De Goedheyd: een mooie zaak maar niet de nummer 1 van onze top 2012 | De Utrechtse Internet Courant De Goedheyd: een mooie zaak maar niet de nummer 1 van onze top 2012 | De Utrechtse Internet Courant

De Goedheyd: een mooie zaak maar niet de nummer 1 van onze top 2012

De Goedheyd: een mooie zaak maar  niet de nummer 1 van onze top 2012

De Goedheyd in de Hamburgerstraat stond al een tijd op ons to do-lijstje. Het restaurant zou volgens velen tot de top van Utrecht behoren en omdat we toch van plan waren om dit jaar met een culinair feestje af te sluiten… Helemaal nieuw was De Goedheyd voor ons overigens niet. We waren er eerder dit jaar tijdens de restaurantweek en dat viel ons niet tegen. Maar een echt oordeel kan je tijdens zo’n avond niet vellen. Het is “vierde kerstdag”, we hebben gereserveerd maar gingen er eigenlijk vanuit dat dit niet nodig is. Ten onrechte, de zaak zit helemaal vol.

Eerste indruk

We komen een warme, gezellige huiskamer binnen. Traditioneel interieur, zonder oubollig te zijn. De ontvangst is hartelijk, we voelen ons direct thuis. Publiek bestaat uit stelletjes, maar ook grotere gezelschappen. Tafeltjes staan dicht op elkaar. Gelukkig nog net niet te dicht op elkaar om een vertrouwelijk gesprek uit te sluiten. We krijgen bij ons biertje en glas Rueda, risottokoekjes, smakelijke tempura met zeewier, Italiaanse olijven, brood met olijfolie en boter.

Bediening

Uitstekend. Ongedwongen, attent en met verstand van zaken.

De kaart

Vier nogal geprijsde voorgerechten, aangevuld met drie “luxe specials”. (variërend van 24 tot 26 euro) Dan hebben we het wel over ganzenlever, Ibericoham en kaviaar.

Met de hoofdgerechten op de kaart hebben we een probleem.  In de sector vlees kunnen we slechts kiezen uit runderhaas en ribeye. Dat is echt teveel van het zelfde. Waarom geen wild? Het is er de tijd voor. Of een gevogelte gerecht?

Wie zijn runderhaas wil opleuken met wat ganzenlever of zwezerik betaalt 7 euro extra, wat dit gerecht op 32 euro brengt. Wie bij de ribeye nog een stukje gebakken ganzenlever neemt, komt op 36 euro uit. Dat zijn niet bepaald bescheiden prijzen. Vanwege de drukte tussen kerst en oud en nieuw zijn er maar twee desserts.

Als voorgerecht nemen we de krokante soft shell krab met tartaar van Yellowfin tonijn, oosterse gelei, wakamé, sesam kletskop, Japanse mayonaise en Oosterse dressing. Wat een geweldige binnenkomer is dit! Het zoet van het sesamkoekje, de zeesmaak van tonijn, het zout van de zeewier, de pittige gelei van rode biet; het levert een fantastische smaaksensatie op. (wel raar dat er twee volkomen niet ter zake doende cherrytomaatjes op het bord liggen)

Dit noemen we nog eens koken. Hetzelfde gaat op voor het tweede voorgerecht: dun gesneden zacht geaarde runderlende, met kreeft in vanille vinaigrette, krokante zwezerik, zoet-zure komkommer, haringkaviaar, truffelmayonaise en krokante Parmezaan. Perfect gebakken stukjes kreeft en zwezerik, voortreffelijke runderlende. Hier lusten we wel pap van, toen nog niet wetende dat we dat bij ons hoofdgerecht zouden krijgen.

U begrijpt dat we er na deze eerste gang eens goed voor gingen zitten. Als de keuken dit niveau zou blijven halen, maakten we ongetwijfeld het beste zakendiner van dit jaar mee. Helaas.

De gebakken zeebaarsfilet ingelegd met pata negra met risotto van gamba en risotto van gamba en verse groende kruiden blijft verbazingwekkend onder de maat. Niets van de eerdere verfijning. Vis is behoorlijk gebakken maar de bijgeleverde risotto heeft veel weg van een bergje rijstepap. De pata negra hebben we niet geproefd en ook nu vonden we weer niet ter zake doende tomaatjes op ons bord.

Ook de gebakken runderhaas met een crème van pastinaak, cilinders van biet, krokante polenta en kalfsjus kon ons niet erg bekoren.  Voor 25 euro verwachten wat meer dan twee stukjes vlees.  Hoe goed gebakken ook, veel spannends viel er niet te beleven aan dit gerecht. Misschien hadden we toch maar een supplement er bij moeten nemen. We kregen de runderhaas rood, zoals we hem ook graag willen. Toch was het netjes geweest als daar van te voren naar was gevraagd. Een opmerking hierover leverde een raadselachtige reactie op. “Wij vinden dat vlees op deze manier het best tot zijn recht komt.” Kan zijn, maar als je daar nou niet van houdt?

Op het moment dat we denken dat die voorgerechten misschien een toevalstreffer zijn, revancheert de keuken zich weer op een grootste wijze met het dessert. We laten het kaasplankje aan ons voorbijgaan en kiezen voor een parfait van nougat, crème van vanille, huisgemaakte tuilles, gevriesdroogde framboosjes en perengelei. Als er in de hemel gekookt wordt, staat dit vast en zeker op het menu. Met de geadviseerde Equinox Betea als dessertwijn erbij, eten en spoelen we de teleurstelling van de hoofdgerechten tevreden weg.

De wijnkaart

De Goedheyd heeft een mooie wijnkaart: twee witte en twee rode huiswijnen die per glas te bestellen zijn, maar ook van de “gewone wijnkaart” zijn sommige wijnen per glas te verkrijgen. Zo dronken we een glas Rueda Montesol als aperitief, een mooie wijn die het glas uitstuift. Bij onze voorgerechten kozen we een rode Sancerre  van het huis Chotard, altijd bijzonder om het rode broertje op de kaart te zien staan. De eerste fles was niet goed veel te zuur, geen probleem en geen discussie, er werd meteen een nieuwe fles open gemaakt en die bleek aan de verwachtingen te voldoen: een bak met rood fruit die uitstekend paste bij onze voorgerechten. Bij de runderhaas dronken we een glas Carmenère, een volle rode wijn met een lange afdronk. Voor wie echt een bijzondere wijn bij de maaltijd zoekt is er de categorie” Kelderwijnen” heel wat te vinden. Wat dacht u van de Sassiscaia of de Clos d’Estournel om van de duurste wijn de Mouton Rothschild maar te zwijgen. De Goedheyd heeft ook nog een aparte range aan dessertwijnen: wij dronken de Equinox Batea, prachtige dessertwijn met de smaak van dadels, vijgen en een hintje abrikoos. Een aanrader.

Verder nog

  • Open: dinsdag tot en met zondag vanaf 17.30 uur
  • Parkeren: parkeergarage Springweg

Het Oordeel

De Goedheyd is een zaak waar ze heel goed begrijpen hoe je de gasten een fijne avond moet bezorgen. Bij de bediening straalt de passie er af, bij de keuken helaas niet altijd. Jammer dat de kok niet de hele avond zijn niveau weet te halen, want dat hij kan heel goed kan  koken is duidelijk. Zomaar even binnenlopen doe je hier niet gauw. De prijzen komen in de buurt van een sterren-zaak. En dat is De Goedheyd nou ook weer niet.

De cijferlijst

Ambiance: 8-

Keuken: 7,5

Bediening: 8

 

 

Onze top 5 van 2012

1: Brass

2: De Keuken Van Gastmaal

3: De Goedheyd

4: Wilhelminapark

5: Vis en Meer

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).