Het is definitief: Utrecht organiseert in 2022 de start van wielerronde La Vuelta Het is definitief: Utrecht organiseert in 2022 de start van wielerronde La Vuelta

Het is definitief: Utrecht organiseert in 2022 de start van wielerronde La Vuelta

Het is definitief: Utrecht organiseert in 2022 de start van wielerronde La Vuelta
De verantwoordelijke bestuurders samen op het podium met Vuelta-directeur Javier Guillén en oud-Vuelta winnaars Joop Zoetemelk en Jan Janssen. Foto: La Vuelta Holanda
De Spaanse wielerronde La Vuelta start in 2022 alsnog in Utrecht. Het evenement had eigenlijk vorig jaar moeten plaatsvinden, maar werd vanwege corona afgelast. Toen werd gelijk gekeken of het evenement verplaatst kon worden. Dat is nu dus gelukt.

De Spaanse wielerronde La Vuelta start in 2022 alsnog in Utrecht. Het evenement had eigenlijk vorig jaar moeten plaatsvinden, maar werd vanwege corona afgelast. Toen werd gelijk gekeken of het evenement verplaatst kon worden. Dat is nu dus gelukt.

De Utrechtse gemeenteraad gaf in maart dit jaar al groen licht voor de Vuelta-start in Utrecht. Een meerderheid van de raad stemde toen voor, waarmee 250.000 euro extra vrijkwam voor de organisatie. Dat budget kwam bovenop de drie ton extra die de provincie Utrecht eerder al had toegezegd.

Of La Vuelta daadwerkelijk naar Utrecht kon komen, hing toen nog af van de subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van de Spaanse organisatie van La Vuelta, die Utrecht als startlocatie moest aanwijzen. Dat is inmiddels dus rond.

La Vuelta gaat in Utrecht en Noord-Brabant starten in augustus 2022. De exacte datum wordt nog bekend. Daarvoor moet de internationale wielerorganisatie UCI eerst de jaarlijkse wielerkalender vaststellen.

Wens

Vuelta-directeur Javier Guillén: “Het is een langgekoesterde wens om in het fietsland Nederland te starten. Nederland staat bekend om haar organisatiekracht en ik weet zeker dat we, ook gezien de huidige situatie, erin kunnen slagen om het evenement op een goede en vooral veilige manier te kunnen organiseren.”

Ook de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma is blij dat het evenement alsnog komt. “Dat we zo’n groot sportevenement alsnog naar Nederland en naar Utrecht hebben kunnen halen, is een enorme opsteker na deze moeilijke periode. We gaan er samen met de andere steden, provincies en (sport-)organisaties onze schouders onder zetten om in 2022 een Vuelta-zomer te organiseren die alle wielerharten sneller doet kloppen!”

900 jaar stadsrechten

Naast de start van de wielerronde zelf zullen in en rondom Utrecht allerlei evenementen worden georganiseerd. Het college van B&W wil het evenement ook koppelen aan de viering van 900 jaar stadsrechten. Ook voor dat evenement staan namelijk allerlei activiteiten op de planning.

Het college hoopt dat de twee evenementen het perspectief kunnen bieden dat nu door de coronacrisis ontbreekt. “2022 wordt zo een jaar om naar uit te zien en te vieren met de hele stad”, stond in het in maart aangenomen raadsvoorstel.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Kennelijk gaan we steeds meer terug naar ‘het oude normaal’. Maar of we daar nou zo blij mee moeten zijn?

 2. C.

  Vooral die koppeling aan de viering van 900 jaar (bevestiging van het) Utrechts stadsrecht biedt ongekende perspectieven: bijvoorbeeld een onderling wedstrijdje op de racefiets van keizer Hendrik V, aangemoedigd door uiteraard keizerin Mathilde, en bisschop Godebald van Utrecht, rondom de dom. En dat dan — door onze burgemeester — laten uitleggen aan al die buitenlandse, en vooral Spaanse hotemetoten.

 3. Katja

  Ah, 250.000 extra, dus dáárom worden de gemeentelijke belasting verhoogd !

 4. A

  Helemaal met je eens Katja. Er zijn enorme tekorten en dat mogen wij dan betalen.
  En wie zit er daarop te wachten? I

 5. Gerben

  Eén vrouw op het podium….. en misschien eentje op de achterste rij. Raar hoor…

 6. Otto Nelemans

  Is de koppeling aan Utrecht 900 een verkapte truc om daar ook geld weg te halen voor andere evenementen binnen deze organisatie? Dat zou een treurige zaak zijn. Weer zou dan het platte sportvermaak culturele diepgang in de weg staan. Van ut Den Haag komen de oekazes al dreigend naar buiten in dezen. Daar hoeft een stad als Utrecht met slechts een zevende plek in ons land waar het gaat om inspanningen voor steun aan de culturele sector, toch niet aan mee te doen?

 7. M. Gieling

  Geweldige Utrecht promotie

 8. JdV

  Erfenisje van Jan, die in 070 nu druk bezig is om de Tourstart binnen te halen. Toch, leuk dat hobby’s van burgemeesters zo veel meespelen bij de ambities van steden.
  En jammer dat Jan geen formule 1 fan is. Een mooi stratencircuit in 030 of 070 zou leuk zijn.

 9. Mark

  Ahh nee, niet weer de hele stad afgesloten voor zo’n stom event. De vorige keer dat er een fietstour in Utrecht startte was het ook een ramp. Ik mocht toen niet eens met mijn auto de wijk uit. En fijn ook dat er belastinggeld aan wordt uitgegeven… Alsof er geen betere besteding voor te bedenken viel.

 10. RABE

  Ja Katja, onder andere en een deel van Overvecht moet van het gas af.
  Men zegt dat de Vuelta geld opleverd voor de stad, maar daar merkt de burger niets van.
  De “BOEKHOUDER” van Utrecht moet misschien eens vervangen worden door iemand die het geld nuttig weet te besteden.

 11. Leon

  Leuk

 12. Carmen

  Mark: nee, als er een groot evenement wordt georganiseerd kun je niet de wijk uit met je auto. Een tip: houd je brievenbus en de website van de gemeente Utrecht in de gaten rond die tijd. Het zal gecommuniceerd worden waar je wel kan parkeren en hoe je dan de stad uit kan. Ongelooflijk dat er mensen zijn die zo zitten te slapen op het moment zelf, maar blijkbaar wel vooraan staan om online te klagen nu het nog een jaar duurt.

 13. Koel Hoofd

  De ronde van Frankrijk, de ronde van Spanje, er is weinig Frans of Spaans meer aan als ze helemaal hier komen fietsen.
  Waren daar geen EU wetten voor?
  Je mag ham pas Parma ham noemen als het biggetje in Parma is volgemest en geslacht en de ham in de Parma lucht is gedroogd. Parma dus, en niet ergens anders.
  Die redenatie doortrekken maakt dat de rondes van Frankrijk en Spanje niet zo genoemd mogen worden als ze in Nederland plaatsvinden.

 14. arbeider

  # Mark

  De stad is al bijna afgesloten voor auto’s, goed dat de fietsers het ook eens voelen…wat zeggen de yuppies ook alweer….ga lekker wandelen!

  Prachtig initiatief, 1 vd grootste wielermonumenten in onze stad. Naar dit soort evenementen ( sport) mag van mij altijd geld heen gaan, cultuur, welzijnswerk en de hobby’s van GroenLinks kosten al geld zat!

 15. bawang putih

  al die rondes van Spanje Frankrijk en Italie hebben een lucratieve bron gevonden, er is altijd wel een stad met een minderwaardigheidscomplex die zichzelf “op de kaart” wil zetten haha

 16. Mark nr2

  Fantastisch nieuws! Hiermee wordt Utrecht op de kaart gezet als de eerste stad die alle grote ronde heeft gehuisvest. Utrecht heeft een heel actieve wieler en fietscultuur en een Vueltastart kan hier een flinke boost aan geven. We hebben we een feestje verdiend straks kan 1,5 jaar coronaellende.

 17. Bert

  “Nederland staat bekend om haar organisatiekracht”

  Nee, Nederland staat bekend om extreem hoge belastingdruk voor de gewone burger en waar ze strooien met dat geld voor stupide evenementen zoals dit.

 18. Nina

  Volgens mij was uit onderzoek bew gebleken dat de economische spin-off van de start van de Tour de France in Utrecht zwaar beneden verwachting was.

  Waarom dan nu weer zo’n geldverspillend project in economisch mindere tijden?

 19. Johan

  @ M. Gieling

  Of we daar nu zo blij moeten zijn. Utrecht gaat al aardig richting Amsterdam als het om overtoerisme gaat. En als het aan ons gemeentebestuur ligt doen we er nog een schep boven op. Een hele grote schep, helaas.

 20. Anne Marie ten Berge

  @ Koel Hoofd, dank voor de lach die u op mijn gezicht getoverd hebt. Zullen we de raad eens vragen waar volgend jaar de Ronde van Utrecht start ?

 21. Otto Nelemans

  Merkwaardig dat iemand als juist Marcel Gieling blind aan Utrecht promotie wil doen. Hij pleit al jaren voor de pareltjes in de Utrechtse cultuurhistorie. Zo’n ronde hier vermorzeld zijn eigen wereld. Hoe kun je plotseling de weg kwijt zijn?

 22. A

  Als ik de commentaren zo lees vraag ik mij echt of het bestuur van Utrecht wel luistert naar zijn inwoners!
  Er is op dit moment ( en voor de komende jaren) meer geld nodig voor de gemeente zelf! Denk aan de musea en onderhoud van de werven( om maar even een paar dingen te noemen)
  En hebben we nou zoveel geld “ overgehouden” van de Tour? En dan heb ik nog niet eens over de vervuiling gehad😊

 23. Herman

  Jippie!
  Weer een evenement dat geld kost van iedereen, maar waar een klein clubje lekker kan profiteren en netwerken in de VIP room met gratis drankjes en hapjes..
  Het gepeupel mag vanachter dranghekken kijken en voor veel geld evenementen bier en te duur smerig voedsel kopen.

 24. Herman

  @A, de reagerende mensen hier op Duic zijn nu niet bepaald een representatieve afspiegeling van de Utregse bevolking. Dat is meermalen herkent en vooral tijdens gemeenteraadsverkiezingen blijkt dat de verhoudingen nogal anders liggen.

 25. Joep van 't Dranghek

  @Herman: Je kan prima je eigen hamburgers en bier meenemen. En over die dranghekken: vind je dat nou echt een slecht idee bij een wielerwedstrijd door de stad?

 26. Nina

  @ Joep van ‘t Dranghek

  Dat is nu juist een groot sellingpoint dat de ondernemers in de stad (lees: de hamburger en bier verkopers) geld verdienen aan dit festijn. Blijkt dat dat niet zo is uit de achteraf analyse van de start van de Tour de France. Waarom het dan nu weer een keer mag, is mij een raadsel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).