Petitie voor supermarkt op Utrecht Science Park in aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen Petitie voor supermarkt op Utrecht Science Park in aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen

Petitie voor supermarkt op Utrecht Science Park in aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen

Petitie voor supermarkt op Utrecht Science Park in aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen
Utrecht Science Park (2016). Foto: Robert Oosterbroek
Een kandidaat gemeenteraadslid van de PvdA, Joachim Cornielje, is een online petitie begonnen voor een supermarkt op het Utrecht Science Park. De PvdA zegt al sinds 2006 klachten te krijgen over de huidige supermarkt, een Spar, die te klein en te duur zou zijn. De andere dichtstbijzijnde supermarkten, een Albert Heijn, Jumbo en Plus, zijn op drie tot vier kilometer fietsen.

Een kandidaat gemeenteraadslid van de PvdA, Joachim Cornielje, is een online petitie begonnen voor een supermarkt op het Utrecht Science Park. De PvdA zegt al sinds 2006 klachten te krijgen over de huidige supermarkt, een Spar, die te klein en te duur zou zijn. De andere dichtstbijzijnde supermarkten, een Albert Heijn, Jumbo en Plus, zijn op drie tot vier kilometer fietsen.

Op de website van de petitie stelt het kandidaat raadslid dat Utrecht Science Park (USP) volgens het gemeenterapport Omgevingsvisie Utrecht Science Park 2040 plek heeft voor een supermarkt. Aan de telefoon is hij iets genuanceerder: “De gemeente stelt niet dat er onomstotelijk plek is, maar dat er onderzoek gedaan naar moet worden. We weten allemaal hoe de Uithof er uitziet, er is daar gewoon ruimte.”

Markt

Het rapport meldt ook dat de huidige voorzieningen niet voldoen aan de wensen van de bewoners van het USP. “Er komen er 70.000 mensen per dag, en er zijn 2500 permanente bewoners. Ik sprak veel van de bewoners, onder hen waren er die lieten weten soms niet meer naar de supermarkt te gaan, maar online hun boodschappen te bestellen.” Aldus Cornielje. “Er zijn al zo lang klachten van bewoners dat er een volledige supermarkt moet komen, maar er wordt steeds niets mee gedaan. Het gaat er nu om dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt, en dat ze het ruimte argument als excuus gebruikt.”

Bij de gemeente liggen plannen om vlakbij het USP, aan de Archimedeslaan, vanaf 2023/2024 een nieuw woningcomplex te bouwen. Hierin zou ook een supermarkt moeten komen, omdat daarmee het nu ook al slecht voorziene Rijnsweerd beter bediend zou zijn. Volgens de omgevingsvisie is er niet genoeg markt voor een volledige supermarkt op de Archimedeslaan en op het Utrecht Science Park. Cornielje ziet hier geen heil in: “Een supermarkt op de Archimedeslaan is typisch zo’n langetermijnvisie van de gemeente waar uiteindelijk toch niets mee gedaan wordt.”

Verkiezingen

Het raadslid hoopt met de petitie weer wat wrik in de zaak te krijgen. “We praten al 17 jaar over dit dossier. Ik ben er nu mee gekomen omdat ik denk dat dit een goed moment is om druk uit te oefenen op de gemeente, en de PvdA staat achter me. We gaan richting verkiezingstijd, en dan mogen ze de druk wel een beetje voelen.”

De petitie is in de eerste zes uur 245 keer ondertekend. Op woensdag 2 februari gaat Cornielje samen met het PvdA-studententeam handtekeningen ophalen bij de bewoners van het Utrecht Science Park.

 

14 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Vreemd. Fietsen is fijn en gezond, iedereen moet zoveel mogelijk op de fiets. Dus perfect dat er goedkopere supermarkten op enige afstand zijn. En vreemd maar je zou denken dat als er genoeg vraag is verschillende bedrijven zouden staan te springem om een mooie grote supermarkt te openen. Wat een petitie van de gemeente hier mee te maken heeft? Geen idee. Gaat Utrecht zelf een supermarkt openen dan?

 2. Erwin

  Studenten kunnen ook gorilla’s laten komen. Supermarkten zijn zóóó 2019

 3. Piet

  @JdV fietsen is fijn inderdaad maar met 2 kratten bier achterop is het lastig fietsen. Daarnaast is het maar beperkt rendabel de Uni en de hogeschool zijn voor studenten per jaar een week of 16 gesloten(zomer kerst voorjaar ed) dan zijn ook veel van de vaste bewoners (2500) naar papa en mama dus weinig omzet en daarom compenseert de huidige spar dat door de prijzen hoog te houden. Als het echt lucratief zou zijn had zich allang een andere keten gemeld om daar een forse supermarkt te beginnen.

 4. Anne Marie ten Berge

  Heeft een petitie voor sociale woningbouw niet meer urgentie ?

 5. Baliekluiver

  Als we nou eindelijk op de Uithof die campus gaan bouwen met verplichte huisvesting voor alle studenten wordt zo’n supermarkt opeens heel erg rendabel. En dan zijn wij in de stad meteen verlost van al die bollebozen die in onze supermarkt het verschil tussen 1,5 meter en 1,5 cm niet willen snappen. Win-win!

 6. Leon

  Zoals altijd is JdV niet op de hoogte hoe de stad functioneert. Er is geen bestemmingsruimte voor een grotere supermarkt dan de spar, dus er kan geen grotere supermarkt komen. Het is dus geen kwestie van ‘vraag en aanbod’.

  Maar goed, snappen hoe een stad werkt en tegelijkertijd elke dag zuur kunnen klagen over je heilige recht om je auto in iedereens voortuin te mogen parkeren, dat gaat niet goed samen.

 7. EKe

  Het kan heel goed dat een supermarkt zich allang heeft gemeld. Daar hebben wij geen weet van, toch? Maar zolang het bestemmingsplan geen ruimte biedt….

  Ik vind het in ieder geval geen gekke vraag/ verzoek van studenten. En we vinden het zelf ook een heel gedoe om circa 15-20 min te fietsen naar een supermarkt met vervolgens boodschappentassen aan ons stuur, door weer en wind. Je woont daar al in een behoorlijke uithoek dus een beetje fatsoenlijke supermarkt tegen betaalbare prijzen is geen gekke vraag.

 8. BdV

  Studenten moeten inderdaad in staat zijn om voor een betaalbare prijs, lopend met een rolcontainer, liefst via netjes geasfalteerde wegen, op de plaats van bestemming te komen. Maar 2.500 bewoners zijn er niet zo heel veel en hoeveel van die 70.000 bezoekers gaan tijdens hun bezoek serieus boodschappen doen? Tegen de tijd dat ze thuis zijn is de pizza ontdooit.

  Archimedeslaan 16 zou wel een goed idee kunnen zijn, om ook wat vaste klanten uit Rijnsweerd te trekken.

 9. Julia

  Die Spar is inderdaad een hopeloos sippe bedoening met vooral ongezond aanbod. Jammer, ook als niet-student zou je daar prima boodschappen kunnen doen op weg naar Rhijnauwen. Tegenover die Spar overigens een prima pizzeria en 2 super koffie-/eettentjes to-go.

 10. Marcel 59

  Bij mijn weten is alle grond op USP in eigendom van de Universiteit van Utrecht (UU). Voorwaarde 1 is dus dat de UU grond of ruimte beschikbaar stelt; verpacht, verhuurt o.i.d.. Voorwaarde 2 is dat een ondernemer zich meldt, die een supermarkt wil uitbaten. Dan is er voor de gemeente nog weinig reden om dat niet te faciliteren met een bestemmingsplan; zeker niet als dat al in een omgevingsvisie is vastgelegd. De UU heeft alle recht om in deze zelf een bestemmingsplan-wijziging aan te vragen. Maar ja als er geen ondernemer te vinden is, dan heeft een petitie maar weinig zin. Gaat Joachim Cornielje dan ook met zijn petitie langs bij de grote supermarktconcerns?

 11. Brildrager

  Oh man, ik word zo verdrietig van de reacties van deze boomers hier. Met name @JdV met je ‘fietsen is gezond’ of @Erwin met ‘Gorillas’. Fietsen doen we genoeg, Gorillas bezorgt hier niet.
  Je bent geen student, je weet niet hoe het is (anders waren je reacties een stuk snuggerder) en het is echt heel irritant dat we niet een normale supermarkt hebben hier. Het is vreemd dat een (afgezonderde) locatie met 2.500+ inwoners geen volwaardige, betaalbare supermarkt heeft op minder dan 10 minuten fietsen.

 12. JdV

  @brildrager: Geheel correct. Ik ben geen student. U wellicht wel. Dus ik zal het zo eenvoudig mogelijk uitleggen. Want ook ik word verdrietig van de reacties hier die er vanuit gaan dat de overheiod maar moet pamperen voor het tot op het bot verwende studentenvolk. U heeft de beschikking over de duurste tramlijn ter wereld. Daar kunt u zeer eenvoudig met uw krat bier vanaf de supermarkt naar uw woning reizen als u perse niet wilt fietsen.
  U kiest ervoor op een relatief afgelegen locatie te gaan wonen. Dat daar geen winkels zijn (geen supermarkt, geen fietsenmaker, geen stomerij, geen drogist, geen kledingzaak etc etc etc.) had u heel goed kunnen weten toen u het besluit nam om daar te gaan wonen. 2500 inwoners klinkt heel stoer, maar er zijn meer dan genoeg gemeenschappen in Nederland van die omvang waar geen winkel (meer) zit. Het is niet de taak van de gemeente om daar voor te zorgen. Van die 2500 inwoners gaat slechts een gedeelte naar een eventuele grote nieuwe supermarkt. Ik verzeker u dat er geen 1 supermarkt is die daarvan rendement kan maken. Mijn advies? Verhuizen. Er schijnen zelfs woningen te zijn boven winkels. Mooier kan niet.

 13. Rick

  @JdV
  Je laat met deze reactie nog meer merken hoe slecht je op de hoogte bent zeg. Wat een ongelofelijk zure reactie. Het is als student bijna niet te doen om een kamer/woning te krijgen in deze tijd, als starter ook niet. Het aanbod is erg laag, met hele lange wachttijden, en in het centrum zijn de prijzen ook nog eens erg hoog. Uw suggestie dat je dan maar ergens anders moet gaan wonen, en dat daar voor studenten keuze in de plek zou zijn, is compleet misplaatst. Over een volwaardige supermarkt op de Uithof wordt al heel lang gepraat, daar is heel veel vraag naar vanuit de uithof, en zoals al gezegd hier, ook Rijnsweerd is een gebied wat een supermarkt dichtbij kan gebruiken. Bovendien stijgt het aantal bewoners op de Uithof en Rijnsweerd nog steeds, verschillende nieuwe woongebouwen zijn gepland. Uw opmerking dat de gemeente zou ‘pamperen’ met een volwaardige supermarkt vind ik gewoon minachtend voor studenten. Ook dat slechts een deel van de bewoners naar de nieuwe supermarkt gaat lijkt gewoon uit de lucht gegrepen. Groet van een student die al bijna 7 jaar op de Uithof woont.

 14. Piet

  @JdV, blijkbaar bent u niet goed bekend op de Uithof. U schrijft dat er geen supermarkt aanwezig is maar die is er wel(hier gaan veel reacties over) Dat men de huidige te klein en te duur vind is een mening maar het is voorradig bij deze supermarkt zijn ook drogisterij artikelen te koop(persoonlijke verzorging maar ook neusdruppels en paracetamol etc) en ook een fietsenmaker zit gewoon op de Uithof(Hijmans van den Bergh gebouw) maar ook een kapper ed
  Dus zo heel beperkt is het allemaal niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).