Verdwijnt de studentenkroeg uit Utrecht? | De Utrechtse Internet Courant Verdwijnt de studentenkroeg uit Utrecht? | De Utrechtse Internet Courant

Verdwijnt de studentenkroeg uit Utrecht?

Verdwijnt de studentenkroeg uit Utrecht?
Een feest in de Woolloomooloo
Utrecht staat bekend als een echte studentenstad, maar juist voor een deel van deze groep is het brengen van een nachtelijk bezoek aan een kroeg in de binnenstad tegenwoordig een stuk lastiger geworden. Steeds meer kroegen in Utrecht verhogen hun minimum leeftijdsgrens namelijk naar 21+. 

Utrecht staat bekend als een echte studentenstad, maar juist voor een deel van deze groep is het brengen van een nachtelijk bezoek aan een kroeg in de binnenstad tegenwoordig een stuk lastiger geworden. Steeds meer kroegen in Utrecht verhogen hun minimum leeftijdsgrens namelijk naar 21+. 

Vandaag opent de Beurs na een grondige verbouwing haar deuren. Waren de dansavonden voorheen nog toegankelijk voor achttienjarigen, vanaf nu moet je minimaal 21 zijn. Reden? “De eerste groep gaat stappen om flink dronken te worden en de oudere groep om gewoon een leuke avond te hebben. We leggen de focus nu meer op die laatste groep”, aldus floormanager Wouter Woudstra.

Volgens Dion Bekkers, manager van feestcafé ’t Pakhuis, ligt de minimum leeftijd van het feestcafé op achttien jaar. Maar sinds drie weken zijn ze bezig om te kijken of het deurbeleid wellicht strenger kan. “In principe kom je hier binnen wanneer je 18+ bent en je je studentenpas bij je hebt, maar in het weekend is het meestal erg druk en daarom geven we nu voorrang aan personen van 20+. Je kunt dus pech hebben en niet binnengelaten worden, ook al voldoe je officieel aan de eisen.”

Volwassen publiek

Er zijn nog maar weinig kroegen die géén 21+ zijn in het weekend. Café de Kneus en café Otje aan de Nobelstraat vormen hierop een uitzondering. Bij veel andere kroegen is het voor een grote groep studenten vrijwel niet mogelijk om binnengelaten te worden. Deze ‘tussengroep’ kan op vrijdag- en zaterdagavond bijvoorbeeld niet gaan dansen in café Hofman, ’t Gras van de buren, café De Vrienden, Back and Fourth of Club Filemon & Baucis.

De café-eigenaren richten zich liever op een wat meer volwassen publiek. De doelgroep achttien- en twintigjarigen valt hier dus niet onder. Volgens Jeffrey Koppelaar, fractielid van Student & Starter, kan de Utrechtse politiek hier echter niet iets aan veranderen: “Horecaondernemers mogen zelf bepalen welke leeftijdsgrens zij instellen. Dat is hun goed recht en moeten we respecteren.”

Koppelaar is niet bang dat er uiteindelijk helemaal geen uitgaansgelegenheden overblijven voor de ‘tussengroep’. “Als blijkt dat een grote groep studenten in het weekend nergens kan gaan stappen, staan er vast ondernemers op die zich specifiek gaan richten op deze doelgroep.”

Doordeweeks

Enkele kroegen waar je vanaf achttien jaar nog wel terecht kunt:

Café de Kneus
Café Otje
Club Basis
Café Flater
‘t Pakhuis (als het rustig is)
’t Gras van de buren (alleen op donderdagavond)

Studenten onder de 21 die toch graag willen genieten van het uitgaansleven in Utrecht zullen dit vooral doordeweeks moeten doen. Sommige kroegen die in het weekend 21+ zijn openen namelijk op donderdagavond hun deuren wel voor 18+. Dit geldt bijvoorbeeld voor ’t Gras van de buren en ook ’t Pakhuis geeft aan dat het op donderdagavond over het algemeen rustiger is zodat 18+ naar binnen kan.

 

2 Reacties

Reageren
  1. Ihsan

    Ja wat verwacht je van kroegen. Jongeren willen drinken, dansen, zoenen, feesten. Ze komen niet om aan de bar te hangen en een beetje suf met bejaarden te praten. Ik ging van mijn 15e tot mijn 19e vrijwel elke week een of twee keer uit in Utrecht, maar een café heb ik nooit van binnen gezien. Wij gingen naar live optredens van onze favoriete electro, techno, drum&bass, house artiesten. Trouwens waren veel clubs toen al 18+ of 21+, maar ze lieten je gewoon binnen omdat ze wisten dat je kwam voor de muziek, niet voor de drank. Cafés en dancings kwamen we toen al niet binnen, maar ik zou bij godsnaam ook niet weten wat je daar kunt doen behalve je tijd wegpissen.

  2. Berend

    @Ihsan: Leuke post, maar wat wil je nu eigenlijk zeggen? Je begrijpt niet wat studenten in een kroeg komen doen? Wat men daar doet is zuipen, dansen, elkaar ontmoeten. Zo een beetje wat je zelf opsomt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).