Utrechts restaurant Waku Waku staat te koop; ‘Ik wil nu vooral energie in mijn gezin steken’ Utrechts restaurant Waku Waku staat te koop; ‘Ik wil nu vooral energie in mijn gezin steken’

Utrechts restaurant Waku Waku staat te koop; ‘Ik wil nu vooral energie in mijn gezin steken’

Utrechts restaurant Waku Waku staat te koop; ‘Ik wil nu vooral energie in mijn gezin steken’
Het Utrechtse restaurant Waku Waku aan het Vredenburg staat te koop. Floris Beukers, een van de eigenaren, zegt vier hele mooie jaren achter de rug te hebben, maar nu vooral tijd met zijn gezin door te willen brengen.

Het Utrechtse restaurant Waku Waku aan het Vredenburg staat te koop. Floris Beukers, een van de eigenaren, zegt vier hele mooie jaren achter de rug te hebben, maar nu vooral tijd met zijn gezin door te willen brengen.

Waku Waku is de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. Zo won het restaurant in 2020 nog de Vegan Award en scoorde het een 10 op een lijst van de DierenwelzijnsCheck. Ongeveer een jaar later, in het najaar van 2021, werd Waku Waku onderwerp van gesprek omdat de eigenaren besloten de coronapassen van bezoekers niet te controleren. Daarop besloot burgemeester Sharon Dijksma de zaak tijdelijk te sluiten.

Tientallen demonstranten reisden in de dagen daarna af naar Utrecht om de mensen van Waku Waku te steunen. Er werden rechtszaken aangespannen tegen het besluit van de gemeente, maar deze eindigden allemaal in het nadeel van Waku Waku. In oktober vorig jaar ging de zaak weer open als afhaalwinkel.

Intens

Beukers zegt vier mooie jaren achter de rug te hebben, waarin hij met bijzondere mensen heeft samengewerkt. “Het was heel intens en het heeft veel gekost. Ik merkte dat de focus met name naar het restaurant ging, terwijl ik nu vooral energie wil steken in mijn gezin. We zijn op zoek naar een nieuwe eigenaar die het gedachtegoed van Waku Waku samen met het team door kan zetten en de plek verder kan laten bloeien.”

Op Funda is te zien dat de vraagprijs voor de bedrijfsovername, inclusief inventaris, 595.000 euro is en daar kom een huurprijs van net geen 64.000 euro per jaar bij.

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
 1. WvR

  Ik ga d’r niks aan missen.
  Een 10 voor dierenwelzijn wellicht, maar een hele kleine, magere 6 voor het eten, en dat is nog naar boven afgerond ook. Niks mis met, of tegen vegan of vegetarisch eten (lekker eten is lekker eten), maar dit was daar niet echt een showcase voor, en dan druk ik me redelijk voorzichtig uit.

  Hoe dan ook:
  Floris komt wel weer terecht, en wens’m alle succes toe met z’n volgende stap.

 2. Sanne

  Ze hebben ook een fijn zakje geld overgehouden aan het stompzinnige “protest” in de Corona crisis. Ik had toen al gereageerd dat ze vast binnen een jaar de zaak zouden verkopen

 3. Bill

  Blijk je uiteindelijk toch weinig te hebben aan die coronademonstranten. Wie had dat nou gedacht?

 4. jan

  Ik vond het mooi dat ze destijds verzet gaven tegen de maatregelen..maar uiteindelijk hebben ze flink gecashd en dat geeft toch een bijsmaak..

 5. Sjoerd

  De crowdfunding is binnen, tijd voor vervroegd pensioen!

 6. W.

  Dus eerst met de pet rond gaan met die crowdfunding en dan is het ineens so long and thanks for all the fish? Het geeft toch maar te denken dat het protest tegen alles wat de overheid doet voor sommigen primair een ordinair verdienmodel lijkt te zijn.

 7. BW

  Oioioi… Ruim 2,5 ton aan donaties binnen geharkt en nu vooral tijd met zijn gezin door willen brengen.

 8. stefan

  Hmm, en waar zijn de 2 ton van de crowdfunding gebleven?

 9. Robert

  Ik ben benieuwd wat er met die 250.000 is gebeurd die ze met gofundme hadden opgehaald

 10. Noot

  Leuk nieuws voor degene die hebben bijgedragen aan de crowdfunding. Wat is er met het geld gedaan? Ik neem aan dat ze het geld van de crowdfunding netjes terugbetalen aan degene die hebben overgemaakt nu ze het niet meer nodig hebben.

 11. Gregor

  Je zal maar meegedaan hebben aan die crowdfunding, ben je toch mooi in den aap gelogeerd. Dit is dan toch gewoon pure diefstal?

 12. Scherpschutter

  Begrijpelijk. Het enorme gevecht dat dit restaurant heeft moeten voeren tegen ambtenaren en andere malloten zal extreem uitputtend zijn geweest. De eigenaren hebben hun rust wel verdiend.

  En dat gezeik over die paar crowdfundingcenten; je weet toch waar je aan begint als je investeert via crowdfunding? Je investeert per definitie in een gammele onderneming die geen financiering kan krijgen via reguliere routes omdat ze geen reserves hebben of de winstgevendheid te laag is en dat doe je ook nog tegen minimaal rendement (vaak een procentje of 5) met ook nog eens alle risico op verlies van inleg.

  Eigen schuld dikke bult, zou mijn boodschap zijn aan de crowdfunders. Als je nul verstand hebt van investeren begin er dan gewoon niet aan, maar je natuurlijk niet achteraf gaan huilen als je je centjes kwijt bent wegens je eigen domme fout.

 13. CipePrin

  Volgens mij hebben mensen vorig jaar geld gedoneerd omdat de eigenaren van Waku Waku de enige horeca-uitbaters in Nederland waren, die openlijk weigerden aan de deur te discrimineren. Er waren natuurlijk genoeg horeca-uitbaters die ook tegen het coronatoegangsbewijs (CTB) waren, die stiekem mensen zonder CTB binnen lieten, echter durfden ze hier niet openlijk vooruit te komen. Ik snap heel goed dat heel veel horeca ondernemers dit niet durfden, aangezien je bij Waku Waku zag dat er dan een politiemacht voor je deur komt te staan die je zaak gaat sluiten, waardoor je geen inkomsten meer hebt.

  Ik zie niet in waarom de eigenaren van Waku Waku nu verantwoording moeten afleggen als ze hun zaak willen verkopen. Ze hebben namelijk altijd hun rug recht gehouden en nooit gediscrimineerd aan de deur. Daarvoor hebben mensen geld gedoneerd. Normaliter kost het hebben van (en zich houden aan) principes geld, in dit geval levert het een keer geld op. Opmerklijk dat je dan toch direct weer een bepaalde jaloezie ziet van mensen die waarschijnlijk niet eens zelf gedoneerd hebben.

 14. Patries

  NOOIT investeren in crowdfunding voor een restaurant in de binnenstad. Als de bank er al geen heil in ziet, dan moet je daar echt geen geld in stoppen tenzij je het graag kwijt wilt.

 15. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat het geld van de crowdfunding opgegaan is aan de sluiting, de boetes en de proceskosten voor alle verloren rechtzaken. Dat gaat he niet in de koude kleren zitten. Ik kan me voorstellen dat Floris er geen zin meer in heeft. Typisch gevalletje Icarus effect.

 16. W.

  De mensen die doneerden waren sowieso hun geld kwijt, want het waren donaties (zonder rendement dus) en geen investeringen. In die zin zijn ze de donateurs dan ook geen verantwoording schuldig, maar vanuit moreel aspect kun je het op z’n minst twijfelachtig vinden dat ze geld inzamelen voor de zaak en dan zeggen: bedankt en de groeten – we verkopen de handel en gaan nu tijd met onze familie doorbrengen.

  Donateurs zullen toch geld hebben gegeven, soms wel honderden tot duizenden euro’s, met het idee de zaak draaiende te houden onder de toenmalige omstandigheden, zo schrijven ze zelf nota bene in de crowdfunding. En niet om de toch al vermogende personen achter deze onderneming nog verder te larderen met geld. Maar goed, laat ik huisfilosoof Scherpschutter eens aanhalen: eigen schuld dikke bult.

 17. trol

  Vergeet ook de ontvangen coronasteun niet….Maar goed dat hebben meer bedrijven gedaan…eerst ontvangen en dan zeggen: bedankt en tot ziens 🙂 De mensen die gefund hebben, ach, risicotje, ze zullen zich vast even goed gevoeld hebben bij het overmaken. Verder inderdaad vrij ondermaats vegan eten (maar kwestie van smaak, of het hebben van geen smaak) en geen plek voor rolstoelen (hoezo niet discrimineren, de ironie)

  Vrij hoge prijs voor een bedrijfsovername van een restaurant, vraag me af waar die waardering vandaan komt.

 18. Moniek

  Ambtenaren en andere malloten. Tja, dan lees ik niet meer heel nauwkeurig het vervolg.

 19. Scherpschutter

  @W. 10:52

  De mens is nu eenmaal een rationeel-egoïstisch wezen. Het is per definitie onthutsend naïef om een vreemde geld te geven en te verwachten dat die ander er niet mee vandoor gaat. Waar zit je dan met je hoofd? LOL

 20. Rutger

  Floris van Lienden?

 21. Ton

  @ Scherpschutter
  Iets met ‘de waard en z’n gasten’ past dan wel weer mooi bij dit item.
  Bedankt voor de waarschuwing..

 22. Weer mis

  @Scherpschutter 29/6/2022 – 12:03
  Interessant! De mens is dus zo’n enorm rationeel-egoïstisch wezen dat hij blijkbaar onthutsend naïef geld aan vreemden geeft.
  Puik theorietje hoor, zelf bedacht? Waar zit je dan met je hoofd? LOL

 23. Steve

  Mooi, kan Het Paradijs weer terug komen.
  Met een nieuwe eigenaar.

 24. Bob

  Vergeet niet dat het restaurant veel schulden heeft opgebouwd tijdens de corona crisis.
  De kosten draaiden door, personeel, huur.
  En als je nauwelijks steun krijgt net als zoveel andere, want laten we eerlijk zijn dat bedrag stelde nu bepaald niet echt veel voor. Lopen de kosten snel hoog op.
  Ze hebben vd crowdfunding hun bedrijf kunnen redden. En komen nu tot de conclusie dat het runnen van zo’n bedrijf niet echt goed te combineren is met het hebben van kinderen.
  Dus ik kan er alleen maar respect voor hebben dat je voor je gezin kiest, daar kunnen meer mensen nog wat van leren.

 25. Scherpschutter

  “De mens is dus zo’n enorm rationeel-egoïstisch wezen dat hij blijkbaar onthutsend naïef geld aan vreemden geeft.”

  Wat een treurige drogredenering. Dat enkele mensen zo onthutsend naïef zijn om geld aan vreemden te geven, wil niet zeggen dat de mens geen rationeel-egoïstisch wezen is. Ieder rationeel-egoïstisch wezen heeft om te beginnen immers ook de keuze om (even) niet rationeel-egoïstisch te handelen. Dat verandert verder weinig aan de rationeel-egoïstische basisnatuur van de mens als zodanig uiteraard.

  Hiernaast kan uiteraard ook het weggeven van geld aan vreemden uiteraard eenvoudig worden uitgelegd als een rationeel-egoïstische keuze. De mens die tot deze handeling overgaat kiest er doorgaans uit egoïstische redenen voor om afstand te doen van geld in ruil voor een goed gevoel over zichzelf.

  @Ton 29/6/2022 – 18:14

  Ja, wat moet ik met van die tegeltjes platitudes? Het zijn van oppervlakkige kreten die je op toiletten vindt… Ik kan u vertellen dat ik als aanhanger van het Non Agressie Principe (NAP) nooit als agressor iemand’s lijf of goed zal schenden (ik steel geen cent), maar ervan uitgaan dat de medemens daar hetzelfde in staat zou getuigen van de naiviteit van een 5-jarige. Vreemdelingen zijn niet te vertrouwen.

 26. Ton

  @ Scherpschutter 30/6/2022 – 11:18
  “Vreemdelingen zijn niet te vertrouwen.’
  Die las ik laatst ergens op het toilet.

 27. Filosoof

  Maak er SOCIALE HUURWONINGEN van !

 28. Tegeltjeswaarheid

  @scherpschutter
  Met hagel kan je ook schieten en dat is wat u doet: Arrogant, belerend en agressief. NAP, laat me niet lachen, dat is een clubje voor angsthazen die het allemaal niet meer kunnen overzien of begrijpen.

 29. wollie

  geld aan vreemden geven is juist heel rationeel —> effective altruism

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).