Omstreden Stichting alFitrah moet voor 1 oktober pand in Overvecht verlaten Omstreden Stichting alFitrah moet voor 1 oktober pand in Overvecht verlaten

Omstreden Stichting alFitrah moet voor 1 oktober pand in Overvecht verlaten

Omstreden Stichting alFitrah moet voor 1 oktober pand in Overvecht verlaten
De alFitrah-moskee in Overvecht. Foto: DUIC
De omstreden islamitische Stichting alFitrah moet voor 1 oktober van dit jaar het pand, dat onder meer gebruikt wordt als moskee, in de Utrechtse wijk Overvecht verlaten. Wanneer dit niet gebeurt moet er een dwangsom van 200.000 euro worden betaald. Dat heeft de rechter dinsdag besloten.

De omstreden islamitische Stichting alFitrah moet voor 1 oktober van dit jaar het pand, dat onder meer gebruikt wordt als moskee, in de Utrechtse wijk Overvecht verlaten. Wanneer dit niet gebeurt moet er een dwangsom van 200.000 euro worden betaald. Dat heeft de rechter dinsdag besloten.

Stichting alFitrah is de afgelopen tijd vaker in het nieuws geweest en lag ook onder het vergrootglas van meerdere instanties. Zo riepen verschillende Utrechtse politieke partijen in november 2020 het college op handhavend op te treden tegen de stichting omdat de moskee onder meer vrouwenbesnijdenis zou goedpraten.

Even daarvoor, in juni 2020, verscheen een kritisch eindrapport van een parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek deed naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen van Nederlandse religieuze instellingen. De situatie bij alFitrah werd daarbij als een van de voorbeelden gebruikt.

Investeerder

In 2017 oordeelde de rechter ook al dat het pand van alFitrah ontruimd mocht worden, dit keer vanwege een huurachterstand. En dag later werd echter bekend dat een onbekende investeerder 1,8 miljoen euro had neergelegd zodat het gebouw gekocht kon worden. Niet veel later werd het pand weer verkocht.

De huidige eigenaar wil op de grond van de moskee appartementen bouwen, maar alFitrah wilde niet vertrekken. Nu heeft de rechter dus besloten dat de stichting eruit moet en dat het pand ‘leeg en bezemschoon’ voor 1 oktober moet worden opgeleverd.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Berend

  Er is nog een moskee op de kop van lombok die niet al te druk bezocht wordt. Die is opgezet met als doel er voor iedereen te zijn. Dus geen probleem lijkt me!

 2. Esrin W.

  Er was nog een tijd dat dit een nette katholieke school was.

 3. Lombokker

  @Berend

  “Niet al te druk bezocht” zegt U?
  Vandaar dat de gebedsoproep altijd zo luid staat. Wat mij betreft mogen ze er snel wat meer bezoekers bijkrijgen.

 4. Harm

  Interessant. Nederland wordt verdedigd via het geld. Er moeten namelijk appartementen gebouwd worden. Heeft het dus meer een kapitalistische reden dan een politieke?

 5. Ouwe

  @Berend, dat is waarschijnlijk te ver fietsen.

 6. Herman

  In dat pand heeft nog tijd MEAO “Midden Utrecht” gezeten, heb daar nog les gehad.

 7. Realist

  @Harm Volgens mij is dat niet het punt hier gezien de geschiedenis omtrent deze stichting. En trouwens, over geld gesproken.. waar zou die 1,8 miljoen vandaan zijn gekomen?

 8. Berend

  Te ver fietsen kan zijn, maar de majellakerk wordt iedere zaterdagochtend druk bezocht door mensen die zelfs te voet komen. Ik vind dat een mooi gegeven. De oproep staat veel te hard voor deze moskee (en snackbar).

 9. Ton

  Dus blijkbaar was die mysterieuze geldschieter gewoon een slimme vastgoedondernemer ?

 10. American History X

  @ Berend: de gebedsoproep (het is een agressieve manier van geloofsverkondiging maar dat terzijde) is echt belachelijk! Honderden klachten komen er binnen over deze moskee maar Groenlinks weigert er iets aan te doen. Ik voel mij letterlijk een vreemde in mijn eigen land wanneer ik deze oproep hoor, zeker op het geluidsniveau wat deze moskee aanhoudt.

 11. Esrin W.

  Als jij deze oproep hoort woon je in Overvecht. Je zal daar één van de nog weinige Nederlanders zijn. Moet je eens opletten hoe het er over 5 of 10 jaar uitziet allemaal.

 12. Ron

  @ Herman: Was dat niet MEAO Economisch College Overvecht? Ik heb daar van 1988-1990 op school gezeten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).