Gemeente wil horecabeleid aanpassen | De Utrechtse Internet Courant Gemeente wil horecabeleid aanpassen | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente wil horecabeleid aanpassen

Gemeente wil horecabeleid aanpassen

De gemeente Utrecht wil de komende jaren inzetten op meer daghoreca en restaurants en het beperken van overlastgevende horeca. Dat blijkt uit het ontwerp raadsvoorstel ‘Herziening Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2012’ (OHU) van het Utrechtse college van burgemeester en wethouders. De horeca kan zich daarmee meer dan voorheen  buiten het centrum ontwikkelen. In de wijken gaat het vooral om daghoreca en restaurants omdat daar, volgens het college, behoefte aan is.

De nieuwe plannen bieden meer ruimte voor ondernemerschap door terrasregelgeving te vereenvoudigen, het gebruik van verdiepingen beter mogelijk te maken, specifiek beleid te maken voor combinaties met detailhandel en bij hotels en musea horecamogelijkheden te verruimen. Juist in de wijken blijkt de behoefte aan daghoreca en restaurants groot. Deze komen er vaak niet, doordat omwonenden bezorgd zijn dat deze zich ontwikkelen tot overlastgevende horeca zoals dansgelegenheden. Andere steden gebruiken sluitingstijden voor restaurants als middel om te sturen op overlast. Het college stelt voor hetzelfde te doen en gaat in gesprek met betrokken partijen en bewoners over het instellen van sluitingstijden voor restaurants in Utrechtse wijken. Tegelijk scherpt de gemeente het beleid aan voor horecabranches die overlast veroorzaken. Nieuwe horeca die veel overlast veroorzaakt, zoals dansgelegenheden met onbeperkte openingstijden, krijgen nauwelijks nog ruimte in de binnenstad. Deze zullen zich vooral nog kunnen vestigen in de uitgaansgebieden die zich de komende jaren ontwikkelen zoals het Stationsgebied en in Leidsche Rijn Centrum.

Het OHU volgt de landelijke trend naar meer restaurants en daghoreca en minder cafe’s en discotheken. De herziening borduurt voort op het in 2007 ingezette beleid van ‘selectieve groei’, waarvan het college heeft geconcludeerd dat dit op veel punten het gewenste effect heeft. Zo is er meer horeca buiten het centrum gekomen en neemt het aantal aansprekende concepten in de stad toe. Desondanks blijft het horeca-aanbod in Utrecht achter bij andere grote steden in Nederland, zowel in kwantiteit als in kwaliteit. Dat zet onder andere de binnenstad onder druk, zeker op de langere termijn, omdat stad en regio Utrecht blijven groeien. De gemeenteraad moet nog over dit horecakader beslissen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).