gegaan en de RIJKSsubsidies die besteed zijn, waren bedoeld voor restauratie, collectie en onderzoek (en gebouw). Ook die subsidies staan volledig los van het salaris van de directeur (want geoormerkt). Zoals in het artikel al wordt aangehaald is het bezoek van het Catherijneconvent gigantisch in aantallen en financiële inkomsten uit kaartverkoop gestegen sinds het aantreden van deze directeur en zijn er hele relevante tentoonstellingen tot stand gekomen onder haar bewind (dat is inhoud). Men is dus juist minder afhankelijk geworden van rijkssubisidies onder haar bewind, want men heeft dus reserves opgebouwd uit eigen vermogen die dus ook ingezet worden.

  Volledig terecht dat deze directeur geëerd wordt met de verdiensten voor de stad en de toekomstige instandhouding van de gigantische collectie. De kerkelijke geschiedenis van Utrecht zegt erg veel ober de stad en over ons als mens zijnde.

  En dan dat gelul over armoede in Nederland en dat er dan geen geld naar cultuur mag. Nederland is een superrijk en welvarend land waar meer dan genoeg geld voor iedereen is en ook voor alle uitgaven. Dat sommige mensen DOOR de overheid klein gehouden worden en arm gehouden worden is een gevolg van kneiterrechtse neoliberale KEUZES van de door de VVD (en het CDA) aangevoerde overheidsapparaat de laatste decennia. Uit principe worden mensen klein gehouden, want kennelijk wil men de rijkdom niet eerlijk verdelen onder de landgenoten, maar denkt men nog steeds bij de VVD dat succes helemaal te wijten is aan eigen verdienste (en ongeluk ook alleen maar te wijten is aan eigen keuzes van mensen). Het is nota bene letterlijk hun verkiezingsslogan.

  Dat er bij sommige groepen in de samenleving geen geld terug komt uit de welvaart en rijkdom heeft dus te maken met doelbewuste keuzes van rechtse en onder druk van het populisme gemaakte keuzes. Heb je VVD/ CDA of rechtser dan de VVD/ CDA gestemd dan ben je zelfs zelf debet aan dit beleid.

 11. Bert

  Nee, het klopt inderdaad dat het geld niet van de gemeente komt, of van de provincie, maar van OCW. Is nog steeds belastinggeld, linksom of rechtsom.

  En de eigen inkomsten waren goed voor ong 23% van de baten in 2021, vs 20% van het jaar daarvoor. In beide gevallen niet eens goed voor de helft van de personeelskosten.

  En leuk om alleen om rechts, dan wel de VVD en het CDA de schuld te geven, maar de afgelopen 2 kabinets periodes zat daar toch echt D66 bij. En het tweede kabinet rutte, zat zelfs de PvDA in.

  (en nee, geen van de genoemde partijen ben ik fan van, om het zachtjes uit te drukken)

 12. Kloek

  @ Bert

  Ja en? Het is toch logisch dat het geld van OC en W komt, want dat geld is bedoeld voor de belangrijkste taken van een museum en geoormerkt daarvoor. Waarom moet het merendeel van de inkomsten van de kaartverkoop komen? Dat is zo’n raar verzinsel van Halbe Zijlstra geweest. Bezoek trekken is immers niet de kerntaak van een museum, maar een 2e taak.

  En d’66 is ook een neo-liberale partij die het altijd samen met de VVD doet en even zozeer de VVD in het zadel helpt. Kunnen ze voor de bühne wel af en toe ruzie maken, achter de schermen houden ze elkaars hand vast. Net als de PvdA onder Kok en Bos dat was. Dat is nu iets bijgedraaid. Al die partijen hebben de dominante koers van de VVD gevolgd, die dan ook aan de koortjes trok. Het CDA is altijd een zeer dominante kracht geweest achter de schermen in dit land. Dat is zelfs met nog maar een paar zetels over niet ineens veranderd. Uiteindelijk leidt het allemaal tot Thatcher-beleid!

  En als je kritiek hebt op cultuurbeleid van de Rijksoverheid gebruik daar dan niet het Catherijneconvent voor en ga dan geen cijfers lopen verzinnen die de onderbuik manipuleren en beïnvloeden; kom op zeg. Als je geen steekhoudende argumenten hebt is wat je inhoudelijk te melden hebt wel failliet (zie Nina).

 13. Utrechter

  Gaat het weer een beetje Kloek valt blijkbaar wel erg zwaar dat iemand wat durft te vragen over het Catherijneconvent. Ophitserij, hetze gevoerd wordt tegen cultuur en subsidies van cultuur door een aantal usual suspects, geen cijfers lopen verzinnen die de onderbuik manipuleren en beïnvloeden is dat niet allemaal wat overtrokken. Ik ben benieuwd waarom iemand met een riant salaris een gemeentelijke onderscheiding krijgt omdat ze haar werk doet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).