Eneco trekt stekker uit warmtenet in Utrechtse buurt Overvecht-Noord; wethouder ‘onaangenaam verrast’ Eneco trekt stekker uit warmtenet in Utrechtse buurt Overvecht-Noord; wethouder ‘onaangenaam verrast’

Eneco trekt stekker uit warmtenet in Utrechtse buurt Overvecht-Noord; wethouder ‘onaangenaam verrast’

Eneco trekt stekker uit warmtenet in Utrechtse buurt Overvecht-Noord; wethouder ‘onaangenaam verrast’
Archiefbeeld
Energiemaatschappij Eneco trekt de stekker uit de ontwikkeling van een warmtenet in de Utrechtse buurt Overvecht-Noord. Eneco is bang dat energie voor inwoners onbetaalbaar wordt. Wethouder Lot van Hooijdonk is naar eigen zeggen ‘onaangenaam verrast’ door de communicatie van Eneco over het besluit.

Energiemaatschappij Eneco trekt de stekker uit de ontwikkeling van een warmtenet in de Utrechtse buurt Overvecht-Noord. Eneco is bang dat energie voor inwoners onbetaalbaar wordt. Wethouder Lot van Hooijdonk is naar eigen zeggen ‘onaangenaam verrast’ door de communicatie van Eneco over het besluit.

Alle huizen in Utrecht vanaf 2050 van het gas af, dat is de ambitie van de gemeente. In Overvecht-Noord is daarom al een aantal jaar een proef bezig, waarmee de gemeente en energiemaatschappij Eneco kijken hoe uiteindelijk alle Utrechters zonder gasgebruik kunnen.

Zo’n 8.000 woningen in Overvecht-Noord zouden in 2030 als eerste volledig van het aardgas af moeten zijn, maar er is een behoorlijke kink in de kabel gekomen. Eneco heeft woensdag namelijk besloten de stekker uit de ontwikkeling van het warmtenet in Overvecht-Noord te trekken. In een raadsbrief van november 2023 staat dat er op dat moment, behalve Eneco, geen andere warmteleveranciers concrete interesse hadden voor Overvecht-Noord.

Betaalbaarheid

Voor Eneco is de voornaamste reden om te stoppen met het project dat de betaalbaarheid van de uitbreiding van het warmtenet voor bewoners niet gegarandeerd kan worden. Dat heeft verschillende redenen.

‘De woningen liggen relatief ver uit elkaar, waardoor er veel warmtenet per woning nodig is’ – Eneco

De gemeente heeft in januari 2024 het definitieve gebied voor de ontwikkeling van het warmtenet aangewezen. Veel flats vielen daarmee buiten het project, waardoor voornamelijk laagbouw overbleef. 75 procent van het gebied bestaat volgens Eneco uit eengezinswoningen, die vrij ver uit elkaar liggen. Daardoor is er ‘veel warmtenet per woning’ nodig is.

Eneco: “De aanleg hiervan is kostbaar, terwijl de warmtevraag in deze wijk relatief laag is. Eneco is ervan overtuigd dat in deze situatie met laagbouwwoningen andere warmtetechnieken, zoals een hybride warmtepomp, betaalbaarder zijn dan een warmtenet.”

Andere technieken

Volgens Eneco moeten alleen warmtenetten worden aangelegd in wijken waar dat ‘significant goedkoper’ is dan andere technieken. “Alleen dan is het aantrekkelijk voor huurders en woningeigenaren om over te stappen op een warmtenet en kan er voldoende draagvlak ontstaan.”

‘De aanleg hiervan is kostbaar’ – Eneco

Eneco denkt dat alternatieven zoals isolatie en warmtepompen voor de energierekening van bewoners in Overvecht-Noord gunstiger uitvallen en dat daardoor te weinig bewoners bereid zullen zijn om over te stappen op het warmtenet. Voor een betaalbaar warmtenet moet minimaal 70 procent van de bewoners overstappen.

Meerdere redenen

Voor Eneco is daarnaast nog een heikel punt dat de gemeente besloten heeft te kiezen voor een publiek gemeentelijk warmtebedrijf, in plaats van een publiek-private samenwerking. Dat zou volgens Eneco leiden tot investeringsonzekerheid. Tot slot speelt nog mee dat er ontwikkelingen zijn in de landelijke politiek: in de Tweede Kamer wordt een spoedwet behandeld over de regulering van de warmtetarieven “waarvan de impact voorlopig nog onbekend is”.

‘We zijn onaangenaam verrast dat Eneco ervoor kiest dit persbericht online te zetten, in plaats van bewoners in de wijk eerst fatsoenlijk te informeren’ – Wethouder Van Hooijdonk

‘Onaangenaam verrast’

Wethouder Lot van Hooijdonk is naar eigen zeggen onaangenaam verrast door het besluit van Eneco en de communicatie hierover. “We zijn onaangenaam verrast dat Eneco ervoor kiest dit persbericht online te zetten, in plaats van bewoners in de wijk eerst fatsoenlijk te informeren. Eneco is zonder medeweten van ons naar buiten gegaan met dit nieuws, terwijl er andere afspraken waren over de timing van de communicatie”, aldus de wethouder.

‘De transparantie liet te wensen over’ – Wethouder Van Hooijdonk

“Bovendien stond er voor morgen nog een bestuurlijk overleg gepland (Eneco, Woonin, Portaal en gemeente) om tot een definitief besluit te komen. Dat ze hieraan voorbijgaan is kwalijk. Omdat ons zo de kans is ontnomen om onze bewoners in Overvecht en de gemeenteraad hier tijdig en fatsoenlijk over te informeren. Overigens concluderen wij dat er geen haalbaar en betaalbaar aanbod aan bewoners mogelijk is. Eneco wentelde te veel risico’s op de gemeente af en ook de transparantie liet te wensen over. We zullen bewoners en raad zo snel mogelijk informeren.”

Gekoppelde berichten

60 Reacties

Reageren
  1. Piet

    Kan alleen maar goed uitpakken voor de bewoners. Je betaald je helemaal scheel aan Eneco voor warmte zonder enige ruimte voor een alternatief. Hopelijk doen ze snel wat aan het misbruik van deze monopolie-positie.

  2. Toine Goossens

    Lot van Hooijdonk ‘is onaangenaam verrast’. Ja de harde werkelijkheid is voor haar bepaald niet fijn. Echter, dat warmtenetten in Utrecht een illusie zijn, is van het begin aan al betoogd. Er is geen verdienmodel voor.
    Na optimale isolatie van woningen is de resterende warmtevraag per woning zo laag, dat de vaste kosten voor de aanleg van het net nooit meer terug te verdienen is.
    De dwaze Groenlinks leus ‘Utrecht van het gas af’ zal ons als een voorbeeld van politiek droomdenken bij blijven, voor altijd. De Alpha en gamma opgeleide Groenlinks politici zullen zich tot andere warhoofdige droombeelden dienen te beperken.

    Van een groot deel van de 80 Utrechtse ambtenaren die met de energietransitie bezig is, kan gelijk afscheid genomen. Zij zijn overbodig.
    Individuele woning isolatie is het allerbelangrijkste instrument om het gasverbruik omlaag te brengen. Bewoners versterken dat door binnenshuis met een lagere temperatuur tevreden te zijn. Dat is de 2e meest effectieve maatregel.

    Door deze 2 maatregelen daalt de warmteconsumptie van woningen zo sterk dat zij op A+ of zelfs A++ uit kunnen komen. Dat is de doodsteek voor collectieve dwangmaatrelen namens de wethouder. Aftreden mevrouw.

  3. Robbert

    Zie ook de uitzending van De Hofbar hierover deze week. Het lijkt of Eneco alleen kansen voor een warmtenet ziet bij flats, toch heeft de gemeente een ander deel van Overvecht aangegeven voor het ontwikkelen van het warmtenet. Dan snap ik de frustratie bij Eneco wel.

  4. Berend

    Warmtenetten zijn non profit prima op dichtbevolkte locaties. Ideaal zelfs. Maar niet gekoppeld aan de gasprijs

  5. W

    Ik ben blij voor de inwoners van Overvecht dat dit voorlopig geklapt is. Op zichzelf een goede ontwikkeling om van het gas af te gaan, maar de kosten waarmee inwoners worden opgezadeld vind ik echt te gortig. Zowel de investeringen die je gedwongen wordt om te doen als de kosten die Eneco rekent voor het gebruik van het warmtenet. Gebruikers daarvan hebben zich zeker de afgelopen jaren helemaal scheel betaald.

  6. Marcel 59

    Niet alleen is de aanleg van een warmtenet erg kostbaar, daarnaast is het ook nog eens hopeloos inefficiënt, als er geen gebruik gemaakt wordt van restwarmte. Deze restwarmte dient onder alle omstandigheden groter te zijn dan het warmteverlies, dat onvermijdelijk optreedt in de transportleidingen. Om een indicatie te geven: het oppervlak van een straat waaronder zich een warmtetransportleiding bevindt is gemiddeld zo’n anderhalve graad warmer, dan zijn omgeving.
    In de winter en in de zomer wordt in het warmtenet dezelfde temperatuur gehandhaafd. Er zit dus het jaar rond dezelfde hoeveelheid energie in het transportsysteem. Aangezien er in de zomer aanzienlijk minder warmte wordt afgenomen is het systeem daardoor ’s zomers nog veel inefficiënter dan in de winter. Een moderne verwarmingsketel of combiketel in een woning gaat pas branden als er vraag naar warmte is. Dan treedt er ook wel warmteverlies, maar alleen als de ketel ook daadwerkelijk brandt. Een warmtenet, dat permanent op temperatuur gehouden wordt verliest ook permanent warmte, met een enorme verspilling tot gevolg.
    Dan is er nog de kwestie van hoe de warmte wordt opgewekt. Momenteel gebeurt dat in Utrecht door een biomassacentrale. Daarvan is inmiddels duidelijk, dat die meer CO2 uitstoot dan een vergelijkbare centrale op gas. En juist om die CO2-uitstoot was het allemaal te doen. Het idee, dat biomassa circulair is, doet daar helaas niets aan af. In tegendeel als je een bos kapt kan dat geen CO2 meer opnemen.

  7. Fvw

    Ik ben als bewoner in overvecht noord opgelucht dat het niet doorgaat. Vorig jaar volop nieuwe gasleiding aangelegd in overvecht noord.

  8. Diederik

    @Toine (en veel andere reageerders): je betoog wordt sterker als je niet altijd de links/rechts kaart trekt.

  9. JdV

    Ach ja. Wethouders die boos zijn over keuzes die andere partijen maken. In Utrecht Eneco. In Amsterdam de provincie Noord Holland. Beide GL wethouders, beide gelovdnd in sprookjes en deug/wensdenken. En dan komt de echte wereld om de hoek en zijn we “onaangenaam verrast” en dreigen we met tegenmaatregelen. De normale linkse reflex.

  10. Rob H.

    “Eneco wentelde te veel risico’s op de gemeente af en ook de transparantie liet te wensen over. We zullen bewoners en raad zo snel mogelijk informeren.”

    (laatste zin van het artikel.)

    Eneco wilde vooral de lusten en niet de lasten en toont zich een onbetrouwbare partner door dit vroegtijdig naar buiten te brengen. De private partij laat zich hier weer eens van de slechtste kant zien.

    Een geluk bij een ongeluk voor de gemeente.

  11. Cees

    Ik kan me voorstellen dat er een zucht van verlichting door de wijk gaat.
    Da’s dan wel weer een wolkje extra co2 maar vergeleken met de files die zijn ontstaan na de verkeers maatregelen die onder de bezielende leiding van deze wethouder zijn uitgevoerd, is dat nog wel acceptabel.
    Straatfeestje vanavond?

  12. Willem

    Laten we het ook eens over de kosten van het bestaande warmtenet hebben. Zowel de GJ-tarieven als de vastrechttarieven zijn extreem hoog. Eneco woekert zich slapende rijk.

  13. Lotje Treurwilg

    Ik vermoed dat dit een hele slimme zet is van Eneco om meer geld binnen te harken.

  14. Herman

    We komen er langzaam achter dat de droomwereld van de klimaat mensen onhaalbaar is. In Denk Haag zijn de politieke verhoudingen al anders, Utrecht loopt nog wat achter.
    De transitie is ook niet nodig, er is olie en gas genoeg op de wereld.

  15. Slipknot

    Klop niet wat ze zeggen het zou gaan over proeftuin Overvecht noord klop vaart jaren lang praten ook met Eneco hier heb je veel koop woningen daar licht het probleem die moet zelf min 20000 euro zelf ophoesten en de sociale huurwoningen niets zijn gewoon huizen maar probleem is dat er de klopvaart tussen zit daar licht geen stads verwarming door trekken kost min 30 mil euro .daar licht het probleem jaren lang lullen en er is ook miljoenen van het rijk gekregen voor dit project waar blijf dat geld nu .en ik weet het wan ik woon er in koopwoning

  16. Peter

    Hier kan de wethouder mooi 2 portefeuilles samen brengen: het geld dat met het schrappen van het warmtenet wordt bespaard overhevelen naar een betere NRU en deze sneller realiseren. Daar schieten de bewoners in Overvecht echt wat mee op.

  17. Toine Goossens

    @Diederik,

    Daar heb je groot gelijk in. De realiteit is echter dat links overtuigden zich niet laten tegenspreken. Voor het wijkplatform Noordoost heb ik ca. 5 keer inhoudelijk gereageerd richting de Raad, heb ik het plan dat er nog steeds ligt tegen het licht gehouden. Nog nooit een reactie ontvangen. Ook de ambtenaren gaan mij uit de weg.
    Er is in de gemeentepolitiek geen enkele sprake van dialoog. Zie ook het doordrukken van de lange termijn RSU 2040 en mobiliteitsvisies; de tien minutenstad. De hele oppositie heeft tegengestemd. Het heeft allemaal geen enkel effect op het denken van Groen66. Op een gegeven moment houdt het dan, helaas, op. Waar dialoog niet meer mogelijk is, blijft slechts het framen over. Ik heb de hoop dat het anders wordt opgegeven.

  18. M.

    Er lijkt me niets op tegen en juist heel veel voor om voor verwarming energie te gebruiken die anders verloren zou gaan. Maar dan alleen wanneer dat rendabel is. Om dat te bepalen moet overigens niet gebeuren door private bedrijven zoals nu met bijvoorbeeld Eneco het geval is, maar door een overheid die van ons allemaal is.

  19. De count

    Jarenlang in nieuwbouw aan het warmtenet gezeten (zijdebalen, tuindorp winklerlaan, was overigens “. Nu in geisoleerde jaren 30 woning in de bilt. Energierekening stuk lager dan die fraaie nieuwbouwappartementen. Ben blij voor overvecht. Jaren terug was er nog stadsverarming.nl. dat ten strijde ging tegen de hoge tarieven.

  20. RvD

    @M. Zeker laten we het overlaten aan de overheid. Daar zitten alleen maar alpha en gamma activistische beleidsambtenaren die werkelijk helemaal niets kunnen. Zie alle super succesvolle IT en infrastructuur projecten van de overheid. Altijd netjes op tijd, binnen budget en super effectief…..
    Het aantal beleidsambtenaren met inhoudelijke kennis is gedaald van 29% (2015) naar 11% (2022). Ze moeten vooral “politiek sensitief” zijn. Kortom dat worden prachtige warmtenetten….

  21. Bert

    Het feit dat juist mevrouw van Hooijdonk een ander beschuldigt van gebrek aan transparantie en onduidelijke communicatie, is op zijn minst ironisch te noemen.

    En het is zoals altijd een centenkwestie, en daar hebben ze bij de overheid natuurlijk geen kaas van gegeten.

  22. R

    Dat stadsverwarming aan de gasprijs is gekoppeld is een fout die men nu in de 2e kamer aan het herstellen is. Zeker aardwarmte is zeer veel goedkoper dan stadsverwarming op gas. Voorts laat dit zien dat energie een NUTS voorziening is en in publieke handen thuis hoort. We willen én een leefbare wereld én thuis wel warm zitten in de winter. Dat lukt bijna niet als daar een partij tussen zit die alleen maar snel heel veel geld wil verdienen.

  23. J.

    Misschien dan toch kansen voor een doorstart voor de buurtinitiatieven Klopvaartbuurt Aardgasvrij en Nieuwe Energie voor de Vechtzoom?

    https://klopvaartaardgasvrij.nl/einde_buurtinitiatieven_klopvaartbuurt_aardgasvrij_en_nev/

  24. bureaulesswatts

    De bekende ‘ I know nothing ‘ truc ‘, nadat het ‘point of no return ‘ werd gepasseerd en de burgers vastgeklonken zitten aan Eneco; dat eeuwig de burgers kan laten betalen en de vaste kosten verhogen, want ACM , dat staat aan hun kant.

  25. Scherpschutter

    Mooi. Einde energietransitie. Gestruikeld over het eerste het beste drempeltje. Hoog tijd dat de gemeente zich weer bezig gaat houden met plantsoenen aanharken. Deze materie gaat ze de pet ‘ietsjes’ te boven.

    Laat energie voortaan in hemelsnaam aan de markt over.

  26. Cas

    De aanleg is niet rendabel omdat de kosten voor bewoners niet mogen stijgen (terecht). Het loskoppelen met de gasprijs klinkt leuk maar brengt ook gevaren met zich mee.
    Denk dat Eneco ook afziet omdat er vanuit de media nu steeds kritischer wordt gekeken naar het systeem en het gebrek aan transparantie. Komt natuurlijk slecht uit voor Eneco

  27. JdV

    @slipknot: jenaplan of montessori-onderwijs gehad?

  28. WJM

    Misschien moet onze wethouder Lot v. Hooidonk dit soort probeersels eens in haar eigen woongebied doen!!
    Ik vind het een beetje laf van deze politiek dat ze altijd denken wat in een andere wijk goed is!
    Ben zeer benieuwd naar de reacties van haar omwonenden.

  29. Bram van Reemst

    Dat ‘onaangenaam verrast’ slaat duidelijk niet op het besluit zelf, maar op de bekendmaking door Eneco via een persbericht, in plaats van eerst de bewoners te informeren. Dat lijkt mij inderdaad onbehoorlijk, wat je verder ook van de gemeente mag vinden.

    Allerlei reaguurders berijden hierboven weer hun stokpaardjes, maar het hele betoog van bijv. Toine Goossens begint dus met een verkeerde interpretatie van het bericht. Verder merkt Slipknot terecht op dat er al een warmtenet ís in Overvecht, het ging om uitbreiding hiervan naar m.n. de Klopvaartbuurt en andere delen van Overvecht-Noord waar de woningen er nog niet op aangesloten zijn.

    Over welk gebied dat dan precies ging, is mij niet helemaal duidelijk. De raadsbrief van vandaag vind ik niet te rijmen met de stelling van Eneco dat de gemeente ‘in januari 2024 het definitieve gebied voor de ontwikkeling van het warmtenet aangewezen’ zou hebben, en dat juist de flats erbuiten zouden vallen.

  30. Marcel 59

    @ bureaulesswatts: Het punt is juist dat de ACM niet meer aan de kant van Eneco staat. Minister Rob Jetten heeft vorige week aangekondigd, dat hij een spoedwet gaat indienen, die de kosten voor de gebruikers van warmtenetten moet beperken. Eneco kan dan in 2025 al niet meer vragen wat ze wil. Daarmee is het zeer waarschijnlijk zo, dat een nieuw warmtenet niet meer rendabel is te exploiteren.

  31. JvD

    Toine slaat de plank weer eens mis en deelt de wereld graag in in links vs rechts en alfa/gamma vs beta. Lekker overzichtelijk voor een rechtse beta, maar ontoereikend voor een goede analyse. Beetje genant @Toine

  32. Adriaan

    – Aanleg warmtenet in bestaande bouw is onbetaalbaar. Gasketeltje wint dat altijd.
    – Rijksoverheid gaat warmteprijs maximaliseren.
    – Gemeente wil in feite een gemeentelijk warmtebedrijf.

    Gek he, dat een commerciele partij niet onder die onvoorspelbare knoet zaken wil doen???

  33. M.

    @RvD:
    “@M. Zeker laten we het overlaten aan de overheid. Daar zitten alleen maar alpha en gamma activistische beleidsambtenaren die werkelijk helemaal niets kunnen.”
    Dat is voor een flink deel te wijten aan het feit dat een kapitalistische neoliberale overheid door middel van privatisering uitverkoop heeft gehouden van de publieke diensten. Het gevolg is dat veel zogeheten bètadeskundigen — hoewel die vaak ook alleen maar een technische snuggerheid bezitten — niet meer voor de overheid werken maar voor de minsten van privépersonen en -bedrijven.
    In zoverre ben ik het met u eens.

  34. Toine Goossens

    @Bram van Reemts,

    Denkt u nu werkelijk dat die 80 klimaattransitie ambtenaren niet aan hun wethouder hebben laten weten dat Eneco het besluit had genomen om niet in een warmtenet te investeren? De talloze communicatiemedewerkers rondom deze wethouder even daargelaten?
    En heeft Eneco volgens u toestemming van de wethouder nodig om haar besluit openbaar te maken? Laat me niet lachen.

  35. Le coq sportif

    Stelletje boeven dat Eneco, gewoon weer nationaliseren die energie’markt’

  36. Binnenstadbewoner

    Mooi zo. Hier ook warmtenet. Het voorschotbedrag voor warmte werd 2 jaar terug in eenmaal verdubbeld. Daarvoor ook jaarlijkse stijgingen die niet mis waren.. Politieke partijen, corporaties, belangengroepen, media etc buitelden over elkaar heen om te vertellen hoe erg dit wel niet was. Eneco gaf geen krimp. Nee deze bewoners zijn beter af zonder warmtenet van monopolist Eneco.

  37. Jeroen

    Mensen die reageren moeten wel even lezen. De wethouder is onaangenaam verrast over de communicatie en timing van Eneco, niet over het stoppen met het warmtenet. Ook zij wilde de stekker eruit trekken: “Overigens concluderen wij dat er geen haalbaar en betaalbaar aanbod aan bewoners mogelijk is”.

  38. Ihsan

    Overvecht heeft de laagste woningdichtheid van alle wijken van de stad, dus het is wat vreemd dat men pas na jaren tot deze conclusie is gekomen. Een warmtenet is pas logisch als er tegelijkertijd een flinke verdichting wordt gerealiseerd.

  39. Paul

    De zoveelste blunder of inschattingsfout van mw van Hooydonck.

    De tramlijn, de Goylaan, Maliebaan, Marialaan. En er komen er nog een paar aan zoals het Ledig Erf en de Graadt van Roggenweg, waardoor het verkeer muurvast komt te staan.

    En dan vergeet ik nog het plan om de hele stad op betaald parkeren te trakteren! Dat is het nieuwe ” links” anno 2024!

    Ondertussen overleeft van Hooydonck al jaren diverse moties van wantrouwen, gesteund door coalitiepartijen als D66- CU en Student en Starter. In dat licht bezien is het ook niet vreemd dat de verantwoordelijke van D66 die even een rekenfout maakt van 60k ook blijft zitten. De burger betaald de rekening!

    Hopelijk staan er partijen op die een dusdanige campagne gaan houden zodat Utrecht weer betaalbaar en bereikbaar gaat worden!

    1 stem hebben jullie al, enik weet dat duizenden burgers hetzelfde denken, in tegenstelling tot de uitspraak van Lotte van Hooydonck dat ze nooit klachten hoort. In wat voor een bubbel leef je dan toch!

  40. Meneer Harmsen

    Als iedereen daar de gelegenheid krijgt om gratis een kookplaat aan te schaffen zijn ze grotendeels al van het gas af. Toch?

  41. Afpersing

    Eneco stadsverwarming is pure afpersing
    Bewoners kunnen geen kant op
    Dus wees blij dat het niet doorgaat

  42. Oxysept

    Het is toch mooi dat Eneco stopt met het project met als argument dat het onbetaalbaar zou kunnen worden voor de inwoners. Chapeau, chapeau, chapeau! Het is dat ik al lid-abonnee ben van Eneco, anders zou ik het nu meteen worden. Waren alle bedrijven maar zoals Eneco, dan zou er nooit meer oorlog zijn.

  43. Don

    @Paul helemaal met je eens en mijn stem zal ook die kant opgaan. Ik hoop ook dat er weer partijen opstaan die de koers verleggen en die betaalbaarheid en de enorme tekorten die onder het groen66 bewind zijn ontstaan kunnen oplossen.

  44. PvE

    Hoewel ik mijzelf zonder meer onder de ‘linkse rakkers’ schaar – en het met de uitgangspunten van ‘van het gas af’ nog altijd eens ben – kan ik toch ook moeilijk anders concluderen dan dat het college, in het bijzonder wethouder Van Hooijdonk, én het betrokken ambtenarenapparaat nu voor de zoveelste keer de plank misslaan. De chaos met de parkeerapp en bezoekerskorting, het koste wat kost willen invoeren van betaald parkeren zonder uitzonderingen (terwijl in de buitenwijken al tuinen worden betegeld om als parkeerplaats dienst te doen, dus weg vergroening), laatst weer die miljoenenflater met de ‘zwevende bankjes’ in de bushokjes… En dan uiteraard nog die enorme rekenfouten die tot een gigantisch begrotingstekort leiden.
    Het lijkt me dat het college, maar anders in ieder geval de gemeenteraad, nu toch ook moet beseffen dat hier consequenties aan verbonden moeten worden.

  45. M.

    @PvE: daarvoor hebben we om de vier jaar gemeenteraadsverkiezingen. Maar het probleem begint er al mee dat slechts weinig mensen zich verdiepen in het gemeentelijk bestuur en stemmen op partijen waar ze landelijk ook op stemmen. Hier komt overigens bij dat de landelijke overheid de laatste decennia steeds meer taken over de schutting naar de gemeenten toe hebben gegooid, vaak zonder voldoende geld om dat beleid uit te voeren. Een somber beeld, maar het is niet anders.

  46. Karel Manning

    Ik zit al jaren te wachten op wat er nou precies gaat gebeuren. Alles is hier nog gaskachels omdat het overgaan naar een CV (gas) wellicht na een paar jaar gebruik weer veranderd moest worden met alle bijbehorende kosten. Blij dat we nu van het enige alternatief wat hier voor gasloos zou kunnen zorgen af zijn en ik lekker een gasgestookte CV kan installeren

  47. Ooginaller

    Een tijdje in een appartement gewoond met een vergelijkbaar verwarmingssysteem. We waren nooit thuis en betaalden ons compleet ongelukkig. Zodra het kon vertrokken. De energierekening van ons, zeker niet puik geïsoleerde huis, daalde met 70%

    Echt, heel blij dat dit waanidee een stille dood dreigt te sterven. Nu maar hopen dat de verkennende gesprekken voor onze wijk hetzelfde overkomt. Ik ben bereid naar de rechtbank te stappen als dit wordt doorgevoerd, en met mij minstens de helft van de straat.

  48. Ooginaller

    O ja, ik snap Eneco trouwens wel. Zorg dat je als eerste een persbericht uitbrengt, anders krijg jij van de gemeente geheid de schuld van het mislukken van dit project. Zo ben je dat voor. Ik snap dat Lot baalt dat haar plannetje op dat vlak is mislukt.

  49. Jan van Overvecht

    Ik hou van stadswarmte, lekker gezellige warmte vind ik.
    Voelt goed aan en je bovenburen profiteren er ook nog van.
    Niks mis mee.

    Prijzen zijn ook netjes en eerlijk berekend: van 22,- naar 94,- naar 49,- per GJ in 3 jaar.

  50. Toine Goossens

    @JvD,

    Rechtse Beta, ha ha. Laat het uw partijgenoten die opkomen voor de Palestijnen of de minst bedeelden maar niet horen.
    @Paul somt de missers van de gemeente op. Daar zijn er nog vele aan toe te voegen. De malheur in de jeugdzorg, de malheur met de WMO, de malheur met de regiotaxi, de malheur met het woningbouwbeleid. Allemaal dossiers waarbij de Rijksverantwoordelijkheid is overgedragen aan de lokale overheid. De gretigheid van de lokale bestuurders voor meer verantwoordelijkheid heeft de ene na de andere ramp veroorzaakt.
    Die alpha’s en gamma’s zijn namelijk niet in staat om analytisch en systematisch te denken.
    Neem kennis van wat @RvD constateert. Dat het aantal medewerkers met inhoudelijke kennis in 7 jaar tijd van 29% tot 11% is gedaald. Van 1 op 3 naar 1 op 9. Onze bestuurders sturen het apparaat onjuist aan. Analytische en systematische vaardigheden verdwijnen uit het apparaat. Alpha’s en gamma’s rukken op.

  51. Adriaan

    Woorden van een overwegend goed geïnformeerd mens:
    https://www.wyniasweek.nl/stadswarmte-is-duurder-en-onzekerder-dan-aardgasverwarming-en-bespaart-geen-co2/

  52. Bill

    Tsja, de zoveelste kapitale misser op het conto van mevrouw Van Hooijdonk. Deze ideologische eendagsvliegen kosten de Utrechtse belastingbetaler smakken met geld, met 0 effectief resultaat.

    Hoe kan het toch dat deze wethouder nog zit waar ze zit? De “hand boven het hoofd”-cultuur, met de zorg de eigen positie te verliezen, is binnen de Utrechtse gemeenteraad sterker dan de daadkracht, politieke senioriteit en expertise die een stad met de grootte van Utrecht verdient.

  53. Vak J

    Dit college voert het beleid van 020 uit, waar ook van alles mis gaat en niet naar de wensen vd bewoners word geluiterd, maar puur partijbelang voorop staat. Deze lokale wethouders horen te luisteren naar de meerderheid vd bewoners en ze zeker niet op hoge kosten te jagen, en dat gebeurt wel.

    Landelijk zijn deze “linkse” partijen al electoraal afgestraft, nu nog op lokaal nivo.

    Het loopt de spuigaten uit!

  54. Le coq sportif

    Vak J Jij snapt er echt niet veel van he? Waar denk je dat we die hoge kosten aan te danken hebben? Dat komt doordat we de energiemarkt ‘geliberaliseerd’ hebben met dank aan het rechtse neoliberale gedachtengoed. Er zijn markten die je prima kan liberaliseren, waardoor marktwerking ontstaat en de consument daar zn voordeel uit haalt. Dat is niet het geval bij onze energiemarkt, daar lijken energiemaatschappijen te kunnen vragen wat ze willen. Dat is landelijk beleid en heeft weinig met de lokale politiek te maken Om daar ‘links’ in Utrecht de schuld van te geven is een gotspe en getuigd van 0 belangstelling van hoe de wereld in elkaar steekt

  55. JdV

    @le coq sportif: die liberalisatie van de energiemarkt? De aandeelhouders (gemerntes en provincies) wisten niet hoe snel ze moesten cashen toen Eneco kon worden verkocht. Eindelijk geld voor leuke linkse hobbyprojectjes.

  56. Nina

    Goed dat Eneco haar (plausibele) beweegredenen eerlijk uiteenzet.

    Ik zie niet in waarom dat een probleem zou zijn.

  57. Claire Obscur

    @ Bill: zij zit daar omdat iedereen blijkbaar wíl dat zij daar zit. Ik ga er even van uit dat er bij jou thuis op de bank niemand zit die jij daar niet wilt hebben. Hier werkt dat nét zo. I rest my case.

  58. Toine Goossens

    @Le coq,

    Vandaag is een rapport gepubliceerd over de kosten van elektriciteit voor bedrijven in Europa. Die zijn in Nederland abnormaal hoog. Andere landen geven zoveel subsidie dat energieintensieve bedrijven in NL het loodje leggen. E Rebellion wil dat die kosten nog veel hoger worden; afschaffen die korting op de energiebelasting. Dan zijn we straks al onze grote energie intensieve bedrijven kwijt en gaan we bezuinigen op subsidies en toeslagen voor cultuur armoede e.d. De alpha’s en gamma’s beseffen niet waarmee zij bezig zijn.

    Energiemarkten zijn niet geliberaliseerd.

    Nederland heeft een idioot systeem voor de prijs van warmte uit een warmtenet. Die is gekoppeld aan de prijs voor gas. Geliberaliseerd zegt u? Nee in het geheel niet. De overheid stuurt de prijs aan.

    Hulde voor @Vak J, die het opneemt voor de burger. Iets wat Groen66 nalaat. Wat ook de partij voor de haantjes nalaat. Ik zou een andere nicknaam kiezen.

  59. Le coq sportif

    @JdV en Toine Goossens jullie zijn bekend met het begrip aanhalingstekens? En heb je uberhaupt mijn reactie gelezen?

  60. Vak J

    @ Le Coq Sportif

    Natuurlijk heeft dit “linkse” College schuld aan heel veel blunders die er zijn gemaakt, en nog gemaakt gaan worden.

    Let maar op de aankomende jaren als de stad muurvast komt te staan door alle zgn noodzakelijke maatregelen om de thuiswerkende yuppen te bedienen op hun bakfiets. DE Graadt van Roggenweg en Ledig Erf zijn de volgende blunders!

    In wat voor een wereld leeft jij?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).