Wie in Utrecht een gemiddelde woning wil kopen moet een inkomen van 103.000 euro hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Calcasa. Als we naar de aankoop van een gemiddelde woning in heel Nederland kijken, is er 95.000 euro aan inkomen nodig.
Calcasa heeft berekend hoeveel bruto jaarinkomen nodig is om een gemiddelde woning in Nederland te kunnen kopen. De prijs van een gemiddelde woning lag vorig jaar in Nederland op 452.000 euro, in Utrecht is dat hoger.
Voor de berekening van het benodigde inkomen zijn tal van cijfers gebruikers, zoals de gemiddelde prijs van een koopwoning en de gemiddelde hoogte van de hypotheekrente. Daarbij gaat Calcasa uit van een gezin waar twee personen werken, zonder studieschuld en zonder de inleg van eigen geld en de aankoop van een huis met energielabel E, F, of G.
103.000 euro
Na de volledige berekening blijkt dus dat er een inkomen van 103.000 euro nodig is om een hypotheek te kunnen krijgen om een gemiddelde woning in Utrecht te kunnen kopen. “Met de gestegen huizenprijzen en de hogere rente is het kopen van een huis voor veel mensen verder weg dan ooit”, aldus Calcasa. Ter vergelijking, het modaal inkomen ligt in Nederland op 44.000 euro.
Van de grote vier steden is Amsterdam het duurst, met een benodigd inkomen van 120.000 euro voor een gemiddelde woning van iets meer dan 600.000 euro. Ook in Utrecht is meer dan een ton aan inkomen nodig, terwijl in Den Haag en Rotterdam het benodigde inkomen respectievelijk 86.000 euro en 81.000 euro is voor de aankoop van een gemiddelde woning.
Zelf in het onderzoek duiken? Dat kan hier (pdf)
Gekoppelde berichten
Gemiddelde koopsom woningen in 2023 in Utrecht was 474.400 euro; daling ten opzichte van 2022
De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Utrecht was vorig jaar 474.400 euro. Een hoop…
37 Reacties
ReagerenNou, met z’n tweeën is dat in ieder geval heel goed te doen, dus ik snap het probleem niet.
Dit lijkt me toch prima op te brengen, zeker voor een tweetal. Als je wat eigen geld meeneemt is de grens bovendien lager.
Daarbij hoef je ook niet per se in een gemiddelde woning te starten.
@S; dat is nou juist het probleem, er zijn veel mensen die alleen (willen) wonen.
Ik vind het nog niet eens zo’n spannend bedrag. En huizen gaan nog steeds als warme broodjes dus blijkbaar zijn meer dan voldoende mensen die dit of meer verdienen (er zit ook nog een hele bubs huizen boven dit bedrag). Dat is ook een van de redenen dat de prijzen zo hoog zijn, omdat er in Nederland zo enorm veel verdiend wordt.
@ S
TWEE modale inkomens zijn niet toereikend voor die 95.000 of 103.000 euro (wel even goed lezen).
Boven op die bovenmodale inkomens (minimaal 1) moet je ook nog veel eigen geld/ eigen vermogen meenemen.
En het is niet alleen Utrecht, dit geldt dus voor heel NL zo’n beetje/ op paupergebieden na.
Meer dan de helft van de bevolking in Nederland, ook mensen met een baan op HBO of Uni niveau, zijn niet in staat om een koopwoning te kopen zonder steun van rijke pappa’s en mamma’s of zonder erfenissen.
En dan dat gerelativeer van mensen die niet willen beseffen hoe welvarend/ rijk ze zelf wel niet zijn (vaak boomers die op een schatkist zitten).
Dus met TWEE MODALE INKOMENS kom je NOG NIET IN AANMERKING voor een hypotheek waarvoor je dus een salaris van (meer dan) 95.000 euro nodig hebt (hoeveel procent van de bevolking heeft dat nu, zelfs met z’n tweetjes?). En vaak moet je meer dan 20.000 euro eigen geld meenemen.
Dus je eerste krot kopen op je 60e wordt dat voor iedereen onder de 45 die nog steeds starter op de woningmarkt is. Als het al ooit iets kopen wordt. Dan maar tot je 60e op kamers en in gedeelde huizen of bij paps en mams op zolder, of in een dure vrije sector woning.
En dan blijven mensen ook nog eens op (economisch) rechtse partijen stemmen.
Als je dat niet zorgwekkend vindt?……..
Voor huurwoningen op de vrije markt betaal je nog meer huur dan aan afdracht aan hypotheek van die woningen waar meer dan de helft van de bevolking dus niet meer voor in aanmerking komt. Dus hoe mensen dat in hemelsnaam moeten ophoesten? (De standaard stelregel van max 1/3 van je inkomen aan wonen uitgeven wordt structureel overschreden door zo goed als iedereen).
@katja: ja, dan kan dat dus niet… dat is niet anders dan 30 of 20 of 10 jaar geleden. Op 1 inkomen is het lastig. Maar jongeren van nu verwachten dat ze na de studie ff een betaalbaar huis kunnen komen. Overduidelijk geval van niet met teleurstellingen kunnen omgaan. dat kan dus niet.
Utrecht is hip & happening. Dat heeft zijn weerslag op de prijzen. Voor grote groepen is Utrecht te duur. Dit was al zo, is nog steeds zo en zal in de toekomst nog erger worden. Buiten Utrecht gaan wonen is dan de enige optie.
De gemeente Utrecht heeft besloten om de WOZwaarde van standaard oude en niet gemoderniseerde woningen (70-85m2) met F/G label met 8-10% te verhogen terwijl het de WOZwaarde van gemoderniseerde grotere woningen slechts 1,5-3% liet stijgen.
De gemeente heeft door haar wanbeleid dringend heel veel geld nodig en haalt dat weg bij de mindervermogenden die hier al niet eens meer een huis kunnen betalen. Er is ook nog het akkefietje met parkeergeld wat Utrecht onbetaalbaar maakt voor modale inkomens die daarmee heel effectief buiten de stad worden gehouden terwijl ze essentiele beroepen doen.
Enfin, zo’n dergelijk 100 jaar oud huisje in centrum Utrecht heeft dan een WOZ waarde van pak ‘m beet 440.000 euries en heeft dan een ton nodig om te moderniseren en nog eens 70 mille om geschikt te maken voor een warmtepomp.
Kortom, mensen hebben minimaal 610.000 euries nodig om zo’n oud huis te kunnen kopen en naar hun zin te verbouwen en gasloos te krijgen. Daar komen echter nog de kosten koper e.d. bovenop, dus onder de streep is er een inkomen van 140.000 euries nodig.
Laat dat even op je inwerken….
Jan en Aisha modaal kunnen dat echt niet opbrengen.
Maar ook WO opgeleide startende tweeverdieners niet, tenzij ze fulltime gaan werken en hun overwerk maandelijjks krijgen uitbetaald. Dat gaat ook niet meer als er kinderen komen waardoor er uiteindelijk ook minder kinderen geboren zullen worden omdat zelfs kinderen onbetaalbaar zijn.
Dit is niet de schuld van projectontwikkelaars maar van onze (lokale, landelijke en EU) politiek die al 7 decennia lang het adagium ‘meer meer meer’ in elke vorm als zaligmakend zien terwijl ‘gewoon ietsje minder’ de betere oplossing is. Dat kan ook, Japan laat dat al decennia lang zien. Maar dergelijke innovatie wordt tegengehouden door onze politiek die nog gelooft in oude economie= meer banen scheppen waardoor er meer mensen (huizen, infrastructuur, recreatie en consumptie etc) nodig zijn want maatschappelijke ontwrichting is goed voor de macroeconomische cijfers.
Intussen is iedereen met een grondgebonden eigenwoning spekkoper geworden, en de rest kan gaan bedelen voor een knijnenhokje op 10 hoog. Dat is het gevolg van politiek economisch beleid waar VVD, CDA, PvdA (=GL) en D66 zich al vele decennia lang hard voor maken.
Als het tegenzit kunnen we eind dit jaar weer naar de stembus, denk goed na voordat je ergens op stemt. Ze beloven allemaal koeien met gouden horens maar leveren altijd weer een kostbaar wrattenzwijn.
@ S
Geen probleem? Kijk eens buiten je bubbel, zou ik zeggen.
Nu mensen met een MBO-inkomen zich geen huis kunnen veroorloven in Utrecht (huren of kopen), komen zij van buuten Utrecht e.o. met de auto naar hun werk in Utrecht.
Door de onbetaalbare parkeerkosten haken deze werknemers massaal af en vertrekken naar werk in de buurt van hun huis n/of daar waar ze wel kunnen parkeren.
Verplegend personeel, winkelpersoneel, politie agenten, leerkrachten basisonderwijs, enz. Zij haken massaal af en personeel is al heel lastig om te vinden.
https://wnl.tv/2024/03/04/torenhoge-parkeerkosten-nekken-politie-in-binnensteden-ik-verwacht-een-uitloop/
Als je met 2 personen een starterswoning wil kopen, dan gaat dat dus nog wel. En dat je vanuit het niets – dus zonder eigen geld – een ‘gemiddelde woning’ kan kopen, dat is niet iets dat is weggelegd voor het gemiddelde huishouden; als je 40-50 bent hoop je toch wat eigen geld in te kunnen leggen.
Beetje een vage statistiek dus, op deze manier.
@ Nina
Al die mensen die zo rijk zijn, dat ze het zich nog niet eens kunnen voorstellen hoe rijk ze zijn (in de stad Utrecht), komen er nog wel achter als ze verpleegkundigen of de politie nodig hebben, wanneer ze iets overkomt. En dan klagen als ze niet geholpen worden (zeker).
Zelfs je arm bent in Nederland zit je nog bij de top 4 van rijkste inwoners per land TER WERELD. Dus arme mensen in NL horen bij de 30% rijkste mensen ter wereld. Zo scheef is de welvaart verdeeld.
Die kloof is sinds het economisch rechtse neoliberale beleid van Thatcher, Reagan, Lubbers, Balkenende en Rutte alleen maar verder en verder gegroeid (in NL en de wereld).
Dit terwijl na WOII de linksere sociaal democratie juist had gezorgd voor een goed opgebouwde verzorgingsstaat, waar de kloof tussen arm en rijk klein was en je ook als eenvoudige arbeider gewoon een koophuis kon bemachtigen, je opleidingingen kon genieten en er een sociaal en medisch vangnet voor je klaar stond.
Het was ook een reactie op het voorkomen van een WO III, welvaart voor iedereen en kleine kloven zorgen immers voor stabiliteit. Welvaart en rijkdom voor enkelen en een dog eat dog world doen dat niet.
Dat willen rijke rechtse mannetjes niet. Dus zo gauw als het kon probeerden ze hun macht weer middels een conservatieve agenda terug te veroveren (situatie voor WO I en WO II) en al het beleid weer in te richten op het vergaren van rijkdom door een kleine groep mensen. Dat doe je ook door het grootste deel van de wereld arm te houden/ arm te maken.
@blaagje: ja maar ík heb het toch niet over 2 modale inkomens? Wel goed lezen he?
Met 2 normale inkomens kun je dus makkelijk een gemiddelde woning kopen. Prima toch?
Dat twee modale inkomens dat niet kunnen, soit. Dan kopen die toch een minder dan gemiddelde woning?!
@katja: en ik wil graag in een langoed in Bloemendaal aan zee wonen. Wat je graag wil is niet maatgevend. Wat je kan betalen wel.
In Aerdenhout moet je 200k verdienen. In andere plekken is 60k voldoende. Tweede punt: is een gemiddelde woning de juiste maat voor een alleenstaande? Een appartement met 1 slaapkamer, is dat een gemiddelde woning? Of een huis met meerdere slaapkamers en een tuin.
Utrecht kent een fantastisch OV hoor ik hier altijd. Dus wonen in nieuwegein, maarssen, houten etc is geen enkel probleem. De gemiddelde m2 prijs is daar echter maar zo 20% lager dan in Utrecht. Dus hop, op de fiets of in het OV met die verpleger,leraar of politieagent.
Gelukkig kan 32% van de bevolking in Utrecht in een sociale huurwoning wonen en nog eens 25% in een middenhuurwoning. In vele gevallen overigens onterecht. En zou dat niet mede de reden zijn waarom de prijzen zo hoog zijn?
@s
Met 2 normale inkomens kan je dus helemaal niets.
Een normaal inkomen is tussen de 35.000 en 40.000 euro per jaar voor mensen die in de fase zitten dat ze een gezin willen stichten.
Met zelfs 2 van die inkomens kom je bij lange na niet aan de 95.000 of 103.000 euro per jaar. Dus voorwaarde 1 van de 2 heb je dan al niet. Om over het eigen geld nog maar te zwijgen.
Je komt er alleen met verkoop huidige woning en overwaarde, erfenis of schenking.
Hard werken, opleiding, gemiddeld goed salaris doen er allemaal niet meer toe.
Meer dan de helft van de bevolking doet er niet toe. 1 vd redenen dat alles veryupt.
Ik heb het geluk dat ik net in de crisis een mooi appartement heb kunnen kopen . Maar ik heb echt te doen met de hardwerkende jeugd die tegen de klippen op moet sparen en dan nog maar een appartementje kunnen kopen van 40m2 voor 4 ton. Als er kinderen komen hebben ze misschien wat overwaarde die zij in een hypotheek kunnen stoppen. Maar als de economie instort wat niet geheel ondenkbaar is met een beursstand van 850 punten. zij zijn dan de kinderen van de rekening .of een scheiding ook dat betekend er rest u niets meer dan een kartonnen doos. We hebben er niets van geleerd om duur te kopen. Maar helaas worden de huizenprijzen elke dag nog duurden.ik heb te doen met deze groep woningzoekenden.
@blaag: “En dan blijven mensen ook nog eens op (economisch) rechtse partijen stemmen.“
Ja onbegrijpelijk dat modaal NL pvv of fvd stemt. Dan moet je ook maar op de blaren zitten.
Is het een recht om in het centrum te wonen? Ik zie dat er in Lunetten en diverse andere wijken nog best plek is, iets verder op de fiets maar met plek voor je auto en station. Status?
We prijzen onszelf uit de markt. In de ratrace van het leven. We moeten meer verdienen. Dus omdat te betalen gaan de prijzen omhoog. Het is een vicieuze cirkel waaruit we niet meer ontsnappen.
Leuk voor je als je die 100.000,- per jaar niet zo’n hoog bedrag vindt. Dan behoor je tot de happy few die dat schijnbaar moeiteloos binnenharken. Je vergeet dat mensen met vmbo, mbo, en hbo- opleiding dat niet zomaar of wellicht nooit zullen verdienen. De generaties die nu een huis zoeken, twintigers en dertigers zullen dan ook nooit kunnen kopen, want ze hebben een studieschuld en/of wonen in een te duur huurhuis (want zogenaamd marktconform) en bouwen dus geen eigen vermogen op zoals voorgaande generaties dat wel konden. Verloren generatie worden ze al genoemd in diverse onderzoeken. Kortom, we hebben een systeem met rijken die alleen maar rijker worden en armen die alleen maar verder uitgezogen worden. De middenklasse is er niet meer.
@nina, als je een lagere in komen hebt is juist autobezit onlogisch. Beter dan kiezen voor Nieuwegein , Ijselstein, maarsen, Houten, dan ben je razend snel via de metro, Sneltram , trein in hartje Utrecht. In alle grote steden die succesvol zijn, is het normaal om niet in de centrum zelf te wonen van een metropool gebied, maar aan de randen.
Ongeveer 25 % van de Utrechtse bevolking zijn daadwerkelijk gezinnen, en pakweg dubbele is alleenwonend. Daarom is vergelijk buiten onze Randstad vrij onzinnig , daar zijn juist heel veel gezinnen en weinig alleen wonende.
Alleen wonende zijn zeker niet alleen jongere, maar juist ook senioren en middelbare leeftijden gescheiden of die kiezen voor geen samenwonen relatie.
@koelhoofd, ” oude economie ” term en inhoud die je eraan verbind zijn simpel vervreemdend.
Onze economische transitie , de opkomst van AI, en andere aspecten creëren veel benodigde functies. Deze functies moeten I vuld worden om juist een duurzame samenleving te kunnen realiseren
Heerlijk om de commentaren hier te lezen altijd. Iedereen vindt overal wat van en voor elk betoog is echt wel wat te zeggen. Ondertussen verandert er niks. Ik cirkel dan maar weer verder als een aasgier boven de woningmarkt op zoek naar mijn volgend beleggingsobject. Over pakweg een jaar of tien hebben we nog steeds dezelfde discussie. Gaaf land Nederland toch?
De mensen die zeggen dat de huidige staat oke is. Zijn jullie vergeten dat mensen ook een kinderwens kunnen hebben?
Het is allemaal leuk en aardig dat twee mensen met modaal inkomen een modaal huis kunnen kopen na een paar jaar sparen, maar de tijdlijn is momenteel te lang voor veel mensen.
De gemiddelde student is al dik in de twintig als ze afstuderen. Het duurt vervolgens al snel tien jaar tot ze een huis kunnen kopen aangezien ze eerst een lening af moeten betalen en dan nog sparen. Ze moeten ook goed met geld om gaan (de gemiddelde persoon doet dit niet). Op het moment dat het liefdesleven nu vlekkeloos loopt (ondanks het feit dat je met 30+ nog een woning deelt) kun je nu samen met een partner een huis kopen en aan kinderen beginnen, ver na de optimale leeftijd.
Als je kinderen neemt maar nog geen huis hebt, vergeet het dan sowieso maar. Je kunt beter opgeven en hopen dat de wachtrij voor sociale huur niet oploopt naar 20 jaar tegen de tijd dat je 10 jaar op de wachtlijst staat.
Hoe duur kan het nou zijn om een aantal grote appartementenblokken te bouwen met woningen voor starters of alleenstaanden? 40/50m2 bijvoorbeeld. Het hoeft niet mooi te zijn, alleen economisch.
Blijf vooral kneiterrechts stemmen, mensen, blijf vooral kneiterrechts stemmen! De uitkleders van de woningmarkt…
Volgens mij moet S even heel snel uit zijn of haar bubbel komen en eens gaan nagaan wat voor veel Nederlanders een ‘normaal’ inkomen is. Lees eens wat statistieken en land dan alsjeblieft weer op aarde
Volgens mij moet le coq sportif eens even snel uit zijn of haar bubbel komen en kijken wat een geschikte woning voor een alleenstaande in NL moet kosten. Stuk minder dan een meerpersoonswoning in een van de duurste plekken van Nederland Utrecht genaamd. Als je gemiddelde inkonens over NL als norm neemt moet je namelijk ook gemiddelde NL woningprijzen nemen. Iets met appels en appels.
@le coq: help me anders even. Wat is een normaal bruto salaris per jaar?
6, 7 duizend euro?
@ Metropool Utrecht
Ook in de plaatsen die jij opnoemt, is wonen te duur.
Zoals Blaag in zijn reactie op mijn post aangeeft; deze onwetendheid (onverschilligheid….) van de rijken over de onbetaalbaarheid van huizen voor de doe-beroepen gaat keihard in het gezicht van de rijken ontploffen, als er geen mensen zijn voor bepaald werk waar de rijken (later) van afhankelijk worden.
Verre van sociaal en ver van de realiteit, vind ik.
@ Berend
Er staan in HEEL NL 93 woningen te koop tussen de 125.000 en 200.000 euro (via Funda), dat zijn bedragen waar starters voor in aanmerking komen bij de bank, mits ze al heel wat vakjes kunnen aanvinken (waar ook heel veel starters al weer niet voor in aanmerking komen, schuld bij DUO wordt bijvoorbeeld tegenwoordig meegeteld als schuld en zo goed als alle studenten hebben schuld bij DUO). Ook hier moet eigen geld meegenomen worden, dat starters vaak nog niet hebben. Ook mensen met redelijk en goed betaalde banen niet.
93 woningen, laat het even op je inwerken (het complete voorspelde woningtekort is 317.000 woningen dit jaar, daar zijn de starters van ongeveer 117.000 personen nog niet bij opgeteld). Dat betekend dat 93 beschikbare woningen in ongeveer een maand, op tienduizenden, misschien wel meer dan 100.000 woningzoekende starters, alle andere woningzoekenden nog even daargelaten.
Een groot deel van deze woningen staat in periferie gebieden (Oost Groningen, delen van Friensland, Drenthe, Oostelijk Zuid Limburg en Zeeland), precies de gebieden waar geen werk is en waar geen goed OV is vaak. Mensen moeten dan dus lang reizen naar hun werk met een auto.
@S dat is het modale inkomen. Misschien even inlezen wat modaal betekent.
Het is het meest voorkomende inkomen, dat is dus het normale inkomen. Dat voor jou een normaal inkomen pas begint bij 80.000 maakt het niet normaal.
@ S
Ik neem aan dat je weet hoe Google werkt?
Funda.nl voor de vraagprijzen van woningen in Utrecht e.o.; let wel op, want er wordt standaard overboden. Je vind daar ook een aanbid van huurwoningen in de vrije sector.
Op Indeed.nl kun je eens kijken wat een doe-beroep bruto verdient. Op Berekenhet.nl kun je het netto salaris uitrekenen.
Verder kun je op de site van banken bekijken hoe hoog de hypotheek is die je kunt krijgen met een bepaald salaris en wat dan de maandlasten zijn.
Succes!
@ Rob H.
Wat heeft het met rechts of links te maken dat de overheid haar verplichtingen aan de bevolking niet nakomt, nl. een woning voor iedereen?
Dat er onvoldoende woningen zijn, is ongrondwettelijk. Men maakt zich vervolgens wel heel druk om een PVV die zich niet aan de grondwet zou gaan houden. Dat vind ik best bijzonder.
Voor de duidelijkheid: ik ben niet voor of tegen welke politieke partij dan ook. Rechts en links? Het gaat om sociaal beleid in mijn ogen. Daar hebben we in Nederland nu behoefte aan.
Claire Obscure is hier in elk geval eerlijk in haar reactie.
Het zijn inderdaad de aasgieren die de prijzen opdrijven:
“ ik cirkel dan maar weer verder als een aasgier boven de woningmarkt op zoek naar mijn volgend beleggingsobject. Over pakweg een jaar of tien hebben we nog steeds dezelfde discussie.”
Zij vat dus mooi samen waar de schoen hier wringt.
Alle anderen die hier beweren dat het probleem van woningnood en te hoge prijzen niet bestaat zijn de befaamde ontkenners.
@ Nina. 👍
“Voor de duidelijkheid: ik ben niet voor of tegen welke politieke partij dan ook. Rechts en links? Het gaat om sociaal beleid in mijn ogen. Daar hebben we in Nederland nu behoefte aan.”
S schreef op 4/3/2024 – 11:34
“Nou, met z’n tweeën is dat in ieder geval heel goed te doen, dus ik snap het probleem niet.””
Wakker worden S! Er zijn een hele hoop tweeverdieners die geen € 103.000 per jaar verdienen. Bovendien gaan veel jongvolwassenen de woningmarkt op met een studieschuld. Snap je het probleem nu?