D66 lanceert 7-puntenplan voor horeca Utrecht in aanloop naar spoeddebat D66 lanceert 7-puntenplan voor horeca Utrecht in aanloop naar spoeddebat

D66 lanceert 7-puntenplan voor horeca Utrecht in aanloop naar spoeddebat

D66 lanceert 7-puntenplan voor horeca Utrecht in aanloop naar spoeddebat
Archieffoto horeca Utrecht
De horeca lijkt aan de vooravond te staan van de heropening, maar eerst zijn nog de officiële coronapersconferentie en een spoeddebat in de gemeenteraad van Utrecht. Vanavond gaat de raad in gesprek om te kijken hoe ondernemers in de stad verder geholpen kunnen worden. In de aanloop van dat debat presenteert D66 een 7-puntenplan voor de horeca.

De horeca lijkt aan de vooravond te staan van de heropening, maar eerst zijn nog de officiële coronapersconferentie en een spoeddebat in de gemeenteraad van Utrecht. Vanavond gaat de raad in gesprek om te kijken hoe ondernemers in de stad verder geholpen kunnen worden. In de aanloop van dat debat presenteert D66 een 7-puntenplan voor de horeca.

De seinen lijken op groen te staan voor de horeca en culturele instellingen. Het is waarschijnlijk dat het kabinet dinsdagavond bekendmaakt dat alles, onder een aantal voorwaarden, weer tot 22.00 uur open mag.

Dinsdagavond is er in de gemeenteraad ook een spoeddebat, waarin gedebatteerd wordt over hoe ondernemers verder geholpen kunnen worden. Het debat is aangevraagd door D66, VVD, Student & Starter, PVV, Stadsbelang Utrecht, CDA, GroenLinks en PvdA. De verschillende partijen hebben eigen redenen om het debat te steunen, maar allemaal zijn ze van mening dat bij veel ondernemers ‘de rek eruit is’ en er ‘zeer urgente behoefte aan perspectief’ is.

Horeca

De Utrechtse fractie van D66 maakt van tevoren al een lijstje met wensen bekend; een maatregelenpakket voor horecaondernemers. “Ondernemers bouwen torenhoge schulden op, zijn vaak door hun persoonlijke spaartegoeden en soms zelfs door hun pensioenpot heen als gevolg van de coronacrisis. Ondanks dat de horeca afgelopen zomer wel open was, staat hen het water aan de lippen.”

De lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland deed vorige week al de oproep aan de gemeente om bepaalde belastingen en andere kosten kwijt te schelden. Om zo de ondernemers te helpen. Daarin vinden ze steun bij D66. “Vanwege de rol van de gemeente bij lokale belastingen en terrasvergunningen is dit de sector waar de gemeente op korte termijn het meeste voor kan betekenen. Een aantal maatregelen komen ook ten goede aan culturele instellingen. Veel van die organisaties hebben namelijk een horecavergunning dus ook deze maatregelen zullen voor hun van toepassing zijn.”

7-puntenplan

D66 stelt onder meer voor dat de uitgebreide terrassen het hele jaar mogelijk moeten zijn, ongeacht de anderhalvemeterregel. Ook moeten de openingstijden voor de terrassen allemaal gelijkgetrokken worden, ook voor de zogenoemde satellietterrassen. Daarnaast stelt de partij ook voor om de leges en precariobelasting voor de terrassen kwijt te schelden en dat het bijschrijven van nieuwe leidinggevenden gratis kan.

Verder moet er onderzoek komen naar waar de uitgebreide terrassen definitief kunnen worden en wil D66 dat er vanaf het voorjaar ruimte wordt gemaakt voor tijdelijke pop-up initiatieven voor horeca waar in de nabije omgeving geen of beperkte mogelijkheden voor terrassen zijn. De partij wil tot slot dat de gemeente gaat kijken hoe samen met de Utrechtse (horeca)ondernemers festiviteiten voor Utrecht 900 jaar georganiseerd kunnen worden.

Terrassen

De uitgebreide terrassen konden eerder nog op veel steun rekenen van Utrechters, maar zorgen onder binnenstadbewoners ook voor zorgen. D66-raadslid Ralph Peters erkent dit ook: “Natuurlijk moeten we daar ook rekening mee houden. Alles moet binnen proporties blijven. Maar tegelijkertijd moeten we allemaal een duit in het zakje doen. De horeca is ook lang gesloten geweest dus dan moeten we op andere momenten iets meer mogelijk maken.” De collegepartijen zijn hier overigens niet eensgezind over, GroenLinks benadrukt bijvoorbeeld dat ze de tijdelijke terrassen gekoppeld willen houden aan de anderhalvemetermaatregel.

Peters benadrukt ook het maatschappelijke belang: ‘’In onze stad blijft de vraag naar sociaal contact in horecagelegenheden in de huidige situatie alleen maar groeien. Corona heeft behoorlijk wat schade aangericht aan de gemoedstoestand van veel mensen. Samen buiten zijn, na een lange periode van beperkte vrijheid en mogelijkheden, doet de mens goed.’’

Het debat is dinsdagavond vanaf 20.30 uur te volgen via de website van de gemeente Utrecht.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Ja hoor, daar zijn ze weer. De lobbypartij van de horeca-ondernemers.

 2. Johan

  Ik word doodziek van de salamitactiek van die horecapartij. Eerst tijdelijke uitbreiding terrassen, nu definitief. Nu tijdelijke pop-up initiatieven die op een gegeven moment natuurlijk ook weer definitief moeten worden.
  Bahbahbah. Ik hoop dat het gezonde verstand bij de overige partijen nog niet helemaal door Corona is aangetast en dat daar wél het besef bestaat dat een mooie levendige stad niet alleen uit horecaterrassen bestaat.

 3. Bromsnor

  De verkiezingen komen er aan. Bromsnor zou bijna denken dat D66 niet veel aanhang had in de binnenstad. Wat zou het voordeel voor D66 zijn om stemmen van kroegeigenaren binnen te halen? Volgens Bromsnor zitten die bij de VVD en PVV en gaan daar niet weg.

 4. Binnenstadbewoner

  Ik hoop voor de ondernemers dat de andere partijen deze initiatieven steunen.
  (horeca)ondernemers hebben het al 2 jaar heel zwaar.
  Ondernemers zijn onderhand de enige die zwaar hebben ingeleverd deze crisis.
  Mensen in loondienst hebben allemaal gewoon 100% door betaald gekregen.
  Krijgen zelfs 2 euro per dag thuiswerk vergoeding omdat ze gierig zijn om hun eigen koffie en wc papier te betalen. Binnenstadbewoners hebben al bijna 2 jaar rust in de stad. De horeca was of volledig gesloten of al heel vroeg. door extra terrassen te vergunnen kunnen een heleboel ondernemers geholpen met een gesloten beurs. dan ben je toch wel een heel egoïstisch mens als je dat probeert tegen te houden.

 5. Tinus

  Is dit de partij die afwijkend gedrag gaat vertonen vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen? Eerst bouwen in polder Rijnenburg ( na jaren tegen gestemd te hebben) en ook haar fiat geeft aan bouwen in beschermd natuurgebied op het voormalig Hessing terrein ( De Bilt ). Niks groene ambities!
  Uitstel verbreding A27 was achter de schermen een compromis mevrouw Kaag ( ook dat was net voor de verkiezingen)?
  Laat de kiezer spreken.

 6. Ralph Peters

  Horecalobby en D66 is wel heel erg close
  Je kan van de binnenstad geen 24/7 herriehoreca pretpark maken
  Er wonen ook mensen in de omgeving van horecaterrassen
  Dat D66 het niet zo op Binnenstadsbewoners heeft dat is bekend
  Er is meer in de binnenstad dan alleen maar D66 herriehoreca

 7. Aa

  @binnenstadbewoners: en hoe zat het met de jaren daarvoor? Ondernemers verdienden goud geld, bovendien was er nog nooit zove horeca in Utrecht. Het permanent maken van terrasuitbreidingen is derhalve ‘geen duit in het zakje doen’ voor bewoners maar een tontinuering/uitbreiding van beleid dat stelselmatig de woonfunctie van de binnenstad ondermijnt.

 8. Paul

  Ik gun het de horeca van harte want ze hebben onevenredig, en onredelijk veel schade op gelopen.
  Bij deze mijn volle steun voor de lokale ondernemers!.

 9. Koel Hoofd

  @Bromsnor
  “Wat zou het voordeel voor D66 zijn om stemmen van kroegeigenaren binnen te halen?”
  Het antwoord staat in het artikel:
  ‘’In onze stad blijft de vraag naar sociaal contact in horecagelegenheden in de huidige situatie alleen maar groeien. Corona heeft behoorlijk wat schade aangericht aan de gemoedstoestand van veel mensen. Samen buiten zijn, na een lange periode van beperkte vrijheid en mogelijkheden, doet de mens goed.’’

  D66 richt zich helemaal niet op de horeca maar op het stemvee op de Uithof wat sociaal emotioneel verpietert achter de laptoppies omdat ze niet naar de horeca kunnen.
  Het doelgroeppotentieel onder studenten en alumni is gewoon vele malen groter dan die paar horecaondernemers in centrum Utrecht.

 10. Don

  Beste D66 ook graag een 7 puntenplan voor de inwoners van utrecht. Ik geef enkele suggesties kwijtschelden OZB belasting vrijstelling van parkeerbelasting. Of is dat niet de bedoeling moet dit allemaal verhoogd worden zodat D66 geld kan blijven uitdelen. Zou er eens over nadenken inwoners van utrecht mogen binnenkrot ook stemmen. Na de verkiezingen gewoon weer even draaien zijn we wel gewend van D66.

 11. cas

  @ binnenstadbewoner, het is nu even moeilijk door corona, maar daarvoor en hierna hebben de horeca toptijden dus het zeuren en zielig zijn is alleen maar show. We helpen ze met extra’s gedurende de crisis maatregelen, maar daarna weer terug naar normaal en vooral niet in de smoesjes trappen die ze verzinnen.

 12. Don

  @binnenstadbewoners mensen in loondienst konden ook doorwerken en hebben dat gedaan niet zo gek dat ze doorbetaald zijn lijkt me. Over dat loon betalen ze overigens ook belasting. Mensen in loondient hebben geen feestbox bij de belasting met al die mooie aftrekmogelijkheden. En van dat loon kunnen ze straks weer van die kneiterdure drankjes kopen bij jouw horeca en van die belasting wil de horeca met hulp van D66 maar al te graag weer een graantje meepikken als ik dat allemaal zo lees. En binnenstad bewoner die mensen in loondienst hebben vaak jarenlang op de nul lijn gezeten. Daar zijn die grote zakken mee gevuld waar al die ondernemers regelingen uit betaald zijn. Ik zou een beetje voorzichtig zijn deze mensen te veel te tergen straks willen ze helemaal niet meer naar jouw horeca toe.

 13. Marcel

  Wat weer een vaste negatieve publiciteit hier. Ik ben ook horeca ondernemer en kan je zeggen: echt een vreselijke tijd. Het is/was niet anders, maar nu graag volop aan de bak. De binnenstad leeft door de terrassen. Kijk de grachten, kijk langs de grachten, kijk de Neude. Wat nou veel terrassen? Er zijn er in de stad te weinig. Loop er maar omheen als je er last van hebt. Gedurende 6 maanden is het mogelijk. En 6 maanden niet. Heel veeel mensen genieten ervan.

 14. Erik

  Welke duit gaat dhr Peters zelf in het zakje doen. Leges kosten kwijtschelden is voor de belasting betaler. Overlast is voor de binnenstad bewoner. Ik zie kortom nog niet direct een bijdrage van dhr Peters.

 15. Binnenstadbewoner

  @don, ik geloof dat het credo was we doen het samen. Aangezien de ondernemers de enige zijn die wat inleveren is dat samen ver te zoeken. En als jij niet wil begrijpen dat ondernemers alle mogelijke steun nodig hebben omdat ze al 2 jaar niets verdient hebben en wel tonnen belastingschuld op gebouwd hebben dan houdt het op he

 16. Martijn

  Wat nobel van D66 dat ze de belastingen willen kwijtschelden van ondernemers die het water aan de lippen staat. Gaan ze dit ook doen voor alle gezinnen die het water aan de lippen staat? Of de ouderen? Oh wacht, die zitten niet in de filterbubbel van D66.

 17. GeeWee

  We zitten in Nederland inmiddels het hele jaar op het terras. En als het te koud is zetten we een grote heater aan. Waanzin. Nog los van de overlast voor omwonenden. Ja, ik snap dat de horeca het zwaar heeft gehad, ik ga ze ook weer steunen aankomend weekend maar dat kan ook prima binnen en tijdens de zomermaanden op de ‘reguliere’ terrassen.

  En wat dacht je van horeca-ondernemers die in een small straatje zitten en geen mogelijkheid hebben tot het uitbreiden van hun terras? Dan voelt het behoorlijk oneerlijk dat anderen opeens tot in lengte van jaren enorme terrassen mogen bestieren en ook nog zonder leges en precario.

 18. Scherpschutter

  Politici gonna politici. Ze breken je poot en delen vervolgens op je eigen kosten een gammele kruk aan, waar je dan volgens diezelfde politici heel blij mee moet zijn…Het is niet alleen D66. Het is de modus operandi van alle politieke partijen.

  Ondernemers hebben geen 7-puntenplan nodig. Wat ondernemers (en uiteraard ook burgers) nodig hebben is een onmiddellijke, onvoorwaardelijke en definitieve terugtrekking van de overheid uit het leven.

  Terug het hok in, met minimaal 80% reduceren (liever 90% of compleet afschaffen) en het hok niet meer uitkomen ook, want oh oh oh, wat hebben overheden er een enorme bende van gemaakt op deze aardkloot….

 19. Ooginaller

  Sterkte Marcel! En voor iedereen die de komende week de horeca gaat bezoeken: veel plezier en als je de financiële middelen hebt: geef een extra dikke fooi.

 20. Savrion

  Laot ik het zo zeggen en ik zal niet de enige zijn, maor ik ben thuis gaon drinken en ben alleen blij, dat de supermarkten weer open mogen zijn tot 22:00 uur.

  Los van zelf leren koken, dus de horeca heeft ook niks meer aon me. Ik zal niet de enige zijn, dus ‘t gezeik of ze nou open, gesloten of tot een bepaalde tijdstip open mogen blijven, zal me nu aon me reet roesten en ben alleen blij dat de supermarkt open mag blijven tot 22:00 uur.

  En natuurlijk dat ik me mede AA-collega’s weer in levende lijve mag zien 🙂

 21. D Pastoor

  Fijn dat er partijen zijn als D66 die oplossingen zoeken!

 22. Bromsnor

  @Koel hoofd, Bromsnor zegt dank. Hij snapte er al niet veel van, nu is het hem wat duidelijker.

 23. Moniek

  Zeker Marcel, ik loop er wel omheen, eventueel midden op straat. En liever loop ik voortaan langs een straat zonder terrassen. U schijnt te denken dat iedereen op weg is naar uw terras, maar er zijn ook andere bestemmingen, weet u? De horeca heeft het ongetwijfeld moeilijk gehad, maar welke maatregel er ook wordt genomen, het is nooit goed. Gaat u maar rustig “aan de bak”. Van mijn kant zult u die rust voortaan ondervinden.

 24. Binnenstadbewoner

  Probleem is dat er in de binnenstad ontzettend veel horeca is bijgekomen. Die nieuwe horeca willen ook allemaal een terras. Dan zijn er de corona/ extra terrassen. Niet een paar extra tafeltjes ofzo, maar grote terrassen die hele pleinen in beslag nemen. De inkomsten van die coronaterrassen gaan naar een handjevol ondernemers die altijd al mooie omzetten en winsten hadden.

  Er zijn al heel erg veel terrassen. De terrascapaciteit zonder extra terrassen is voldoende. Nog meer terrassen is nog meer overlast, onnodiog en is ‘too much’.

 25. Koel Hoofd

  @Bromsnor
  Graag gedaan. Politiek is nu eenmaal een doortrapt achterbaks spelletje gespeeld door mensen die heel graag populair willen zijn en bereid zijn om daarvoor over lijken te gaan, zeker in verkiezingstijd.

 26. Pee

  Moet je eens kijken wat je moet betalen voor een drankje of kop koffie.
  Dan hebben ze alles zo terug verdient.

 27. Stickie fingers

  Mij zien ze niet meer in de horeca
  Kop koffie 4 euro,,,waar de lipstick van vorige klant nog op zit
  Bodempje koppijnwijn 6 euro in vet glas
  Fluitje bier 3,50
  Bediening die je verbaasd aankijkt als je wat vraagt
  De gezellige bruine kroegen zonder terras , daar mag ik graag komen
  Maar schreeuw terrassen das voorbij

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).