Het UMC Utrecht en het samenwerkingsverband tussen Amsterdam UMC en Leids Universitair Medisch Centrum mogen toch doorgaan met het uitvoeren van operaties bij kinderen met een aangeboren hartafwijking. Voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers besloot vorig jaar dat deze zorg geconcentreerd moet worden in twee in plaats van vijf ziekenhuizen, namelijk het UMC Groningen en het Erasmus MC. Het UMC Utrecht, Amsterdam UMC en Leids Universitair Medisch Centrum gingen niet akkoord met die beslissing en stapten naar de rechter. Die zet nu, in de bodemprocedure, een streep door het besluit van de minister.
De kwestie rondom de concentratie van centra voor kinderhartchirurgie speelt al jaren. Uit meerdere onderzoeken zou blijken dat de concentratie van kinderhartchirurgie noodzakelijk is. Als er meer dan twee centra open zouden blijven, zouden chirurgen te weinig operaties uitvoeren om hun vaardigheden op peil te houden, beargumenteerde toenmalig minister Kuipers vorig jaar.
De combinatie van operaties in Groningen en Rotterdam zou volgens Kuipers zorgen voor ‘de meest optimale kwaliteit en toegankelijkheid van deze zorg’. In februari 2023 besloot Kuipers dat de kinderhartzorg geconcentreerd zou worden in het UMC Groningen en het Erasmus MC, wat betekende dat de centra in Utrecht en Leiden zouden moeten sluiten.
Gang naar de rechter
Het UMC Utrecht zei destijds ‘enorm teleurgesteld’ te zijn in het besluit. Volgens het ziekenhuis ging in het besluit ‘het belang van instellingen boven dat van kwaliteit en continuïteit van zorg voor patiënten’. De UMC’s in Utrecht, Leiden en Amsterdam – dat samenwerkt met Leiden – stapten naar de rechter om de beslissing ongedaan gemaakt te krijgen.
Afgelopen zomer zag de rechter in een spoedprocedure geen reden om het proces te pauzeren, maar de rechtbank ziet die reden nu in de bodemprocedure wel. De rechtbank wijst erop dat toenmalig minister Kuipers met de keuze voor twee centra ‘een verregaande keuze heeft gemaakt, die diep en onomkeerbaar ingrijpt in de organisatie van hartchirurgie voor kinderen met een aangeboren hartafwijking’. De minister mag dat op grond van de wet doen, maar de keuze moet wel zorgvuldig en feitelijk onderbouwd zijn. De rechtbank oordeelt dat Kuipers dat niet voldoende heeft gedaan.
Foutief gebruik
Een van Kuipers’ redenen om te kiezen van concentratie van de zorg was dat een ziekenhuis elk jaar minstens zestig operaties bij pasgeborenen moet uitvoeren om de kwaliteit van de zorg te kunnen waarborgen.
Kuipers haalde deze cijfers uit een wetenschappelijk artikel uit 2018, maar de auteurs van het artikel vinden dat de minister de cijfers uit het artikel foutief gebruikt heeft. Zij zochten ook contact met Kuipers om dit aan hem duidelijk te maken. De rechtbank concludeert daarom dat de minister niet zomaar had mogen vasthouden aan de norm van zestig operaties per jaar per centrum. “Hij had twijfels moeten krijgen en had ook nader onderzoek moeten laten verrichten.”
Specialistische kennis
Verder zijn er zorgen over de bredere gevolgen van de concentratie van kinderhartchirurgie. Zorgpersoneel heeft bepaalde kennis over aangeboren hartafwijkingen die ook wordt ingezet voor andere zorg, bijvoorbeeld in het geval van specialistische ingrepen bij kinderen met kanker.
“De rechtbank begrijpt dat de minister een knoop wilde doorhakken toen bleek dat de betrokken academische ziekenhuizen geen overeenstemming over concentratie bereikten en er een impasse dreigde. Toch had de minister volgens de rechtbank eerst beter naar de bredere gevolgen van de concentratie moeten kijken.” De Nederlandse Zorgautoriteit gaf dat ook als advies.
Personeel
Tot slot wijst de rechtbank op de haalbaarheid van de concentratie van de kinderhartchirurgie. Die zou binnen tweeënhalf jaar moeten plaatsvinden, maar er zijn zorgen over of er binnen die periode voldoende verpleegkundig personeel kan worden aangetrokken. “De rechtbank begrijpt goed dat de minister de kinderhartzorg in Noord-Nederland vanwege de regionale functie wil behouden, maar tegelijkertijd had hij gelet op de bestaande zorgen beter moeten onderzoeken of het behouden van drie centra tóch beter is dan twee.”
De uitspraak van de rechtbank heeft tot gevolg dat de situatie nu weer is zoals die eerst was. De vijf academische ziekenhuizen mogen allemaal hartchirurgie bij kinderen met een aangeboren hartafwijking blijven verrichten. “Het is aan de minister om te kiezen of en hoe het concentratieproces verder vorm moet krijgen.”
‘Goed nieuws’
De bestuursvoorzitters van de UMC’s noemen het besluit ‘goed nieuws’. “Deze uitspraak is goed nieuws voor de kwaliteit en toegankelijkheid van academische hart- en kinderzorg, voor de toekomst van kostbare kinder-ic-capaciteit in Nederland en van aanpalende zorg, zoals voor kinderen met kanker”, laten ze weten in een eerste reactie.
“Voor ons staan de kwaliteit en toegankelijkheid van academische hart- en kinderzorg in de toekomst voorop. Wij roepen daarom op tot meer samenwerking tussen de verschillende umc’s, waarbij bijvoorbeeld juist de professionals gaan reizen in plaats van patiënten. Dit sluit aan bij het advies van de NZa over de toekomst van de academische kinderhartzorg en ook bij de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord.”
Gekoppelde berichten

Demissionair minister Kuipers mag van rechter doorgaan met plannen voor sluiting van kinderhartcentrum in Utrecht
Demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Ernst Kuipers mag zijn plannen voor het…

Kinderhartchirurgie verdwijnt definitief uit Utrecht; UMC en Prinses Máxima Centrum gaan naar de rechter
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft definitief besloten dat het kinderhartcentrum van het…

Zes vragen over de sluiting van het kinderhartcentrum in het UMC Utrecht
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Ernst Kuipers heeft vorige week bekendgemaakt dat de…

Petitie om kinderhartchirurgie niet uit Utrecht te laten verdwijnen inmiddels ruim 24.000 keer ondertekend
Een groep ouders van patiënten is een petitie gestart waarmee zij willen voorkomen dat kinderhartchirurgie…

Centra voor kinderhartchirurgie komen in Rotterdam en Groningen; UMC Utrecht noemt besluit ‘onbegrijpelijk’
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft besloten dat de operaties van kinderen met…
18 Reacties
ReagerenHet was ook een rare move van de minister dat hij het besluit van Hugo de Jonge om Groningen te sluiten verving door een besluit om Utrecht dicht te doen.
En hiermee is de totale deconfiture van de nieuwe D66 bestuurscultuur compleet.
Het was niks, het werd niks en zal nu ook nooit meer iets worden…
Fantastisch nieuws! De zorg voor kinderen met een aangeboren hartafwijking in het UMC/WKZ is uitstekend. Daarbij zou een sluiting van de kinderIC een hoop negatieve gevolgen hebben voor de kinderen van het Maxima Centrum. Wie bedenkt nou dat het een goed idee is om een IC te sluiten voor kinderen met kanker en hartafwijkingen? De enige IC die zo dichtbij het meest gespecialiseerde centrum voor kinderen met kanker ligt.
Dank u rechter.
Tot zover het nieuwe elan en “leiderschap” van D’66. De minister is gisteren nog even snel met de noorderzon vertrokken, zodat geen verantwoording hoeft te worden afgelegd? De vervangende VVD minister vangt in ieder geval nu de klappen op. Wat een blamage.
Blij dat de expertise blijft.
Die VVD’er vangt helemaal de klappen niet op. Die VVD’er zou wel de klappen op moeten van jarenlang ultrarecht, neokapitalistisch beleid, waardoor de arbeidsmarkt, de woningmarkt en voorzieningen als politie, zorg en openbaar vervoer volledig uitgekleed zijn.
Uiteindelijk was dit ook een ordinaire bezuinigingsmaatregel geïnitieerd door de VVD.
Kuipers is er ondertussen gauw vandoor.
Dat is met voorbedachtenrade .
Heel goed nieuws!
Echt blij hiermee.
De rechtbank heeft m.n. bepaald dat het besluit onvoldoende onderbouwd en gemotiveerd was. Voorlopig kan de oude situatie doorgaan, maar de strijd is nog niet gestreden voor UMC. Heel goed mogelijk dat er een nieuw besluit komt waardoor kinderhartchirurgie alsnog uit Utrecht verdwijnt.
@rob h
Ultra rechts nog wel. En wat is neokapitalistisch?
U weet ook dat de d66 niet alleen een coalitie partner was, maar zelfs de vice premier en de minister van financiën leverde daarvoor?
Heel blij met deze uitspraak. Het is niet alleen dat ze nu (voorlopig) in de buurt blijven van het maxima ivm de IC zoals meerdere aangeven. Maar het is ook bekend dat kinderen met die levensbedreigende ziekte vaak tijdens de behandeling ook hartproblemen krijgen. Daarnaast is een extra top-anesthesisten in de buurt bij het MMC heel fijn.
@pee; jeetje een complot? Had Kuipers het vonnis van de rechtbank al een dag eerder gekregen? Heb je een bron voor je bewering? Of roep je maar wat?
@Binnenstadbewoner
‘Het besluit onvoldoende onderbouwd en gemotiveerd’, en dan toch doordrammen? Dat is ongezond bestuur.
@ Bert
U weet dat D’66 een economische rechtse partij is, die niet verschilt van de ideëen die een far right conservatieve partij als de VVD er op na houdt?
D’66 is gewoon een neoliberale partij.
Slechts op mensenrechtenkwesties en milieu is zij progressief van aard. Verder is het een ultrakapitalistische partij. Veel progerssieve kiezers zijn in de mooie praatjes van D’66 getrapt bij de vorige verkiezingen en daarmee hebben ze deels economisch hun eigen graf gegraven.
Helder gaat beslist door, het is dus echt nog lang niet klaar.
@rose: helder is demissionair en die zien we in een volgend kabinet niet terug. Helaas wel Fleur Agema op gezondheid dan, benieuwd hoe zij er in staat. maar wsl heeft de pvv niet zo veel ideeën voor gezondheid, behalve geen eigen risico meer.
@sj
De demissionaire periode kan nog wel even duren.
Goed nieuws. Laat de ziekenhuizen tot samenwerking komen en het zelf uitzoeken. Daar lopen geen domme mensen. Die hebben geen commando’s vanuit het kabinet nodig.
Kuipers heeft de hele Coronaperiode op de TV zitten solliciteren voor zijn volgende carrièrestap. Was een hele slechte zet om hem daarvoor te belonen.
Schrap al die marktwerking en dat geldgestuurde denken in de zorg. Zet kennis en kunde weer voorop. Dan komt die collegiale samenwerking tussen ziekenhuizen vanzelf. Geef directies redelijke budgetten en laat hen de keuzes maken vanuit overzicht en kennis.
@ sj
Fleur Agema maakt zich al jaren hard voor de ouderenzorg, weet ik. Zij is zeer betrokken daarbij en veel in het land daarvoor. Verder staat het partijprogramma op pvv.nl. Ik heb het maar eens gelezen n.a.v. de winst van de PVV. Ik wilde weten waar zoveel Nederlanders op hebben gestemd en ik wil weten waar ik over praat.
@Rose
Ik hoop niet dat het lang duurt voordat er een nieuw kabinet is. Dat is niet goed voor de vele dringende crises in ons land.