Leidsche Rijn Centrum in Utrecht mag aanbod aanpassen in strijd tegen leegstand Leidsche Rijn Centrum in Utrecht mag aanbod aanpassen in strijd tegen leegstand

Leidsche Rijn Centrum in Utrecht mag aanbod aanpassen in strijd tegen leegstand

Leidsche Rijn Centrum in Utrecht mag aanbod aanpassen in strijd tegen leegstand
Foto: Bas van Setten
Leidsche Rijn Centrum mag van de gemeente Utrecht het aanbod aanpassen om zo de leegstand in het winkelhart aan te pakken. Er komt meer horeca, meer food-gerelateerde winkels en op termijn is er ruimte voor een tweede supermarkt.

Leidsche Rijn Centrum mag van de gemeente Utrecht het aanbod aanpassen om zo de leegstand in het winkelhart aan te pakken. Er komt meer horeca, meer food-gerelateerde winkels en op termijn is er ruimte voor een tweede supermarkt.

Het centrum van Leidsche Rijn werd in 2018 geopend. Duizenden mensen kwamen af op de feestelijke dag. Maar zo druk als toen, is het er lang niet altijd. Het winkelcentrum heeft te maken met leegstand. Niet toevallig vijf jaar na de opening van het winkelcentrum, want vaak wordt er gebruikgemaakt van huurcontracten met deze termijn.

De gemeente Utrecht zag de leegstand ook, maar noemde dit niet zorgelijk. De eigenaar van het winkelcentrum wilde wel graag aanpassingen maken in het aanbod, en ging daarover in gesprek met het college van B&W. Niet alleen de leegstand zou hiervoor aanleiding zijn, ook zou de markt en de consument veranderd zijn.

DUIC sprak eerder al met verschillende ondernemers over Leidsche Rijn Centrum.

Veranderingen

Het college van B&W is, ook na overleg met Ondernemers Vereniging Leidsche Rijn en The Wall, akkoord met verschillende veranderingen aan het winkelcentrum. Zo mag het aanbod van food-gerelateerde winkels met 375 m2 toenemen.

Ook mag er voor 320 m2 extra horeca komen, en dat met name rond het Hof van Bern. Dit plein voelde volgens eigenaar ASR nog wat ‘kil en ongezellig’ aan. Meer horeca zou ervoor zorgen dat er ‘meer rumoer en gezelligheid’ in dit deel van het winkelgebied komt.

Als derde verandering komt er extra ruimte voor 500 m2 in de branche ‘leisure’, gericht op gezonde levensstijl, bijvoorbeeld een sportschool.

Dan was er nog een vierde wens, en die gaat over een tweede supermarkt in het centrum. De partijen hebben nu afgesproken dat dit mogelijk wordt als Leidsche Rijn minimaal 59.200 bewoners heeft. Dit is naar verwachting pas in 2030 het geval.

Gekoppelde berichten

33 Reacties

Reageren
 1. Rottebert Peermans

  Waarom bepaalt de gemeente hoeveel supermarkten en winkels in een bepaalde categorie er in een winkelcentrum mogen zitten? Dit is nu typisch een geval van “de consument stemt met zijn portemonnee”. Laat het lekker over aan de marktwerking en de bewoners krijgen wat ze willen.
  Je ziet nu dat de gemeente wel een maximum kan stellen aan een bepaalde categorie winkels, maar geen minimum. Je kunt ondernemers namelijk niet dwingen om een verlieslatende zaak daar te openen of voort te zetten. Bij sluiting en leegstand worden de maxima aangepast, dus die hele regelgeving is verspilde moeite, tijd en geld.
  Dus gemeente met haar reguleringszucht moet wederom de bek houden en zich met gemeentezaken bemoeien, niet met de vrije markt.

 2. MvdH

  Het is ongelofelijk, er zit al een sportschool, vele op lichamelijke en geestelijke gezondheid gerichte klinieken en studios. Huid, nagels en haar studios , werkplek winkels, kappers en ja de publiekstrekker (not) de jumbo als enige supermarkt die de klantenstroom niet aan kan.
  De Jumbo heeft weer goed gelobbyd ten koste van de wens vd bewoners! We willen helemaal niet nog eens 6 jaar wachten op een 2e supermarkt!
  De wens van de bewoners? Bakker, groentewinkel, slagerij, delicatessen, boutiques. 2e SUPERMARKT
  Het centrum is zielloos noem het een medisch centrum of wat dan ook, maar kap ermee om het een winkelcentrum te noemen

 3. Utrechter

  Ekoplaza zou een goede supermarkt zijn!! Go Leidsche Rijn Centrum! The place to be ❤️️

 4. Rob H.

  @MvdH “De wens van de bewoners? Bakker, groentewinkel, slagerij, delicatessen, boutiques.”

  Gaat u er werken? Overal in Utrecht gaan dit soort winkels dicht omdat het niet meer te betalen is en omdat ze geen personeel kunnen krijgen. En dan zouden ze in de Leidse Rijn moeten openen?

  Uw verwachtingen zijn nier reëel.

 5. Jan

  Er komen per jaar honderden nieuwe bewoners bij en wat doet de gemeente … 1 supermarkt is genoeg en over zes jaar nog eentje. Dat zal ze leren die bewoners. Moeten ze maar niet zoveel vreten

 6. Dirk

  Het grootste probleem is dat de binnenstad dichtbij is en veel meer heeft te bieden.
  Zoiets draai nooit meer om.
  Dus het wordt heel moeilijk om het een aantrekkelijk centrum te krijgen, zeker als de gemeente zich overal mee bemoeid.

 7. Mark

  In de plannen voor Leidsche Rijn centrum lijkt wensdenken toch de overhand te hebben. Het feit dat er een overdekte passage is gebouwd wil nog niet zeggen dat je in Rome of Parijs bent. Het is een moderne, wat frissere versie van de shopping mall zoals je die in elke buitenwijk van een stad vindt.

 8. Peter

  Stomverbaasd dat de gemeente hier zoveel over te vertellen heeft terwijl ze daar zo weinig kennis van hebben. Lekker aan de markt overlaten, stop met teveel regels.

 9. W.

  Er is echt al meer dan voldoende publiek om een tweede supermarkt te rechtvaardigen. In tegenstelling tot de rest van LR is het bij de Jumbo namelijk zelden rustig – integendeel, je bent al overprikkeld als je de poortjes door bent.

 10. Bert

  En wat hebben de vastgoed magnaten zelf gedaan aan de huurprijs? Want als de huurprijs significant dalen, zitten die panden zo vol.

  Of is het alleen maar eenrichtingsverkeer: huren omhoog en een college dat ze faciliteert, terwijl de huurprijzen omhoog worden gegooid.?

 11. Ellen

  zet de poffertjeskraam er neer
  En wat een onzin: 1 supermarkt en dan ook de Jumbo. Voor een Lidl of biowinkel zou ik er naar toe fietsen, of een lekkere grote AH. Ook leuke 1manszaken als een spelletjeswinkel, een heerlijke boekenwinkel, een leuk handwerkwinkeltje. Dat maakt nu dat ik naar de stad ga, maar daarvoor zou ik in de toekomst echt vaker LR bezoeken

 12. Scherpschutter

  Allemaal heel logisch en uiteraard ook op voorhand al voorspeld. Een maatschappij waar de zakelijk absoluut minst gekwalificeerden (politici en ambtenaren) op communistische wijze het winkelaanbod dicteren voor de zakelijk absoluut meest gekwalificeerden (ondernemers) en klanten, zullen lege winkelcentra en ontevreden winkelpubliek altijd de schrale oogst vormen…Zoals altijd. Zoals overal.

  Socialisme heeft nooit gewerkt, werkt nu ook niet en zal nooit werken. De filosofie heeft werkelijk nog nooit iets anders opgeleverd dan armoede en andere ellende, en heeft nu opnieuw een winkelcentrum zo goed als naar de filistijnen geholpen.

  Laat dit aan de markt over.

 13. Koel Hoofd

  De markt is nu eenmaal veranderd want he tis 2024 en geen 1994 meer. Stenen winkels kunnen niet (goed) concurreren met virtuele winkels met backoffice in China. Onze overheid heeft dat online shoppen echter gestimuleerd met de kredietcrisis en daarmee weerstanden tegen online shoppen neergehaald. We zijn intussen jaren verder, tegenwoordig is online shoppen en thuisbezorgen volledig ingeburgerd.

  De consument is ook veranderd, ik zie consumenten winkelpersoneel vaak honds behandelen. Dat is ook geen goeie promotie voor winkelwerk waarvan in de loop der jaren de secundaire arbeidsvoorwaarden ook behoorlijk zijn uitgehold.

  Dan is er nog het aanbod, steeds meer van hetzelfde omdat dit goedkoper is te produceren dan diversiteit. Dit is direct het kapitalisme wat streeft naar winstmaximalisatie aan te rekenen.

  En als laatste, onze onbetrouwbare overheid met haar decennia lange zwabberbeleid. Leuk hoor, autos weren uit binnensteden en het falend OV in schoppen vanwege fileproblematiek, milieu/klimaat. Maar daarmee worden ook consumenten geweerd want die laten zich niet sturen maar gaan hun eigen gang. En dan is er nog het geintje van het binnenhalen van de grote internationale kapitaal ten koste van het MKB. Dat laatste is het gevolg van de liberalisering Vestigingswet medio jaren negentig. Het gevolg daarvan was meer van het zelfde van lagere kwaliteit met slechtere service, terwijl onze overheid destijds zei dat het meer banen op zou leveren en de consument betere kwaliteit/service tegen lagere prijzen zou krijgen…
  Het MKB probeert al vele jaren in niches te overleven, en dat gaat vaak niet omdat ze het afleggen tegen de schaalvoordelen van het grootkapitaal of de lagere kosten van de virtuele markt uit lage lonenlanden.

  Enfin, nu is er overal leegstand, zijn er zielloze winkelcentra en de enige locaties die nog enigszins goed renderen (zoals bijvoorbeeld WC Overvecht) moeten autoluwe haverlatte locaties worden… Zoveel haverlatte drinkers zijn er gewoon niet, er zijn heel veel meer ‘ grijze duiven’ die gewoon waar voor hun geld willen en in het Nederlands geholpen willen worden en dat buiten Utrecht zoeken omdat ze het daar wel kunnen vinden en hier niet.

  Dat betreft, zou het wel eens een zegening voor het MKB kunnen zijn om Lot een functie elders te geven. Want een betere bereikbaarheid resulteert vanzelf in meer consumenten dus meer vraag naar gevarieerder aanbod.
  Want er is nog iets veranderd: dankzij de parttime werkmentaliteit en vergrijzing hebben mensen veel te veel vrije tijd tegenwoordig en die groep heeft ook nog eens veel geld te besteden.
  Dat moeten ze volgens onze gemeente uitgeven aan horeca en vermaak omdat rumoer (=overlast) en gezelligheid (= overlast) geld oplevert. Echter, mensen gaan nu eenmaal niet de peperdure trein in om dertig kilometer verderop een dure versnapering op een terrasje te nemen.
  Want dat kopje koffie van 4 euries wordt dan al rap 25 euries, hier om de hoek in Utereg hadden ze dan een kop koffie EN een truitje kunnen kopen….
  Ze nemen wel de auto om gezellig samen 100km verderop te gaan shoppen met versnaperingen want de vele tasjes kunnen gemakkelijk in de achterbak en die auto geeft vrijheid en veiligheid in mobiliteit. Dat is een hele zwerm aan vliegen in 1 klap.

  Kortom, in Utrecht is de grootste bedreiging voor de retail de gemeente Utrecht zelf. Maar als je ze de spiegel voorhoudt zullen ze zichzelf daarin niet herkennen en al helemaal nooit erkennen dat zij schuldig zijn aan het verval van de lokale retail.

 14. Wim

  Waar bemoeit de gemeente zich mee , laat het over aan de ondernemers , en luister niet teveel naar de supermarkten in de andere wijken vam Leidsche Rijn want dat zir er natuurlijk achter, laat Appie gewoon verhuizen

 15. Binnenstadbewoner

  Alleen goedkope winkels, horeca, snackbar en goede viswinkel hebben nog kans van slagen in dit winkelcentra. Het moet altijd goedkoper zijn dan via internet. Mensen willen geen euro te veel uitgeven. Liever een Lidl erbij dan een AH, liever een Action dan een blokker etc..

 16. Ton H.

  In Naaldwijk zijn er 23000 inwoners en hebben we een AH, een Jumbo en een Dirk. En ook wat Poolse supermarkten.

 17. Bjorn

  Bv het dorp Beneden Leeuwen 6800 inwoners, 3 supermarkten. Waarom leidsche Rijn 59.200 inwoners er voor een 2e supermarkt nodig heeft , geen flauw idee.

 18. Sjoerd

  Nog een sportschool lijkt me niet echt levensvatbaar. Er zitten als een Sportcity, Basic Fit en Commit (en misschien vergeet ik zelfs eentje) vrij dicht bij elkaar.

 19. Rene

  Om destijds de jumbo over te halen zich hier te vestigen is er beloofd dat er 10 jaar geen 2e supermarkt in het winkelcentrum zou komen. Daar hikken ze nu tegenaan.

 20. Marcel

  De (gemeentelijke) overheid is er voor de burgers.
  Het zou tijd worden als ze dat eens in de praktijk brengen in plaats van de belastingen steeds verder te verhogen om daarmee activistische hobby’s te betalen en zich overal mee te bemoeien.
  Zo’n groot winkelcentrum met maar 1 super.
  Belachelijk.
  Winkelcentrum Parkwijk, 1 km verderop, met een stuk of 6 winkels, heeft 2 supers.

 21. Rick lindeman

  Veel vastgoed deskundigen hier;)

  Die 59k gaat alleen over een deelplan neem ik aan (leidsche rijn heeft inmiddels 80k inwoners). En er zijn natuurlijk ook veel meer supermarkten. Alleen terwijde heeft er al 3 en een half.

  Leidsche rijn centrum zit in een lastig parket. gepland toen winkelcentra nog een andere rol hadden. Meegesleept in de hoog catherijne deal. Kleiner gepland (maar nog wel teveel parkeergarages).

  Zelf vond ik het er best prettig, maar er is weinig dat je verrast. Voordat er echt leuke kleine winkels zijn, moet er durfal ondernemer zijn. En of er horeca ondernemers zijn die op het hof van bern willen zitten…. Je zou willen dat er ook wat loop was na de winkels. Misschie. Helpt de danspub..

 22. Robert

  Ik woon op nog geen km afstand van het winkelcentrum. Maar al die negatieve berichten doet mij besluiten niet de moeite te nemen er een kijkje te nemen.voor mijn gevoel is het een zielig hoopje winkels zonder enige overlevingsstrategie .huur betalen tot doodgebloed.en om daar nou horeca te gaan bezoeken terwijl heel de stad is volgepropt met restaurantjes die al het hoofd niet boven water kunnen houden omdat we zonodig per bestelservice willen bestellen en zo de uitbater opzadelen met 20%afdracht van de rekening aan de thuisbezorgen.

 23. Marcel1

  Weer een hoop bla bla van vooral geen MKBers. Huur en personeels kosten zijn voor het MKB nekkend. Het hebben van medewerkers in de detailhandel is een bijna onmogelijke klus. Hier draait het om. Mijn naamgenoot doet mee aan de bla bla en Koel hoofd slaat alles met zijn onderbouwing van niks. Leuk verhaal vooral omdat het zo kort is. Ga is ondernemer spelen. Wordt is groenteboer, slager, bakker etc etc. Veel handwerk en in deze tijd verdien je vaak meer met onzin bloggen of coach zijn. Vieze handen? nou, liever niet. In de bouw, niemand te vinden. Opleiden kappersvak? Tja. Als je 100000 moet verdienen om een huis te kopen heb je in de detail handel niks te zoeken. Het jammere is dat dat nu juist de sfeer geeft. Kop koffie? 9.50 aub. koekje erbij? 2.50 aub.

 24. Liliane

  Er is een handwerk winkel in Leidsche Rijn

 25. Bas

  In winkelcentrum(pje):Terwijde zit een AH, een Aldi en een Vomar. In Parkwijk een Lidl en een Jumbo. En die renderen al jaren prima en die 2 centrums zijn samen kleiner dan LRC. De gemeente heeft zich weer eens laten inpakken door Jumbo het alleenrecht te beloven in LRC.
  En anders laten ze zich wel het hoofd op hol brengen door projectontwikkelaars..

 26. Alain

  @Koel Hoofd
  Afgelopen jaar is “offline” harder gegroeid dan online. (bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/01/de-webwinkels-hebben-het-zwaar-nu-ook-zij-zich-naar-de-regels-van-het-kapitalisme-moeten-voegen-a4191790) Wat dat betreft zit er echt nog wel rek in de stenen winkel.

  @rottebert en scherpschutter
  Overheid bemoeit zich ermee, omdat we anders 300 wafelwinkels naast elkaar hebben en dat is ook niet prettig wonen (zie Amsterdam). De markt heeft geen goede manier om “leefbaarheid” in te calculeren en dat verwordt dan tot een negatieve externaliteit. De overheid is uiteraard niet (of zelfs verre van) perfect, maar het is wel goed dat ze er zijn en daar hebben we nog enige invloed op door te stemmen.

 27. Frans B.

  Zonder een tweede supermarkt en geen alternatieve en een bakker en slager, komt er geen voortgang in.
  WC Terwijde is kleiner maar veel meer voorzieningen.
  Krommer kan het werkelijk niet.

 28. Roel

  Een Poolse supermarkt zou zeker gewaardeerd worden, hoe absurd dat de gemeente bepaald hoeveel supermarkten er zijn in een winkelcentrum? Ik wil graag wat concurrentie tegen de duurste supermarkt van Utrecht!

 29. WJM

  Dit gemeentebestuur kan ik helaas niet betrappen op ondernemersbloed!
  Daar had Utrecht jarenlang Jan van Zanen voor!
  Vanaf zijn raadslidmaatschap al hield hij rekening met de Utrechtse ondernemers. Maar…………Jan van Zanen is niet meer in Utrecht.

 30. Y

  Aub een grote turkse/Marokkaanse supermarkt! En niet zo een miezerige zoals als terwijde of parkwijk maar zo eentje als sahin in Amsterdam Rotterdam etc! Leidsche Rijn is te Nederlands en heel weinig diversiteit daarom draait het voor geen meter. Het doet geen recht aan de 20 duizend buitenlanders in leidsche rijn.

 31. Blaag

  @ WJM

  Die Jan van Zanen die in Den Haag alles uit de hand laat lopen? Zoals hij dat in mindere mate in Utrecht ook al deed (veiligheid/ criminaliteit is helemaal uit de klauwen gelopen onder zijn bewind; de burgervader is hoofdverantwoordelijke voor de veiligheid in zijn gemeente en in het geval van Utrecht ook van de regio).

  Onder van Zanen konden Taghi en kornuiten uitgroeien van hanggroepjeugd in o.a. Knalland en Tolsteeg, tot de internationale drugs (en plofkraak) maffia. Het had nul priotriteit onder van Zanen.

  Die van Zanen?

  Een echte VVD’er ja. Alleen de elite heeft wat aan die man. 80% van de mensheid niks.

 32. Rottebert Peermans

  @Alain Als je in Leidsche Rijn 300 wafelwinkels naast elkaar hebt, gaan er 298 failliet. Zo lost het probleem zichzelf op. We hebben het hier namelijk niet over een toeristisch gebied dat zonder overheidsbemoeienis “verpretparkt” wordt zoals de Rosse Buurt in Amsterdam.

 33. Ping

  Why not have more education / children coaching centres?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).