Buurtbewoners Vleutenseweg overhandigen petitie na dodelijk ongeval en pleiten voor onafhankelijk onderzoek Buurtbewoners Vleutenseweg overhandigen petitie na dodelijk ongeval en pleiten voor onafhankelijk onderzoek

Buurtbewoners Vleutenseweg overhandigen petitie na dodelijk ongeval en pleiten voor onafhankelijk onderzoek

Buurtbewoners Vleutenseweg overhandigen petitie na dodelijk ongeval en pleiten voor onafhankelijk onderzoek
Omwonenden en andere betrokkenen rond de Vleutenseweg hebben donderdagochtend een petitie aangeboden aan wethouder Lot van Hooijdonk en voorzitter van de commissie Mobiliteit Gertjan te Hoonte. Daarin pleiten ze voor onafhankelijk onderzoek naar de verkeerssituatie op de Vleutenseweg. De petitie is 541 keer ondertekend.

Omwonenden en andere betrokkenen rond de Vleutenseweg hebben donderdagochtend een petitie aangeboden aan wethouder Lot van Hooijdonk en voorzitter van de commissie Mobiliteit Gertjan te Hoonte. Daarin pleiten ze voor onafhankelijk onderzoek naar de verkeerssituatie op de Vleutenseweg. De petitie is 541 keer ondertekend.

Vrijdagochtend vond rond 08.00 uur een ernstig ongeval plaats op de Vleutenseweg. Twee kinderen werden aangereden door een stadsbus waardoor een 7-jarig meisje is overleden en haar 5-jarig broertje zwaargewond raakte. 

De petitie is ondertekend door ruim vierhonderd buurtbewoners en ruim honderd andere betrokkenen zoals basisscholen en medewerkers van horecazaken in de buurt. Naast de lijst met handtekeningen is er ook een brief overhandigd. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Wethouder Lot van Hooijdonk nam samen met een aantal raadsleden de petitie in ontvangst. Volgens de zichtbaar geëmotioneerde buurtbewoners is de plek waar de aanrijding heeft plaatsgevonden niet overzichtelijk en heeft deze diverse blinde hoeken. “Je moet wel zes wegen oversteken waar het verkeer van verschillende (en onverwachte hoeken) kan komen en er staan geen verkeerslichten of zebrapaden. Zowel op de autobaan als op de busbaan wordt geregeld (te) snel gereden en voor fietsers is niet duidelijk aan welke kant van de weg zij moeten zijn”, zo is te lezen in de brief die werd overhandigd. Ook zijn er zorgen over de inrichting van de gehele Vleutenseweg. 

De omwonenden pleiten voor een onafhankelijk onderzoek door een verkeersdeskundige en risicomanager die een goed advies geven over de verkeerssituatie op de Vleutenseweg. Ze vragen om de ervaringen van de bewoners/betrokkenen daarbij te betrekken en hen actief uit te nodigen om inbreng te leveren.

Getuigen

In de brief staan meerdere persoonlijke verhalen van getuigen die het ongeluk hebben zien gebeuren of op een andere manier betrokken waren bij het ongeluk. “Ik schrijf daarom deze brief niet uit boosheid, want ik denk dat er echt alleen maar verliezers zijn in dit verhaal, maar wel in de hoop dat er alles aan gedaan wordt om herhaling te voorkomen”, “gister was ook ik getuige van een surrealistische nachtmerrie die op klaarlichte dag plaatsvond” en “laten we er samen voor zorgen dat we in deze buurt veilig en vreedzaam kunnen leven” zijn in de brief te lezen. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De brief werd donderdagochtend overhandigd door meerdere buurtbewoners en betrokkenen. Henno Oldenbeuving is een van de buurtbewoners die betrokken is bij dit initiatief. Hij woont samen met zijn gezin aan het kruispunt waar het ongeluk vrijdag gebeurde. Het ongeval, hij was als een van de eersten ter plaatse, heeft enorm veel impact op hem gemaakt: “Veel plekken langs de Vleutenseweg zijn gevaarlijk, maar deze helemaal. De situatie is niet te doen, het is heel onoverzichtelijk. Voor fietsers, voor ouders en helemaal voor kinderen. Er moet nu wat gebeuren.”

Ook Nine Kooiman, een van de andere initiatiefnemers, was aanwezig bij de overhandiging. Zij stond vrijdagochtend op de Vleutenseweg toen ze het ongeluk zag gebeuren en belde direct 112. “Dit is de grootste nachtmerrie van alle ouders met kinderen die in de buurt wonen. Ook de scholen hebben medeondertekend. Er moet echt iets gebeuren nu. We willen voorkomen dat er ooit zoiets nog een keer gebeurt. Gevoelsmatig wordt er ook veel te hard gereden”, zo vertelt ze. 

Gertjan te Hoonte bedankte de buurtbewoners meerdere keren voor het indienen van de petitie en de brief: “Namens alle raadsleden kan ik zeggen dat we heel erg geschrokken zijn.” Wethouder van Hooijdonk gaf aan dat er alleen maar verliezers zijn in deze zaak en liet weten dat er uitgebreid onderzoek gedaan gaat worden naar het ongeluk. De bewoners benadrukten dat ze graag snel maatregelen willen. Ze gaven daarbij ook aan dat er al langer zorgen worden geuit over de veiligheid van de weg. In 2014 werd de busbaan al bezet door tientallen kinderen om aandacht te vragen voor de situatie.

Onderzoek

Hoe de aanrijding precies kon gebeuren, wordt volgens de politie nog onderzocht.

Wethouder Lot van Hooijdonk heeft aangekondigd dat er een onderzoek komt naar de verkeerssituatie op de Vleutenseweg, want dat gebeurt altijd na ernstige ongelukken. De uitkomsten hiervan worden later bekendgemaakt.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Peter

  Staat niet in verhouding tot het vreselijke ongeluk daar maar op de kruising Herculeslaan/Laan van Maarschalkerweerd zijn nu na een herinrichting ook veel ongelukken, is al aan de wethouder doorgegeven maar nog geen actie.

 2. WJM

  Al sinds 2014 protesteren kinderen! tegen onveilige Vleutenseweg!
  Dat had toch iets moeten doen?
  Waar was de wethouder Verkeer al die jaren??
  En al die jaren had Utrecht dezelfde wethouder van Verkeer. Beetje laat om nu weer met een onderzoek te komen. Er moet nu direct iets gebeuren, lijkt mij.
  Te triest voor woorden nu er twee kindjes aangereden zijn.
  Het 7-jarig meisje overleden en 5-jarig broertje zwaar gewond. Al een aantal dagen is het verdriet van die moeder in mijn gedachten.

 3. Lachgas

  Het zou al zoveel schelen als snelheid ov binnen stadsgrenzen omlaag zou gaan.

 4. Lachgas

  Het zou al zoveel schelen als snelheid OV omlaag zou gaan.

 5. Michiel

  Bij dit soort wegen moet je gewoon voetgangers-tunnels er onderdoor maken, dat is het veiligste. Te triest dat men blijkbaar al tien jaar geleden de problemen heeft aangekaart, er is geprotesteerd door kinderen omdat er al vaker ongelukken, ook met bussen, waren gebeurd. Wat is daarmee gedaan? De wethouder is wel verantwoordelijk.
  Bussen rijden sowieso enorm hard, ook door de binnenstad, en over de Vredenburgknoop (ook een levensgevaarlijke situatie waar al vaker ongelukken zijn gebeurd) rakelings langs mensen en kinderen.

 6. S

  Volgens enkele rechtse horken hier op Duic (moderatie) horen ongelukken bij het leven, kun je een bus niet over het hoofd zien, is de Vleutenseweg overzichtelijk en bestaat die slecht uit 1 rijbaan.

 7. Fred

  Staat ook niet in verhouding tot het vreselijke ongeval op de Vleutenseweg, maar ook op het Willem van Noortplein gaat het vroeg of laat een keer fout. Tientallen meldingen zijn er inmiddels gedaan bij de gemeente (worden die meldingen eigenlijk wel uitgelezen en opgepakt?!?!) maar 0 resultaat. Totdat er ook hier een keer een kind wordt doodgereden. Dan hoor je burgemeester en wethouder opeens wel…

 8. Koel Hoofd

  Wij eisen ijs….
  De politie doet sowieso altijd onderzoek bij een dodelijk ongeval wat daar, zover ik me kan herinneren, al 22 jaar niet is gebeurd.
  Maar het gaat nu primair om de gevoelsbeleving….hardstikke subjectief. Zeker na zo’n gruwelijk ongeval wat ze voor hun ogen hebben zien gebeuren en nog tijd lang scherp op de netvliezen zal staan. Dat maakt de beleving stuk heftiger.

  Ik zou zeggen, dien een onderzoeksverzoekje in bij SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid).
  Daar zitten de enige echte onafhankelijke (NB!)verkeersdeskundigen van heel Nederland, zijn allemaal PhD in de diverse aspecten van verkeersveiligheid of onderweg dat te worden. Die weten precies wat verkeersveiligheid is en wat mensen met hun voertuigen waarom doen met een weginrichting x en hoe mensen dat beleven.

 9. Pee

  @ S
  Ik zie niet dat iemand zegt wat jij aangeeft.
  Waarom moet je rechts er weer bij halen , omdat je zelf links bent ofzo?

 10. w

  @S
  inderdaad, iedereen weet wie t zijn, met name die bijna een tijdzone ver van Utrecht woont, sneuschutter, als we nou eens beginnen om collectief deze eenzame man te negeren, iemand die blijkbaar een gebrek aan aanspraak(van met name gelijkgestemden, logischerwijs haha) heeft en zodoende hier op duic bij vrijwel elk artikel z’n trollende ultrarechtse forum geluid laat horen

 11. Koel Hoofd

  @S
  Wat heeft rechts hier mee te maken?
  Een gruwelijk ongeval met kleine kinderen politiseren is walgelijk en onbeschaafd.
  Moderatie Duic!
  En ja, ongevallen horen bij het leven, dat is de harde realiteit, snowflake.
  Je kan ook van de trap vallen, gebeurt heel erg vaak op het station.

 12. jan

  Als het kinderen betreft dan ineens krijgt iedereen gekte in het hoofd. Laat de politie gewoon haar werk doen ipv meteen petities op te stellen en de overheid lastig te vallen. Er gebeurd zelden iets op de vleutenseweg. Maar nu is er iets met een kind gebeurd en dan is die hele vleutenseweg ineens een rotte vis

 13. Robbert

  In 2014 was het al dezelfde wethouder, dan ben je politiek verantwoordelijk en moet je de consequenties kennen.

 14. S

  @kh: misschien heb je zelf antwoord op de vraag waarom de trollen op duic van rechtse snit zijn..?

 15. Ihsan

  Goed dat men hier aandacht voor vraagt, maar ook onafhankelijke onderzoeksbureaus begrijpen soms niets van verkeersveiligheid. Zo werd de Niels Bohrweg – de gevaarlijskte straat van Utrecht – ‘veilig’ bevonden door een onkundig bureau, met een tweede dode fietser in twee jaar tot gevolg. En er is nog altijd niets aan die straat gedaan, tegen de belofte van de gemeente in.

 16. JdV

  S wil per direct een verbod op keukentrapjes en verder rubbertegels op elke stoep waar mogelijk mensen zouden kunnen vallen want je weet maar nooit. Proest. Als het niet zo triest was zou je er om kunnen lachen. Probleem is alleen dat dit soort mensen zelfs nog serieus zal worden genomen door goedgelovige sneeuwploeg-ouders. Want het zal jouw kind maar overkomen, toch? Ik vermoed dat S klimaatpsycholoog is en dit zijn/haar vrijetijdsbesteding na die 24 uur per week naar buiten kijken.

 17. Jorn de Grauw

  @robbert. Deze wethouder is jarenlang al bij van alles betrokken wat fout gaat. Heeft nog nooit haar conclusies getrokken. Mag door haar vriendjes in de coalitie zelfs steeds blijven zitten en de stad nog meer schade aandoen

 18. Uuu

  @ S

  Die rechtse trollenreaguurders houden niet zo van spiegels om in te kijken.

  Het zijn dan ook geen mensen die zomaar hun mening vertegenwoordigen, het zijn doelbewuste ontregelaars. En dat rondom zo’n tragisch bericht.

  De samenleving is uiteindelijk altijd de dupe van hun gestook.

 19. s

  @jdv: precies zo’n trollerig bericht waar ik aan refereerde. Dank je!

 20. JdV

  @s : uiteraard graag gedaan. U kunt op mij rekenen.

 21. Geenstijl@Utrecht

  Als jong jochie liep ik dagelijks naar school vanuit de wijk Nieuw Engeland naar Lombok, en toen,70 jaren was dit all een drukke weg.
  Het verschil met nu is dat er toen veel méér stoplichten stonden,en er werden toen ook klaarovers door verschillende scholen ingezet.

 22. JdV

  @geenstijl@utrecht: het is uiteraard een wonder dat u dat heeft overleefd. Zeker gezien de vele vele slachtoffers die er jaarlijks op deze levensgevaarlijke weg vallen. Proest. Zo zie je maar weer. Kennis van de verkeersregels. Goed naar links en rechts kijken en stoppen als het rood is. Wonderbaarlijk hoe veilig het leven dan is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).