Parkeergarage Berlijnplein voorlopig nog gesloten: ‘Er is sprake van een urgent veiligheidsrisico’ Parkeergarage Berlijnplein voorlopig nog gesloten: ‘Er is sprake van een urgent veiligheidsrisico’

Parkeergarage Berlijnplein voorlopig nog gesloten: ‘Er is sprake van een urgent veiligheidsrisico’

Parkeergarage Berlijnplein voorlopig nog gesloten: ‘Er is sprake van een urgent veiligheidsrisico’
Op het dak van de parkeergarage werd een drie meter hoog beeld van een snip geplaatst.
Het grootste deel van de parkeergarage Berlijnplein in Utrecht blijft voorlopig gesloten. Er is in het gebouw namelijk condensvorming en wateroverlast. Na een onderzoek is geconcludeerd dat er sprake is van een ‘urgent veiligheidsrisico’.

Het grootste deel van de parkeergarage Berlijnplein in Utrecht blijft voorlopig gesloten. Er is in het gebouw namelijk condensvorming en wateroverlast. Na een onderzoek is geconcludeerd dat er sprake is van een ‘urgent veiligheidsrisico’.

Op 8 april van dit jaar werd de parkeergarage, die eind 2020 in gebruik werd genomen, alweer gesloten. Uit een rapportage van aannemer BAM bleek namelijk dat er sprake is van overmatige condensvorming en wateroverlast. De condensvorming doet zich ook voor in de verdeelkasten en bij de hoofdverdeler. De verdeelkasten zijn hier niet op berekend.

Na overleg met deskundigen van de gemeente Utrecht is geconcludeerd dat er een ‘urgent veiligheidsrisico’ is en is besloten de parkeergarage uit voorzorg te sluiten.

Onderzoek

Momenteel onderzoekt het onafhankelijke adviesbureau Witteveen+Bos de elektra in de verdeelkasten in de parkeergarage. Het is nog niet bekend hoelang dit onderzoek gaat duren. “Daarom is ook nog niet aan te geven wanneer de problemen verholpen zijn en de garage Berlijnplein weer volledig open kan”, aldus de gemeente Utrecht.

Het adviesbureau zal een rapport opstellen met alle gebreken die opgelost moeten worden en de hiermee samenhangende kosten. “Parallel checkt de gemeente op juridisch vlak hoe het realisatietraject is verlopen.”

Deels open

Volgende week wordt gekeken of het veilig is om een deel van de garage te openen. Het zou dan gaan om de begane grond en de twee verdiepingen daaronder. De gemeente verwacht daar eind deze maand meer duidelijkheid over te hebben.

De parkeergarage aan het Berlijnplein is sinds de opening weinig gebruikt. Er stonden gemiddeld drie abonnementhouders en twee kortparkeerders, terwijl er plek is voor 620 auto’s. De gemeente zegt dat dit deels komt door de coronamaatregelen.

P+R

De garage heeft ook een zogenoemde P+R-functie voor bezoekers van de stad. “Als de sluiting onverhoopt langer gaat duren dan enkele weken, kan de tijdelijke P+R Leidsche Rijn Centrum weer in gebruik genomen worden”, aldus de gemeente Utrecht.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
  1. Uuutje

    Tja, de vastgoedsector.,,,,, Miljarden binnenharken (vaak op kosten van de belastingbetaler) en tegelijkertijd aannemers prutswerk laten afleveren (want zo goedkoop en snel mogelijk, dat het eigenlijk niet meer verantwoord is> op velerlei vlakken)

  2. Koel Hoofd

    Gewoon iets bouwen wat werkt is toch wel heel erg moeilijk geworden de laatste jaren.

  3. Erwin

    Hahaha bouwend NL staat er weer lekker op!

  4. Don

    Kijk het volgende project waarom de OZB, de afvalstoffenheffing de parkeerbelasting enz weer met absurde percentages verhoogd moet worden. Met dank aan het volstrekt incompetente geld vernietigende gemeentebestuur van Utrecht.

  5. guus

    Geweldigde bezettingsgraad ook, zal een kostendekkende exploitatie zijn.

  6. Kees

    @uutje. Volgens mij wordt belastinggeld nog steeds door de overheid uitgegeven en niet door de vastgoedsector. Die speelt alleen in op de vraag en wellicht knullig beleid van de overheid.

  7. Pieter

    @guus Nouja, enige nuance: deze garage vervangt de parkeerplaats voor de bioscoop, maar die is niet open geweest sinds de parkeergarage is geopend.

  8. Rob H.

    Dat nog niemand Lot de schuld heeft gegeven. Dat valt een beetje tegen…

  9. Herman

    @Kees, normaal heb je gelijk.
    Echter de vastgoedsector heeft dermate veel macht in Nederland dat zij zowel de politiek als ambtenarij in hun zak hebben.
    De vastgoedsector verdient schaamteloos veel geld over de ruggen van de bevolking.

  10. Bert

    @uuutje

    Tsja, de overheid. Miljarden binnenharken (vaak met dreiging van geweld) en tegelijkertijd prutswerk afleveren (want toch niet hun geld en hun risico -> zo erg dat het nooit verantwoord is)

  11. Rainbow Reginald

    @Kees: suggereer je dat de overheid om een lekke, gevaarlijke garage heeft gevráágd?

    Dit is gewoon een bouwer die een wanproduct heeft geleverd. Als de Mediamarkt dat doet heb je het recht om je geld terug te krijgen. In de bouw ga je dan een gerechtelijke procedure van 5 jaar in met de maffiose aannemer, en is de kans op faillissement voor die tijd groter dan op een cent compensatie.

  12. Zuilen030

    @guus; De garage gaat vanzelf volstromen, ………..met water, hahahaha

  13. Uuutje

    @ Bert en Kees

    De overheid bouwt deze garage niet. Ze huren daar mensen/ bedrijven voor in> Dat deze mensen/ bedrijven vervolgens vervolgens de overheid oplichten, ligt aan die bedrijven(maffiapraktijken), niet aan de overheid. Zij overtreden vaak wet- en regelgeving en komen daar veelal mee weg, vanwege hun vaak monopoliepositie.

    Deze bedrijven weten dat de overheid altijd wel bijlapt en betaald. Tegelijkertijd proberen die bedrijven alles zo goedkoop mogelijk en te goedkoop te leveren. In strijd met de aanbesteding. Denk aan bezuinigen op materialen, het weglaten van niet noodzakelijkheden (en noodzakelijkheden) en het bezuinigen op personeel (het aantrekken van Oost-Europanen en Zuid-Europeanen, die uitgebuit worden en niet via onze wetgeving betaald en behandeld worden. Deze werklieden kennen hun rechten vaak niet en zijn gewillig slachtoffer> het ontbreekt deze werklieden vaak aan opleiding en expertise).

    Er worden enorm veel concessies gedaan tijdens het bouwen aan het eigenlijke ontwerp. Met name DAAROM worden veel moderne gebouwen zo slecht opgeleverd. Wanneer je de overheid oplicht, licht je dus ons, de burgers, de belastingbetalers op, dus ook jou zelf.

    Als jij opgelicht wordt dan is het de schuld van de oplichter, niet van jou zelf. De oplichter pleegt een misdaad. Niet jij.

    Vervang jou zelf door de overheid.

  14. Koel Hoofd

    @Uuutje
    ” het aantrekken van Oost-Europanen en Zuid-Europeanen, die uitgebuit worden en niet via onze wetgeving betaald en behandeld worden. Deze werklieden kennen hun rechten vaak niet en zijn gewillig slachtoffer”

    Dit is enkel mogelijk dankzij de overheid die jij hier nu verdedigt.
    Immers, de overheid heeft de grenzen open gesteld, de overheid heeft ambachten in Nederland (vakmensen dus) de nek om gedraaid, de overheid maakt slechte wetgeving waar men gebruik van maakt, de overheid is nalatig met het controleren of de wet wel wordt uitgevoerd.
    Het is ook de overheid die eerst een openbare aanbesteding doet (inderdaad, laagste prijs uitkiest) en dan vervolgens met allerlei ‘add ons’ komt omdat ze dat leuk vinden, en daar vervolgens niet voor wil betalen.
    Die overheid, waar hij zo ingeloofd, zijn ook gewoon mensen die slecht werk kunnen doen omdat ‘het beter doen’ buiten hun belevingswereld ligt.

    Denk daar maar eens over na, als je over 10 maanden weer een hokje op het stembiljet mag aanvinken.

  15. Kees

    @uutje. Degene die de opdracht geeft is verantwoordelijk, niet degene die uitvoert. De macht bij de overheid resulteert in onkunde en onverantwoordelijk gedrag. Zonder enig verstand met geld van de belastingbetaler smijten is wat hier fout gaat.

  16. Wim

    Tjonge allemaal conclusies zonder dat het onderzoek gedaan is en waaruit blijkt wie wat waar er verantwoordelijk is.

  17. Uuutje

    @ Kees?

    Wtf? Dus als jij een schilder inhuurt of een aannemer die prutswerk aflevert, in strijd met de afspraken, ben jij verantwoordelijk? Wtf? Ik weet niet wat ik lees.

    Dus als een inbreker inbreekt in jouw huis ben jij verantwoordelijk? Kennelijk heb je er niet alles aan gedaan om te voorkomen dat een inbraak mogelijk was, want anders was er geen inbraak geweest…. dat is dus jouw denkwijze.

    Dus als jou iets aangedaan wordt heb je er dus gewoon zelf om gevraagd.

    “Dus vrouwen in korte rokjes mag je aanranden?”
    Interessante denkwijzen hou je er op na……

    Sorry voor de groteske overdrijvingen, maar dat maakt meteen duidelijk hoe absurd het denken van Kees is.

  18. Scherpschutter

    Gemiddeld 5 van de 620 plekken bezet en dat ligt dan volgens de gemeente aan corona. LOL. Het belooft weer een gemeentelijke faal van Bijbelse proporties te worden….

  19. Tja

    Scherpschutter= roeptoeter aan de zijlijn.

    Vraag mij af wat zijn productiewaarde is, aangezien hij wel heel veel tijd heeft om EN op een stuk of 5-10 artikelen per dag te reageren (die hij dan ook moet lezen)= dus al een lees- en denktijd van 3-5 minuten per artikel= al 10-50 minuten per dag (en iets zegt me dat hij niet alleen DUIC leest). Dan reactietijd van 3-10 minuten per artikel= is dus al 15-100 minuten aan reactietijd. Dan zitten we dus al bijna aan 2,5- 3 uur productiviteit die verloren gaat.

    Dan hebben we het nog niet gehad over bronnen die erbij gehaald worden en die ook gelezen moeten worden. Tel er nog maar de helft van de tijd bij. U ziet dat meer dan 1/3, het neigt al naar de helft, van zijn eigen 8 urige werkdag verloren gaat aan reaguren op DUIC. Dat geldt uiteraard voor meerdere mensen. Reacties vinden ook vrijwel altijd plaats onder reaguliere kantoortijden; tussen 8 uur in de ochtend en 18.30 in de avond (10,5 uur lang). Vrijwel nooit tussen 19.00 en 8.00.

    En dan maar commentaar hebben op anderen die in zijn ogen hun werk niet of niet goed doen……Tja…Wat zullen we daar eens over zeggen?

  20. Bert

    @uutje

    De overheid maakt de wetgeving, handhaaft die wetgeving, bezit nagenoeg oneindige resources en geeft het geweldsmonopolie. Wel knap dat dan die grote, slechte bouwbedrijven winnen?

    Of zou dat toch iets te maken hebben met competentie en motivatie.

    Géén van die dingen zijn van toepassing op een gewone burger, dus alle vergelijkingen daarmee gaan mank.

    Burgers zijn de overheid niet; ze zijn voor de overheid niks anders dan een grote piñata: sla er op en er komt wel geld uitrollen. Gelegitimeerd door dat ene kruisje eenmaal in de vier jaar. Dus nee, ik ben de overheid niet.

    Verder is het meer dan gebruikelijk bij grote opdrachten – zeker in de bouw – om met mijlpalen te werken. Oftewel, voor al deze tussentijdse stappen wordt allemaal getekend/goedkeuring gegeven door de opdrachtgever. En ook in het hele voortraject zijn er genoeg besprekingen over de kwaliteitseisen, opleveringseisen, budget, datum etc.

    Het is niet dat er iemand een bouwbedrijf een zak geld geeft en 9 maanden later komt kijken of het al klaar is.

    Wat de overheid vaak wel anders doet (en zeker bij vastgoed projecten) is de politiek er zich mee laten bemoeien en gaandeweg moeten andere “managers” ook nog even hun plasje erover doen. Dus die eisen veranderen constant.

  21. Uuutje

    Misschien moet je eens op gaan zoeken wat alle bouwfraudezaken in Nederland inhielden en ook nog steeds inhouden. Men is er eigenlijk nooit mee gestopt.

    Hoe het trouwens kan dat een aantal grote bouwjongens (denk aan een BAM) de overheid in de pocket hebben, heeft met hun bijna monopoliepositie te maken. De overheid kan niet zonder ze. Dat weten deze bouwbedrijven. BAM haalt volgens mij de meeste overheidsorders binnen. Kennelijk is er iets waar de overheid niet om heen kan bij ze. Zij zijn dan ook degene die aan het langste eind trekken en macht hebben. Doordat de overheid ze nodig heeft, wordt ook regelmatig de hand boven hun hoofd gehouden en betaalt de overheid vaak keurig de enorme kostenoverschrijdingen (metro Amsterdam, Uithoflijn, etc.). Bij de UIthoflijn zijn zelfs op lastte van BAM ambtenaren vervangen door ex-BAM medewerkers die minder streng toezicht hielden op de uitganev en uitvoering. Met alle gevolgen van dien.

    Google trouwens eens even op de zoekterm bouwfraude: https://www.google.nl/search?q=bouwfraude&sxsrf=ALeKk02539X8mm0jr85–nld9_DnTun-hw%3A1622124957000&ei=nKmvYKC4PIqVjLsP-P68mAk&oq=bouwfraude&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyAggAMgIIADICCC4yAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAOgcIABBHELADOgQIIxAnOggIABCxAxCDAToFCAAQsQM6CwguELEDEMcBEKMCOggILhCxAxCDAToECAAQQzoICC4QxwEQowI6CwguELEDEIMBEJMCOggILhDHARCvAToLCC4QsQMQxwEQrwFQ3vENWP6ADmCRgg5oA3ACeACAAVyIAesFkgECMTGYAQCgAQGqAQdnd3Mtd2l6yAEIwAEB&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwig9t6uhurwAhWKCmMBHXg_D5MQ4dUDCA4&uact=5

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).