De Utrechtse politiek vraagt om meer opheldering over de vertraging die is ontstaan bij de bouw van tijdelijke woningen in de stad. De gemeente communiceerde in het verleden meerdere keren dat er duizend tijdelijke woningen gerealiseerd zouden worden in 2023, maar uit antwoorden op vragen van DUIC bleek dat dat niet meer gehaald gaat worden.
Vertraging bij bouwprojecten, dat is niks nieuws. Alleen de duizend tijdelijke woningen die dit jaar in Utrecht gebouwd zouden worden, onder meer aan de Pagelaan en het Befu-terrein in Hoograven, zijn herhaaldelijk aangekondigd. DUIC schreef eind augustus uitgebreid over de plannen die er liggen, de vertraging die is ontstaan en de redenen die de gemeente geeft voor de vertraging.
Verschillende politieke partijen wijzen erop dat ze tot nu toe niet geïnformeerd zijn over deze vertraging en vragen om opheldering van het college van burgemeester en wethouders (B&W). GroenLinks, ChristenUnie, D66, Student & Starter, Volt, Partij voor de Dieren en PvdA hebben daarom schriftelijke vragen ingediend.
Andere locaties
Zo willen ze weten hoe het kan dat er vertraging is ondanks dat de terreinen klaar zijn om bebouwd te worden. Ook vragen ze zich af of het college het ermee eens is ‘dat de ontruiming van het Befu-terrein (dat destijds bewoond werd door krakers, red.) achteraf bezien eerder dan nodig is ingezet’.
De zorgen van de partijen richten zich verder op andere projecten in de stad. Ze willen onder meer weten of er ook vertraging te verwachten is bij ingewikkeldere projecten, bijvoorbeeld op locaties waar nog geen infrastructuur ligt. Er zijn specifiek vragen over het project waar volgens de partijen de voormalig bewoners van Buurland naartoe gaan. “Ligt de planning voor Wetering-Zuid nog wel op koers?” willen de partijen weten.
Haalbaarheid
In de lijn van deze vragen willen de partijen ook weten of het nog haalbaar is om, zoals een eerder aangenomen motie voorschrijft, in tweeënhalf jaar tijd 2.500 extra woningen bij te bouwen. Tot slot vragen ze zich af hoe de gesprekken met het rijk over de subsidie verlopen, nu duidelijk is dat de woningen dit jaar niet meer gebouwd gaan worden.
Het college van B&W heeft in principe tot 6 oktober om de vragen te beantwoorden.
Gekoppelde berichten
Duizend tijdelijke woningen in 2023 in Utrecht erbij? Dat gaat toch niet gebeuren
Een kale zandvlakte. Meer is er niet te vinden op het voormalige Befu-terrein in Hoograven…
Tijdelijke woningbouw in Utrecht; seinen op groen voor 280 containerwoningen in Hoograven
De seinen staan op groen voor de komst van honderden containerwoningen naar Utrecht. De omgebouwde…
Na plek voor honderden tijdelijke woningen in Hoograven, onderzoekt gemeente Utrecht ook andere locaties
Na de plek voor honderden tijdelijke woningen in Hoograven heeft de gemeente Utrecht nog meer…
18 miljoen euro voor flexwoningen in Utrecht en zes andere gemeenten; huizen zijn uiterlijk volgend jaar klaar
In de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, Rhenen, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Bunschoten en IJsselstein worden de…
Voormalig Befu-terrein in Utrechtse wijk Hoograven gekraakt
Een aantal mensen heeft afgelopen week een braakliggend stuk grond aan de Verlengde Hoogravenseweg in…
Sloopkogel dreigt voor Buurland in Utrecht: vinden de bewoners een nieuwe plek?
Het einde lijkt nu echt in zicht voor woongemeenschap Buurland. De ruim 150 woningen in…
9 Reacties
ReagerenNederland inclusief Utrecht is overvol en dat zegt ik al 42 jaar.
In Nederland hebben we liever enorme vertragingen in de bouw zodat er geen sloppenwijken ontstaan waar mensen uit nood hun eigen onderdak bouwen.
@Wim Vreeswijk
Kijkend naar Shanghai kunnen er nog wel veel meer mensen bij en we zijn goed op weg. In 2022 nam de Nederlandse bevolking met ruim 220.000 mensen toe.
“Tot 2014 werd de bevolkingsgroei voornamelijk veroorzaakt door natuurlijke aanwas, daarna vooral door migratie.” Zonder migratie zou onze bevolking krimpen.
Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/bevolkingsgroei/groei
De raad vraagt aan college. De raad is baas over college. De raad moet in commissie van bouw en wonen alles weten. De raad kan gaan kijken en zelf uitzoeken hoe het zit. Zijn ze te lui? Onbekwaam? Nietswetend? Werkelijk onvoorstelbaar wat er weer gebeurd. Maar zoals zo vaak: je kan hier van alles zeggen maar Utrecht kiest.
Politici zijn heerlijk naïef. Iedereen ziet en snapt dat door allerlei oor Aken huizenbouw heel lastig is
En dan opheldering faan vragen alsof het dan wel gaat lukken….
Alles voor de bühne
@ Marcel
Veel gemeenteraden zijn partijloyaal en vergeten dat ze individueel (individueel besturen hoort boven partijagenda te gaan) gekozen zijn om deze stad te besturen (dat doet niet het college, maar de raad; het college voert uit).
“Verschillende politieke partijen wijzen erop dat ze tot nu toe niet geïnformeerd zijn over deze vertraging en vragen om opheldering van het college”
Dat is heiligschennis, de raad niet tijdig informeren.
Maar dat speelt hier al jaren, het college beschikt en de raad schikt, zo ook met Kabinet en Kamer. Iets met macht en tegenmacht en democratieondermijnend.
@ wim vreeswijk. Je kunt het blijven roepen, maar dat maakt het niet tot een feitelijke waarheid. Manhattan is ongeveer de grote Texel, en heeft ruim 2 miljoen bewoners.
Slim omgaan met ruimte, biedt veel woongelegenheid en juist een aantrekkelijk leef klimaat. Denk bijvoorbeeld aan het dood saaie wijk Lunnetten met zijn verloederd winkel centrum in vergelijk met mooie nieuwe stedelijke inbreidingen in Utrecht zoals Wisselspoor etcetera.
@Wim Vrees: lol, je maakt je eigen punt belachelijk. Als je 42 jaar geleden al riep dat Nederland en Utrecht vol waren is dat nu aantoonbaar gezwets gebleken.
Er zijn in Nederland in die 42 jaren nog bijna 4 miljoen mensen bijgekomen en in Utrecht ongeveer 140.000.
Kortom, geen enkele reden om aan te nemen dat we je nu wel moeten geloven.