Bomen en planten kunnen tijdelijk logeren in Craamkamer van Cartesius Utrecht Bomen en planten kunnen tijdelijk logeren in Craamkamer van Cartesius Utrecht

Bomen en planten kunnen tijdelijk logeren in Craamkamer van Cartesius Utrecht

Bomen en planten kunnen tijdelijk logeren in Craamkamer van Cartesius Utrecht
Het Cartesius Consortium uit Utrecht heeft de ‘Craamkamer’ geopend. Dit is een plek waar bomen, planten en struiken kunnen worden geplaatst zolang er bijvoorbeeld grondwerkzaamheden zijn. Herplaatsbare zaailingen, planten en struiken moeten zo behouden worden.

Het Cartesius Consortium uit Utrecht heeft de ‘Craamkamer’ geopend. Dit is een plek waar bomen, planten en struiken kunnen worden geplaatst zolang er bijvoorbeeld grondwerkzaamheden zijn. Herplaatsbare zaailingen, planten en struiken moeten zo behouden worden.

Herplaatsbare bomen komen in de Cartesius Craamkamer in grote bakken te staan. Medewerkers van Eijkelboom Utrecht verzorgen deze bomen. Kleinere planten en bomen komen in de volle grond te staan.

Boost

Cartesius Consortium, dat bestaat uit Ballast Nedam Development en MRP, is de samenwerking aangegaan met Meerbomen.nu. Deze organisatie is een coalitie van onder meer Stichting MEERGroen en Urgenda, en heeft als missie om in 2022 in Nederland 1 miljoen bomen te planten om zo het klimaat en de biodiversiteit te verbeteren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

“Het is van groot belang dat we bomen en zaailingen weer terug kunnen plaatsen in dit gebied, om zo de bestaande biodiversiteit een boost te geven”, zegt Richard van Kleef, namens het consortium Cartesius Utrecht “Wij willen heel graag een bijdrage leveren aan een wereld waarin mensen langer gezond en gelukkig leven, daar is groen een heel belangrijk onderdeel van.”

Cartesius

Ongeveer een jaar geleden begon de bouw van de nieuwe stadswijk. Cartesius krijgt een totaalaantal van 2852 woningen. Dat wordt een mix van koop- en huurwoningen. Dinsdag begint de bouw van 322 woningen door Keystone Vastgoed. De oplevering van de eerste woningen staat gepland voor begin 2023.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Een plantenhotel….Tja. Dan weet je wel dat het einde van de beschaving in zicht begint te komen omdat de mensheid helemaal kierewiet is geworden. Niet best dit, folks. LOL

 2. Nina

  Bomen die uit logeren gaan…..
  Men is werkelijk gek aan het worden.

 3. Meijer

  Als je planning goed op orde is ,dan heb die onzin niet nodig ,het is nog erg kostbaar al die inspanningen ,zorg voor goede contacten en het is niet nodig.

 4. Koel Hoofd

  @nina
  eens

 5. Scherpschutter

  @Nina 26/8/2022 – 11:07

  Yup. Nederland holt mentaal achteruit.

 6. Moniek

  Hoezo, Scherpschutter? Waarom blijft u nog in dit kennelijk verfoeilijke land wonen?

 7. Katja

  Craam ? Be green ? Utrecht kapt zich de ziekte en dan krijg je dit ?

 8. Rob van steensel

  voor al de negatieve reacties die zijn gemeld. door mensen die elke dag wat te zeiken hebben in deze rubriek.
  nog even een korte samenvatting. als men woningen gaat bouwen kom je vaak bomen tegen die het verdienen nog 50 jaar voor ons de lucht te zuiveren.
  deze bomen worden tijdelijk verwijderd komen in een depo en later weer terug geplaatst wanneer de wijk klaar is . STOM HE!

 9. Scherpschutter

  @Moniek 17:28

  U denkt toch niet werkelijk dat ik de slotakte van een decennialang hi-la-risch slecht toneelstuk zou willen missen, Moniek? Het staat in de sterren geschreven; de ontknoping wordt episch!

 10. Geenstijl@Utrecht

  Nou Rob,ik vind dit een goed initiatief hoor … ben ook een reaguurder,maar dit is supergoed.

 11. WtF

  @ Rob, gelukkig betreft dit slechts een klein aantal usual suspects, geen deel uitmakend van het weldenkende deel van onze natie.

 12. Nina

  @ Rob
  We redden een paar bomen in Utrecht en ondertussen worden oerbossen gekapt in o.a. Estland voor brandstof voor onze biomassacentrales.

  Schattig is het allang niet meer. Waar is de realiteitszin gebleven?

 13. Moniek

  In de sterren staat m.i. niets geschreven, Scherpschutter en dus ook absoluut niets over slechte toneelstukken. Wat verwacht u eigenlijk van een epische ontknoping?

 14. Hans

  ‘Het einde der beschaving in zicht’ ?
  Je zou het bijna gaan geloven als je op de reacties van sommigen hier afgaat. In elk geval is die van hen persoonlijk waarschijnlijk al een flink eind op z’n retour. Onomkeerbaar? Wie zal het zeggen. Maar waar bomen zijn, is er nog hoop. Kom op, niet zo zuur mensen! 🌳🌿☘️

 15. Hans

  Nina, de voltallige milieubewegingsorganisaties in Nederland zijn unaniem fel tegen de kap van hout uit oerbossen voor Nederlandse biomassacentrales. Dat dit kappen gebeurt is glashelder aangetoond door onderzoek van Green Peace. Ook alle linkse fracties in de Tweede Kamer zijn hier fel op tegen. Helaas zitten we met een kneiterechts klotenkabinet opgezadeld wat dit beleid onverminderd in stand houdt.
  Dat sommigen de waarheid geweld aandoen en blijven beweren dat milieuorganisaties en linkse partijen stiekem deze kap in stand houden is een grote leugen. Dat gezegd hebbende zie ik niet in waarom je tegen het behoud van bomen in Nederland kunt zijn middels zo’n kleinschalig initiatief als in Utrecht wat in bovenstaand artikel beschreven wordt. O.m. gesteund n.b. door Urgenda en de stichting Meer Bomen. Er bestaat geen zinnig argument om daartegen te zijn. Tenzij je cynisme tot de argumenten rekent… Het is juist enorm hard nodig dat er zo zorgvuldig mogelijk wordt omgegaan met ons bestaande groen. Dat er nu een kabinet zit wat het meest natuurvijandige kabinet ooit is, mag niet verhinderen dat particulieren opkomen voor kwetsbare (stads)-natuur.

 16. Stuurvrouwtje aan wal

  Stuurvrouwtje noemt dit greenwashing. Ook al is het natuurlijk beter dan niets doen.

  “Het is van groot belang dat we bomen en zaailingen weer terug kunnen plaatsen in dit gebied, om zo de bestaande biodiversiteit een boost te geven”, zegt Richard van Kleef, namens het consortium Cartesius Utrecht

  De bestaande biodiversiteit een boost geven doe je door EXTRA (nieuwe) bomen te planten. Niet door bomen ergens anders weg te halen en te VERPLAATSEN naar hier.

  Daarbij krijgen volwassen bomen die verplaatst worden een enorme opdoffer en worden ze vaak sterk gekortwiekt om de verplaatsing mogelijk te maken. De bomen zien er daarna maar zielig uit.

  Kijk maar naar de Koningin Wilhemninalaan in Transwijk. Daar zie je heel goed het verschil tussen de bomen die verplaatst zijn en de bomen die konden blijven staan bij het realiseren van de bustunnel.

  Dus: idee is goed! Maar noem het verplaatsen van volwassen bomen niet ‘meer groen’.

  Zaailingen weghalen waar ze geen kans hebben, om ze ergens anders wel kans hebben: hulde!!!
  Ga zo door!

 17. Zonnewende

  @Nina
  Helaas heb je gelijk…

  Wat blijven we met z’n allen toch hypocriet. Ik zelf ook! Want ik zit nu ook in Zweden na een vliegreis. Ook al compenseer ik driedubbel (Greenseats, Dig it én Carbonkiller), eigenlijk zou ik gewoon helemaal niet meer moeten vliegen.

 18. Binnenstadbewoner

  De vaste azijnpissers pissen weer eens azijn.

  Gewoon een goed initiatief uiteraard. Het alternatief is dat t.z.t. volledig nieuwe bomen en struiken gekocht en geplant moeten worden. Dit is milieuvriendelijker en bespaart wellicht kosten. Dat niet alle bomen en struiken het zullen redden, is normaal. Veel beplantingen hebben een groot weerstandsvermogen en herstellen na verloop van tijd met wat extra water wel weer.

 19. Scherpschutter

  @Moniek 09:53

  “In de sterren staat m.i. niets geschreven, Scherpschutter”

  Goed kijken Moniek. Alles staat in de sterren geschreven.

  “Wat verwacht u eigenlijk van een epische ontknoping?”

  Wel, kijk naar het einde van iedere andere socialistische samenleving ooit. Daar vindt u uw antwoord.

 20. Moniek

  Dat er iets in de sterren zou staan geschreven, Scherpschutter, is slechts allang achterhaald geloof.
  Dat u deze simpele bomenactie verknoopt met het einde van een socialistische samenleving, dát vind ik juist hilarisch.

 21. Nina

  @ Hans

  Ik impliceer nergens in mijn commentaar dat er iemand is die voor de kap van oerbossen is. Ik geef alleen maar aan dat het nog steeds elke dag doorgaat.

  Houten speelgoed, tuinhout, kozijnen, pollepels, kasten, stoelen, lucifers, tafels; het wordt allemaal van gekapte bomen gemaakt.

  Waarom daar niet de bomen voor gebruiken die moeten wijken voor een bouwplan en dan later nieuwe bomen terugplaatsen ipv geld verspillen aan herplanting. Wiens geld wordt er eigenlijk voor gebruikt? Zal ook wel subsidie mee gemoeid zijn.

 22. Nina

  @ Zonnewende

  Geniet gewoon van je reis! Je bent er nu toch al en moet ook weer terug.

 23. Hans

  @ Nina,

  je hebt gelijk, je impliceert nergens in je bijdrage dat er iemand voor de kap van deze oerbossen is. Maar natuurlijk is onze overheid daar wel voor, zolang dit doorgaat. Ik gaf het in een terzijde slechts aan omdat dit dikwijls zo geframed wordt. Dan wordt er bij voorbeeld gesteld dat Groen Links de motor zou zijn achter het kappen van oerbossen in de Baltische zones. Of dat linkse gekkies hier voor zouden zijn zodat ze lekker hun houtkacheltje kunnen stoken. Dat is natuurlijk kwalijke flauwekul.
  Persoonlijk vind ik het herplanten van waardevolle oudere bomen met een goed perspectief op doorleven een goede zaak. Waarom niet? Het is levende have, hoe je het ook bekijkt. Daar mag respectvol mee omgegaan worden, met die zuurstofproducenten en schaduwwerpers. Belangrijk voor een stad in een opwarmend klimaat. Jonge sprietige boompjes hebben jaren nodig voor ze zover zijn. Mag ook wat kosten. Of er subsidie mee gemoeid is? Geen idee. Soms wegen baten op tegen kosten. En verder ben ik het met je eens dat er heel kritisch gekeken moet worden naar de oorsprong van hout en houten producten. De Tafelboom in Utrecht doet het goed wat mij betreft. Gerooide stadsbomen die geen toekomst meer hebben worden er tot ook in esthetisch opzicht goede producten verwerkt.

  https://www.tafelboom.nl/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).