Geroyeerde SP-leden doen met nieuwe partij mee aan Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen Geroyeerde SP-leden doen met nieuwe partij mee aan Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen

Geroyeerde SP-leden doen met nieuwe partij mee aan Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen

Geroyeerde SP-leden doen met nieuwe partij mee aan Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen
Floris Boudens is de nieuwe lijsttrekker van Socialisten Utrecht.
Een aantal geroyeerde SP-leden gaat met de nieuwe partij Socialisten Utrecht meedoen aan de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen. Floris Boudens (25) is verkozen tot lijsttrekker. Ook voormalig SP-boegbeeld Michel Eggermont zit in de partij.

Een aantal geroyeerde SP-leden gaat met de nieuwe partij Socialisten Utrecht meedoen aan de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen. Floris Boudens (25) is verkozen tot lijsttrekker. Ook voormalig SP-boegbeeld Michel Eggermont zit in de partij.

Boudens werd in juli 2021 nog verkozen tot lijsttrekker van de Utrechtse SP, maar na commotie rondom zijn lidmaatschap van jongerenorganisatie ROOD werd hij samen met 33 partijgenoten uit de partij gezet. Net als Boudens stond een deel van de kandidaten van de nieuwe partij Socialisten Utrecht eerder op de lijst van SP.

Naast lijsttrekker Boudens staan ook Michel Eggermont, Julia van der Burg, Agata Troost en Bart Lanen op de lijst. “De vereniging is er in korte tijd in geslaagd een overtuigende lijst met ervaren en betrokken kandidaten samen te stellen, waarop mensen met een divers pluimage zich verenigen”, stelt de nieuwe partij.

Zetels

Socialisten Utrecht zegt linkse en sociale politieke groeperingen in Utrecht samen te willen brengen. “Hoewel het doel van de nieuwe vereniging niet louter deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen is, hoopt ze met een of meerdere zetels in de raad wel een stem te kunnen geven aan de lokale initiatieven, socialistische en activistische bewegingen in Utrecht.”

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Speak Up

  Goede zaak. Meer diversiteit en voor elk wat wils/ te kiezen

 2. BdV

  Lidmaatschap van clubs die worden gesponsord door exotische organisaties, die de democratische beginselen alhier een warm hart toedragen?

 3. Erwin

  @bvd: is dit nou een vraag of een opmerking en wat bedoel je eigenlijk en over welke exotische organisaties heb je het?

 4. woutvr

  Prachtig! Een nieuwe wind!

 5. Wim Vreeswijk

  Meer diversiteit betekent meer uitputtende vergaderingen hetgeen mogelijk ten koste gaat van de kwaliteit van de besluitvorming. Tijdens mijn raadsperiode 1986-2000 maakte ik het mee dat de vergaderingen extreem uitliepen en aangezien veel raadsleden nog een andere dagtaak hadden werd er door vergaderd met steeds minder raadsleden dan het redelijk vereiste quorum en kon de partij met de grootste mond in de nachtelijke uurtjes zijn zin krijgen in snurkend Utrecht.

 6. Patty

  Het Confuscius instituut is hier vast trots op.

 7. Realist

  @Woutvr. Prachtig? Een marxistische wind is niet echt een nieuwe wind..

 8. Kaat

  Nog meer versplintering op links… Hoop niet dat we straks allemaal mini fracties krijgen. De stad / het land moet wel regeerbaar blijven.

 9. Bromsnor

  Bromsnor is positief over deze ontwikkeling en draagt de nieuwe Socialisten Utrecht een warm hart toe.

 10. Realist

  @Kaat. Nog meer links is sowieso niet goed, helemaal niet als je beseft wat deze linkse leden aanhangen en waarom ze door de SP geroyeerd zijn.

 11. Speak Up

  @ realist?

  Want? Wat is er mis met de sociaal democratie? Volgens mij niks hoor.

  Ahhhh, je bent weer ene potje links aan het bashen (terwijl rechts in de neo-liberale wereldorde de meeste verantwoordelijkheid draagt). Nu snap ik het.

  Deze linkse lieden hebben zich verdiept in Marx. Een econoom met boeken op zijn naam. Mag dat niet? Ga je nu de gedachtenpolitie uithangen? Moet ik de tribunalen al vrezen? Komen er boekverbrandingen? Gaan mensen veroordeeld worden voor vrij denken?

  Ze zijn door de SP geroyeerd, omdat ROOD sinds kort als een eigen politieke beweging gezien wordt door de SP en de SP van ROOD-leden af wil. De SP vaart een andere koers inmiddels dan ROOD. Deze leden hebben nu een eigen politieke partij opgericht. Dat recht hebben ze.

  Deze lokale politici zijn mensen die op willen komen voor de armoedeproblematiek en nog nooit iets strafbaars gedaan hebben. Het zint alleen jou niet.

  Bedenk dat er heel wat actieve SP-en ROOD-leden zich jarenlang als enigen bekommert hebben over de slachtoffers van de Toeslagenaffaire en actief hierover de pers hebben opgezocht en zaken uit de doofpot hebben gehaald.

  Ik heb deze lokale SP leden nog nooit op enige wanklank kunnen betrappen. Ze hebben juist hart voor de zaak en de stad en dat levert Utrecht alleen maar iets op. Politici die dicht bij de de burger staan en vanuit dat belang de stad willen besturen. Daar zouden er juist veel meer van moeten zijn in Utrecht, itt politici die Utrecht gebruiken voor hun eigen carriereladder en hun toekomstige landelijke carrière als politicus.

 12. Speak Up

  @ Kaat

  Leg uit hoe meer fracties tot onbestuurbaarheid leiden?

  Dat is in de praktijk namelijk niet zo.

  Wij hebben een stelsel van vertegenwoordiging. Socialisten Utrecht vertegenwoordigt straks gewoon in de gemeenteraad een deel van de Utrechtse bevolking en kiezers en gaat dat belang behartigen in de raad; en samen met de andere partijen stemmen over moties en de macht controleren. Als zij gevraagd wordt voor een coalitie zal zij wethouders gaan leveren en de stad gaan besturen.

  Dat er straks meer fracties zijn is gewoon een teken van de huidige tijd. Dat maakt een stad niet per sé onbestuurbaar. Alleen zal een coalitie of de oppositie uit meer partijen bestaan. Het aantal gemeenteraadsleden zal precies hetzelfde blijven.

  Ook is het maar de vraag of de SP in Utrecht wel overeind blijft, want Socialisten Utrecht gaat meer het sociaal democratische geluid laten horen (de leden kennende) dan de lokale afdeling van de landelijke SP. Je kan dus als SP-stemmer beter op Socialisten Utrecht stemmen. Als link-stemmer zelfs beter.

 13. Kaat

  @ Speak up, dat is heel simpel. Hoe kleiner de fracties, hoe moeilijker het is om een stabiele coalitie te krijgen. Daarnaast komt meer werk bij een persoon bij een kleinere fractie. Bij een grotere fractie kan je de aandachtsgebieden verdelen. Je kan onmogelijk ieder dossier/aandachtsgebied goed kennen. Verder hebben alle partijen spreekrecht, een lange lijst sprekers komt een vergadering vaak ook niet ten goede.
  Dat de versplintering van deze tijd is, wil niet zeggen dat het ook meteen wenselijk is.
  Mocht de SP verdwijnen en deze club de SP stemmers meetrekken, dan is het idd om het even. Toch blijkt dat bij dergelijke afsplitsingen dit niet het geval is. Nou ja, de verkiezingen zullen het ons leren…

 14. Uuutje

  @ Wim Vreeswijk

  Loop je nu te klagen over iets waar je zelf medeplichtig aan was?

  Hilarisch

 15. Herman

  SP blijft een bijzondere partij met aparte cultuur. Deze splinter is een wat extremere SP.
  Meestal zetten partijen als SP en deze splinter zichzelf buitenspel en bereiken zo niet hun idealen.
  Stem op hen is dus altijd weggegooid.

 16. Realist

  @SpeakUp. Meer links is niet meer diversiteit, dat is meer van hetzelfde. Ongeacht of je het er mee eens bent of niet maar toen Forum bekend maakte om deel te nemen aan de gemeenteraad hoorde ik je niet kirren over diversiteit terwijl juist dat, sec gezien, wel meer diversiteit oplevert. Het zint mij zeker niet dat ROOD met aanhangers van het marxisme en het communisme invloed krijgen in een bestuur. Die tijd is geweest lijkt mij.

 17. JdV

  Prachtig. Zoals al vele malen eerder bewezen vreet het communisme/socialisme haar eigen kinderen op. Meer verdeeldheid op links? Ik juich het van harte toe. Wat mij betreft kunnen er niet genoeg linkse splinters komen, liefst allemaal met 1 of 2 zeteltjes. En dan vooral ook onderling flink ruzie maken over de enige juiste interpretatie van Marx of Engels aub. Beetje net zoals de gereformeerden heerlijk kunnen breken over de interpretatie van een Bijbeltekst. En hopelijk is links binnenkort net zo gemarginaliseerd als de zwarte kousen kerk. Haal oomvooral stemmen weg bij GL. Hartelijk dank.

 18. Speak Up

  @ Realist

  Forum is, feitelijk vastgesteld, een semi-neo-facistische beweging.

  Fascisme juich ik nooit toe.

  Daarnaast maakt de “partij” zich schuldig aan opruïng, anti-semitisme, vrouwonvriendelijkheid, ontkenning van wetenschappelijke feiten en daarnaast zo af en toe ook daadwerkelijk strafbare feiten. Ook heeft ze een minachting voor de 2e en 1e kamer, provinciebesturen, gekozen parlementariërs en bewindslieden en de grondwet en het recht.

  Ook heeft ze recentelijk bij een verboden demonstratie (op basis van een organisatie die haar zaken niet op orde had en de situatie in de volksgezondheid) opgeroepen, nadat de plek van de demo afgesloten was, aan demonstranten om terug te gaan naar de plek van de demo en het de politie moeilijk te maken. Ook dat is opruïng.

  Er is op links eigenlijk maar 1 echte linkse partij en dat is de SP; het is goed dat daar wat meer te kiezen bijkomt. Groen Links is niet meer zo links (noch groen) en D’66 is in tegenstelling tot wat jij hier o.a. beweert geen linkse partij, maar een liberale partij. De PvdA heeft in de jaren negentig zijn ideologische veren (lees sociaal democratische veren) afgeschud en is een middenpartij geworden. Daar draait men in die partij niet omheen.

  @ JdV, de SP heeft al decennia geleden alle banden met het communisme doorgesneden. Je moet hier geen feitelijke onjuistheden poneren.

  Die versplintering waar je het hebt vind keer op keer op zeer-rechts plaats. Er is daar geen partij waar ze niet na een aantal weken na de oprichting rollebollend over straat gaan. Forum is nu al 5x afgesplitst in 2 jaar tijd.

  @ Herman, het gaat hier gewoon over een nieuwe lokale partij. De landelijke trend is dat lokale partijen steeds meer macht hebben en krijgen en in veel gemeenten al in de coalitie zitten en wethouders leveren; en dat is maar goed ook. De landelijke partijen worden (deel terecht) afgestraft en lokale politici staan veel dichter bij de kiezer en de agenda in een gemeente. Een goede zaak mijn inziens.

 19. Kadoendra

  Dat er SP leden geroyeerd zijn heeft te maken dat het voor SP leden niet is toegestaan om van meerdere politieke partijen lid te zijn.

  Ik kan mij hier wel iets bij voorstellen want de ene politieke partij is de andere niet en als je als lid een andere koers wil varen is er de mogelijkheid om op een ledenvergadering van de politieke partij je voorstel te bespreken zodat er nadien over je voorstel gestemd gaat worden.

  De meerderheid van de leden van een politieke partij beslissen altijd over een voorstel, overigens gaat dit niet op voor de PVV want deze “politieke partij” heeft maar 1 lid, de heer Geert.

 20. Nina

  Ter info. Dit is waarom de SP-leden destijds zijn geroyeerd:

  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5262982/sp-royeert-tientallen-leden-dubbel-lidmaatschap-rood-marxistisch

  In dit artikel staat het volgende:
  “Visser laat weten dat de opvattingen van ROOD en het Marxistisch Forum niet bij de SP passen. “Zij willen van de SP een communistische partij maken en schrijven bijvoorbeeld op hun website over ‘volksmilities’ en over ‘een revolutie vreedzaam als het kan maar met geweld als het moet’. Dat willen de leden van SP helemaal niet.””

 21. Nina

  Ter info:
  “Het fascisme was noch socialistisch-communistisch, noch liberaal-kapitalistisch, maar het wilde een ‘derde weg’ vormen tussen deze beide richtingen. Het was afkerig van de democratie.”

  Voor alle informatie:
  https://historiek.net/fascisme-ontstaan-betekenis-en-kenmerken/81594/

 22. Toine Goossens

  De SP is een strak vanuit Oss geregistreerde partij, met veel fijne mensen maar met weinig daadkracht om laagopgeleiden en lage inkomens een betere positie in de samenleving te bezorgen. De SP mist de kansen om ontevreden medeburgers aan te spreken. Die verdwijnen nu naar ultra rechts, dat moet stoppen.
  Ik hoop dat deze partij volop stelling neemt tegen de dominantie van elitair links hoog opgeleid Nederland en inspeelt op de emoties van burgers die onderaan de ladder staan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).