Scouting en evenementen in Utrecht voorlopig niet uitgezonderd; vuurkorven en kampvuren straks niet meer toegestaan Scouting en evenementen in Utrecht voorlopig niet uitgezonderd; vuurkorven en kampvuren straks niet meer toegestaan

Scouting en evenementen in Utrecht voorlopig niet uitgezonderd; vuurkorven en kampvuren straks niet meer toegestaan

Scouting en evenementen in Utrecht voorlopig niet uitgezonderd; vuurkorven en kampvuren straks niet meer toegestaan
Foto: Scouting Nederland
Ook de scouting en evenementen moeten zich gaan houden aan het nieuwe houtstookverbod in Utrecht. Verschillende politieke partijen vroegen wethouder Eva Oosters of de scouting uitgezonderd kan worden van het verbod om buitenshuis een vuurtje te maken, maar de wethouder voelt daar voorlopig weinig voor.

Ook de scouting en evenementen moeten zich gaan houden aan het nieuwe houtstookverbod in Utrecht. Verschillende politieke partijen vroegen wethouder Eva Oosters of de scouting uitgezonderd kan worden van het verbod om buitenshuis een vuurtje te maken, maar de wethouder voelt daar voorlopig weinig voor.

GroenLinks en Partij voor de Dieren kwamen met het voorstel om kampvuren en vuurkorven waarin hout wordt verbrand te verbieden in Utrecht. Redenen daarvoor zijn dat het stoken negatieve gevolgen heeft voor de luchtkwaliteit en dat de rook ongezond is. Een kleine meerderheid van de gemeenteraad heeft het eerder deze maand voorstel aangenomen, maar er zijn ook tegenstanders.

Scouting Nederland heeft donderdag laten weten bezorgd te zijn over het aangenomen houtstookverbod. “Scouting Nederland is geschrokken van het nieuws dat de gemeente Utrecht vanaf 2025 het stoken van hout in de open lucht wil verbieden, vanwege de mogelijke negatieve invloed van fijnstof op de gezondheid van omwonenden. Scouting Nederland, een organisatie die verantwoordelijkheid en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, pleit voor een uitzondering voor Scoutingverenigingen.”

Politiek

Verschillende politieke partijen zetten zo hun vraagtekens bij de uitvoering en handhaving van het houtstookverbod en erkennen de zorgen van Scouting Nederland. D66, CDA, VVD, UtrechtNu!, Utrecht Solidair, Stadsbelang Utrecht en Student & Starter vroegen wethouder Eva Oosters donderdag in het vragenuur of de scouting uitgezonderd kan worden van de nieuwe regel.

“Het stoken van een vuurtje gaat bij scouting niet alleen over gezelligheid. Het gaat ook over veilig leren omgaan met vuur en bijvoorbeeld je eigen maaltijd te bereiden op dit vuur”, stellen de partijen. Ze vinden dan ook dat de scouting en de lessen in verantwoord omgaan met vuur een maatschappelijk toegevoegde waarde hebben.

‘Uitzondering ligt niet voor de hand’

“De zorgen en vragen van de scoutingverenigingen zijn bij ons bekend”, zei wethouder Eva Oosters, die verder aangaf dat het voorstel pas net is aangenomen. “Het initiatiefvoorstel is mede onderbouwd met het belang van bescherming van bewoners, ook jonge bewoners. Het ligt dus niet voor de hand dat we al snel met een uitzondering op dit nieuwe voorstel […] zullen komen.”

De gemeente liet eerder ook al weten dat evenementen zich moeten houden aan de nieuwe regels. Dat zou bijvoorbeeld ook het einde betekenen voor de huidige opzet van het evenement het Vuur van Sint Maarten, waarbij houten sculpturen worden verbrand.

Het college gaat wel in de APV opnemen dat er eventueel een ontheffing verleend kan worden, maar de mogelijkheden voor uitzonderingen worden nog verder onderzocht. Wethouder Oosters wilde dan ook nog geen uitspraken doen hoe dat eruit zou kunnen zien. “Ik wil echt nog even uitzoeken wat voor uitzonderingen we dan zouden moeten maken”, aldus Oosters.

Gekoppelde berichten

35 Reacties

Reageren
 1. Klaasjan

  Jammer dan voor scouting maar een uitzondering moeten we niet doen.
  Een maaltijd bereiden op open vuur is echt uit de tijd en is nergens nodig.

 2. W

  Prima. Met andere verboden zijn er immers ook geen uitzonderingen.

 3. Mark

  Dat is een flinke slag voor de scouting. Is toch een beetje de basis onder de scoutingactiviteiten. Wat doe je anders als je een scoutingclub bent in stedelijk Utrecht? Ook een beetje flauw om de scouting geen vrijstelling te geven. Hoeveel rook produceren die 5 verenigingen in Utrecht eigenlijk bij elkaar? Dat is toch verwaarloosbaar op alle houtkachels die we hebben?

  Wordt het nu ook verboden voor ondernemers met mobiele pizzahoutovens om vuurtjes te stoken bij evenemeneten. Zo niet, in welk opzicht verschillend deze pizzabakkers van scoutingverenigingen qua vuur stoken?

 4. Dennis

  Heel typisch weer.
  Eerst het voorstel met een meerderheid aannemen om daarna vragen te gaan stellen.
  Zoiets moet je doen voor je erover gaat stemmen en dan niet achteraf lopen zeuren.
  Overigens een totaal belachelijke maatregel. De luchtkwaliteit is vele malen slechter geworden rondom alle aangelegde stadboulevards waar het verkeer dagelijks vaststaat.

 5. Rob

  Ben zeer benieuwd naar de handhaving van dit zoveelste verbod.
  Onze politie en handhavers, die toch al niks te doen hebben, gaan met speurhonden op zoek naar de ´hout-stook-terroristen´ in de Utrechtse wijken?

 6. Katja

  Nou vuurwerk nog. Kom op gemeente, doorpakken !

 7. Frits

  Straks ook geen BBQ > Groen Links en PvdA smoren ieder sociale activiteit in de kiem.

 8. Realist

  @Katja. Typisch links om met allerlei verboden op te leggen om een ideologie na te streven.

 9. Koel Hoofd

  Leven is ongezond, je gaat er een keertje aan dood…

 10. An

  En wat te denken van binnenshuis de houtkachel lekker oppoken? Daar krijgt ook menig mens het stikbenauwd van.

 11. Dirkjan

  Kan de biomassacentrale dan ook gesloten worden?

 12. Louis

  Het wordt dat dit linkse onzin beleid in Utrecht eens weggestemd wordt de eerst volgende verkiezingen, niet van deze wereld.

 13. Nina

  @Klaasjan

  “Een maaltijd bereiden op open vuur is echt uit de tijd en is nergens nodig.”

  Een derde van de wereld kookt op open vuur. Ik denk niet dat we door in de stad Utrecht vuurtjes te verbieden iets gaan bijdragen aan de wereldwijde uitstoot, behalve dan het verminderen van stankoverlast.

  Waarom laten we bosbranden in Europa wekenlang doorbranden? Daar is veel winst te halen door direct met groot blusmaterieel uit te rukken.

  Oorlog voeren moet bijv. ook direct stoppen; voor de slachtoffers die het eist en de uitstoot die ermee gemoeid is.

  https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/een-derde-van-de-wereld-kookt-nog-op-hout-met-evenveel-uitstoot-als-de-hele-luchtvaartbranche~b4a5c6c6/?referrer=https://www.google.nl/

 14. Toine Goossens

  Dat besluit is eenvoudig van de tafel te vegen. Ieder besluit van de Raad is een besluit van een bestuursorgaan. Tegen zo’n besluit bestaat bezwaar en vervolgens beroep open.

  De bestuursrechter zal dit besluit resoluut van tafel vegen. Deze zal namelijk inzien dat een onbewijsbaar gezondheids effect het aflegt tegen het algemeen gebruik van een vuurtje stoken in het openbaar. Samen rond een houtvuur zitten is bij uitstek een sociaal verbindende activiteit. Ontstaan ten tijde van de evolutie.

  Wie dat wil verbieden begrijpt helemaal niets van “‘Utrecht zijn we samen’.

  Massaal overtreden dit besluit.

 15. Klaasjan

  @Nina,
  We leven hier in Utrecht, met slechte luchtkwaliteit. Dáár doen we dus iets aan door specifiek hier geen hout te stoken. Koken op houtvuurtjes hoeft hier toch helemaal niet? Wereldwijde uitstoot gaan we hiermee natuurlijk niet tegen, dat is overduidelijk de bedoeling dan ook niet van dit lokale verbod.

 16. Toine Goossens

  @Klaasjan,

  De luchtkwaliteit in Utrecht is uitstekend. Ik daag u uit aan te tonen dat die kwaliteit slecht is, zoals ik al jaren laat zien dat het met die kwaliteit dik in orde is.

 17. Robin

  De scouting kan gewoon buiten de bebouwde kom hun vuurtje maken. Niet meer midden in bewoon gebied waar de overlast groot is. Misschien een clubhuis buiten de stadsgrenzen zoeken?

 18. Per Ommegaande

  Dan gaat de scouting toch net buiten de stadsgrens een vuurtje stoken?

 19. Joost

  Top! En nu door naar de houtkachels en een vuurwerkverbod. We moeten met de tijd mee.
  De tijden dat we maar lekker alles kunnen vervuilen en uitstoten is voorbij. De koek is op.
  En niet zitten piepen over tradities. Er is nog genoeg leuks om te doen in ons leven, ook in onze nieuwe groenere toekomst.

 20. S

  @toine verkoopt wederom aperte nonsens. De luchtkwaliteit in Utrecht is ruk.
  Daarnaast laat @toine zich weet van zijn asociaalste kant zien door geen oog te hebben voor mensen met longaandoeningen en zijn oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid.
  Nepnieuws en dit soort oproepen: het kan allemaal gewoon hier!

 21. Boogschutter

  @Realist
  Een verbod op het afsteken van vuurwerk door Jan & Alleman is geen door ideologie ingegeven maatregel. De wens, die breed onder de bevolking leeft om te komen tot een dergelijk verbod wordt ingegeven door de enorme schade en de serie jaarlijks zich voordoende ernstige ongelukken met ogen, oren, ledematen enz. Artsen en andere hulpverleners lopen daar al sinds jaar en dag tegenaan. Een algeheel vuurwerkverbod is niet links of rechts. Het heeft te maken met gezond verstand en het durven breken met een traditie die steeds meer ellende geeft voor mensen, dieren en de maatschappij in haar geheel.

  Dus ja, doorpakken overheid. Afschaffen die stomme traditie.

 22. Johan

  Klaar met die betutteling!!!! Hele wereld is in oorlog, Ukraine, Israël, hier druk maken om achtertuinvuurtjes??!! Geen woorden voor!!!!

 23. Win - win

  @Frits:

  Het toekomstig verbieden van BBQ zal bijdragen aan het minder vlees eten, wat vervolgens ook zeker (in)direct bijdraagt aan een beter milieu. Bovendien wordt vlees vd BBQ vaak onder invloed van diverse alcoholica (giftig) te rauw (salmonella) dan wel aangebrand, (kanker) gegeten, dus ook veel gezonder.
  Tel uit je winst!

  Nieuwe ‘hobby’ vinden!

 24. Ans

  @boogschutter het feit dat we discussieren over een vuurwerkverbod onder een artikel over houtstook, bewijst de ideologische drijfveer.

 25. Sj

  @johan: lekker dooddoener jongen!

 26. Manfred Theege

  Precies @Klaasjan. Eten maken boven vuur is zo uit de tijd. Gewoon lekker op een elektrisch fornuis met stroom opgewekt door bruinkool wat we importeren vanuit oa Duitsland. Veel beter voor het milieu….

 27. S van Seventer

  @ Frits,
  De BBQ op houtskool valt al onder dit verbod. Dus dat wordt op gas (waar we ook vanaf moeten) of elektrisch ( waarvan het net overvol is ) . Ik vind het verbod op vuurkorven wel ok. Soms echt veel last van en in een woonwijk kan dat gewoon niet. Voor de scouting zou best een uitzondering gemaakt kunnen worden zolang ze niet midden in een woonwijk zitten. In lunetten bv bij de forten zou dat best kunnen lijkt me.

 28. Klaasjan

  @Johan
  Waarom zouden wij hier ons nergens iets van aan moeten trekken en vuurtjes moeten stoken en daardoor onze lucht nog extra vervuilen omdat er oorlog is in Oekraine en in Gaza?

 29. Toine Goossens

  Onverlaat S, een meer minimalistisch pseudoniem is niet mogelijk, vindt het nodig om de waarheid over de luchtkwaliteit te bestrijden met een belediging jegens mij.

  Onbegriijpelijk dat de DUIC redactie dit soort reacties laat passeren. Redactie ik accepteer deze reactie niet.

 30. HOP.Man

  Als iemand die z’n hele leven al bij de scouting betrokken is kan ik maar een ding zeggen: ZIJN ZE HELEMAAL VAN DE POT GERUKT ?!?
  Wel fijn dat GL even laat zien waar ze ECHT voor staan, net voor de verkiezingen:
  Hele stad betaald parkeren en de scouting bij de enkels afzagen. Weer een partij waar ik niet op kan stemmen.

 31. realist

  @ Boogschutter. Wat heeft vuurwerk met een kampvuurtje te maken..

 32. S

  https://www.luchtmeetnet.nl/meetpunten?station=NL10639&component=NO2
  https://www.luchtmeetnet.nl/meetpunten?station=NL10636&component=NO2

  Als je daar naar het jaaroverzicht kijkt zie je dat alleen ozon matig is, de rest is gewoon prima. Die paar piekjes op sommige dagen/tijden zijn niet genoeg om te kunnen zeggen dat de luchtkwaliteit slecht is. Gewoon weer onzinbeleid van groenlinks dus.

  De gemeente linkt overigens zelf naar die site: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/gezonde-leefomgeving/luchtkwaliteit/hoe-schoon-is-de-lucht/

 33. Klaasjan

  @Manfred Theege
  Kookt u nog op een houtvuurtje? Nog maar even naar boven scrollen om te bekijken waar ik op reageerde. En ja, bruinkool kan echt niet meer. Daar bestaan gelukkig alternatieven voor.

 34. Toine Goossens

  Andere S,

  Zou de goegemeente op DUIC accepteren dat er met de luchtkwaliteit niets mis is, of kwijlen zij voort met het verspreiden van leugens?

 35. 1 lucifer

  Ja, daar ging je vroeger voor bij de scouting natuurlijk! En altijd slechts met 1 lucifer aansteken!
  Zal tot leegloop leiden daar.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).