Achter de schermen bij Broese Utrecht: ‘Genoeg jongeren lopen hier met stapels boeken de deur uit’ Achter de schermen bij Broese Utrecht: ‘Genoeg jongeren lopen hier met stapels boeken de deur uit’

Achter de schermen bij Broese Utrecht: ‘Genoeg jongeren lopen hier met stapels boeken de deur uit’

Achter de schermen bij Broese Utrecht: ‘Genoeg jongeren lopen hier met stapels boeken de deur uit’
Als bijen in een kleurrijke bloementuin bewegen mensen zich door de Utrechtse boekwinkel Broese. In een rustig tempo, willekeurig heen en weer deinend, verkennen ze de kaften en titels van de boeken. De boeken liggen zorgvuldig opgestapeld op de tafels of staan geduldig te wachten in de boekenkasten. Het zijn er niet te weinig. Wie houdt er eigenlijk allemaal bij wat er in de winkel moet gebeuren? Daar kan Grietje Braaksma ons meer over vertellen.

Als bijen in een kleurrijke bloementuin bewegen mensen zich door de Utrechtse boekwinkel Broese. In een rustig tempo, willekeurig heen en weer deinend, verkennen ze de kaften en titels van de boeken. De boeken liggen zorgvuldig opgestapeld op de tafels of staan geduldig te wachten in de boekenkasten. Het zijn er niet te weinig. Wie houdt er eigenlijk allemaal bij wat er in de winkel moet gebeuren? Daar kan Grietje Braaksma ons meer over vertellen.

De naam Broese is al enkele tientallen jaren een begrip in en ver buiten de stad Utrecht. Het verhaal van deze boekwinkel, die in de loop der jaren verschillende namen droeg, gaat echter nog veel verder terug in de tijd. Anno 2023 is het maar liefst 270 jaar geleden dat boekwinkel Broese zijn oorsprong vond in Utrecht. Een mooi moment om eens mee te kijken met de mensen die hier werken. Grietje Braaksma is de bedrijfsleider van Broese. Ze neemt ons mee de lange roltrap op. Zigzag tussen kasten en tafels met boeken door en de hoek om. Daar is het kantoor. ‘De geheime club’, zo noemt Braaksma het graag.

Tekst gaat verder onder afbeelding

“Hier bedenken we wat er de komende maanden in de winkel gebeurt, welke boeken er moeten komen en wat voor evenementen we willen organiseren. We zitten hier met z’n drieën te werken en gillen nieuwe ideeën naar elkaar.” We mogen geen foto maken van ‘de geheime club’. Niet vanwege de gevoelige informatie, maar vanwege de hoeveelheid papierwerk en ander promotiemateriaal dat over de bureaus verspreid ligt – een rommelig bureau is het bewijs van een creatief brein, zullen sommigen zeggen.

Fris en interessant

“Broese werkt helemaal autonoom, we bepalen dus zelf welke boeken we inkopen en hoeveel. Hoe we bepalen wat en wanneer we inkopen? Daar moet je ervaring voor hebben en je moet visionair zijn. Je moet weten welke boeken gelezen gaan worden. Dat betekent dat we ook de actualiteit volgen, bijblijven met trends en regelmatig de winkel vernieuwen. Dat houdt een boekwinkel fris en interessant.” Toch hebben boekwinkels voor velen nog een redelijk suf en stoffig imago. “Tsja”, verzucht Braaksma, “dat gebeurt als boekwinkels indutten. Ze vernieuwen het assortiment en het interieur niet en gaan achteroverleunen. Dat laten we hier niet gebeuren. Natuurlijk hebben we deze locatie ook wel een beetje mee. Je werpt één blik op die roltrap en dan ben je meteen genezen van het stoffige imago.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ontlezing

Natuurlijk verandert er genoeg in boekenland en de manier waarop we lezen, maar sommige dingen blijven juist zoals ze zijn. “Thrillers en detectives worden wel veel digitaal gelezen, maar voor literatuur willen veel mensen toch graag een boek in hun handen hebben”, geeft Braaksma als voorbeeld. “We zien nu ook een generatie van ouders die hun kinderen heel bewust mét boeken opvoeden. Zeker nu de ontlezing onder Nederlandse kinderen zo ernstig is.” Het leesniveau blijft maar dalen, was het nieuws in december 2022. Iets wat de leesliefhebbers bij Broese treurig kan stemmen. “Dramatisch, hoe het leesniveau van schoolgaande kinderen keldert. Daar moeten wij als boekenwinkel iets mee. We doen daarom ook altijd mee aan de actie ‘Geef mij maar een boek’; een kinderboek en een prentenboek voor een heel lage prijs. Zo moet het voor ieder kind mogelijk zijn een boek te kopen.” Het kan ook andersom. Zo noemt Grietje Braaksma de populariteit van #BookTok, waarmee een groep mensen – vaak jongeren – hun liefde voor boeken en literatuur deelt via de app TikTok. “Genoeg jongeren lopen hier met stapels boeken de deur uit.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Breed assortiment

Van laagdrempelige kinderboeken tot Engelstalige young adult-boeken en van rijk geïllustreerde reisgidsen tot diepgaande wetenschapsliteratuur; het is er. “Het assortiment is zo breed als het kan. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en daar hoort ook het schrijven van boeken bij. Onderwerpen zoals emancipatie, gender en seksualiteit zijn onderwerpen die veel verbanden hebben met de literatuur. Dat zullen we altijd ondersteunen. Mensen zijn het niet altijd eens met alle boeken die er in het assortiment zitten. Ik ben het ook niet eens met alle boeken, maar het draait hier niet alleen om mijn mening.” Toch trekt Broese ergens de grens. “Alles wat niet kan en niet mag, strafrechtelijk gezien, doen we niet.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Duizenden per week

We lopen terug het publieke deel van de boekwinkel in. Daar passeren we een medewerker die de nieuw geleverde boeken in de kasten zet. “We werken hier met veertig mensen, onder wie fulltimers, parttimers en oproepkrachten. En dat zijn inkopers, teamleiders en mensen die zorgen voor de promotie en marketing. We zijn zeven dagen per week open en in die dagen zijn we heel veel bezig met uitpakken en aanvullen van boeken. Dinsdag tot en met zaterdag worden iedere ochtend de leveringen met nieuwe boeken bij de voordeur van de winkel afgeleverd. Er komt dan een uitpakploeg die snel alle dozen uitpakt, naar de verschillende afdelingen brengt en vervolgens door de medewerkers in de kasten worden gezet. We hebben het dan over duizenden boeken per week, het hele jaar door.”

1800 vierkante meter

De afdelingen zijn verspreid door de winkel te vinden. Dat zijn onder meer kinderboeken, fictie, buitenlandse fictie, vrije tijd (waar reisboeken onder vallen), koken, kennis en wetenschap. De afdelingen zijn stuk voor stuk ook weer op een eigen manier ingedeeld. Zo staan boeken bij de fictie op alfabet in de kasten. De kookboeken zijn onderverdeeld in keukens of kooktechnieken. Dus zoek je een boek over fermenteren, dan vind je daar-en-daar het blok ‘fermenteren’. Boeken op de afdeling kennis en wetenschap zijn nóg meer uitgekristalliseerd: hoofdonderwerpen als filosofie, theologie, natuurkunde en biologie kennen elk weer hun eigen onderverdeling. De huidige locatie van boekwinkel Broese telt 1800 vierkante meter. Dat is 400 vierkante meter meer dan de locatie op de Stadhuisbrug. Hoe gaat het aanvullen van een winkel van deze grootte? “We hebben gelukkig automatische verkoopsystemen, die voor ons bijhouden wat we allemaal moeten bijvullen”, legt Braaksma uit.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het enthousiasme dat Grietje Braaksma voor boeken heeft, draagt ook de rest van het team uit. En dat werkt aanstekelijk. Waar andere ondernemers last hebben van personeelstekort, kloppen er bij Broese wekelijks nieuwe boekenliefhebbers aan die graag in de winkel willen werken. “En dat zijn personen met hele uiteenlopende achtergronden en interesses. Iedereen kan en doet alles”, vertelt ze. Zij staat als bedrijfsleider dus ook regelmatig boeken uit te pakken of achter de kassa. Een bezoeker van de winkel tikt Braaksma op de schouder en vertelt met een brede lach altijd naar haar leestips op Radio 4 te luisteren. Tussen het boeken bestellen, uitpakken en afrekenen door heeft de bedrijfsleider ook nog wel tijd voor een praatje.

25 Reacties

Reageren
  1. Hugo Aylva

    Leuk artikel over een van de leukste en mooiste winkels van Utrecht. Ik kom bijna wekelijks bij Broese en kan het meestal niet nalaten weer een boek mee naar huis te nemen. Het is overigens ook een leuke plek om even een kopje koffie te drinken met mooi uitzicht over de Oudegracht.

  2. sjaak

    @Hugo: wat zeg je nou?!?! Koffie drinken bij Broese? Mag dat?!
    Dacht dat de gemeente nogal streng was op dit soort branchevervaging…

  3. Hugo Aylva

    @Sjaak: ja hoor, dat mag. Ze hebben een apart horeca-deel in de winkel. Overigens kan je daar geen alcohol bestellen, maar alleen koffie, fris, gebak en lunch.

  4. Prof. Eelco Vonkert

    Tussen een boek kópen en lézen zit een wereld van verschil. Ik ken grachtengordelbewoners met boekenkasten, bibliotheken vol boeken, waarvan ze er niet één gelezen hebben. Ik ken ook mensen met 3 boeken waarvan de rest al weer is verkocht via marktplaats, die álles hebben gelezen. Dus tja… Kopen én lezen zijn 2 verschillende zaken. Jongeren lezen vrijwel niet, ze kopen van alles. Niet alleen boeken, ook magic mushrooms, en lipstick. Ik merk in de praktijk dat jongeren op ernstige wijze minder intelligent zijn dan 40 jaar terug. Algemene kennis is om te huilen, en zelfstandig nadenken kunnen er zéér weinig. Kritisch zijn is iets dat men niet kent en introspectie , het woord kennen ze niet eens.
    Dus dat men boeken komt kopen betekent nog niet dat men ze ook leest.
    Als dit zo was, leefden we nu in een veel mooier en leger land namelijk.

  5. Scherpschutter

    Nu al een fantastische zaak natuurlijk, maar stel je toch eens voor wat voor iets fenomenaals er wel niet van te maken zou zijn als dit prachtige bedrijf niet te maken zou hebben met vele valse concurrenten die drijven op belastingpoet, zoals gesubsidieerde bibliotheken?

    Nu al goed, maar in potentie schuilt er een boek-Walhalla in!

  6. Klaasjan

    Kopen is iets anders dan lenen. Ik kan lang niet alle boeken bergen die ik leen en ook wil ik ze niet allemaal bezitten, laat staan dat ik ze zou kunnen betalen. Sommige boeken wil ik wél persoonlijk hebben. Een Walhalla, die bibliotheek! Zo eenvoudig is het, Scherpschutter.

  7. Lachband

    Onze amateurlibertariër uit Stadskanaal vergeet de vaste boekenprijs… LOL!

  8. Koel Hoofd

    @Prof. Eelco Vonkert
    Heel scherp en puntig.

    @Scherpschutter
    Broese laat de Utrechtse bieb al decennia lang heel ver achter zich….

  9. PvC

    “Genoeg jongeren lopen hier met stapels boeken de deur uit.”
    Beetje vreemde bewering. Bij Broese zien ze natuurlijk alleen díe jongeren. De vraag is dan wat ‘genoeg’ betekent, in verhouding tot ALLE jongeren. ‘Genoeg’ voor Broese, neem ik dan maar aan

  10. Binnenstadbewoner

    @ vonkert: Ja vroeger was alles beter. Kritiek die van alle eeuwen is. Ik kan uw leeftijd wel zo ongeveer raden.

  11. Scherpschutter

    @Klaas Jan

    Ik begrijp best dat u het prettig voor u is dat u ergens 90% onder de kostprijs boeken kunt lenen terwijl een ander (ongevraagd) voor uw gemakken betaalt, maar erg moreel is zulks natuurlijk niet hé? Ieder boek dat u leent is een greep uit de portemonnee van een ander. Zo gaan beschaafde mensen uiteraard niet met elkaar om. Zeker niet in mijn ‘Walhalla’ in ieder geval.

  12. Floep

    @Scherpschutter: Frappant genoeg gaan beschaafde mensen dus wél zo met elkaar om. Dat is namelijk hoe het model is in Nederland, we steunen elkaar. Ik betaal zelfs voor autowegen die ik niet gebruik.

    Je bent uiteraard vrij om een land op te zoeken waar wél overal grof voor betaald mag worden, en je pech hebt als je dat geld niet hebt.

  13. Scherpschutter

    @Floep

    Bon. Dus u vindt het volkomen normaal dat mensen (desnoods met grof geweld) beroofd worden van de vruchten van arbeid door een andere groep mensen die zich ‘overheid’ heeft verklaard, waarop dat geld door de roversbende van dienst geheel arbitrair weer wordt weggegeven aan voorkeursgroeperingen?

    Interessante en bijzondere opvatting van ‘beschaving’ houdt u erop na. LOL

  14. Klaasjan

    Zoals Floep ook al zegt, Scherpschutter: ook ik betaal scheppen geld voor erg veel zaken die ik niet gebruik. Dat noemen wij belasting. Spreek dus maar niet over moreel en beschaving.

  15. Mar

    Ik zou heel graag bij Broese komen als de olijfbomen verdwijnen (ben heel allergisch). Ziet er in ieder geval mooi uit op de foto’s.

  16. Berk

    @Floep hear hear!

    Boekwinkels rock!

  17. Dave...

    Heerlijke zaak, Broese! Loop altijd even naar binnen als ik in de buurt ben. Lekker neuzen door al dat leesbaar is en heel af en toe een leuk boekje over muziek op de kop tikken 🙂

  18. Floep

    @Scherpschutter, okee, je bent nu gegaan van “bibliotheken zijn slecht” tot “overheid en alle belastingen zijn slecht”. Stop maar weer.

  19. Jeanne

    @floep: wsl ben je nieuw op dit forum. Scherpschutter kun je, indachtig Mark Twain, het beste negeren.

  20. Scherpschutter

    @Jeanne

    Dank. Dat zou mooi zijn!

  21. Katja

    Elke boekwinkel verdient een pluim.
    Jammer dat er in de stad al zoveel verdwenen zijn, ik kan er een hoop opnoemen.

  22. Ton

    @ Floep
    Dat is waarom we hem nooit meer in Utrecht zien: hij zou, ver onder de kostprijs, gebruik moeten maken van dat criminele rijkswegennet waar wij allen aan mee betalen en dat zou natuurlijk ver onder zijn morele standaard zijn. Best lastig voor hem dat zijn morele lat zou hoog ligt !

  23. Scherpschutter

    @Ton

    Ver onder kostprijs?! LOL. Het lijkt erop dat we opnieuw een onderwerp te pakken hebben waar u niets vanaf weet. Ze noemen de auto niet voor niets een melkkoe. De overheid haalt liefst twee keer zoveel geld binnen via belastingen als nodig is om het wegennetwerk te onderhouden, en dat is zelfs als de inefficiënte overheid de opdrachtgever voor beheer blijft…

    Een geprivatiseerd wegennet zou niet alleen kwalitatief veel beter zijn (ondernemers zullen moeten vechten om de vrijwillige gunst van de klant), maar op zijn minst ook de helft tot tweederde goedkoper. Om over de benzineprijzen nog maar te zwijgen! Privatiseer je het wegennetwerk dan kunnen uiteraard ook de accijnzen en belastingen op benzine eraf en kost een litertje peut nog maar 50-60 cent. Een nieuwe auto zou ook direct 40% goedkoper zijn. Geen BPM.

    Ver onder kostprijs zegt ie…LOL. Iedere automobilist betaalt 2-3 teveel. Werkelijk niets dat zo overprijsd is als autogebruik!! Nou ja, op het ook al door de staat gemismanagede zorgstelsel na wellicht….

  24. Ton

    @ Jeanne
    Je hebt helemaal gelijk.

  25. Floep

    “Een geprivatiseerd wegennet zou niet alleen kwalitatief veel beter zijn (ondernemers zullen moeten vechten om de vrijwillige gunst van de klant)”

    Ik zie het al voor me, drie verschillende wegen het centrum van Utrecht in. Boven elkaar? Naast elkaar? Ik wil als klant tenslotte kunnen kiezen uit meerdere opties.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).