Jaarbeurspleingebouw in Utrecht moet eind 2027 klaar zijn Jaarbeurspleingebouw in Utrecht moet eind 2027 klaar zijn

Jaarbeurspleingebouw in Utrecht moet eind 2027 klaar zijn

Jaarbeurspleingebouw in Utrecht moet eind 2027 klaar zijn
Het huidige skatepark op het Jaarbeursplein
Het duurt nog wat jaren, en ervaring leert dat dit soort grote bouwprojecten kunnen uitlopen, maar het Jaarbeurspleingebouw zou eind 2027 klaar moeten zijn. Dat schrijft het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad.

Het duurt nog wat jaren, en ervaring leert dat dit soort grote bouwprojecten kunnen uitlopen, maar het Jaarbeurspleingebouw zou eind 2027 klaar moeten zijn. Dat schrijft het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad.

Het Jaarbeurspleingebouw kent een wat hobbelig verleden, want de gemeente Utrecht veegde al eens de toenmalige plannen van tafel. Maar ondertussen wordt er hard gewerkt om er wat van te maken. In 2020 lieten 4.000 Utrechters via een online vragenlijst al weten wat zij in het Jaarbeurspleingebouw willen zien en maakte ook de gemeente een wensenlijstje.

Uitgangspunt is dat er in het gebouw kantoren, een broedplaats voor creatieve en innovatieve startende ondernemingen, (nacht)horeca, urban sports, een culturele voorziening en een fietsenstalling voor zo’n 2.000 rijwielen komen. En de wens voor een zogenoemde skybar staat ook in de voorlopige plannen. Ook moet er nagedacht worden hoe het gebouw aansluit bij het plein. Zo zou de gemeente ook graag zien dat er bijvoorbeeld geskatet kan blijven worden op een gedeelte van het plein, zoals nu ook al gebeurt.

Begin dit jaar startte de zoektocht naar partijen die het gebouw ook daadwerkelijk willen gaan realiseren. Wethouder Eelco Eerenberg sprak van ‘een van de mooiste opgaves van het land’. Er werken nu twee consortia – samenwerkingsverbanden van bedrijven – aan het verder uitwerken van de aanbesteding. Deze twee consortia werken de komende maanden hun visie uit tot concreet plan. Daar moet volgend jaar meer duidelijk over worden, en bepaalt de gemeente wie uiteindelijk de aanbesteding wint.

Ook worden er concrete data genoemd in de brief. Begin 2025 kan er gestart worden met de bouw en eind 2027 zou het Jaarbeurspleingebouw dan toch echt klaar moeten zijn.

Wil je weten waarom er eigenlijk geen woningen in het gebouw komen? Dat zochten wij ook al eens uit.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Klok

  Kunnen we 20 jaar bouwput vieren (en eigenlijk stiekem 50 jaar bouwput)

  1/3, 1/4/, 1/5 (meer dan de helft) van een mensenleven. Ga zo door Utreg!

 2. Koel Hoofd

  Dat Jaarbeursplein evenementenplein kon wel eens een heel nare plek worden voor evenementen. Problemen met akoestiek, weer en windtunnels, opgesloten en in ingesloten in versteende omgeving. Vreugdeloos en troosteloos, niet echt mensvriendelijk.
  Want dat omwonenden overlast gaan krijgen dankzij die klankkast moge duidelijk zijn

 3. Steve

  Het gerucht gaat dat de taxi’s om de hoek moeten gaan staan op de Croeselaan.
  Voor het Beatrixgebouw.
  Uit het zicht van de passagiers en te ver vanaf het CS.
  De taxi’s moeten blijven staan waar ze nu staan.
  Beneden aan de (rol) trappen.
  Doe hier iets aan, voor dat het te laat is.
  Aan de Centrumzijde staan ze ook belachelijk ver weg vanaf het CS

 4. Don

  Eind 2027 klaar gemeente utrecht slaagt er niet eens in bezwaarschriften op tijd af te handelen. Wie gaan ze inhuren om hier een gebouw op tijd neer te zetten Ti Ta tovenaar.

 5. Niels Bokhove

  Jaarbeurspleingebouw?? Zodra dat gebouw er staat is er geen plein meer! Niks gebouw, plein laten zoals het nu is. Elke plek in Utrecht moet kennelijk vol (horror vacui oftewel angst voor leegte kennelijk). Aan de centrumkant is al geen moer terechtgekomen van dat beroemde/beruchte groene “Sfeerbeeld Visie A” (weet je het nog, referendum 2002?). Het is nu één grote klerezooi op het Smakkelaarsveld.

 6. Jochem

  Gebouw waar echt niemand op zit te wachten, dat bleek ook wel uit die vragenlijst. Maar de gemeente werpt het naast zich neer en duwt de eigen zin door.

 7. Peter

  Misschien dat foeilelijke Beatrixgebouw eens afbreken?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).