Ouders van studenten op Utrechtse ‘bangalijst’ doen aangifte; ‘De gevolgen voor onze dochters zijn enorm’ Ouders van studenten op Utrechtse ‘bangalijst’ doen aangifte; ‘De gevolgen voor onze dochters zijn enorm’

Ouders van studenten op Utrechtse ‘bangalijst’ doen aangifte; ‘De gevolgen voor onze dochters zijn enorm’

Ouders van studenten op Utrechtse ‘bangalijst’ doen aangifte; ‘De gevolgen voor onze dochters zijn enorm’
Sociëteit Hestia aan de Drift in Utrecht
Ouders van vrouwelijke studenten die op de zogenoemde bangalijst van het Utrechtsch Studenten Corps staan doen aangifte. In een gezamenlijk verklaring is te lezen dat de psychologische en sociale gevolgen voor hun dochters enorm zijn, en dat zij de verantwoordelijken aansprakelijk willen stellen. “Zonder échte maatregelen zal dit niet veranderen en zullen vrouwelijke studentes voortdurend het slachtoffer worden van deze weerzinwekkende cultuur.”

Ouders van vrouwelijke studenten die op de zogenoemde bangalijst van het Utrechtsch Studenten Corps staan doen aangifte. In een gezamenlijk verklaring is te lezen dat de psychologische en sociale gevolgen voor hun dochters enorm zijn, en dat zij de verantwoordelijken aansprakelijk willen stellen. “Zonder échte maatregelen zal dit niet veranderen en zullen vrouwelijke studentes voortdurend het slachtoffer worden van deze weerzinwekkende cultuur.”

Vrijdag werd bekend dat er een powerpointpresentatie ronding met daarop de namen en contactgegevens van tientallen vrouwelijke studenten. Bij elke student stond een beledigende en seksueel aanstootgevende tekst. Het Openbaar Ministerie liet al weten een onderzoek te starten naar deze lijst, en de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht spraken van een ‘pijnlijke’ en ‘zeer verwerpelijke’ situatie.

Nu hebben ook ouders van vrouwelijke studenten die op die lijst staan bekendgemaakt aangifte te doen. Dat is te lezen in een gezamenlijke verklaring die door advocaat Ina Brouwer naar buiten is gebracht. “Op een leeftijd waarop je moet kunnen genieten van je studentenleven word je geframed als een walgelíjk, weerloos, seksueel object door, notabene, je eigen mede studenten en mede-corpsleden”, is te lezen in de verklaring.

Actieplan

Ook wordt gewezen op eerder verschenen bangalijsten, waar destijds ook met afschuw op werd gereageerd, maar wat er niet voor heeft gezorgd dat dit soort lijsten niet meer worden gemaakt en rondgestuurd. Daarom willen de ouders een actieplan opstellen.

“Daarbij zal het onder andere – maar niet alleen- gaan om het aansprakelijk stellen van de verantwoordelijken, het verwijderen van bangalijsten en het verwijderd houden daarvan, het aangifte doen bij de politie en een klacht in dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. We eisen van zowel de Universiteit als van de studentenverenigingen dat ze nu eindelijk effectieve maatregelen nemen op straffe van een dwangsom die meteen wordt uitgedeeld aan verantwoordelijke personen en verwijdering van de daders uit studentenhuizen.”

De ouders menen tot slot dat dit zonder échte maatregelen niet zal veranderen en dat vrouwelijke studenten het slachtoffer blijven worden van deze ‘weerzinwekkende cultuur’. “En dat in een samenleving waarin gelijkheid van man en vrouw als norm staat aangegeven! Wordt dus vervolgd.”

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Ik hoop dat de ledenadministratie van USC inmiddels wordt overspoeld door opzeggingen, maar ik vrees dat zulks niet het geval is…

 2. Nina

  Heel goed. Het is tijd dat deze idiote cultuur verdwijnt en ook niet meer goedgepraat wordt.

 3. Koel Hoofd

  Wat hebben die ouders als ‘effectieve maatregelen’ in gedachten?
  Opvoeding?
  Normen en waarden krijgen kinderen namelijk van thuis mee, die leren ze niet op school. Jongens die meisjes zo totaal respectloos behandelen hebben toch een dubieus voorbeeld van thuis meegekregen.

 4. C.

  Misschien hadden de ouders hun dochters (en hun zonen) ook geen lid moeten laten worden van het corps. Waarom hebben die ouders of hun dochters het dan toch gewild? We wisten toch — al sinds de zogenaamde roeptkapaffaire — van de mentaliteit die er heerst.

 5. M.

  @C.: dat die ouders en kinderen dat willen heeft ermee te maken dat ze hopen dat die kinderen tot de kleine inner circle van geprivilegieerden gaan behoren, zoals dat overigens al enkele eeuwen het geval is. Het enige verschil met vroeger is dat de meisjes toen nog niet gingen studeren — die mochten alleen uitgaan onder geleide — en dat de jongens losgingen op prostituees en dienstbodes.

 6. Otto Nelemans

  Wat een walgelijke actie. Zeker omdat al veel eerder duidelijk was dat dit soort gedrag niet getolereerd kan worden. Niet duidelijk is mij of dit een actie is van het Corps of van individuele leden.
  Het is misschien ook wel zinvol om in dit verband uit te leggen dat vrouwen geen corpslid kunnen zijn.
  Hang die morele vandalen openbaar aan de schandpaal!

 7. Lirive

  In het artikel wordt gezegd dat de slachtoffers weerloos zijn. In mijn tijd stond het corps bepaald niet bekend als een sociaal veilige plek. Als ik weerloos zou zijn, dan zou ik daar geen lid van worden. Heb zelfrespect en zoek gewoon een leuke club uit die aansluit bij jouw normen en waarden.

 8. Binnenstadbewoner

  Af en toe een bangalijst, straks weer misstanden bij ontgroeningen … Zo gaan we permanent van het ene “incident” naar het andere.

 9. Koel Hoofd

  @C.
  De ouders hebben elkaar via de studentenverenigingen leren kennen.
  Economische belangen van toegang tot het netwerk.
  Dat is al paar honderd jaar het argument, Utrecht is er zelfs groot door geworden. De ongehuwde jongelingen van Sonnenborch trokken ooit ongehuwde meisjes aan, dat bracht leven in de brouwerij en de universiteit vaart er wel bij. Ook al trekt nu het overschot aan ongehuwde meisjes de ongehuwde jongelingen aan, die universiteit is ook praktisch en wordt steeds groter.

 10. Kees Truijens

  @Koel Hoofd
  De maatregelen die onder het kopje “Actieplan” worden genoemd lijken me behoorlijk effectief. Niemand betaalt graag een schadeloosstelling.
  Ouders blamen? Die jongelui komen veelal uit een milieu dat zulk gedrag afkeurt. Dat adolescenten zich desondanks zo misdragen is hun eigen verantwoordelijkheid. Wie zijn gat brandt moet op de blaren zitten.

 11. Ihsan

  @Koel Hoofd, een maatregel zou bijvoorbeeld zijn het verwijderen van de universiteit. Als je andere studenten pest, beschimpt of doxt, heb je simpelweg niets bij een universiteit of hogeschool te zoeken. Deze “mannen” moeten eerst nog een paar jaar naar een voortgezette kleuterklas, waar ze normale omgangsvormen leren. Dat ze niet mee op ski-reisje mogen is geen straf, en dat heeft ook niets met de universiteit te maken. Als je fraude pleegt word je geschorst, maar als je vrouwelijke medestudenten publiekelijk vernederd kom je weg zonder straf. Dat moet eens afgelopen zijn
  De universiteit moet zorgen voor een veilige omgeving, dus dit soort gespuis moet gewoon direct verwijderd worden. Onderwijsinstellingen moeten hun verantwoordelijkheid nemen, en anders moet de minister ingrijpen en een aanmeldstop afkondigen.

 12. M.

  Ik stel vast dat mijn informatieve reactie op C. niet geplaatst is. Graag alsnog.

 13. Bert

  Zoals zelf zeggen: er verschenen eerder van dit soort lijsten en het is niet de eerste keer dat het corps in opspraak raakt. Of tradities als galaplicht.

  Waarom laat je je kinderen daar dan lid van worden of omgaan met dat soort mensen?

  If you lie with dogs, you’ll catch fleas.

  Overigens ook leuk dat ze het hebben over “genieten van je studentenleven”, kijk dan ook even wat de gemiddelde student daar onder verstaat.

 14. Bromsnor

  Bromsnor is het eens met Ihsan, aangifte doen, schadeclaim indienen, schorsen als lid van USC, verwijderen uit het studentenhuis and schorsen van de universiteit of hogeschool. Ga maar lekker naar een andere stad.

 15. Bart van Dam

  Naief om te geloven dat bij de studentencorpsen daadwerkelijk iets veranderd is de afgelopen jaren. Of het nou om Utrecht, Amsterdam, Groningen of Leuven gaat, dit achterlijke gedrag blijft doorgaan. Verbazingwekkend dat er nog steeds meisjes en jongens zijn die maar al te graag bij dit soort verenigingen wilt

 16. Moniek

  Lidmaatschap opzeggen als je consequent wilt overkomen, iedereen maar zeker de getroffen dames.
  En bij sollicitatie: O, bent u lid geweest van USC? Geen echte aanbeveling meneer, mevrouw.

 17. Meine

  Eens met de ouders dat dit nu eens goed moet worden aangepakt, het te gek voor woorden. Jaar of jaren verbannen van universiteit dan pas zal het effect hebben, zinloos om toekomstige collega’s zo te kak te zetten.

 18. piet

  Vorig jaar was het anaal ringwerpen nu is het dit weer…….HOE DAN?

  Laat de UU alle banden maar zeker de financiele breken met deze organisatie!

 19. Tom de Laats

  Ziekmakende toestanden, wel een kritische noot:

  Dit gaat toch om volwassen studenten? Wat hebben de ouders er dan mee te maken, waarvan zouden die in dit geval aangifte kunnen doen? Dat moeten getroffen studenten(volwassenen) echt zelf doen.

 20. Fiederelsje

  Ben het met @Meine eens: pak dit eindelijk goed aan. Niet alleen dit gedrag tegen vrouwen maar ook de andere ontgroeningsacties, denk aan Leuven(B), Groningen eva. Stuur ze weg van de universiteiten en hogescholen, geef ze een strafblad. Pak ze aan die misbaksels.

 21. M.

  @Koel Hoofd: “De ongehuwde jongelingen van Sonnenborch trokken ooit ongehuwde meisjes aan, dat bracht leven in de brouwerij en de universiteit vaart er wel bij.” Dat is nieuw voor mij. Graag uw bronnen?
  @piet: het anaal ringwerpen met behulp van een ingehuurde dame past inderdaad beter in de vanouds geldende mores van het corps dan collega-studentes niet beoordelen op hun intellectuele kwaliteiten, maar naar geheel andere maatstaven. Maar de tijden zijn veranderd, al hoop ik dat de nieuwe “cultuur” geen blijvertje zal zijn.

 22. FH

  Hier en daar staat nu op fb ook nog een rare crowdfundactie (via ‘goldfundme’) waar (zgn) ouders van slachtoffer-uvsvster geld zoeken voor advocaatkosten ed. Het lijkt me niet dat ouders van uvsvsters op facebook, of waar ook, gaan bedelen voor geld voor een advocaat (die bij winnen zelfs betaald moet door de verliezende partij.) Haai-boven-haai?

 23. Koel Hoofd

  @M
  Dat is stadsgeschiedenis. Die natuurwetenschappers hebben destijds baanbrekend werk verricht waardoor het ingeslapen Utrecht weer op de kaart stond.

  @Ihsan
  Ben er helemaal voor om die koorknaapjes acuut van de universiteit te verwijderen.

  @Keest Truijens
  Dat milieu heeft vaak toch net iets andere fatsoensnormen dan Jan en Aisha Modaal. Geld maakt voor hun geen ruk uit, maar de reputatie ophouden wel. Zoonlief heeft de familie ten schande gemaakt en met geld wordt dat onder de pet gehouden. Dus en plein publique van de uni aftrappen is effectiever en nog stuk goedkoper ook.

 24. Geenstijl@Utrecht.

  Het is echt schandelijk en zeker zeer kinderachtig om zo met vrouwen om te gaan.

 25. M.

  @Koel Hoofd: welke natuurwetenschappers hebben ongehuwde meisjes naar Utrecht gehaald voor leven in de brouwerij en wanneer. ik vroeg u naar de bron. Ook interessant te weten wat er van die meisjes is geworden. Er zijn ook beroemde vrouwelijke natuurwetenschappers. Hun mannelijke collega’s zullen zich wel hebben weten te redden. Ik hou van geschiedenis.

 26. Bart van Dam

  Dit gedrag is al decennia, zo niet eeuwen schering en inslag bij studentecorpsen. En toch besluiten ieder jaar weer groepen jongens en meisjes bij zo’n vereniging te willen met grote kans in contact te komen met dit achterlijke gedrag. Uiteraard zijn deze meisje 0% schuldig, maar wel 100% naïef

 27. Beskebar

  Ik blijf lekker weg van deze sekteleden.

 28. M.

  Graag alsnog plaatsing van mijn eerdere reactie op Koel Hoofd.

 29. Hanno

  Als dames en heren zich nu eens zediger zouden gedragen. En seks niet consumeren maar als iets bijzonder zien. Zouden er dan wel van die lijstjes bestaan?

 30. Hanno

  @geenstijl. Er wordt niet alleen net meisjes zo omgegaan. Vrouwen houden ook lijsten bij van mannen. Het gaat hier wel om volwassen mensen en niet om kinderen laten we dat even verduidelijken! En heel veel corosballen zijn ook nog eens binen lopen de parken plat en grindr en gaysites incognito met de meest bizarre enge sexuele fantasieën. Ze zijn morraalloos.

 31. Nina

  @ Hanno

  Geef je nou serieus de vrouwen de schuld van deze bangalijst? Bizar.

  Doxing is bij wet verboden per 1 januari van dit jaar.
  Het zal deze mannen dus een strafblad opleveren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).