Aardgasvrije woning in Overvecht gaat open voor publiek | De Utrechtse Internet Courant Aardgasvrije woning in Overvecht gaat open voor publiek | De Utrechtse Internet Courant

Aardgasvrije woning in Overvecht gaat open voor publiek

Aardgasvrije woning in Overvecht gaat open voor publiek
Foto: DUIC / Marleen Stoker
De gemeente Utrecht opent zaterdag 10 november de voorbeeldwoning Gasvrij thuis in Overvecht-Noord. Wethouder Lot van Hooijdonk komt de woning officieel openen.

De gemeente Utrecht opent zaterdag 10 november de voorbeeldwoning Gasvrij thuis in Overvecht-Noord. Wethouder Lot van Hooijdonk komt de woning officieel openen.

Gasvrij thuis is een energiezuinige woning aan de Costa Ricadreef 183, waar bewoners de komende twee jaar terecht kunnen voor vragen en advies over aardgasvrij wonen. Er zijn rondleidingen door de woning, inloopmomenten en regelmatig workshops.

DUIC ging eerder al op bezoek en had een interview met projectleider Marion Overberg. Luister dat hier terug:


Gasvrij thuis is vanaf 10 november iedere woensdagmiddag open van 13.00 tot 17.00 uur. De woning aan de Costa Ricadreef is de afgelopen maanden flink verbouwd: het is volledig geïsoleerd (vloer, dak, muur, HR++-glas) en heeft een ventilatiesysteem voor frisse lucht. Het huis wordt verwarmd met een warmtepomp, koken kan op inductie en op het dak liggen zonnepanelen. Het huis is dus aardgasvrij en gebruikt alleen elektriciteit.

De officiële opening door wethouder Lot van Hooijdonk is om 15.00 uur. Tussen 14.00 en 18.00 uur is er inloop voor buurtbewoners, met elk heel uur een rondleiding van een energieadviseur. Mer informatie over workshops is te vinden op jouwhuisslimmer.nl/gasvrij-thuis.

DUIC schreef eerder al een uitgebreid artikel over de transitie naar aardgasvrij: ‘Wie betaalt de rekening voor proefwijk gasvrij Overvecht-Noord?’

9 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Wat een ongelofelijke onzin dit hele verhaal. Je struikelt in Utrecht werkelijk over de aardgasvrije woningen, hele wijken vol staan er, al decennia lang. Onbegrijpelijk dat de wethouder en de media hier aandacht aan besteden. Alles om het groene sprookje maar verder te promoten. De lusten voor de politiek, de lasten voor de burgers en inwoners van Utrecht.

 2. Harry

  Typisch gevalletje van dom politiek scorend kortetermijn denken. Gevolg is dat in de toekomst deze woningen als nog op de aanwezige infrastructuur moeten worden aangesloten wanneer nieuwe technische oplossingen onstaan. Dom dom dom. Voorbeeld hiervan is het koken en stoken op waterstof. Overigens wens ik de planeetreddertjes die hierzo druk mee zijn er op te wijzen dat gas nog altijd milieu vriendelijker is dan uw biobrandstoffen gebral. En gas uit het buitenland is makkelijk aan te passen aan de technische eisen in NL.

 3. cas

  In woerden blijkt het €60.000 euro per woning te kosten en een maximaal rendement van € 40.000…. Hoest de gemeente dan ook even het verschil op?
  En als je al wat ouder bent… zeg maar 50+, is het helemaal onzin omdat je dan een mega lening moet afsluiten die zich toch nooit terugbetaald.

 4. bee

  ze beginnen gewoon zonder dat er duidelijkheid is hoe men dit allemaal moet gaan financieren?
  deze fout kan een hele dure worden die,zoals gewoonlijk .betaald moet worden door de consument,links om of rechts om.

 5. Scherpschutter

  @cas 9/11/2018 – 12:21

  Tja. En als het nou los van het financiële argument misschien nog iets tastbaars opleverde in de klimaatsferen…. Ook niets van zulks helaas! Duizend miljard(!) aan investeringen om in het jaar 2100 mogelijk(!) een temperatuursreductie van 0,00007% te realiseren. Dat is letterlijk niet eens meetbaar….

  We zijn helemaal de weg kwijt in dit maffe landje. TMassale verelendung…voor he-le-maal niets.

 6. Harry

  @ Cas Correct. Maar hier betreft het sociale huurwoningen. Het is namelijk het makkelijkst om het bij de sociaal zwakkere in Utrecht HOP door de strot te drukken. Die mensen lezen geen krant en klagen dus niet. En het alternatief is dat ze dan maar op straat gaan slapen.

  Maar goed, nu kunnen de planeetreddertjes weer heerlijk roepen dat ze de wereld weer een beetje gered hebben, toch? Maar wel over de rug van de sociaal zwakkeren, maar dat zetten we niet in de krant. Ach, wie leest nog een krant.

 7. katja

  Als men nou eens begint met een fokverbod voor mensen ? Dat scheelt pas echt.

 8. Echtutrechtse

  Hear hear Katja!
  We gaan tenonder aan overbevolking. Dat scheelt pas energie! Minder spullen, minder huizen, minder auto’s.

 9. Chiel

  Niks over financiering bekend – de ‘bijdrage’ van het Rijk (sigaar uit eigen doos want belastinggeld) komt neer op 10K per woning – werkelijke kosten geraamd op 30-40K. Waarom deze propaganda zonder eerlijke berekening erbij DUIC?

  Dan nog even over dat platform jouwhuisslimmer.nl. Niets meer dan een leadgenerator voor aannemers en andere bedrijven die hier rijk van gaan worden. Ondertussen is men voornemens de burger weer een stukje verder de schulden in te duwen.

  De gemeente heeft geen idee waar ze mee bezig zijn met dit project.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).