Gemeenteraad stemt in met motie voor supermarkt op Utrecht Science Park Gemeenteraad stemt in met motie voor supermarkt op Utrecht Science Park

Gemeenteraad stemt in met motie voor supermarkt op Utrecht Science Park

Gemeenteraad stemt in met motie voor supermarkt op Utrecht Science Park
Utrecht Science Park (2016). Foto: Robert Oosterbroek
De Utrechtse gemeenteraad wil dat er werk wordt gemaakt van een full-service supermarkt op het Utrecht Science Park. De raad nam donderdag een motie aan die het college opdraagt hiermee aan de slag te gaan. Aanleiding voor de motie was een petitie die PvdA-kandidaatsraadslid Joachim Cornielje eind januari startte. De petitie werd duizend keer ondertekend en gisteren overhandigd aan de burgemeester.

De Utrechtse gemeenteraad wil dat er werk wordt gemaakt van een full-service supermarkt op het Utrecht Science Park. De raad nam donderdag een motie aan die het college opdraagt hiermee aan de slag te gaan. Aanleiding voor de motie was een petitie die PvdA-kandidaatsraadslid Joachim Cornielje eind januari startte. De petitie werd duizend keer ondertekend en gisteren overhandigd aan de burgemeester.

Met uitzondering van de SP stemde de hele raad in met de motie. De petitie geeft volgens de partijen aan dat er onder de bewoners van het Utrecht Science Park veel draagvlak is voor de komst van een grotere supermarkt. De andere full-service supermarkten liggen allemaal op drie tot vier kilometer fietsen. De bewoners van Utrecht Science Park zijn veelal studenten, die niet beschikken over een auto.

De huidige supermarkt, een kleine Spar, voldoet niet aan de wensen van de bewoners en wordt vaak duur gevonden. De partijen achter de motie zien dat er verschillende marktpartijen zijn die interesse hebben om een full-service filiaal op Utrecht Science Park te openen, en vinden het onwenselijk als bewoners er nog langer op moeten wachten. Met de motie willen ze dan ook dat het college van burgemeester & wethouders in gesprek gaat met geïnteresseerde partijen.

Twijfel over draagvlak

Vanuit de gemeente zijn er op korte termijn nog geen plannen. In de Omgevingsvisie Utrecht Science Park 2040 staat niet dat er zeker weten plek is voor een supermarkt. Ook blijkt uit het rapport twijfel over het draagvlak voor een grotere winkel, omdat deze met de auto slecht bereikbaar zou zijn.

Aan de Archimedeslaan, vlakbij Utrecht Science Park, worden vanaf 2023 nieuwe woningen gebouwd waar eventueel een supermarkt bij moet komen. Deze zou dan ook een functie hebben voor Rijnsweerd Zuid, waar momenteel ook geen supermarkt is. Een supermarkt aan zowel de Archimeeslaan én op Utrecht Science Park zou volgens de visie teveel van het goede kunnen zijn.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

12 Reacties

Reageren
 1. JdV

  “Ook blijkt uit het rapport twijfel over het draagvlak van voor een grotere winkel, omdat deze met de auto slecht bereikbaar zou zijn.”. Mag ik bij deze dit voordragen als de meest lachwekkende mening van de gemeente Utrecht? Als er iets is waar de gemeente consequent de afgelopen 10+ jaar aan heeft gewerkt is het zo moeilijk mogelijk bereikbaar maken van winkels per auto. En dan nu dit? Als het niet zo ernstig zou zijn zou het de grap van het jaar zijn. Hypocrisie ten top.

 2. OM

  De bewoners van de Uithof beschikken niet over een auto en kunnen daarom moeilijker naar een supermarkt ver weg. Daarom is er geen draagvlak voor een grotere winkel op de Uithof omdat deze slecht bereikbaar zou zijn met de auto.
  Hoe denkt een ambtenaar? Zelfs een kleuter trapt nog niet in deze malle redenatietrant.

 3. Joris

  @JdV

  Veel gebied op de uithof is vd Uni. niet vd gemeente.
  JOUW reactie is pas hilarisch, als het niet zo ernstig zou zijn, gouwe ouwe trol van ons.

 4. Karla

  Eh…zowel de petitie als de motie hebben het over De Uithof.
  Interessant dat we hier een ander woord zien.

 5. Scherpschutter

  Er kan geen twijfel over bestaan dat het gedreven team van de Gemeente Utrecht, zoals bekend uitbulkend van de deskundige- en ervaren topondernemers uit de supermarktbranche, ragfijn weet wat de markt wil en een rendabele enorme supermarkt uit de grond zal stampen.

  Kat in het bakkie.

 6. Koel Hoofd

  “Een supermarkt aan zowel de Archimeeslaan én op Utrecht Science Park zou volgens de visie teveel van het goede kunnen zijn.”
  Wat werkelijk weer een totale onzin van het college/opstellers visie.

  In de stad zitten er vele fullservice supermarkten op elkaars lip, gemiddeld op 600m en er zitten er 3.2 binnen 1 kilometer (CBS).
  Dat is goed voor de concurrentie met scherpere prijzen wat de consument ten goede komt. Dat lijkt me wel een dingetje voor studenten want studeren is al duur zat.

 7. Erik

  Er zou twijfel zijn of een grote winkel wel bereikbaar is per auto?
  Bizar. Wat is dat voor rapport? Zijn die mensen ter plekke geweest?

  Het hele science park is slecht bereikbaar per auto. Maar er wonen wel 3000 mensen in die ‘wijk’. Slechts een fractie van hen bezit een auto. Een nog veel groter aantal mensen komt dagelijks (vooral met fiets of OV) naar USC om te studeren of werken.
  Er is juist behoefte aan een supermarkt, omdat de bewoners zelden een auto hebben en omdat het een pokkeneind fietsen is naar een alternatief.

 8. Cico

  Ik ben blij dat er op DUIC zoveel retaildeskundigen zitten die de Gemeente ontmaskeren. Die zit aan de lopende band kwaadaardige leugens verspreid over de bereikbaarheid van supermarkten. Waarom kan ik bijvoorbeeld niet als een beschaafd persoon met mijn diesel in een supermarkt rondrijden?

 9. Pee

  @JdV
  @OM
  Zo is het .
  @Joris
  Er is niets hilarisch aan de reactie van @ jdv.
  Het is juist hilarisch hoe jij daar op reageert en niet ziet wat @jdv aangeeft.

 10. W

  Fantastisch initiatief PvdA!!
  Grote dank!

 11. A3aan

  Horeca en een coffeeshop zou ook welkom zijn.

 12. Marcel

  Geweldig om te zien hoe de raad en daarna college werken/denken. Het denkt niet en het werkt niet. Nu nog de verkiezingen. Massaal thuisblijven?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).