NS stopt met stationspiano op Utrecht Centraal na vele vernielingen NS stopt met stationspiano op Utrecht Centraal na vele vernielingen

NS stopt met stationspiano op Utrecht Centraal na vele vernielingen

NS stopt met stationspiano op Utrecht Centraal na vele vernielingen
De NS gaat na zeven jaar de stationspiano van Utrecht Centraal weghalen. De piano werd afgelopen jaren meerdere keren vernield en dat doet hem nu de das om.

De NS gaat na zeven jaar de stationspiano van Utrecht Centraal weghalen. De piano werd afgelopen jaren meerdere keren vernield en dat doet hem nu de das om.

De NS vindt het jammer dat het zover heeft moeten komen. “De piano is een mooie toevoeging op stations die zorgt voor verbinding, maar als mensen moedwillig vernielingen blijven aanbrengen dan houdt het op”, zegt een woordvoerder van de NS.

De stationspiano werd al meerdere keren vernield. Zo werd in 2019 al eens een nieuwe piano neergezet, nadat de vorige te zwaar beschadigd was. Vorige week was het weer raak. “De piano is weer zo erg beschadigd dat de kosten oplopen tot ruim 10.000 euro”, vertelt de woordvoerder.

Tekst loopt door onder de foto

De NS had eerder al geprobeerd de vernielingen tegen te gaan, onder meer door een klep over de toetsen te plaatsen die ’s nachts dicht kan. Ook werd er folie met een houtlook aangebracht, maar daar zaten onlangs weer allerlei krassen op, zegt de woordvoerder. “De maat is vol, dus we houden er voorlopig mee op. Superjammer dat zo’n mooie toevoeging voor de reizigers op het station nu verdwijnt. Uiterst zonde.”

Gekoppelde berichten

38 Reacties

Reageren
  1. Binnenstadbewoner

    Die hele stationshal hangt vol met camera’s. In de buurt van die piano staan vaak meerdere agenten. Waarom spoort NS de daders niet op en verhaalt zij de schade?

  2. Berk

    Triest zeg. Maar moet alle schade niet gewoon op de daders te verhalen zijn? Het hangt daar vol met camera’s.

  3. Hans

    Het is een sociologisch onderzoek waard, een onderzoek naar de karakterstructuur van de daders die dit soort geweld plegen tegen een edel muziekinstrument als de piano. Want dat is het: een daad van geweld.

  4. Uuutje

    Ondanks dat vernielingen en vandalisme nooit aan het slachtoffer liggen, had NS er wijs aan gedaan de piano achter de poortjes te zetten ipv ervoor en hem tussen 21.30 en 6.30 ergens naar binnen te rijden achter een gesloten deur. Het is ook laksheid van NS zelf. Net als dat je aan het onderhoud van het staion kan aflezen dat er sprake is van een enorme laksheid. Jammer dat jongeren onder het mom van stoer gedrag spullen van anderen menen te moeten slopen en het plezier en de emotie van andere mensen menen te moeten vergallen.

    NS zou er wijs aan doen weer permanente stationschefs in te voeren die dan ook in de directe nabijheid van het station wonen (kost en inwoning). De kosten die daarmee gemoeid zijn, zijn een schijntje bij andere kosten die ontstaan vanuit de enorme laksheid.

  5. Erwin

    Erg benieuwd wat voor gasten het zijn die een vleugel vernielen. Wat gaat er dan toch in je om?
    Overigens was ik altijd in de veronderstelling dat het station superveilig was, met veel boa’s, politie en camera’s, maar dat valt blijkbaar enorm tegen.

  6. Katja

    Ik kan geen piano spelen, maar doe zoiets niet.
    Wat een cultuurbarbaren…

  7. Pieter

    @Uuutje Misschien moet je vaker ‘laksheid’ zeggen om je standpunt te verduidelijken….

  8. Uuutje

    @ Erwin

    Die werken ook alleen maar op reguliere kantoortijden kennelijk.

    Best zorgwekkend ook. Dat de beveiliging van de OV-hub in Nederland (en ook wel 1 vd in Europa) zo magertjes is. Je zou verwachten dat na alles wat we hebben meegemaakt er een permanente bezetting van politie in het zwaardere segment is, dag en nacht.

    Lezen jullie mee Gemeente/ Prorail/ NS/ Nationale Politie en Justitie?

  9. Scherpschutter

    Ik zei het eerder al: wat voor een volstrekt halvegare verzint het dan ook om piano’s op stations te zetten? En dan nog van belastinggeld ook….Zucht.

    Een station is een station.

  10. Koel Hoofd

    Sorry hoor
    Maar het is al vele decennia lang bekend dat straatmeubilair hufterproof moet zijn.
    Want bushokjes, bankjes, prullenbakken, je kan het zo gek niet bedenken of het wordt wel gesloopt door, inderdaad menselijke hufters.
    Een piano, of in dit geval een vleugel, is per definitie niet hufterproof maar een kwetsbaar en duur muziekinstrument.
    Dat de NS denkt dat mensen er wel vanaf zullen blijven, en dat ook 7 jaar lang stug blijven volhouden omdat het instrument hufters en mensen zou verbinden, is gewoon dom.

  11. Hans

    Scherpschutter, het is domweg leuk! zo’n piano op een station. Eveneens ‘zucht’ voor iemand die dit niet snappen wil / kan. Zout in de pap.

  12. De bovenbuurman

    Zit er dan helemaal niemand achter de knoppen van de beveiliging.
    Er staan 10 man stationbeveiliging voor de deur te hangen zet deze heren eens aan het werk.
    Deze heren zouden ook eens een rondje kunnen lopen en mensen aanspreken op afstand houden. Maar nee kletsen en roken en dikdoenerij.

  13. Kadoendra

    @Scherpschutter

    Ja, in het vorige NS station deden ze niet aan een stationspiano en daarom was het toentertijd altijd zo’n lekkere saaie plek!

  14. F van wegen

    Handhaven, Handhaven, en Handhaven. We hebben in de jaren 70 het gedogen uitgevonden en dit is het resultaat. De camera’s zijn overal, hoe moeilijk kan het zijn???.

  15. Rob

    He scherpschutter
    Het zijn giften van particulieren .

  16. Uuutje

    @ Misropetoetert

    Deze piano is 100% niet met belastinggeld gefinancierd. Dat belastinggeld geeft prorail uit aan het onderhoud van het spoor namelijk. Infra, Precies waar dat belastinggeld voor bedoeld is ook.

    @ Pieter

    Laksheid, laksheid, laksheid, laksheid…..Ik kan het beestje ook geen andere naam geven.

  17. Alain

    Met het afnemen van het aantal reizigers, is de sociale controle natuurlijk ook behoorlijk afgenomen. Daarnaast is de piano in een hoekje op de route naar de bussen geduwd, een klein beetje verscholen.

    Als je de piano achter de poortjes hebt staan, beter in zicht, lijkt me de kans op vandalisme een stuk kleiner.

  18. Marko

    Was inderdaad beter geweest binnen de poortjes, vlakbij het vertrektijdenbord bijvoorbeeld waar altijd wel wachtende reizigers aanwezig zijn en dus iets minder kans is om iets ongezien te vernielen. Toezicht en handhaving was ook niet verkeerd geweest. Daders opsporen en schade en kosten volledig verhalen. Misschien kost dat wel weinig meer dan steeds de piano vervangen, ik ken de rekensommetjes niet. Het weghalen ervan betekent in elk geval dat vandalen het laatste woord hebben gekregen.

  19. Rob H.

    Je blijft met je tengels van andermans spullen af, dus het is triest dat de stationspiano gesloopt is. Maar ik zal’m niet missen. Talentlozen die vals “boer er ligt een kip in’t water” hameren. Daar zit een mens niet op te wachten.

  20. Wies

    Werden vandalen maar eens gestopt.

  21. Wilma

    Was toch een halve hangplek geworden? Voor tieners met energydrinks?

  22. Thuisblijver

    @ Rob : giften trek je af van… inderdaad: de belasting.
    Wat ook van onze belasting betaald wordt: handhavers, die om half vier ‘s middags klaar zijn met “werken”.
    Ik vind (belasting) betalen niet erg hoor, maar dan wel voor kwaliteit: meer (spoorweg) politie dus.
    Nog iets: Slopers opsporen: beelden openbaar maken. Maar nog beter is om helemaal geen precisie-instrument zoals een vleugel of zo op zo’n plek te zetten.

  23. Fred

    Jammer

  24. Pee

    Gewaarschuwd door de voorgaande keren dat men het nodig vond om de boel te slopen ,mag je er toch vanuit gaan dat er beter op gelet moet worden.
    Staat daar geen camera op gericht?
    Wat is er leuk aan om iets te slopen,dat vraag ik me altijd af.
    Wat is de drijfveer om vandalisme te plegen.
    Maar als er geen werk van gemaakt word om de dader(s) op te sporen krijg je geen antwoord op deze vragen.

  25. Rob

    Homo non sapiens kent geen grenzen.

  26. Henk

    Opnieuw komen enkele vandalen ermee weg…… en vergallen het plezier van de meerderheid.

  27. W

    Mensen worden tegenwoordig opgevoed zonder normen en waarden!
    En vooral met alles is ook van jou!
    En vooral corrigeren doen we onze kinderen niet, want dan gaan ze zeuren! En daar hebben de papa’s en mama’s die net gewerkt hebben geen zin in. Quality time met je kinderen noemen we dit. Dus vooral niet corrigeren! Geeft hoop gedoe thuis! Maar het worden alleen maar verwende ego’s die menen dat alles mag! Camera’ en handhaving!!!!
    Mijn hemel……………in wat voor een samenleving leven we?
    De vernielzucht is toch verschrikkelijk, maar dommer vind ik het van de NS dat zij dachten dat je een piano -zonder politiebescherming- op een station kan laten staan! In welke doos hebben jullie gezeten? En zitten jullie nog steeds!

  28. Kees

    Er zijn ook landen waar niemand het in zijn hoofd haalt zoiets te vernielen. Maar ja, verwend volkje, geen normen en waarden meer. Het is triest, hoe zou dat nu toch komen…..

  29. Bert

    Zet er kooi overheen van dikke tralie. Misschien iets over de top, maar het schijnt tegenwoordig nodig te zijn. NS naïef……valt best mee.

  30. wollie

    een opluchting voor de mensen die in de stationshal werken

  31. Peer

    Dus de rest wordt nu gestraft door geen piano meer te plaatsen. Vandalisme blijft zo onbestraft en kennelijk beloond. En NS/ProRail wat als er op dienplek straks een reiziger op die plek wordt lastig gevallen?

  32. Malvinas

    Het zou toch prachtig zijn als er weer een nieuwe piano komt. Maar dan wel een voor klavier voor linkshandigen. Ten slotte is dit project om het station aantrekkelijk te maken een linkse liefhebberij.

  33. Pietet

    Het barst van de camera,s toch niet moeilijk he NS ! En de stoere NS politie ouwehoerd liever met elkaar dan een beetje opletten waar ze voor betaald worden

  34. Jeroen

    Mensen die beginnen over wat er ‘tegenwoordig’ allemaal mis is, hebben een verknipt geheugen en een geromantiseerd beeld van ‘vroeger’

  35. RRRR

    Prima, helemaal klaar met die eeuwige riedels van Einaudi en melodietjes uit Amélie Poulain. De stationshal, overduidelijk ontworpen door iemand die geen treinreiziger is, is al chaotisch genoeg om overprikkeld te raken. Hoe moeilijk kan het zijn om een toegang op een as te oriënteren? Zelfs de Jamba-ringtones die je in 1999 op TMF kon bestellen hebben meer gelaagdheid dan waarmee die piano mij confronteert. Wat mij betreft komt er een stationsvirginaal voor in de plaats.

  36. Treinreiziger

    Alhoewel het natuurlijk echt jammer is dat de piano zo vaak kapot wordt gemaakt, (en dat hoge kosten met zich meebrengt) vraag ik me af of dit de beste oplossing is? Het is toch wel zuur dat iets wat zo vaak zoveel plezier brengt, voor zoveel mensen, ophoudt omdat een enkeling onaangepast gedrag vertoont.

    Zou er misschien een piano (in plaats van een vleugel) kunnen staan? Is die meer hufterproof misschien? En hoe zou ‘t zijn als de piano achter de poortjes zou staan? Laten we proberen in oplossingen te denken!

  37. Poell Wagemans

    Beste mensen,

    Het is helaas niet zomaar mogelijk om de schade tegenwoordig te achterhalen. Je moet ten eerste getuigen hebben en daarnaast duidelijke/heldere beelden van de dader. Het andere feit is dat vaak de daders het niet kunnen betalen en er onderuit komen.

    Ook is het zo dat een civiele rechtszaak langer duurt en veel geld kost waardoor de dader het al helemaal niet kan betalen.

    De enige optie om dus een stations piano te hebben is om er permanenten bewaking g te zetten in een gesloten ruimte. Die in de avond word bewaakt en afgesloten word.

    In Eindhoven en andere stations gebeurd dit zelden. Is de mentaliteit van de bewoners en reizigers. In Utrecht zullen het vaak de zelfde daders zijn of een cel aan personen die de piano weg willen hebben.

    Jammer maar wees er trots op. Het is hun gelukt en ik kan me voorstellen dat NS deze keuze heeft gemaakt. Piano’s zijn vak werk hoge klasse en als iets kapot gaat moet er veel worden vervangen.

    Groet,
    Poell W.
    Piano liefhebber en speler! 🙂

  38. Joost Winter

    Ik kan mij geheel vinden in de suggestie van Uuutje, dat de NS weer stationschefs inhuurt met kost en inwoning vlak bij het station. Alhoewel stations zoals Utrecht Centraal misschien iets te groot zijn voor een ‘klassieke’ invulling daarvan.

    Ik vind het erg zonde dat het prachtige project, om stations te verrijken met piano’s waarop iedereen vrij kan spelen, op zo’n manier ten einde komt. Zelf ben ik verre van een begenadigd pianist, maar ik heb deel 1 van Beethovens Mondscheinsonate zowel op Amsterdam Centraal als Utrecht Centraal nog gespeeld. Maar juist deze openheid, waarbij iedereen — en niet alleen per se de supergoede pianisten — een kans krijgt om iets te spelen, of het nou het liedje uit Amélie is, jazz, of klassiek, of rocksongs van Queen — het kan allemaal… vind ik zo mooi. Helaas door vandalen onmogelijk gemaakt.

    Ik hoop ook van harte dat deze vandalen opgepakt zijn en op zijn minst een fors beschamende taakstraf gekregen hebben. Cultuurbarbaren. Dat zijn het.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).