Utrechts SP-lijsttrekker Floris Boudens (25) uit partij gezet: ‘Ik ga dit besluit aanvechten’ Utrechts SP-lijsttrekker Floris Boudens (25) uit partij gezet: ‘Ik ga dit besluit aanvechten’

Utrechts SP-lijsttrekker Floris Boudens (25) uit partij gezet: ‘Ik ga dit besluit aanvechten’

Utrechts SP-lijsttrekker Floris Boudens (25) uit partij gezet: ‘Ik ga dit besluit aanvechten’
Floris Boudens is de nieuwe lijsttrekker van Socialisten Utrecht.
De 25-jarige Floris Boudens, die eerder dit jaar werd verkozen tot lijsttrekker van de Utrechtse SP, is uit de partij gezet. Hij zou volgens de leiding lid zijn van meerdere partijen, wat niet strookt met de statuten. Volgens Boudens is hier geen sprake van en hij laat het er dan ook niet bij zitten.

De 25-jarige Floris Boudens, die eerder dit jaar werd verkozen tot lijsttrekker van de Utrechtse SP, is uit de partij gezet. Hij zou volgens de leiding lid zijn van meerdere partijen, wat niet strookt met de statuten. Volgens Boudens is hier geen sprake van en hij laat het er dan ook niet bij zitten.

Woensdag werd bekend dat meerdere SP’ers uit de partij waren gezet. Het zou gaan om net geen veertig personen. Zij ontvingen van Arnout Hoekstra, algemeen secretaris van de SP, een bericht waarin stond dat de partij geconstateerd had dat zij een dubbel lidmaatschap hadden. Het gaat dan om een lidmaatschap van Rood en het Marxistisch Forum. “Om deze reden hebben wij het lidmaatschap, conform artikel 8.3 van de statuten, stopgezet.”

Volgens Boudens is er echter geen sprake van zo’n dubbel lidmaatschap. “Ze zeggen dat een jongerenorganisatie een partij is, maar dat is niet zo. Daarom heb ik de statuten niet overtreden. Bovendien ben ik door de leden democratisch gekozen als lijsttrekker. Ik ga dit besluit van de partij dan ook aanvechten.”

Vlag

Het besluit van de partij kwam overigens niet geheel als een verrassing voor Boudens. “Ik wist hoe de vlag erbij hing en zag het dan ook wel een beetje aankomen. Ik vind het een heel dom besluit van de partij. De SP doet het niet goed onder jonge mensen. Om nu jonge bevlogen mensen uit de partij te knikkeren is daarom niet slim.”

Het Utrechts Statenlid Michel Eggermont ontving hetzelfde bericht als Boudens. Ook hij is van mening dat het besluit van de partijleiding onwettig is. “Dienstmededeling voor alle boze SP-leden. Blijf lid! De strijd gaat door. Deze royementen zijn illegitiem! In mijn brief heb ik aangegeven dat ik alleen lid ben van de SP, dat het marxistisch forum in de SP geen partij is en dat leden de vrijheid moeten hebben te discussiëren”, schrijft Eggermont in een reactie op Twitter.

Samen sterk

Boudens gaat het besluit van de partij aanvechten. Hoe hij dat precies gaat doen weet hij nog niet. Wel is hij van plan dit samen te gaan doen met andere leden die uit de partij zijn gezet. “Ik kan mij niet voorstellen dat ik dit alleen ga doen. Zoals onze ideologie luidt: samen sta je sterk.”

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. BW

  De SP had het explicieter mogen formuleren, maar waar het in de kern op neerkomt is dat een groep SP jongeren nadrukkelijk flirt met het communisme/marxisme. Als er (bijv. op twitter) op wordt gewezen dat het communisme door de decennia heen nergens ter wereld ooit fatsoenlijk heeft gefunctioneerd (integendeel zelfs) en dat het communisme zelfs meer slachtoffers heeft gemaakt dan bijv. het nationaal-socialisme dan wordt dat achteloos terzijde geschoven met opmerkingen als (bijv. over de voormalige Soviet Unie): “dat was niet het échte socialisme”.

  Weerzinwekkend dat deze jongeren dergelijke sympathieën hebben en volkomen terecht dat het SP daar niet mee geassocieerd wil worden. Vrijheid om te discussieren is een groot goed, maar er zijn ideologiën die het recht om bediscussieerd te worden onderhand wel hebben verspeeld.

 2. Jakob

  Extremisten zien zichzelf zelden als extremistisch, maar bijvoorbeeld als “bevlogen”.

 3. Hns

  Ja, het lij tje opzoeken gaat weleens fout. Wees duidelijk en consequent blijf binnen de grenzen. Noemen ze ook weleens van 2 walletjes vreten.

 4. Realist

  Het is eigenlijk van de zotten dat er nog mensen zijn die het marxisme aanhangen..

 5. Scherpschutter

  Een nuttig lesje ‘socialisme in de praktijk’ voor deze jongeman zou je denken waarbij wel een lampje gaat branden, maar niets blijkt minder waar. Hij wil nog terug ook! LOL

  Het doet me een beetje denken aan de anekdote over Stalin en een kip op een publiek podium. U kent hem vast.

 6. Kadoendra

  @Realist

  Alles waar teveel voor staat veroorzaakt uiteindelijk problemen, het kapitalisme idem.

 7. Bert

  “Jonge bevlogen mensen” als omschrijvingen voor links extremisten.

  Vreemd genoeg worden mensen aan het andere kant van het politieke spectrum nooit zo beschreven.

 8. Kadoendra

  @Bert

  Ja, voormalig CDA lid Sywert is ook een heel bevlogen mens!

 9. Toine Goossens

  We ervaren allemaal iedere dag dat Nederland weer op weg is naar een land van scherpe tegenstellingen. Het elite denken van de randstedelingen creëert een nieuwe klassenmaatschappij. Logisch dat je dan teruggrijpt naar denkers die dat al zeer lang geleden aan de kaak hebben gesteld.
  Van dit soort tegenspraak kunnen we wijzer worden.

  Ben overigens benieuwd of de bezwaar- en beroepsprocedure van de SP kan tippen aan de kwaliteit en integriteit van het Nederlandse bestuursrecht. Ik betwijfel dat ten zeerste; De SP is een partij waar tegenspraak niet wordt gewaardeerd.

 10. Ton

  @ Bert,
  “Jonge bevlogen mensen” .
  Zo noemen ze zichzelf.
  Maar dat hoor je heeeeeeel veel jonge mensen over zichzelf zeggen.

 11. woutvr

  Ontstellend dat de SP dit niet op een andere manier kan oplossen.

 12. Berk

  @Toine Goossens ‘het elitedenken van de randstedelingen’? Verklaar je nader! Volgens mij stemt het gros van de mensen in de grote steden in de randstad links. De verschillen tussen arm en rijk worden juist vergroot door partijen als VVD en CDA die juist in die grote steden relatief klein zijn

 13. Gregor

  Links radicalisme heeft meer geweld gebruikt dan hun tegenhangers op rechts. Bovendien gijzelt het ieder debat door altijd maar die vergelijking te maken met de Tweede Wereldoorlog. Terecht dat de SP zich hiervan distantieert. Het zou daarmee geen haar beter zijn dan Thierry en zijn clubje.

 14. Toine Goossens

  @Berk,

  U bent niet goed op de hoogte van de recente ontwikkelingen, dat blijkt. Een kwestie van groupthink, u luistert niet naar de mensen die al die linkse normen en waarden over hoe zij moeten leven over zich krijgen uitgestort.
  Roken, brommeren, auto rijden, nul zwarte piet, het toeslagenschandaal, het gebrekkig functioneren van huisvesting voor zwakken, de pijnhoop bij jeugdzorg. Allemaal dossiers die worden gerund door elitaire mensen waar u zo trots op blijkt te zijn.

  Het is hoog tijd dat randstedelingen accepteren dat een nul risico maatschappij tot een politiestaat leidt. Alles moet verantwoord en gecontroleerd worden. Eigen verantwoordelijkheid, dat wat werk aantrekkelijk kan maken, verdwijnt. Wat overblijft is de narcostaat dier floreert dankzij de elitaire randstedelingen.

  Dat is de kern van het nieuwe elitaire denken. Wat u doet is verderfelijk, wat ik doe dat bepaal ik zelf.

 15. Cico

  We mogen hem géén jong bevlogen mens noemen, het is een extremist! En sowieso zijn ideeën niet bespreken, want die leiden allemaal direct tot moordpartijen (negeer de kampioen exploitatie en oorlogvoeren ‘kapitalisme’).

  Met dit soort standaard bange oude mannen praat is het geen wonder dat jongeren op zoek gaan iets wat meer inspiratie geeft dan ‘we wonen toch in een supergaaf land’.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).