Een jaar geleden werden wij er op gewezen dat in de Voorstraat op hoog niveau kon worden gegeten. Waar ooit het aardige restaurant Zee en vervolgens een non-descripte Indiaase tapasbar was gevestigd, verscheen Sparkling. Eigenaar Rick van der Ploeg (met een verleden bij ondermeer De Luifel, Ouddaen, Mi Madre en 030 geen onbekende in Utrecht) behield het oude interieur en concentreerde zich op de keuken. Met de komst van Soon Dee Spetter (Vis aan de Schelde) leek hij zich te verzekeren van een goede culinaire basis. Wij gingen kort na de opening op bezoek bij Sparkling en waren zeer te spreken. Een kundige en creatieve kok. En een perfecte gastheer die bij het verlaten van de zaak een fles wijn meegaf omdat een van de disgenoten jarig was. Toch leuk. Eten en sfeer maakte het wat lullige interieur ruimschoots goed.
Deze week zochten we Sparkling weer op. Om te onderzoeken of het hoge niveau nog steeds wordt gehaald. En natuurlijk of dit restaurant een geschikte locatie voor ons zakendiner is.
Eerste indruk
Sparkling is een betrekkelijk kleine zaak die vandaag voor de helft gevuld is. Het publiek is gemêleerd: jonge en oude stellen, een paar vriendinnen. We zien een nieuw gezicht in de open keuken. Spetter is met vakantie.
Van der Ploeg is deze avond onze gastheer en is dat op een buitengewoon vriendelijke en informele manier. De tafels worden goed in de gaten gehouden, af en toe schuift hij aan voor een praatje. Het zorgt allemaal voor een aangenaam huiskamergevoel. We krijgen glazen met water en voortreffelijk brood met een smakelijke tapenade van olijfolie, tomaat, knoflook en parmezaanse kaas.
De kaart
Een overzichtelijk aanbod van vis, vlees en twee vegetarische gerechten, met af en toe een oosters accent. Bij de voorgerechten twee uitvoeringen met asperges. Ook op de kaart enige “Sparkling bites”, kleinigheden voor bij de borrel. Wij nemen de pekingeend-loempia’s bij ons glas Chardonnay Viognier. Een aangenaam hapje.
Als voorgerecht kiezen we voor een salade van waterkers met gekookte asperges en een timbaaltje van asperges met Hollandaise en Vadouvanmayonaise (staat echt zo op de kaart). Een perfect lentegerecht met veel subtiele smaken. Het tweede voorgerecht is gegrilde tonijn op een salade van little gem, haricots verts, augurk en gedroogde tomaten. De twee plakjes tonijn zijn goed gegrild, de bijgevoegde salade iets te uitbundig van proportie. Een plakje tonijn meer en wat minder salade en we zouden hier nog blijer van worden.
De onbetwiste carnivoor aan tafel kan niet voorbij gaan aan de gebraden ossenhaas met steak tartare en bearnaisesaus De ossenhaas is een malse delicatesse, de tartare met een rauw kwarteleitje zalig en ook met de saus heeft de kok geen fout gemaakt. Heerlijk. (met de hand geklopt, hoe vaak komen we niet een saus uit een pakje van de Hanos tegen). De zeewolffilet uit de oven met een kruidenkorst en saus van schelpdieren is een iets ander verhaal.
De vis was zondermeer goed bereid maar hij lag op een wel erg overdadig bord met spinazie, wortel, erwtjes, groene asperges en pasta. Jammer, want de zeewolf kwam daardoor niet tot zijn recht. Less is more.
Het was ons bij een eerder bezoek opgevallen dat de keuken je zeker niet tekort wil doen. Wat betekent dat er soms iets te veel “lawaai” op het bord komt. Niet echt storend, vandaag bij dit gerecht wel.
De crème brulé met tonkabonen is onweerstaanbaar lekker, de Irish Coffee zoals het hoort.
Wijnkaart
Geen poespas. Voor elk wat wils. En allemaal betaalbaar. De Chardonnay Viognier, goed gekoeld met het vleugje abrikoos en het pepertje dat de viognier typeert. De Rosso Piceno uit de Marken is een vondst en zoals deze wijn uit “het nog niet ontdekte Toscane” moet smaken.
Verder nog
Locatie in hartje Utrecht, maar wel met zo nu en dan uitzicht op de soms groezelige passanten en de regelmatig paraderende politie te paard.
- Toiletten
- Twee toiletten is weinig
- Gratis Wifi
- Parkeren
- De binnenstad van Utrecht, dus u weet het wel.
Cijferlijst
Keuken: 8
Bediening: 9
Ambiance: 6
Oordeel
We misten vandaag onze vaste kok. Daardoor konden we de 9 die we Sparkling eerder waard vonden niet uitdelen. De bediening was wel zeer prettig. Rick van der Ploeg is een bevlogen gastheer die de klant echt serieus neemt. Op de Voorstraat bevindt zich een ruwe diamant.
Het interieur mag wat worden opgefrist en de vaste kok mag eigenlijk niet met vakantie. Dan komt die 9 er vanzelf.
Voor een informeel zakendiner kunt u Sparkling best bezoeken. Als er geconcentreerd vergaderd moet worden zijn er betere plekken. Is de deal gesloten, dan…













4 Reacties
ReagerenIk was ook erg verrast dat het brood en de geweldig heerlijke tapenade gewoon gratis is. Waar maak je dat nog mee tegenwoordig. En ik vind de foute kitsche inrichting juist een leuke twist geven. Misschien ook wel een knipoog naar de foute straat tegenover het restaurant.
Een restaurant om te koesteren, geen kapsones, heerlijk eten en een geweldige sfeer.Een fijne avond uit. En dat interieur dat ben je na de tapenade al vergeten.
Een heel goed restaurant…. Heb het dit weekeind geprobeerd en ik was ontzettend verrast hoe ontzettend professioneel de bediening is. Ik ga d’r zeker nog een paar keer heen!
Styling tips nodig…………………….mail!