De nieuwste nachtclub van Utrecht heeft de deuren geopend. Kabul à Gogo trapt dit weekend af met een 56 uur durend feest. De sfeer was hooggespannen. Utrecht loopt niet over met het aantal goede clubs.
Kabul à Gogo is gevestigd in het voormalige Central Studios in het Werkspoorgebied. De evenementenhal was lang beoogd als locatie voor de Machinerie. Dit had de nieuwste plek voor film- en beeldcultuur moeten worden, maar de stekker werd uit het project getrokken. Omar Waseq klopte aan bij de eigenaar van het pand, en het idee voor Kabul à Gogo werd werkelijkheid.
Omar is geen onbekende in Utrecht, hij was eerder verantwoordelijk voor het Filmcafé en Teatro. Wethouder Eva Oosters kwam vrijdagavond naar de nieuwste nachtclub om een kijkje te nemen, ze sprak over een ‘on-Utrechtse plek, omdat zo’n club nog ontbrak in de stad’.
Het openingsfeest begon vrijdagmiddag 16.00 uur en gaat het hele weekend non-stop door. Kabul à Gogo valt onder meer op vanwege het formaat, het is een flink gebouw, en het is dus een stuk groter dan de clubs die Utrecht nu al heeft. Dit weekend zijn er foodtrucks, een nachtwinkels, twee zalen waar muziek is, een tatoeëerder en kapper te vinden. Binnen mag er niet gefotografeerd worden. Camera’s van de telefoon worden afgeplakt.
Tekst gaat verder onder afbeelding
De sfeer was tijdens de openingsavond goed, al was het tijdens de openingsact om 19.00 uur nog vrij rustig. Het was de eer aan Nuno Dos Santos om de eerste plaat te draaien. Omar sprak tijdens de opening zijn dank uit voor de ondersteuning van de gemeente en alle vrijwilligers die hebben geholpen. Ook de eigenaar van het gebouw, de Utrechtse ondernemer Bob Scherrenberg, was aanwezig. Hij liet weten blij te zijn dat het initiatief de deuren heeft kunnen openen ‘na de lange reis’.
Nachtvisie
Wethouder Oosters sprak vorig jaar de ambitie uit dat er drie nieuwe clubs in Utrecht moeten openen voor 2026. Kabul à Gogo is de eerste, waar de gemeente ook aan heeft bijgedragen met een opstartbudget. De tweede staat gepland in het nog te bouwen Jaarbeurspleingebouw.
“De derde plek zoeken we op verschillende manieren. We kijken naar mogelijkheden in ons eigen vastgoed, maar ondernemers kunnen ook zelf op zoek. Als ze iets vinden dat geschikt lijkt kijken we met elkaar of het bestemmingsplan kan worden aangepast. Het is geen makkelijk zoektocht, ruimte is zeer schaars en er zijn veel voorwaarden”, aldus de gemeente. “Daarom zijn we heel blij dat de eerste locatie al gelukt is en de tweede al in de steigers staat.”
De drie nieuwe clubs werden genoemd in de gemeentelijke Nachtvisie, waarmee Utrecht de nachtcultuur wil stimuleren. Er is een speciaal nachtoverleg, waarbij ondernemers en de gemeente samenkomen, waardoor de lijnen in de sector korter zijn geworden. Ook komen er in de toekomst nog speciale regelingen voor initiatieven die passen bij de Nachtvisie.
Werkspoorgebied
Het Werkspoorgebied is de laatste jaren steeds meer veranderd van industriegebied naar culturele haven. Kabul à Gogo is de laatste aanwinst, maar ook dB’s gaat zich hier vestigingen. Op dit moment zit er onder meer al de Nijverheid, de NAR, boot 122, Warmoes, Hof van Cartesius, Club WAS en de Werkspoorkathedraal.
De gemeente laat weten: “In de nachtvisie hebben we ook de ambitie gesteld om in te zetten op spreiding van nachtcultuur en daarom zijn we blij dat er een locatie bijkomt die niet in de binnenstad ligt. Deze nieuwe nachtlocatie past bij de verandering die het Werkspoorgebied aan het maken is en draagt bij aan de levendige plek die het nu al geworden is.”
Vrijdag publiceerden we dit verhaal over de nachtcultuur in Utrecht, in gesprek me de coördinator van het Utrechts Nachtoverleg
25 Reacties
ReagerenHoeveel betaald de gemeente Utrecht?
Mooie aanwinst!
Ben benieuwd of dit eerste mega-feest zonder overlast en/of geluidsoverlast gepaard zal gaan.
Eindelijk een hotspot nacht horeca niet in het overvolle centrum van Utrecht
Sukses!!
Mooie aanwinst voor de stad. Ben benieuwd hoe dit zich op termijn gaat ontwikkelen.
@Harm: Zucht, is dit nou echt het enige wat we hier kunnen roepen? Gaap.
Hé @Harm, die vraag heb ik je hier nooit zien stellen mbt FC Utrecht
Bij Kabul denk ik sinds begin deze eeuw altijd ‘kaboem’, kan er niks aan doen.
Bij ‘het nachtleven’ heb ik ook hele andere associaties dan hedonistische millennials of de piepjonge wethouder met nul vlieguren op de teller.
Iedereen loopt altijd en overal met de smartphone in de aanslag, maar daar wordt de camera afgeplakt.
I wonder why…
En, wat vind de politie daar eigenlijk van?
Hé @S
Waarom moet dat?
@harm betaald??? Is dat een taalgrap?
Ik hoor erg slechte dingen over lange wachttijden hoge entree prijzen en drankprijzen. Ik hoop dat het uitbalanceert want we hebben een plek als dat nodig in het dorp Utrecht.
Mooie toevoeging aan het nachtleven in de stad.
Alleen jammer dat je pro Palestijnse propaganda door je strot krijgt geduwd. Voor mij een reden om even niet te komen.
S
Lijkt mij logisch, want de gemeente betaal al heel lang niks meer mee aan FCU
Mooi zo’n grote nieuwe club in Utrecht!
Leuk hoor.
@Paul Als je niet wil feesten met mensen die zich druk maken om een bevolkingsgroep die wordt uitgemoord, dan niet he. Ik denk niet dat de uitbater of de bezoekers je gaan missen.
Erg schokken dat een vlag wappert van een land dat in oktober nog een bizarre aanslag op Israël heeft gepleegd. Ik zou wel even aankloppen bij het zogeheten ‘Awareness team’
@Alex 10:57
Het staat ondernemers vrij om welk symbool dan ook te voeren, ongeacht hoe u daar over denkt. Daar gaat u niet over. Of het verstandig is om zulks te doen als ondernemer is wel ten tweede. Van idealisme kun je over het algemeen de rekeningen niet betalen, luidt het gevleugelde gezegde.
De markt zal over deze curieuze keuze van de eigenaar oordelen middels vrijwillige klandizie of geen klandizie, goudeerlijk en 100% rechtvaardig als de markt altijd is. Ik geef de polariserende club Kabul persoonlijk hooguit 6 maanden voordat de jammerende eigenaar met opgehouden handjes bij de wethouder aanklopt voor nieuwe gratis belastingpoet om de deuren open te kunnen houden, de gebruikelijke nonsens uitkramende over wat voor een belangrijke culturele broedplaats ze wel niet zijn.
@Misschuttert
“Het staat ondernemers vrij om welk symbool dan ook te voeren, ongeacht hoe u daar over denkt” is dus onjuist. Wanneer de wet overtreden wordt en als een symbool gebruikt wordt dat gelijk staat aan haat zaaien, discriminatie en andere wetsovertredende uitingen mag dat niet. Of de ondernemer mag dat wel, maar moet dan wel de consequenties van zijn handelen aanvaarden, zo kan je het ook lezen.
Toch mag deze ondernemer zeker aandacht vragen voor de genodcide die in Gaza plaats heeft. Daar is niks strafbaars aan.
@Alex, het is de Palestijnse vlag, niet de Hamsasvlag.
@ Scherpschutter 12:43
Het staat ze inderdaad vrij. Daarom gaf ik reeds aan mijn shock te willen bespreken met de ‘Awarenes Teams’ ter plaatse. Deze zouden mij ongetwijfeld kunnen helpen
Hier hadden woningen kunnen staan……………………………… Noodzakelijke woningen.
@Lydia. Het is industrieterrein aldaar, geen woonwijk
Fijn dat dit niet in het Wilhelminapark hoeft.
Ik vind de club en de organisatie echt top. Maar dat gedwee met Palestina snap ik niet echt. De naam van de club verwijst naar een tijd van voor de lamitische revolutie in Afghanistan en een vrij Kabul. Palestina heeft ooit gekozen voor een weg die nogal lijkt op hoe Afghanistan onder de taliban is, maar bijv ook Iran. Die verbondenheid slaat dan nergens op. Lijkt een beetje op queers for Palestine, wat gewoon pure ironie is. Dan is het dus gewoon cherrypicken van leed ergens op de wereld en meeliften met de hype. Want ellende is overal, dus de specifieke keuze is raar. Alleen zeggen dat je de onderdrukte christenen in Nigeria steunt, de Oeigoeren in China, je de Westelijke Sahara vrij wil
hebben, de Armeense genocide wel bij de naam noemt, of weet ik veel wat er allemaal speelt, is niet hip. Verder blijf ik wel naar de club gaan, totdat ik de discussie hierover niet meer aan kan gaan . Want dan is de vrijheid ver te zoeken, waar iedereen wel de mond zo vol van heeft
Okay valt er nog iets te zeiken of hebben we alle onderwerpen nu gehad? Oh wacht… fietsers natuurlijk!
Dit zorgt voor fietsparkeeroverlast, schandalig. Ik voel me als automobilist achtergesteld 😪
@markie
je slaat de spijker op zijn kop, helemaal met je eens
Lol, overlast op de Traktieweg. De buren zijn de Milieustraat en de garage van verhuisbedrijf Pot. Kwestie van even op een kaartje kijken.
In de Central Studios werden al jaren evenementen georganiseerd, dat ging prima.
Verder mensen die niet in staat zijn om de organisatie Hamas en de burgers van Palestina te onderscheiden. Dat is nou juist waarom de problemen zo groot zijn aldaar.
Er wordt al decennia de goeien en kwaaien op een hoop geveegd, omdat deze toevallig een ethniciteit met elkaar delen, om vervolgens als de rook van het geweld optrekt verbitterd vast te stellen dat de andere kant “wrok koestert”.
@Koel Hoofd, wat zou de politie moeten vinden van huisregels die gericht zijn op de privacy van bezoekers? Als ik thuis mijn kinderen vermaan om die smartphone even weg te leggen, moeten ze dan ook de politie bellen?